Вечерни новини: 2 млрд. лв. от бюджета за икономически мерки; Рекорден срив на бизнес активността в еврозоната
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 2 млрд. лв. от бюджета за икономически мерки; Рекорден срив на бизнес активността в еврозоната

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов

Вечерни новини: 2 млрд. лв. от бюджета за икономически мерки; Рекорден срив на бизнес активността в еврозоната

И още: ЕС започва преговори за членство със Северна Македония и Албания; Медицинският съвет предлага масово тестване за вируса; Олимпийските игри в Токио се отлагат

7052 прочитания

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов

© Анелия Николова


Новият медицински съвет към правителството днес направи разумното предложение да се проведат масови тестове на гражданите за коронавирус. Досега се предприемат само мерки за намаляване на скоростта на заразяване, но не се знае реалният размер на епидемията. Така в момента няма ясна перспектива докога ще са нужни ограничителните мерки и кога ще бъде достигната и премината критичната част от епидемията.

Министерството на образованието е предупредило учителите, че има вероятност дистанционната форма на обучение на учениците да продължи до 13 април.

Летните олимпийски игри в Токио официално бяха отложени за 2021 г., след като редица страни обявиха, че няма да изпратят свои спортисти през лятото.

Падналият сняг по традиция доведе до прекъсване на електрозахранването в някои части на страната. Към обед частично засегнати населени места все още има в областите Видин, Враца, София и София-област.

Добрата международна новина е, че страните в ЕС са постигнали съгласие да бъдат започнати преговорите с Албания и Северна Македония за членство в съюза - това съобщи еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей.

НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕС

Бюджетът заделя над 2 млрд. лв. за икономически мерки

Механизмът за поемане на 60% от брутната заплата на работещ в засегнат сектор вероятно ще погълне над 1 млрд. лв., съобщи Бойко Борисов.

 • Капиталът на ББР ще бъде увеличен с 500 млн. лв., които да гарантират заеми на фирми към частните банки
 • 200 млн. лв. от ББР през търговските банки ще се дадат за необезпечени потребителски кредити до 1500 лв. за служителите, които са в неплатен отпуск, но със запазени работни места
 • 500 млн. лв. за разходи за заплати за здравни служители, полиция и военни
 • Заради отлагането на данък печалба бюджетът няма да получи три месеца 600 млн. лв.
 • 50 млн. лв. за великденски пенсии

КОРОНАВИРУСЪТ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Месечният спад на бизнес активността в еврозоната е безпрецедентен за 20-годишната история на индикаторите, показват първичните данни на консултантската компания IHS Markit. Общият бизнес индекс се срива до 31.4 пункта през март, а предходното дъно беше през февруари 2009 г. - 36.2 пункта. Това се дължи в по-голяма степен на браншовете пътувания, туризъм и ресторанти. Драстичното понижение е първата явна индикация за идващата рецесия.

Общият индикатор за бизнес активност в Германия пада до 11-годишно дъно от 37.2 пункта (при 50.7 през февруари), основно заради сектора на услугите. Засега промишлеността не отчита драстичен спад, но продукцията се свива при все повече фирми. Показателите във Франция и Великобритания са подобни.

Европейските финансови министри днес ще решават дали и как да включат Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) в пакета мерки за подпомагане на страните членки, засегнати от епидемията. Той беше замислен като спасителен фонд по време на дълговата криза на еврозоната и в капитала му участват само нейните членки. Сега има призиви механизмът да се отвори и по-широко, което може да даде достъп и на България до него. ЕСМ има максимален капацитет да отпуска кредити до 500 млрд. евро, но от него са използвани около 90 млрд.

МВФ очаква пандемията да предизвика тази година глобална рецесия, която може да е по-дълбока от тази при последната финансова криза от 2008-09 г. Догодина обаче световната икономика се очаква да се възстанови. През 2009 г. глобалният БВП се сви с 0.1% в реално изражение, което се счита за най-големия спад от Голямата депресия в САЩ от 30-те години на миналия век.

Производители на авточасти в България затварят временно заводите си. Днес японската "Язаки" обяви, че спира работата във фабриките си в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април. Такова решение взе и производителят на кабелни системи "СЕ Борднетце - България", който е собственост на друга японска компания. В основата на мерките са спирането на заводите на големите автомобилни компании в света и пълната карантина. Според анкета на Българската търговско-промишлена палата 12% от бизнеса са преустановили работа.

Европейските фондови пазари опитват да се възстановят от шока от последните седмици и във вторник индексите в Лондон, Франкфурт и Париж се повишават с между 5.5 и 7%. Рано е обаче да се смята, че трендът се обръща, тъй като тепърва предстои да се овладее разпространението на коронавируса.

Уолстрийт също отвори със сериозен ръст на индексите от 6-6.5%, но бизнес активността в САЩ намалява, особено в сферата на услугите. Погледите са насочени към Сената, който трябва да одобри икономическия пакет от мерки. Досега обаче републиканците и демократите не могат да постигнат съгласие.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ

 • Нови 16 заразени с коронавирус днес до 18 часа, но от щаба уточниха, че числото не е окончателно за деня. Така общият брой достига 218, като днешните открити случаи са от Стара Загора, София, Плевен, Пазарджик, Добрич и Варна.
 • Законът за мерките по време на извънредното положение вече е обнародван. Изработването му бе трудно и генерира ред скандали, стигна се и до вето на президента заради абсурдни текстове за борба със "спекулата". Иначе законът разширява обхвата на противоепидемичните мерки, спира редица процесуални и давностни срокове и удължава други, въвежда санкции за неизпълнение на карантинните мерки. Опитва и да даде по-голяма гъвкавост на работодателите да организират дейността си по време на кризата и т.н.
 • МВР съобщи, че променя декларациите за хората, които пътуват между населени места в страната, за да работят. Отпада изискването документът да е заверен от работодателя - пътуващите ще попълват само името на физическото или юридическото лице, за което работят, и ще удостоверяват това със служебен документ - карта, пропуск или бележка от работодателя.

Източник: Reuters

 • В първата си медийна изява новосъздаденият медицински съвет към правителството оспори стратегията на Националния щаб за борба с коронавируса да разчита единствено на бавните PCR тестове и настоя за масов скрининг. Според мнозина експерти, а и съдейки по световния опит, това е ефективен и много важен метод в борбата с вируса. На пресконференция по-късно обаче Борисов попари исканията на новия съвет.
 • Действията на ръководителя на кризисния щаб ген. Мутафчийски се радват на одобрението на 89% от българите, докато това за премиера е 73%, показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март. За 66% от анкетираните мерките срещу епидемията са достатъчни, докато за 17% те са прекалени, а за 15% са недостатъчни.
 • Очаква се дистанционното обучение за учениците да бъде удължено от 29 март до 13 април, съобщи БНР, като се позова на съобщение на Министерството на образованието.
 • Още спортни зали се подготвят за полеви болници в случай на нужда, подобно на столичната "Арена Армеец", съобщава "Сега". Учение тече на Колодрума в Пловдив. Следва Дворецът на културата и спорта във Варна.

...И ПО СВЕТА

Олимпийските игри в Токио са отложени заради пандемията. Олимпиадата, която трябваше да се проведе в Токио от 24 юли до 9 август 2020 г., ще бъде изместена за дата след 2020 г., но не по-късно от лятото на 2021 г., се посочва в съвместно съобщение на организационния комитет за игрите и Международния олимпийски комитет (МОК). До решението се стигна след растящ натиск от национални федерации - първоначално Канада и Австралия, а след това и Норвегия обявиха, че няма да изпратят спортистите си на форума, ако се проведе по график. До момента организацията е струвала на Япония 12 млрд. долара.

Източник: Reuters

85% от новите случаи на установена зараза с коронавирус през последните 24 часа са в Европа и САЩ, съобщи каза говорителят на Световната здравна организация Маргарет Харис, цитирана от Reuters. По думите й 40% от въпросните случаи са само в САЩ, а страната може да се окаже новият епицентър на болестта.

Италия очаква днес да отбележи трети ден спад на починалите и новите заразени за 24 часа, за да може да допусне, че пикът може и да отмине. Според последните публикувани данни само за месец в страната са починали 6077 души от COVID-19, а заразените са почти 64 хиляди. Междувременно обаче от Службата за гражданска защита обявиха, че броят на инфектираните може би е десет пъти по-висок от официалните данни за почти 64 хил. души.

Испания отчете пореден ден на бурно развитие на епидемията - за последното денонощие заразените са нараснали с близо 20% и вече са почти 40 хил. души. Смъртните случаи достигат 2800, като само за ден растат с 24%. Броят на излекуваните вече е почти 3800, или 13% дневен ръст. Страната, която вече е под почти пълна блокада, обмисля да увеличи контрола върху гражданите, като се предвижда работодателите да трябва да удостоверяват, че служителите им са длъжни да отидат до работното си място, за да изпълняват задълженията си.

Над 3300 са новите случаи в Германия, като общият брой на заразените в страната надхвърля 31.3 хил. души. Починали са общо 133 души.

След седмици отказ от радикални мерки в понеделник вечерта Великобритания обяви пълна блокада за три седмици. Движението на хората се ограничава, като те ще могат да излизат само по малък брой причини, отворени ще бъдат само магазините, които продават стоки от първа необходимост. До момента в страната има регистрирани над 6700 заразени и 337 случая на починали от болестта.

Гръцкият премиер Христос Страйкурас обяви, че заради коронавируса икономиката на страната ще изпадне в рецесия тази година.

От утре на хората на възраст над 65 г. в Румъния ще бъде забранено изобщо да напускат домовете си. Ограничения ще има и за останалите жители на страната - те ще могат да излизат само за пазаруване и за работа, със служебна бележка от работодател. Заразените в страната са 762, а смъртните случаи - осем.

Полша също затяга мерките срещу епидемията, като предвижда ограничения за събиранията и броя на хората, които могат да пътуват в градския транспорт едновременно. Премиерът Матеуш Моравецки обяви, че поляците ще могат да напускат домовете си само ако имат сериозна причина за това. В страната са установени 774 случая на заразени с коронавируса, починалите са девет.

Пълна блокада за 21 дни въведе и Индия. Регистрираните до момента в страната случаи на заразени са 517, починалите са девет. По думите на премиера Нарендра Моди мерките са абсолютно наложителни и ако не се справи за тези 21 дни, страната ще се върне 21 години назад.

Чешкото правителство удължи карантината в страната до 1 април. При излизане от дома си чехите са задължени да носят маски, както и да спазват дистанция от два метра помежду си, като при нарушаване на мерките ги грози глоба от около 400 евро.

Тайланд също въвежда извънредно положение след увеличение на случаите на заразените с над 100 за ден до общо 827. То влиза в сила от четвъртък, а конкретните мерки ще бъдат обявени допълнително.

Блокадата в китайския град Ухан, от който започна разпространението на коронавируса, ще бъде вдигната на 8 април. От пет дни в града не е имало нови заразявания. Ограниченията за пътуване в други части от провинция Хубей ще бъдат отменени на 25 март.

Японските власти се обявяват за отваряне на училищата от началото на новата учебна година на 1 април при повишени мерки за безопасност, сред които редовно проветряване на класните стаи и поддържане на физическа дистанция между учениците и учителите. "Ситуацията с коронавируса в страната не се е подобрила. Необходимо е да се проведе подготовка за възобновяване на работата на училищата, без да се отслабва режимът на предпазливост", обяви министърът на образованието, културата, спорта, науката и технологиите Коичи Хагиуда.

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

За тези, които искат да прочетат нещо повече за коронавируса и ефектите от него

Ще стигнат ли две години да намерим дългосрочно решение за вируса? И колко остава до края на пандемията? "Дневник" анализира възможните отговори на тези много важни въпроси.

Новият медицински съвет към правителството днес направи разумното предложение да се проведат масови тестове на гражданите за коронавирус. Досега се предприемат само мерки за намаляване на скоростта на заразяване, но не се знае реалният размер на епидемията. Така в момента няма ясна перспектива докога ще са нужни ограничителните мерки и кога ще бъде достигната и премината критичната част от епидемията.

Министерството на образованието е предупредило учителите, че има вероятност дистанционната форма на обучение на учениците да продължи до 13 април.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  minuvach avatar :-|
  Минувач

  Партиите трябваше да получат първия транш от парите си до края на март, сега обаче този срок се отлага с три месеца напред във времето.

  „Този път управляващите може ще намалят субсидията за постоянно, не театрално както преди. Ще го обосноват с необходимостта от пари, икономически мерки и т.н.

  Освен това другите партии популистки ще се откажат от субсидиите и ще бият по нас - ето, ние се отказваме, а вие...“, коментираха притеснени социалисти.

  Според червени депутати най-лошият сценарий е БСП да загуби регистрацията си – ако се стигне до фалит на партията. А това не е изключено, защото

  според изчисленията на социалисти БСП има около 7 млн. лв. дългове – 4,5 млн. лв. за надвзети субсидии, 1,5 млн. лв. заем, 500 хил. неплатени осигуровки за партията и партийната телевизия, още 500 хил. лв. за авторски права и 100 000 лв. неизплатени задължения за техника на БСТВ.

  "И на фона на всички финансови проблеми Корнелия продължава на ходи с лична охрана от двама бодигарда!", недоумяват социалистите.

  Финансовият удар обаче ще е най-тежък за БСТВ, защото партийната телевизия разчита изцяло на парите от субсидията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK