Ананиев разреши замяната на липсващо лекарство с генерично в аптеките, после се отказа

Идеята бе фармацевтите да могат в извънредното положение да заменят предписан медикамент, който не е наличен, с негов еквивалент. Лекарите се противопоставиха

Аптеките няма да могат да отпускат аналози на предписаните лекарства
Аптеките няма да могат да отпускат аналози на предписаните лекарства    ©  Цветелина Белутова
Аптеките няма да могат да отпускат аналози на предписаните лекарства
Аптеките няма да могат да отпускат аналози на предписаните лекарства    ©  Цветелина Белутова

На здравния министър Кирил Ананиев му се е наложило в един ден да свали от сайта на министерството две свои разпореждания. Първото е заповедта за забраняване на тежкотоварния превоз към Турция, а второто е проектонаредба за т. нар. генерично заместване в аптеките по време на извънредното положение.

Вчера сутринта министерството качи за обществено обсъждане със съкратен срок от две седмици проектонаредба, с която разрешава на фармацевтите да предлагат на пациентите същия медикамент, но с друго търговско наименование, ако предписаното лекарство липсва.

Идеята е по време на извънредното положение пациентите да не търсят по аптеките даден продукт и да се излагат на опасност, а да получат навременно лечение и да се приберат бързо у дома.

Общопрактикуващите лекари обаче се противопоставиха в открито писмо на предложението и обявиха, че те носят отговорност за лечението и няма да позволят влизането в сила на подобна наредба. В същото време само в три страни от ЕС - Австрия, България и Малта, генеричното заместване в аптеките все още не е разрешено.

Продължилият няколко часа спор между здравните специалисти беше пълен с напрежение, като дори председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари е съобщил пред БНР, че са се споразумели с председателя на фармацевтичния съюз да оттеглят предложението си, което от БФС категорично опровергаха. Накрая, след писмото на лекарите, здравният министър свали от сайта проекта.

Защо беше предложен текстът

След въвеждането на извънредното положение здравната каса внесе редица облекчения в отпускането на лекарства на хронично болните пациенти. Става въпрос за общо 1.5 млн. души, които получават медикаменти, платени напълно или частично от НЗОК.

Два месеца след отмяната на извънредното положение пациентите могат да не търсят рецепта от личния си лекар всеки месец, а само да представят книжката си в аптеката и срещу това могат да им отпуснат месечната доза лекарства.

Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение също се удължава с два месеца и пациентите няма да посещават лекарите си и здравната каса, за да получат и заверят новия документ.

В същото време обаче заради по-бавния срок на доставките в аптеките някои от лекарствата започват да липсват. Става въпрос не само за най-популярните антигрипни продукти, но и за множество широко достъпни лекарства като такива за високо кръвно налягане. От своя страна те са повече от 20 в една група, от много години са на пазара и са с еднакъв състав. Фармацевтите много пъти са предлагали текст да помагат на пациентите в избора на най-добрия продукт на най-добрата за тях цена. В много европейски държави, като Германия например, е въведено и т.нар. генерично изписване - лекарствата се изписват само по международно непатентно наименование, а с помощта на фармацевта пациентът си избира медикамент на най-добрата за него цена.

България е една от трите европейски страни, в които на фармацевтите все още не е разрешено да продават на пациентите еквивалент на техния продукт, освен ако това изрично не е посочено в рецептата.

Председателят на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова обясни, че в случая става въпрос само за времето на извънредното положение и само за при съгласие на пациентите, като от тази възможност ще бъдат изключени лекарствата без аналози, биологичните и биоподобните медикаменти.

Какво смятат лекарите

Според писмото им до министъра и управителя на здравната каса лекарите трябва да диагностицират и лекуват чрез определяне на терапията, а фармацевтите - да изпълняват предписаното лечение, така както е зададено от лекуващия лекар. "Възможността за генерично заместване съществува, при условие че е изрично посочена от назначилия лечението лекар, който по закон носи цялата отговорност за последствията от проведеното лечение, защото личният лекар познава пациента от години, знае анамнезата на живота му, алергичните прояви, съпътстващите заболявания и терапия, съответните лекарствени взаимодействия и противопоказания, социална среда и навици, финансов статус и нагласи за придържане към една или друга терапия и др.", се казва в писмото, подписано от председателя на управителния съвет доц. д-р Любомир Киров.

Той напомня, че по действащата наредба когато лекарството е предписано под конкретно търговско наименование, то се отпуска точно то и когато аптеката не разполага с него, магистър-фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа.

"Възможно е генерично изписване или генерично заместване на лекарства в аптеката, когато е наложително, възможно и необходимо, но не може да се извършва зад гърба на лекуващия лекар. Аптекарят е свободен да упражнява своята "грижа" само когато говорим единствено за лекарства без лекарско предписание и за добавки", обявиха от Българския лекарски съюз.

Какво отвърнаха фармацевтите

В писмо от председателя на фармацевтичния съюз проф. Стоименова се казва, че отпускането на лекарства със същата лекарствена форма и количество е спазване на предписаното лечение и не подменя волята на лекаря.

"В условията на пандемията то щеще да помогне да се ограничат максимално контактите на пациентите с повторни посещения при медицински специалисти или аптека, в търсене на предписания лекарствен продукт, каквито са и указанията на Националния оперативен щаб", смята тя.

В писмото си тя отбелязва, че очевидно част от лекарите не са узрели за тази възможност и пита дали останалите държави членки грешат в лекарствената си политика и лекарите в тези държави считат, че генеричното заместване отнема отговорността им за лечението.

Тя обяви, че очаква онези, които са се обявили срещу предложената промяна, да реагират конструктивно в случаи на недостиг от определени лекарствени продукти и да поемат своята отговорност, като не очакват магистър-фармацевтите да нарушават действащото законодателство.

В момента в повечето аптеки е закачен надпис, че отпускането на лекарства по лекарско предписание без рецепта или рецептурна книжка може да доведе до окончателното затваряне на аптеката.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  "... същия медикамент, но с друго търговско наименование, .."

  Това изобщо не е вярно! Не може да се говори за "същия медикамент"! Само един е оригиналният препарат, останалите (генериците) са по-близки или по-далечни ПОДОБИЯ!

  Преди много години Фармахим бълваше аспирин, докато Байер, който има патента върху формулата и названието, не ги осъди. Оттогава произвеждаме ацетизал. Да, основата и на двете е ацетилсалицилат, ама освен него има и някакви други неща у аспирина, които в ацетизала ги няма.
  Толкова за генериците.

  И позицията на БЛС е абсолютно логична, защото лекарят познава анамнезата на пациента и носи отговорност за неговото лечение.
  Ако пациентът - който определено няма познания нито за лекарствените взаимодействия в организма, нито за състава, страничните проявления и нежеланите ефекти и противопоказания на едно лекарство - се предовери на съвета на фармацевта, който от своя страна няма представа за общото състояние на пациента, заболявания, алергии, защо изобщо трябва да се ходи на лекар? А просто не са казва в аптеката: дай нещо за глава, нещо за кръста, нещо за короната?

  Апропо, Анани много зачести с управленското танго - иди ми, доди ми. Дали не е време да тръгне с фрак и лачени обуща? Или просто да го пенсионират?

 • 2
  ujx1478794845510332 avatar :-|
  Titi Titora

  Само в три страни от ЕС - Австрия, България и Малта, генеричното заместване в аптеките все още не е разрешено.

  Българският фармацевтичен съюз с основание протестира срещу това решение.
  В писмо от председателя на фармацевтичния съюз проф. Стоименова се казва, че отпускането на лекарства със същата лекарствена форма и количество е спазване на предписаното лечение и не подменя волята на лекаря.

  Очевидно част от лекарите не са узрели за тази възможност и пита дали останалите държави членки грешат в лекарствената си политика и лекарите в тези държави считат, че генеричното заместване отнема отговорността им за лечението.

  Генеричните лекарства са по-евтини.

  Така в България се дава възможност, като няма генерично заместване в аптеките, лекарствата да се продават на високи цени и да печелят фармацевтичните компании, които ги внасят.

 • 3
  glia avatar :-|
  shogun

  Воденето на лекари по ресторанти и по конгреси не е безплатно, затова така скачат те.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "Titi Titora":

  Що за щуротии пишете: "..като няма генерично заместване в аптеките, лекарствата .. се продават на високи цени и .. печелят фармацевтичните компании, които ги внасят"?

  А генеричните да не би да ги внасят от Карнобатския винпром?
  И кой отрича генеричното заместване? Въпросът в случая е да не се заменя от фармацевт предписания от лекар медикамент, какъвто ще да е той: оригинален или генеричен.

  Пак да повторя: въпросът е ДА НЕ СЕ ЗАМЕСТВА С ДРУГ ПРЕДПИСАНИЯТ ОТ ЛЕКАР ПРЕПАРАТ. Ако го няма в една аптека, ще го има в друга. Компромисът с назначения препарат може да е рисков за пациента.

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Лобизъм в чист вид.

  Едно време Джонсън и Джонсън ги бяха глобили стотици милиони в САЩ заради корупция в чужбина. Ставаше дума за няколко страни в които компанията е плащала на лекари да предписват нейни лекарства. България беше една от тях. Само, че в БГ пресата за това изобщо не се чу. И никой български лекар и никой представител на фирмата в БГ не беше разследван за корупция на място.

  Явно е, че практиките продължават и лобизъмът е минал дори на по-високо ниво.

 • 6
  ugi1585327533645177 avatar :-|
  Lora .


  До коментар [#] от "
  shogun
  ":

  точно така, те няма да се откажат лесно от тези девиденти


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход