Няма съгласие за мерките за компенсиране на работодатели

Основното възражение срещу предложенията на правителството е за кръга от икономически дейности с право на подпомагане

Дискусиите за схемата, по която ще се компенсира бизнесът, продължават и през уикенда
Дискусиите за схемата, по която ще се компенсира бизнесът, продължават и през уикенда
Дискусиите за схемата, по която ще се компенсира бизнесът, продължават и през уикенда    ©  Юлия Лазарова
Дискусиите за схемата, по която ще се компенсира бизнесът, продължават и през уикенда    ©  Юлия Лазарова

Социалните партньори не постигнаха съгласие в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по критериите на правителството за изплащане на компенсации на бизнеса, пострадал от извънредното положение. Основното възражение, по което работодателите са практически единодушни, е за обхвата на икономическите дейности, за които се предвижда подпомагане. Те настояват за друг подход за определянето на обхвата - не чрез изброяване на засегнати сектори и дейности, както предлага правителството, а чрез определяне на реалните загуби от намалената дейност.

Друг нерешен проблем е, че компенсаторните механизми не обхващат малкия и средния бизнес, лицата, упражняващи свободна професия, занаятчии, еднолични търговци и др. Над 800 000 са самоосигуряващите се лица, които към настоящия момент не могат да получат никаква подкрепа, се казва в становището на БСК.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.