Уикенд новини: Повече фирми ще имат достъп до държавно подпомагане; Северна Македония стана член на НАТО
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Уикенд новини: Повече фирми ще имат достъп до държавно подпомагане; Северна Македония стана член на НАТО

Сградата на външното министерство на Северна Македония е осветено с цветовете на НАТО. Страната става в понеделник 30-я член на северноатлантическия пакт

Уикенд новини: Повече фирми ще имат достъп до държавно подпомагане; Северна Македония стана член на НАТО

И още: България все пак ще започне да тества малко повече за COVID-19, заразените с коронавирус у нас вече са 346, еврогрупата се среща за още мерки

3996 прочитания

Сградата на външното министерство на Северна Македония е осветено с цветовете на НАТО. Страната става в понеделник 30-я член на северноатлантическия пакт

© Reuters


Управляващите и бизнесът в България се договориха да разширят кръга от компании, които да участват в схемата за подпомагане 60/40 от държавата. Това стана на фона на увеличаване на броя на заболелите от коронавирус и разпространението му по света. В България случаите достигнаха 346 в неделя, починалите дотук са 8, излекуваните 14, в болница са 125. Добрата новина е, че ще започне по-масово тестване. Решението е от заседанието на Европейския съвет и е по препоръка на Световната здравна организация отпреди ден, съобщи в края на седмицата лично премиерът Бойко Борисов. Със затоплянето на времето хората по улиците, в паркове и градинки обаче се увеличават, а от думите на шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски се подразбира, че въвеждането на още по-ограничителни мерки е въпрос на време.

По света най-тежка остава ситуацията в Италия и Испания. Мадрид затегна мерките и спря икономиката по подобие на италианската - всички неключови бизнеси затварят. Общият брой на заразените в света надхвърли 650 хиляди, най-много са в САЩ - около 125 хил. заразени.

Въпреки пандемията пазарите изпратиха една от най-добрите си седмици от началото на 30-те години на миналия век, макар и краят й да завърши с песимизъм. Икономическите последствия от корона кризата започват да се отразяват обаче на държавните рейтинги. Fitch свали оценката на Великобритания и още няколко европейски страни. На практика това означава, че ако агенцията бъде последвана и от другите водещи Moody's и S&P500, засегнатите държави ще се финансират по-скъпо от пазарите. Тест на пазара ще направи в началото на другата седмица и България - Министерство на финансите обяви аукцион на 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв.

БЪЛГАРИЯ, COVID-19 И МЕРКИТЕ

Всяка компания със спад 20% в приходите може да участва в схемата 60/40

Фирмите, чиито приходи са намалели с повече от 20% през март спрямо същия месец на миналата година, ще могат да получат компенсации от държавата за заплатите на служителите си в размер на 60% от брутните им заплати, е записано в последния засега вариант на правителственото постановление, с което се урежда схема за подпомагане на бизнеса. Към неделя в проекта вече е залегнал критерият за 20% спад в приходите спрямо предходната година, като тук по предложение на БСК са уточнени и нужните документи - за регистрираните по ДДС компании - копие от дневниците за продажби, а за останалите - опис на фактури. Предвижда се и ново улеснение - документите ще се подават електронно и дори няма да е нужен електронен подпис. Без доказване на приходите могат да кандидатстват компании от най-засегнатите сектори - ресторанти, заведения, барове, търговци на дребно, транспортни фирми, туристически компании и други.

Държавата все пак ще започне да тества малко повече за COVID-19

България започва да тества повече потенциално болни за коронавирус, както и ще следи вече изградения имунитет с бързи тестове след около четири седмици. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на извънреден брифинг в петък. Решението да се увеличи капацитетът на страните членки да тестват за коронавирус е от заседание на Европейския съвет, в което премиерът участва, и е по препоръка на Световната здравна организация. До момента от началото на епидемията България е направила едва общо над 7000 теста, като част от тях са контролните тестове на болни пациенти. През изминалата седмица националният кризисен щаб и медицинският съвет към правителството пък влязоха в полемика дали трябва да се изследва масово населението с бързи тестове или не. Ген. Мутафчийски обяви, че е противник на бързите тестове, защото са неточни.

Великобритания обмисля да доведе с чартърни полети работници от Източна Европа

Британски фермери предупреждават правителството, че спешно са необходими чартърни полети, с които да се доведат сезонни работници от Източна Европа, включително от България, иначе реколтата ще изгние на полето. Някои по-големи ферми вече са транспортирали източноевропейска работна ръка с чартъри в Обединеното кралство, пише Observer. Но все повече фермери настояват, че правителството трябва да се намеси и да помогне с организирането на още полети на фона на проблемите в земеделския сектор, предизвикани от разпространението на коронавируса. Трябва да бъдат запълнени около 90 000 свободни места, като за много от тях това трябва да стане до няколко седмици.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ СВЕТА

Северна Македония става член на НАТО, с Албания получи и покана за преговори за ЕС

Северна Македония официално става най-новият член на НАТО. Останалите 29 членове на алианса одобриха "протокол за присъединяване" на страната през февруари 2019 г., след което той бе ратифициран от парламентите им. Това стана възможно, след като Скопие разреши дългогодишния спор с Гърция за името на държавата. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви: "Северна Македония вече е част от семейството на НАТО, семейство от 30 нации и почти един милиард граждани. Семейство, което е уверено, че независимо пред какви предизвикателства ще се изправим, ще бъдем по-силни и по-сигурни заедно." Церемонията по издигането на флага на Северна Македония ще се състои пред щабквартирата на НАТО в Брюксел в понеделник. Приемането на страната в алианса подобрява перспективата й за бъдещо влизане в ЕС. През седмицата лидерите от съюза одобриха започването на преговори със Северна Македония и Албания. Сред страните членки имаше спорове дали Скопие и Тирана трябва да бъдат в пакет в хода на преговорите, или да бъдат разделени и първо Северна Македония да получи дата. Разногласията дали ЕС е готов и коя държава трябва да продължи с евроинтеграцията продължиха години.

Fitch понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Великобритания от AA нa AA- с отрицателна перспектива, посочвайки, че дългът на страната ще нарасне заради повишените разходи за компенсирането на негативите от коронавируса. Сега кредитният рейтинг на Обединеното кралство е същият като този на Белгия и Чехия, като от Fitch уточняват, че може да последва допълнително понижение. "Понижението отразява значително отслабване на британските публични финанси, причинено от въздействието на епидемията от COVID-19 и фискалното отслабване, предприето, преди да стане виден мащабът на кризата", заявяват от агенцията. И допълват, че икономиката на страната вероятно ще се свие с 4% през 2020 г., ако рестриктивните мерки бъдат разхлабени през втората половина на годината.

КАКВО СЛЕДИМ ПРЕЗ ИДНАТА СЕДМИЦА

Еврогрупата се събира за общи мерки срещу икономическия шок

Председателят на Еврогрупата Марио Сентену обяви, че финансовите министри от еврозоната ще се съберат следващата седмица, за да изготвят общи мерки срещу последиците от коронавируса. Задачата им беше поставена от лидерите на ЕС след видеосрещата им в четвъртък, когато не успяха да се договорят за стратегия от стимули. След сблъсъка между Италия, Испания и Франция, от една страна, и Германия и Холандия, от друга, по въпроса за т.нар. корона облигации - издаване на общ дълг в еврозоната - лидерите прехвърлиха изготвянето на пакет от мерки към Еврогрупата. Тя трябва да представи своите предложения до две седмици.

Пазарите очакват данните за безработицата в САЩ и още ключови показатели

Волатилността на пазарите ще продължи и през идващата седмица на фона разпространението на коронавируса и на надеждите на инвеститорите за политики, които да спрат негативното отражение върху икономиката. В края на седмицата във фокуса ще са данните за безработицата в САЩ през март. Молбите за помощи при безработица вече удариха рекорд. Очаква се изследванията на PMI в глобален мащаб да покажат рекордно свиване в дейността на частния сектор. Освен това ще бъдат оповестени данни за американската външна търговия, инфлацията в еврозоната и продажбите на дребно в Австралия.

#ОСТАНИ ВКЪЩИ

Заради коронавируса много от нас се трансформираха за една нощ от офис работници в хоумофис комуникатори, които разчитат на приложения за видеоконференции. Оказва се обаче, че не е толкова лесно, колкото звучи, и има предизвикателства - технически, домашни и други. Ето пътеводител как да се справим с тях.

Когато човек прекарва времето си вкъщи, въпросът с храната става сложен. Да се готви - при това повече от веднъж на ден, е изтощително дори за най-големите кулинарни фенове. Как стоят обаче нещата с доставките на храна? Безопасно ли е? Какви са рисковете и колко са големи? Ама наистина ли е безопасно? Отговорите на всичките ви въпроси за храната и коронавируса са събрани в сайтa Serious Eats.

A eто и нашите съвети за някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали).

Управляващите и бизнесът в България се договориха да разширят кръга от компании, които да участват в схемата за подпомагане 60/40 от държавата. Това стана на фона на увеличаване на броя на заболелите от коронавирус и разпространението му по света. В България случаите достигнаха 346 в неделя, починалите дотук са 8, излекуваните 14, в болница са 125. Добрата новина е, че ще започне по-масово тестване. Решението е от заседанието на Европейския съвет и е по препоръка на Световната здравна организация отпреди ден, съобщи в края на седмицата лично премиерът Бойко Борисов. Със затоплянето на времето хората по улиците, в паркове и градинки обаче се увеличават, а от думите на шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски се подразбира, че въвеждането на още по-ограничителни мерки е въпрос на време.

По света най-тежка остава ситуацията в Италия и Испания. Мадрид затегна мерките и спря икономиката по подобие на италианската - всички неключови бизнеси затварят. Общият брой на заразените в света надхвърли 650 хиляди, най-много са в САЩ - около 125 хил. заразени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK