Правителството предложи около 2 млрд. лв. от бюджета за икономически мерки

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че бизнесът може да издържи известно време, докато траят ограниченията

Правителството предложи около 2 млрд. лв. от бюджета за икономически мерки

Нова идея е търговските банки да отпускат гарантирани от ББР безлихвени заеми за служители в неплатен отпуск

Ивайло Станчев
6805 прочитания

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че бизнесът може да издържи известно време, докато траят ограниченията

© Юлия Лазарова


Правителството ще задели около 2 млрд. лв. от бюджета за пакета от икономически мерки, които лансира преди дни. Най-голямата част от тази сума е за механизмът за поемане на 60% от брутната заплата на работещ в засегнат сектор - над 1 млрд. лв., стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Мярката беше посрещната от бизнеса със смесени чувства, а една от причините е, че адресира много малка част от засегнатите компании.

ББР - с нов ресурс от 700 млн. лв.

С други 500 млн. лв. ще се капитализира Българската банка за развитие за портфейлни гаранции към търговските банки. Първоначално беше обявено, че една част от сумата ще е за дялови инвестиции, но този втори инструмент събра толкова много критики, че явно правителството се е отказало от него. Но пък направи впечатление анонсът на финансовия министър Владислав Горанов, че ще бъде засилен административният капацитет на банката, включително и ръководството й.

Според него през ББР ще могат да се гарантират кредитни портфейли на търговските банки за около 2 млрд. лв.. Горанов заяви, че ако е необходимо, правителството има готовност да увеличи капитала на ББР допълнително.

Новост е ресурсът от 200 млн. лв., които през ББР ще бъдат насочени към търговските банки за безлихвени, гарантирани потребителски кредити в размер до 1500 лв. Такива заеми ще могат да получават само хора, които са излезли в неплатен отпуск заради затворената фирма и след това ще се върнат на работа. Така общата сума, с която ще бъде капитализирана ББР, нараства до 700 млн. лв.

Заради отлагането на данък печалба бюджетът няма да получи през следващите три месеца 600 млн. лв.

Премиерът обяви и че за допълнителни възнаграждения на хората, които са на първа линия, като медицински работници, военни и полицаи ще са нужни допълнителни 500 млн. лв.

За великденски надбавки на пенсионерите с ниски доходи се заделят 50 млн. лв., но това е стандартна практика години наред и трудно може да се нарече антикризисна мярка. Така общата сметка на допълнителните разходи от бюджета за кризисни мерки заради коронавируса набъбва до 2.5 млрд. лв.

Премиерът Бойо Борисов обяви, че общата сума на мерките е в размер на 4.5 млрд. лв., но в тази сметка най-вероятно влиза и ефектът от портфейлните гаранции, които ББР ще предоставя на търоговските банки.

Не знаем колко ще е кризата

"Стопанско-икономическият живот на страната е артерия, която не трябва да се прекъсва", заяви Борисов и посочи, че затова той и правителството се опитват да осигурят възможност да се ходи на работа от повечето хора. "Няма кой да каже колко ще продължи кризата, за да се вземат най-точните мерки", казва Борисов.

"Моля ви се, от една седмица сме в криза! Дайте да не истерясваме за три дни. Ако се наложи, ще предприемем всички необходими мерки. Нека всеки бизнесмен си направи сметка дали с лека ръка ще се откаже от служител", коментира пък Горанов.

За кой са безлихвените кредити

Осигуряването на безлихвени заеми за хора, чиито фирми са прекратили дейността си, ще бъде подсигурено с 200 млн. лева. При максимален размер на заемите от 1500 лв. това означава, че такъв ще могат да вземат около 133 хил. човека. В същото време само в ресторантьорския и туристическия бранш обявиха, че ще бъдат засегнати над 200 хил. души.

Важно условие за получаване на безлихвения кредит е съответният човек да бъде в неплатен отпуск и да остане на работа във фирмата си. За хора, които са били съкратени към този момент, изглежда, че такива средства няма да могат да се ползват, а те ще трябва да се насочат към бюрата по труда.

Субсидирана заетост

Според премиера Борисов чрез схемата за запазване на работните места, чрез която държавата ще поеме 60% от брутните заплати на работниците в затворените фирми, ще бъде осигурен ресурс от 1 млрд. лв. За получаването на тези пари обаче има допълнителни условия. Така например работодателите трябва да осигурят останалите 40% от заплатата на служителите си, въпреки че дружеството им не функционира. Помощта може да бъде само за срок от 3 месеца, като след това фирмата няма право да съкращава работника в следващите 3 месеца.

"Предложените мерки са адекватни на ситуацията. Въпросът е как точно ще се приложат. Конкретно за схемата за финансиране на 60% от брутната заплата за работниците трябва да се види кой и как ще може да се възползва от нея, след като правителството одобри мярката. Иначе чрез нея се обхващат служителите, чиито работни места са в риск. А чрез безлихвените заеми се обхващат останалите, които са в неплатен отпуск поради спряла дейност на фирмата", смята Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Правителството ще задели около 2 млрд. лв. от бюджета за пакета от икономически мерки, които лансира преди дни. Най-голямата част от тази сума е за механизмът за поемане на 60% от брутната заплата на работещ в засегнат сектор - над 1 млрд. лв., стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Мярката беше посрещната от бизнеса със смесени чувства, а една от причините е, че адресира много малка част от засегнатите компании.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


7 коментара
 • 1
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Коментарът на Борис Бонев: кратко, ясно, точно!

  https://www.facebook.com/boris.bonev

 • 2
  marivan avatar :-|
  marivan

  Не мога да повярвам какво безличие и безгранична слепота за ставащото демонстрира фин министър "Владко" Горанов. Освен факта, че на всяко следващо негово показване по ТВ е все по-мазен и охранен, демонстрира завидни умения да си затвори очите за бизнеса и неговите нужди. не стига,че си отпуска парите отново чрез ББР за своя кръг от олигарси, а показва завидна наглост към истинските проблеми и въпроси,пред които е изправен бизнеса!
  Както на изпълнително ниво на властта,така и местната власт е на брутално ниско ниво на компетентност и реакция! ако всичко това отмине е нужна сериозна чистка, но и отговорност. за жалост за последното не съм убеден, че ще стане :(

 • 3
  uri26589456 avatar :-|
  Alexander Alexandrov

  Борисов да извади от неговата (мазнинка-5000М) и да оправи кризата за начало.
  После идва ред на двадесетте бронирани мерцедеса които има регистрирани в БГ.
  П.С ако са необходими още лишения ще Ви осведомя,ако ми потърсите експертното мнение.

 • 4
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  Тъжно е как най-голямата мярка, всъщност е със знак + за бюджета, а не е минус. Защо го казвам - 1во, ако не подпомогне тия, които наистина ще излязат на борсата(не говоря за предвидените за кражба пари) то те така или иначе ще трябва да получат тия 60% и държавата ще трябва да ги плати, но за по-дълъг период, т.е. до тук сме на нула, дали ще е през фирмите или през АЗ е все тая. А сега и плюса за бюджета - ако ги плаща през АЗ няма да влезе нищо в бюджета, но когато фирмите ги платят, те ще върнат около 40% от брутното възнаграждение под формата на данък и осигуровки. Това показва как държавата под формата на "помощ" всъщност се опитва да прибере повече и ако сметките за 1 млрд са верни, то излиза, че те всъщност искат едни 600 млн повече да влязат в бюджета.

 • 5
  marivan avatar :-|
  marivan

  извинявам се за неудобния въпрос,но няма ли да има намаление на заплатите на държавни служители, които са в засегнатите части на администрацията и най-вече на ДЕПУТАТИ и местна "власт"? само депудатите ако си намалаят с 1000лв мазнинката, са 1 млн лв за периода който се цитира на няколко пъти от 100-120 дни в койъо се очаква да е тежко положението? защо от никъде не се чува и цитира подобно предложение????

 • 6
  bat_plamen avatar :-?
  bat_plamen

  А вчера казаха ,че ще дадат 2,5 милиарда!А всъщност тази сума отговаря на 1,3 милиарда , които ни дава ЕС!!!!!

 • 7
  bat_plamen avatar :-P
  bat_plamen

  До коментар [#2] от "marivan":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Парите които "щедро" държавата раздава са всъщност парите на ЕС / около 1, 3 милиарда евро за България от общия пакет от 37 милиарда за ЕС/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход