Трафичните данни, МВР и коронавирусът - повече безсмислено, отколкото опасно
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трафичните данни, МВР и коронавирусът - повече безсмислено, отколкото опасно

Трафичните данни, МВР и коронавирусът - повече безсмислено, отколкото опасно

Полицията ще може да изисква данни за клетките на хората, отклонили се от карантина. Какво означава това

6543 прочитания

© Юлия Лазарова


С влизането в сила на закона за мерките във връзка с извънредното положение МВР получи възможност да изисква от мобилните оператори трафични данни за поставените под карантина, които са я нарушили.

Тази разпоредба беше вкарана от председателя на парламентарната комисия по вътрешен ред и обществена сигурност Димитър Лазаров (ГЕРБ) между първо и второ четене, без ясни мотиви. Темата повдигна вълна от възмущение - от една страна, заради непрозрачния начин, по който промяната беше приета, а от друга, заради съмненията, че процедурата може да се използва за безконтролен достъп до данните.

Каква информация ще може да се изисква?

В закона за извънредното положение е записано, че по новия текст ще може да се изисква информация за "установяване на идентификатор на ползваните клетки". Това е една от шестте категории трафични данни в Закона за електронните съобщения. Просто обяснено - въпросната информация представлява таблица, в която се съдържа информация за това в колко часа към коя клетка е бил свързан мобилният телефон.

Кога ще може да се иска информацията?

С промените в закона е записано, че данните ще се използват "за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация и болничното лечение на лица по чл. 61 от Закона за здравето, които са отказали или не изпълняват задължителна изолация и лечение".

В превод - на някого е наложена карантина, адресът на който тя се изпълнява е посетен от полицаи и те не го откриват там. Или болницата уведомява МВР, че пациент е напуснал.

С промените ще може да бъде потърсена информация за това къде приблизително се намира човек, отклонил се от карантина. Приблизително защото клетката към която е вързан телефонът, не дава точна информация за местоположението.

Кой ще може да я изисква и каква е процедурата?

Директорите на областните дирекции на полицията и Столичната дирекция на вътрешните работи, както и Главна дирекция "Национална полиция" могат да изискват информацията.

Практиката е началниците да подписват предложения, които са изготвени от подчинените им, на които е възложено да следят за карантината. Искането трябва да съдържа правното основание и целта, за която се иска достъпът, данните, които се искат, периодът, за който се иска информацията, и пълно и изчерпателно посочване на фактите, които налагат предоставянето на данните.

Искането се изпраща до съответния оператор, който връща информацията (след въвеждането на карантината и трите мобилни оператора комуникират по мейл) в табличен вид.

Има ли съдебен контрол?

Да, но не предварителен, а последващ. С промените в закона беше записано, че данните се искат от МВР директно от мобилните оператори, които го предоставят незабавно. Така отклоняването от карантина беше приравнено с непосредствената опасност за тероризъм, където се допуска отклонение от процедурата и вместо предварително одобрение от съда това става впоследствие (и пак незабавно).

Очевидното логиката в случая е била, че битката с отклонилите се от изолация е толкова опасно, че налага незабавни действия и няма време да се чака произнасяне на съд - както е при заплахата от терористичен акт.

Има ли смисъл от подобна информация?

Обективно - не. Полицията няма да получава предварителна информация, че някой си е нарушил карантината, тъй като телефонът му се е вързал в клетка, различна от тази, обслужваща дома му (между другото едната стая на жилището може да е в обхвата на една клетка, а другата - от друга). Освен това разследващите няма да могат да знаят с точност къде се намира "беглеца". Проследяването на хипотетичен маршрут по клетки е възможност, но отнема ресурс и не е точно, защото една клетка може да обслужва район от няколкостотоин метра до няколко километра.

www.cellmapper.net

Какво се случва по света?

Практиката в първите държави засегнати от коронавируса е да използват по-скоро GPS локализация, отколкото такава през клетки.

В Азия смартфоните да бъдат използвани както за проследяване на заразени, така и за контрол над карантината. В Тайланд властите раздават телефон с приложението Line на всеки заразен, в Хонконг проследяването става чрез гривни - като тези, които се използват в системата на затворите.

Пълно проследяване беше въведено в Израел.

В Полша властите налагат приложение, което позволява геолокация и лицево разпознаване. Използването данни за геолокация, без съдебно разрешение, е заложено и в извънредното законодателство във Франция.

Отделно от проследяването на конкретен човек, анонимизирани данни от приложенията в смартфона се използват в САЩ, Германия, Австрия за противодействие на инфекцията. Става дума за информацията, която доброволно предоставяме на различни приложения (социални мрежи, месинджъри, google maps и т.н.).

Наскоро българската агенция за дигитален маркетинг BrandNewVision представи визуализация за разположението на територията на страната на българите, завърнали се от Западна Европа в България по време на епидемията. Графиките са базирани изцяло на доброволно предоставена от потребителите информация, която включва оператор на SIM картата (български) и изполван език на телефона (български).

(редактирана в 16:25 на 25 март 2020 г.)


2 коментара
 • 1
  korc avatar :-|
  Корки

  Така МВР ще определи влиянието на мрежата върху забплеваемостта от коронавирус 2Г - Х заболели, 3Г У заболели и т.н.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Ако г-н Босев беше чел прочутия Оруелов роман „1984“, най-вероятно щеше да намери поразителни прилики на това милиционерско искане за следене с черния екран във всеки дом в Океания, откъдето Големия брат следи какво правят/говорят жителите й.

  Но видимо не го е чел.
  Затова не е чудно, че се е плъзнал изключително подробно да обяснява как инспектор Х с дясната ръка почуква на вратата на гл. инспектор У и му подава с другата нечетливо попълнена бланка за разрешаване на следене/подслушване на А.

  Освен че наскоро си опресних „1984“, изчетох и обзора по темата в Business Insider.

  https://www.businessinsider.com/countries-tracking-citizens-phones-coronavirus-2020-3

  Според изданието в Ю.Корея е създавала онлайн карти с открит достъп. С тяхна помощ всеки може да разбере къде се намира всеки идентифициран вирусоносител. Това става възможно, защото биометричните данни на всеки гражданин са вкарани в база данни и всеки се наблюдава 24/7 чрез геолокация, уличните камери, следят се операциите с банкови карти, което позволява в реално време да се определи местоположението на всеки. Жителите на Ю.Корея получават смс за всеки нов идентифициран вирусоносител и им се препоръчва да се запознаят с техния маршрут на предвижване, за да го избягват.

  Който не е чел „1984“, (който Оруел пише в края на 30-те години на миналия век!!), нека го направи, за да надникне в близкото ни бъдеще.

  И за какво мряха героите? За свобода? За братство?
  Глупости на търкалета...
  Няма такива понятия. Вече.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK