Армията може да стане "патерица" на МВР

Най-вероятно армията частично ще замени полицията по границата и при охраната на стратегически обекти

Армията може да стане "патерица" на МВР

Въоръжените сили едва ли ще могат да опазват вътрешния ред, но вероятно ще облекчат полицията по отношение на някои специфични функции

Момчил Милев
5783 прочитания

Най-вероятно армията частично ще замени полицията по границата и при охраната на стратегически обекти

© Велко Ангелов


С приемането на закона за извънредното положение българската армия получи нещо като полицейски функции, така че при нужда може да подпомогне вътрешното министерство в условията на разрастваща се пандемия от коронавирус. Ако обаче си мислите, че големите българските градове скоро може да осъмнат обсадени от танкове и бронетранспортьори, значи имате доста развинтена фантазия.

Ще дойдат ли танковете?

Въпреки че до момента нито правителството, нито министерство на отбраната са казали официално с какво точно, с какви формирования и до каква степен войската ще трябва да замества полицията, бърз прочит на извънредния закон дава някаква яснота по въпроса. "Новите правомощия на армията по Закона за мерките и действията при извънредно положение са много ясно дефинирани и не бива излишно да се спекулира с тях, както и да се насаждат притеснения в обществото. Считаме, че обществото е уверено в решителността на Българската армия да изпълнява задачи в интерес на сигурността, а в конкретния случай - и за запазване живота и здравето на гражданите.", коментираха за "Капитал" от Министерство на отбраната (МО). И допълниха: "В тази връзка вече се разработват съответните планове и при решение на Министерски съвет, въоръжените сили ще изпълнят поставените им задачи."

От отговорите на ведомството става ясно, че за момента се предвижда военнослужещите да получи чисто охранителни функции, най-вече на контролно-пропусквателни пунктове. Това ще стане обаче, едва след като има изрично решение на правителството по въпроса, каквото до момента няма. "Преценката кои структури от въоръжените сили да се включват е на Министерския съвет, който следва да ги посочи или да делегира правомощие на министъра на отбраната да ги определи по предложение на началника на отбраната.", коментираха също така от МО.

Правомощията на военните и военните полицаи ще включва възможност да установяват самоличността на гражданите т.е. да проверяват документи. Ако установят нарушение, особено на карантинните мерки, те ще имат право да арестуват, след което веднага трябва да предадат задържания на полицията. Военнослужещите също ще могат да спират автомобили и да обслужват контролно-пропусквателни пунктове в подкрепа на МВР, когато ресурсите на вътрешното ведомство не достигат. Използват физическа сила и помощни средства ще бъде разрешено, "само когато това е абсолютно необходимо", допълват от МО. От ведомството обаче не уточниха изрично дали последното включва използване на огнестрелно оръжие или не.

Войници вместо полицаи на границата?

По всичко личи, че на този етап едва ли ще се стигне до хвърляне на армията да изпълнява охранителни функции във вътрешността на страната. Засега тя по-скоро ще отмени полицията в някои по-специфични дейности. "Веднага може да изпратим 400 човека, това са така наречените разчети за охрана на границата, които да поемат охраната на зелената граница и по този начин да освободим ресурс на МВР, които вършат тази охранителна дейност", коментира военният министър Красимир Каракачанов пред "Nova TV". Така според него граничните полицаи могат да бъдат използвани за охрана на обществения ред в населените места. Каракачанов допълни също така, че още от 2006-2017 г. има съвместни разчети с МВР, според които при нужда армията може да подсили охраната на границата с около 2400 човека. "Може да разширим тези разчети и да отидат и 5000 човека, това не е проблем", допълни военният министър по повод хипотетичния казус със засилване на миграционния натиск по границата ни.

Втори вариант според него е войската да поеме охраната на посолствата. "Само в София това са над 100 човека жандармеристи. Тях може да ги пратим в онези гета, където чалгата звучи денонощно и купона не спира", допълва ръководителят на отбранителното ведомство. Трета опция след него е военните да поемат охраната на АЕЦ "Козлодуй", разтоварвайки МВР. Според източници на "Капитал" от военното ведомство за подобна охрана на стратегически обекти вместо МВР може да се използват бойците от Силите за специални операции, чиято численост е около 1000 човека и които са базирани основно в Пловдив. За по-рутинните дейности и вече извършвани дейности като охраната на зелената граница най-вероятно ще се използват военнослужещи от двете най-добре оборудвани бригади на армията 61-ва Стрямска с щаб в Карлово и 2-ра Тунджанска с щаб в Стара Загора.

Друг вариант, лансиран от Каракачанов, е създаването на съвместни патрули между армията и полицията. "Полицаят по закон може да задържа, а военнослужещият - да го подпомага", допълни той. Според Каракачанов така би се гарантирало, че военните няма да превишават правата си и по закон веднага ще предават задържаните на МВР. И ако се сбъднат най-негативните сценарии, при които след около 2 месеца близо една трета от населението на страната (съответно и личния състав на армия полицията) се окаже заразено с коронавирус, запълването на полицейските патрули с военнослужещи може да се окаже не просто опция, а необходимост.

С приемането на закона за извънредното положение българската армия получи нещо като полицейски функции, така че при нужда може да подпомогне вътрешното министерство в условията на разрастваща се пандемия от коронавирус. Ако обаче си мислите, че големите българските градове скоро може да осъмнат обсадени от танкове и бронетранспортьори, значи имате доста развинтена фантазия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход