Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 30 мар 2020, 16:41, 13321 прочитания

Из хаоса на забраните: С куче може, по пешеходна улица - не

Полицията започна да санкционира нарушители на мерките във връзка с епидемията, без да има яснота какви са забраните

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През уикенда служители на МВР са съставили над 300 акта срещу хора, които са нарушавали мерките за социална изолация, съобщи главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов.

"У нас вече са съставени над 300 акта заради струпвания на хора на обществени места. Колегите първо предупреждават, но има хора, които не се вслушват и биват санкционирани", коментира комисар Иванов. За санкциите съобщи и кметът на София Йорданка Фандъкова: "Провокирани от хубавото време много хора в София вчера и днес излязоха на разходка. Разбирам желанието, но не можем да си го позволим. Затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони."


Глобата, която се предвижда за тези нарушения, е голяма - точно 5000 лв. А ако прокуратурата реши, че става дума не за административно нарушение, а за престъпление (каква е разликата не е ясно - вижте по-долу), тогава нарушителят може да получи до 5 години затвор и глоба от 10 до 15 хил. лв.

"Капитал" разговаря с няколко санкционирани и предупредени граждани през уикенда в столицата. В единия от случаите на разхождащ се по пешеходна улица е обяснено, че има право да е на улицата само при необходимост. В друг от случаите е бил съставен акт на човек, който си е извеждал кучето на тревната площ до столичен булевард.

Парадоксалното е, че нито една от изброените хипотези по-горе (и от главен комисар Иванов, и от кмета Фандъкова, а и от случаите, с които "Капитал" се запозна) не намират изрична опора в заповедите на здравното министерство за въвеждане на ограничителни мерки.А логиката на забраните е съвсем ясна - да няма струпване на хора (било то в магазин или в градинка или парк) и да няма пътуване от един град в друг, освен ако това не е неотложно.

Ситуацията с коронавируса налага подобни мерки и към тях трябва да се подходи съвсем сериозно. Стига обаче за всички да е ясно какво очакват институциите гражданите да правят или не.

След приемането на закона за извънредното положение беше делегирано на министъра на здравеопазването да въвежда различни мерки, свързани с ограничаване на заразата. Именно те уреждат и поведението, с което гражданите се задължават по време на кризата.

Заповедите, свързани с епидемията от коронавирус (общо 29 на брой към днешна дата) могат да бъдат открити на страницата на Министерството на здравеопазването. Но не много лесно - няма отделна секция от първата страница, а трябва да минете през две рубрики, за да стигнете до тях.

Заповедите не са дори хронологично подредени, а по-голямата част не са описани, т.е. ще трябва да направите сериозно проучване, за да сте сигурни коя от тях действа в момента - защото с някои заповеди се изменят предходни (изцяло или частично), с други се отменят, а с трети се допълват.

Стига се до абсурди - една и съща заповед (с номер и дата) има едно съдържание сутринта, а друго - следобед.

В сравнение сайтът на Столична община е видимо по-прегледен. Още от основаната страница има рубрика посветена на пандемията, в която са резюмирани всички правила за поведение, а заповедите на кмета Йорданка Фандъкова са достъпни по хронологичен ред.

Забрани - да, но нека са разбираеми

"Легитимно предприетите мерки за опазване на общественото здраве - тези, които отговарят на всички установени стандарти - са насочени към опазването на човешките права, а не към тяхното нарушаване. Първият и водещ стандарт изисква взетите мерки да са установени със закон (в широкия смисъл на понятието). Това обаче не засяга само формата, но и съдържанието и качеството: ако правилата за поведение са неясни и противоречиви, то тогава има по-голям риск от произвол", коментира пред "Капитал" адвокат Мария Шаркова, специалист по права на пациентите и медицинско право.

Тя дава и пример: В заповед е записано, че се забраняват хоспитализации и планови операции, но не е уточнено кои хоспитализации се забраняват, очевидно няма как да се отнася до спешните. Под планови операции какво разбираме? Защото имаме различни видове инвазивни манипулации, свързани с нарушаване на целостта на тялото, но всички те ли са операции, т.е забранени ли са например естетичните манипулации?

Друг пример, посочен от адвокат Шаркова, е с добавеното с прессъобщение на Министерството на здравеопазването изключение от забраната за посещение на градинки и паркове на хора, които си извеждат кучетата. "Такова изключение в заповедите на МЗ няма", коментира тя.

Яснотата ще стане още по-наложителна тази седмица, когато най-вероятно мерките ще бъдат затегнати и правото за свободно движение на хората в градовете - ограничено допълнително.

Какво е забранено - иди, че разбери

Сред всичките 29 заповеди, издадени във връзка с епидемията, има общо седем на министъра на здравеопазването, които регулират забраните по време на извънредното положение.

Две от тях (от 13 и 20 март) са основни, а другите пет допълват или изменят останалите. Министерство на здравеопазването не е предложило все още консолидиран текст на забраните и за да разбере някой какво е разрешено или забранено, трябва да ги чете едновременно.

На 13 март беше забранено посещението на дискотеки, барове, ресторанти, кафенета, молове (с изключение на банковите и застрахователните клонове, хранителните магазини и аптеките в тях).

Изключение беше направено "за ресторанти и заведения за бързо обслужване", на които бяха разрешени "доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания". Този текст роди разнопосочна практика - някои ресторанти решиха, че могат да работят само с доставка, а други, че могат и да продават за вкъщи. Миналата седмица прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за заведение за бързо хранене в Бобов дол, тъй като "се извършвала продажба на стоки и напитки до витрината в самото помещение, а не през гише".

Министерството позволи "всички търговски дейности", които не са посочени в заповедта, да "продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенни изисквания".

Със същата заповед беше забранено провеждането на "всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

На 17 март заповедта беше допълнена с нова точка: "Не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места".

Два дни по-късно - със заповед от 19 март, тази забрана е отменена и е въведено задължение за всички "собственици или управители" на обекти "с обществено предназначение или други обекти, които предоставят услуги на гражданите", да не допускат събирането на "повече от две лица над 60-годишна възраст" както в помещенията, така и в прилежащите площи на открито, като "указват необходимостта да се спазва дистанция от най-малко 1-1.5 м. между лицата.

Още на следващия ден - 20 март, министър Ананиев издава нова заповед, която задължава магазините да обслужват между 8:30 и 10:30 часа само хора над 60-годишна възраст. Как това задължение се вписва със забраната на собствениците на обектите да не допускат повече от две лица над 60-годишна възраст, въведена ден по-рано - не става ясно.

Със същата заповед от 20 март е въведена и забраната за "посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места".

Тази заповед беше допълнена с прессъобщение на Министерството на здравеопазването, в което се казва, че забраната не засяга хората, които си извеждат кучето.

Разбира се, не е изключено съобщенията до медиите от държавни органи да имат нормативна сила, но тя не следва по действащото законодателство. Ето защо през уикенда е имало случаи на съставени актове срещу хора, които са извеждали кучето си "в зелените площи въпреки забраната за посещение на паркове и градини".

Със същата заповед са създадени и контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните градове. Преминаването през тези пунктове става само по неотложност - полагане на труд в друго населено място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес.

В същия ден МВР представи и декларация по образец, които всеки трябва да попълва, когато преминава през такъв пункт. Изискването за попълване на такива декларации не следва от заповедта на здравния министър. На страницата на МВР, където са качени образците за декларации, е посочено, че"в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването от 21 март 2020 г. за въвеждането на нови противоепидемични мерки се допуска влизането и излизането на граждани през КПП само при възникнала неотложна необходимост". Заповед от 21 март на министъра на здравеопазването в тази или друга посока обаче няма.

Бившият общински съветник от НДСВ Владимир Каролев беше арестуван в Разлог, а впоследствие обвинен от прокуратурата в София, като тезата на обвинението беше, че целта на пътуването му до Разлог, която е посочил в декларацията (по работа), е различната от реалната (да се разхожда в планината).

Чак в деня на ареста на Владимир Каролев - на 25 март, министър Ананиев допълва заповедта си от 20 март и променя реда за преминаване през КПП, като добавя необходимостта от подаване на такава декларация.

На 22 март, след като премиерът Бойко Борисов споделя, че е видял как заведението към крайпътна бензиностанция е било пълно с хора, министър Ананиев издадава заповед, с която уточнява, че в "обектите за бързо хранене и хранителните магазини на територията на бензиностанциите" не трябва да се допуска консумацията на място.

Последната промяна на режима е от 26 март, когато се разрешава офисите на доставчиците на платежни услуги в търговските центрове да работят.

Какво е забранено:
 • Заведенията (ресторанти, барове и т.н.) са затворени, но могат да продават храна за вкъщи.
 • Търговските обекти, които не попадат в забраната, могат да работят, спазвайки хигиенните изисквания, и да не допускат повече от две лица над 60-годишна възраст" както в помещенията, така и в прилежащите площи на открито, като "указват необходимостта да се спазва дистанция от най-малко 1-1.5 м. между лицата". В същото време от 8:30 до 10:30 в магазините за хранителни стоки се разрешава да пазаруват само хора над 60-годишна възраст.
 • Забраняват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. В София кметът Йорданка Фандъкова издаде заповед, с която забрани достъпа до Природен парк "Витоша".
Кога е престъпление, кога е нарушение

След влизането в сила на закона за извънредното положение нарушаването на мерките, въведени от министъра на здравеопазването, освен административно нарушение (по чл 209а от Закона за здравето, наказуемо с глоба от пет хил. лв.), можеше да се окаже и престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс, което се наказва и със затвор до 5 години и глоба от 10 до 15 хил. лв.

Кога е престъпление и кога административно нарушение очевидно ще се преценява "на място". Засега обвинение по чл. 355 получават тези, които полицията и прокуратурата са хванали да се отклоняват от карантината си. Първият такъв случай беше внесен в съда в понеделник. Става дума за 19-годишен студент, който се е върнал се от Великобритания, но вместо да седи у дома си, излязъл на разходка с баща си в центъра на Благоевград.

Обвинението срещу Владимир Каролев обаче показа, че за държавното обвинение всяко нарушение на мерките може да е и престъпление.

Според няколко източника на "Капитал" в МВР действията на полицията през последния уикенд са били по-скоро с цел респектиране на гражданите, отколкото сериозно намерение за налагане на санкции. Именно поради тази причина полицаите не са били особено старателни при съставянето на актовете.

Твърде е вероятно е за по-голямата част от случаите въобще да не бъдат издавани наказателни постановления. Ако това се случи, гражданите, които считат, че са санкционирани в нарушение на закона, ще могат да потърсят закрила от съда - или поне когато съдилищата започнат отново да разглеждат дела.
Следете в реално време ситуацията с Covid-19
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Столичната община планира да отвори данните си за гражданите и бизнеса Столичната община планира да отвори данните си за гражданите и бизнеса

Това е една от целите на зам.-кмета по дигитализация Владимир Данаилов

24 май 2020, 1175 прочитания

"Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник" 2 "Репортери без граници" осъди натиска на властта над "Капитал" и "Дневник"

Организацията смята, че запорът на активи на Иво и Галя Прокопиеви се извършва, за да се измести вниманието от скандала за търговия с влияние в хазарта

23 май 2020, 3937 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Covid 19"

Всеки ден научавайте най-важното и актуалното по темата, без излишна емоция, с данни, факти и проверена информация.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Правителството одобри окончателно схемата 60/40 за подпомагане на заплатите*

Компенсации могат да искат както бизнеси, които са спрени заради заповедта на здравния министър, така и тези, които декларират 20% намаление на приходите

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10