Във вторник изтича срокът за становища по общия устройствен план на Царево
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Във вторник изтича срокът за становища по общия устройствен план на Царево

Във вторник изтича срокът за становища по общия устройствен план на Царево

Той предвижда застрояване на нови 835 декара в парк "Странджа", от които 678 декара са по крайбрежието

Калина Горанова
3518 прочитания

© Йово Николов


Във вторник, 31 март, изтича последният срок за изпращане на становища по проекта за изменение на общия устройствен план на Царево. Планът предвижда нови 835 дка за застрояване в парк "Странджа", като от тях 678 дка ще са в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол.

За това алармират от инициативата "Зелени закони" на организацията с нестопанска цел "Сдружение за изследователски практики". Към становището им могат да се присъедини всеки, който не е съгласен с бъдещото застрояване на Южното Черноморие.

Към момента общественото обсъждане е обявено за 13 април (на практика и при обсъждането може да бъде представено становище), но е напълно възможно да бъде отложено. От "Зелени закони" настояват да се преработи предложеният проект за изменение на общият устройствен план на Община Царево заедно с Доклада за екологична оценка (ДЕО) и Доклада за оценката за съвместимост с "Натура 2000".

Основните проблеми според анализа на "Зелени закони" са урбанизацията, която ще надвиши 3 пъти капацитета на плажовете, разминаванията в данните за площите на пясъчните плажове, увеличаването на застрояването на Синеморец с 54%, разрешено строителство върху дюни и заменени бивши държавни гори и т.н.

Позицията срещу застрояването

"Бъдещото развитие на урбанизираните територии в проекта не е съобразено с капацитета на активната плажна площ, както изискват нормативите", се казва в становището, с основен автор Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Предложената урбанизация за над 140 хиляди души надвишава повече от три пъти капацитета на плажовете. Едновременно с това не се отчитал и делът на необитаемите жилища към момента - 62%.

От организацията намират разминавания в данните и в планирането. "Недопустима е грешката при данните за капацитета на плажовете - през 2008 г. в ДЕО той е оценен на 43 хиляди души за 344 декара активна плажна площ, а в проектът от 2019 г. - на 75 хиляди души за 602 декара активна плажна площ", пише в становището на "Зелени закони".

По-детайлно от бележките по становището става ясно, че в землището на Резово е дублиран един плаж и това увеличава плажната територия с една трета. В Ахтопол за плаж "Ахтопол-север" е посочено почти двойно по-големи размери. От плаж "Лозенец Кумкашла" не са извадени дюните и така плажът е посочен с 59 хил. кв. м. по-голям. В землището на Синеморец са посочени невярно активната площ и тази на дюните на плаж "Устието на река Велека" и на плаж "Липите".

Сметките показват, че при отстраняването на тези грешки площта на активната плажна ивица ще намалее от 602 на 459 хил. кв. м.

Терени от дюни

"Отново дюните не са взети под внимание, като според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие върху дюни не може да се строи. В този смисъл проектът трябва да изключи от застрояване имоти, заети от различни видове дюни, независимо дали са отразени или не от Агенцията по кадастър и независимо дали са собственост на Министерство на отбраната, общината или частни лица. Задължение на проектантите е да установят тези имоти и да ги картират като дюни - например дюните край плаж "Нестинарка" собственост на военното министерство, дюните при плаж "Ахтопол-север" и край плажа "Корал", пишат от "Зелени закони".

От организацията настояват и да не се предвижда застрояване на имотите, които са били предмет на заменки с държавни гори в Лозенец и край защитена зона Караагач.

И още разминавания

От "Зелени закони" посочват още несъответсвия. Проектът не е посочил от кой източник ще дойдат допълнителни чисти питейни води за новите 100 хил. легла.

Странни несъответствия има спрямо земеделските площи. Проектът посочва като мярка "Стимулиране за развитието на лозарството и винарството в Царево, Лозенец, Бродилово и Велика" и в същото време предвижда намаляване на площта на лозята от 235 на 216 ха.

Проектът посочва като мярка увеличаване площта на трайните и южни насаждения, а в същото време планира намаляване на тяхната площ от 138 на 116 ха. Посочена е и нуждата от приоритетно развитие на пасищно животновъдство, но в същото време планира намаляване площта на ливади, пасища и мери със 700 декара.

Планира се "Изграждане на лодкостоянки в селата: Лозенец и Синеморец", а площта на пристанищата се намалява от 2,75 ха на 2,63 ха. "Проектът планира само частично разширение на пътя Царево - Резово в района на км.3+000 до км.13+695 и в частта от Ахтопол до Синеморец, а не по цялата му дължина до Резово, въпреки посочените цели за развитието на транспортната инфраструктура площта на всички видове пътища - държавни, общински, горски намалява с 10% и въпреки планирания ГКПП", пишат още от организацията.

Един "щадящ" план

От години Община Царево (на територията на общината има 13 населени места, от които 2 града: гр. Царево и гр. Ахтопол, и 11 села - с. Бродилово, с. Българи, с. Варвара, с. Велика, с. Изгрев, с. Кондолово, с. Кости, с. Лозенец, с. Резово, с. Синеморец и с. Фазаново) остана без действащ ОУП, след като предишният вариант от 2008 г. беше изработен от арх. Калин Тихолов, станал известен покрай скандала "Дюнигейт". Той предвиждаше масирано застрояване в територията на Странджа, предизвика редица протести и скандали и през 2015 г. беше обявена обществена поръчка за изработването на нов план, спечелена от "Форум Александрови".

Настоящият става общо достояние през 2018 г., както и Докладът му за оценка за съвместимост с целите на "Натура 2000", по който бяха изпратени редица становища. Процесът обаче е на път да се финализира едва сега. На фона на предходния план на арх. Тихолов този предвижда по-малко застрояване, а вече бившият министърът на околната среда Нено Димов го окачестви като много по-щадящ. Натискът обаче отново ще бъде върху най-чувствителната - първа линия, като в Синеморец, Варвара и Резово се планира разширяване на строителството, като на места този процес вече е започнал.

Междувременно не беше финализирано изготвянето на плана за управление на природен парк "Странджа", като според представители на Българска фондация "Биоразнообразие", работеща от години по проекта, целта на община Царево е била първо да бъде приет общият устройствен план на Царево и впоследствие към него да се напасне планът за управление на парка, а не обратното.

Във вторник, 31 март, изтича последният срок за изпращане на становища по проекта за изменение на общия устройствен план на Царево. Планът предвижда нови 835 дка за застрояване в парк "Странджа", като от тях 678 дка ще са в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол.

За това алармират от инициативата "Зелени закони" на организацията с нестопанска цел "Сдружение за изследователски практики". Към становището им могат да се присъедини всеки, който не е съгласен с бъдещото застрояване на Южното Черноморие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.