Вечерни новини: Правителството работи при сценарий 3% спад на БВП, задължителните маски отпаднаха
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Правителството работи при сценарий 3% спад на БВП, задължителните маски отпаднаха

Финансовият министър Владислав Горанов

Вечерни новини: Правителството работи при сценарий 3% спад на БВП, задължителните маски отпаднаха

И още: Прогнозите за икономическите ефекти от пандемията се влошават, възстановява се производството в Китай

5791 прочитания

Финансовият министър Владислав Горанов

© Надежда Чипева


В ден без съществени развития по пандемията на медицинския фронт и в България и по света фокусът се съсредоточи повече върху икономическия. Постоянно обновяващите се прогнози за дълбока рецесия с двуцифрени проценти в САЩ и Европа в рамките на първото и особено второто тримесечие на 2020 вече не са новина. Новите очаквания на Deutsche Bank и Goldman Sachs обаче чертаят като по-вероятен сценарий по-плавно възстановяване и съответно спадове на БВП от по 9, 10 и нагоре проценти за някои от най-големите световни икономики.

На този фон очакванията на българското правителство, залегнали в ревизирания бюджет за годината, изглеждат по-скоро в оптимистичния спектър. Известна светлина дават и китайските данни, които показват по-бързо от очакваното възстановяване на производството.

Извън икономиката откъм българските власти продължиха противоречивите сигнали. В сферата на комичното вчера наложената мярка на здравния министър Кирил Ананиев на всички публични места задължително да се слага маска на лицето бе първо отложена да започне да действа от събота, а след това напълно отменена. Това не му се случва за пръв път, като миналата седмица решението му да блокира товарния транспорт към Турция трая едва три часа.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Бюджетът ще бъде ревизиран на 3.5 млрд. лв. дефицит

Кризата, породена от коронавирус пандемията, и мерките за справянето с нея вече си имат прогнозна цена за българската икономика. Очакванията на правителството са в негативен сценарий това да доведе до 3% спад на БВП, което налага и ревизия на бюджета. Тя беше обявена късно в понеделник, беше внесена в Народното събрание във вторник, а в сряда се очаква да бъде обсъдена от депутатите в парламентарната бюджетна комисия. Накратко новият разчет за държавните финанси очаквано предвижда спад на приходите, дефицит и дълг. А ето и детайлите:

 • Разчетите на правителството са при три сценария за развитие на кризисната 2020 г.: запазване на слабо покачване на БВП 0.7%, нулев растеж или спад 3%. Ревизираният бюджет е разчетен при негативния сценарий.
 • Очаква се 25.7% спад на износа на услуги и 13.3% на стоки.
 • Бюджетният дефицит се планира да бъде 3.5 млрд. лв., или 3% от БВП. В това число не влизат заявените 700 млн. лв. увеличение на капитала на Българската банка за развитие.
 • Основната причина фискът да се планира на минус са по-малко приходи от заложеното с 2.44 млрд. лв. Спадът е при почти всички видове данъци, но в най-голяма степен ДДС - 1.1 млрд. лв.
 • Предвижда се допълнително 1.43 млрд. лв. трансфер към бюджета на държавното обществено осигуряване - 1 млрд. лв. за вече обявените мерки за покриване на 60% от заплатите на служители вследствие на забраните около пандемията и 430 млн. лв. заради очакваните по-малко осигурителни вноски.
 • Таванът на дълга, който правителството може да поеме, се покачва от 2.2 на 10 млрд. лв.
 • Не се вижда съществено орязване на капиталови разходи, каквото беше загатнато. Това може да даде още известни буфери и маневреност при нужда.

По думите на Горанов ревизията вече е съгласувана в управляващата коалиция, което означава, че не би трябвало да има проблем да получи парламентарно одобрение.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на заразените в България достигна 399 днес, като се увеличи с 40, или 11.1% на дневна база. Първи положителни проби са установени в Силистра. 146 от хората с потвърден COVID-19 са настанени в болница, като 14 от случаите са тежки, посочват от Националния оперативен щаб. През деня не са съобщени нови случаи на излекувани пациенти и така общият им брой до момента остава 17.

Издадената в понеделник заповед на здравния министър за задължително носене на защитни маски на закрити и открити обществени места просъществува само ден. Във вторник първоначално бе съобщено, че по мярката ще има гратисен период до събота, а впоследствие нареждането бе изцяло отменено. От здравното министерство все пак препоръчват на гражданите да носят маски.

Фотограф: Велко Ангелов

Срокът на пълната 14-дневна карантина на Банско изтича в 19 ч. днес. След този час забраната за хората да напускат домовете си освен при неотложни нужди отпада, а влизането и излизането от града ще бъде подчинено на мерките, валидни за останалите големи населени места в страната.

Областният управител на Стара Загора въвежда вечерен час. Считано от полунощ, жителите на областта ще трябва да бъдат в домовете си от 21 ч. до 5 ч. сутринта. Със заповед на кмета на Стара Загора пък ще бъде забранено събирането на повече от двама възрастни на едно място.

"Демократична България" призова правителството да създаде извънреден фонд за подпомагане на културни дейци, културни институти и организации. В разпространена до медиите позиция от обединението посочват, че само до момента загубите в културния сектор възлизат на между 7 и 15 млн. лв.

В телефонен разговор с президента на Южна Корея премиерът Бойко Борисов е заявил интерес от страна на българското правителство за купуване на 30 хил. PCR теста за диагностициране на коронавирус месечно от азиатската държава, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Българският лекарски съюз започна преговори със здравната каса на всички болници, лични лекари, специалисти в извънболничната помощ, лаборатории и т.н., да бъдат изплатени 100% от месечните бюджети за март, независимо че не са отчели дейност. Става дума за 236 млн. лв. месечно, като най-голям в тази сума е делът на болниците - 187 млн лв. Заради извънредното положение и грипната епидемия преди много болници не можеха да правят профилактични прегледи и изследвания, планови операции др., а в същото време трябва да поддържат готовност за борба с COVID-19. Средният спад в дейността и приходите им през март е около 50% по първоначални изчисления.

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Китайското производство е започнало рязко възстановяване, сочат официалните данни на Националното статистическо бюро в страната. Според тях производственият индекс се е вдигнал от 35.7 през февруари до 52 пункта през март. В над половината от запитаните предприятия вече има работна дейност и производство, "но това не означава, че икономическите операции в страната са се върнали към нормалното си положение".

Международният валутен фонд заяви, че настъпването на дълбока рецесия в Европа през 2020 г. изглежда сигурно поради тежките икономически последици от пандемията от коронавирус. Въпреки че не знаем колко дълго ще продължи кризата, знаем, че икономическото въздействие ще бъде тежко, смята главният икономист Пол Томсен, без да дава прогноза в числа.

Европейските пазари започнаха с възход търговията заради добрите новини от Китай, но следобед индексите в Лондон, Франкфурт и Париж отново се оцветиха в червено. Пазарите приключват най-лошото си тримесечие от глобалната финансова криза през 2008 г.

Уолстрийт започна търговията на червено, след като през последните няколко дни индексите отбелязаха значителни ръстове. Фондовата борса в Ню Йорк изпраща месеца, в който само за 16 дни пазарът се понижи с 20% от достигнатия връх.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Източник: Reuters

Тълпа се събра въпреки забраната за струпване на хора, за да наблюдава пристигането на военния кораб-болница Comfort на пристанището в Ню Йорк. Корабът идва от базата си във Вирджиния. Плаващата болница разполага с 1000 легла и 12 операционни и ще донесе известно облекчение за болничната система на най-тежко ударения от вируса американски щат. В Ню Йорк има почти 70 хил. регистрирани болни и над 1300 жертви.

И ПО СВЕТА

Неприятни новини за ефекта на епидемията върху икономиките

Епидемията продължава да бушува силно в западноевропейските страни, макар все пак да се вижда лъч надежда, че кривата е достигнала пика на новите заболели в някои от най-засегнатите страни като Италия, а може би и Германия. За съжаление след няколко дни на леки спадове Испания отчете в последното денонощие нов ръст на регистрираните заболели и рекорд в смъртността с над 900 случая.

Не са добри обаче очакванията и прогнозите за БВП на редица европейски държави, както и за Китай и източноазиатския регион.

 • Румъния може да покрие нуждите си от финансиране за период от пет месеца, но пандемията от коронавирус засяга значително приходите и бюджетният дефицит през 2020 г. може да превиши 5% от БВП, заяви румънският финансов министър Флорин Къцу в интервю за Reuters. Букурещ одобри пакет мерки на стойност 3% от БВП.
 • Спадът в австрийската икономика ще е над 3% от БВП тази година, и то при умерен сценарий за реагиране на пандемията от коронавируса, съобщи централната банка на страната с уточнение, че е твърде рано за конкретна прогноза.
 • Шведската икономика тази година ще се свие с 4% заради удара от епидемията върху търсенето, производството и заетостта. Това е срив, сравним с този от глобалната финансова криза от 2009 г., когато БВП на страната се срина с 4.2%, посочи финансовият министър Магдалена Андершон.
 • Световната банка очаква, че пандемията от коронавирус ще забави значително икономическия растеж на Китай и на страните от Източна Азия и Тихоокеанския регион, като милиони хора ще изпаднат в бедност, предаде Associated Press. Базовата прогноза на институцията - при която икономическото възстановяване ще бъде през лятото, е за забавяне на растежа до 2.1% тази година спрямо 5.8% миналата.
 • Проблемите на авиопревозвачите, които са един от най-тежко засегнатите сектори от епидемията, се задълбочават. American Airlines обяви, че ще поиска финансова подкрепа за $12 млрд. от американското правителство. British Airways пък съобщи, че временно спира полетите от второто най-натоварено лондонско летище "Гетуик". Компанията се бори за оцеляване и по-рано ръководството й обяви, че ще трябва да съкрати работни места и да спре от движение самолети.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

С четириседмичен спринт General Motors пренастрои производството си за създаване на така нужните медицински вентилатори. Bloomberg разказва как компанията успя да го постигне.

Рискът от коронавируса нараства рязко не над 60, а още в групата на 50-годишните, сочи първото всеобхватно изследване на смъртните случаи и хоспитализациите в континентален Китай, описано от Guardian.

Хората са социални животни и това има и своето физическо измерение - липсата на човешки контакт и самотата буквално могат да ни разболеят. Затова и сега, когато сме в социална изолация, е много важно да бъдем добри един с друг, разказва Washington Post.

Как изглежда коронавирусът от Космоса? Сателитни снимки показват празните площади, изникването на нови мегаболници и други следи от пандемията от COVID-19.

В ден без съществени развития по пандемията на медицинския фронт и в България и по света фокусът се съсредоточи повече върху икономическия. Постоянно обновяващите се прогнози за дълбока рецесия с двуцифрени проценти в САЩ и Европа в рамките на първото и особено второто тримесечие на 2020 вече не са новина. Новите очаквания на Deutsche Bank и Goldman Sachs обаче чертаят като по-вероятен сценарий по-плавно възстановяване и съответно спадове на БВП от по 9, 10 и нагоре проценти за някои от най-големите световни икономики.

На този фон очакванията на българското правителство, залегнали в ревизирания бюджет за годината, изглеждат по-скоро в оптимистичния спектър. Известна светлина дават и китайските данни, които показват по-бързо от очакваното възстановяване на производството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  odysey avatar :-|
  тракиец

  Правителството се е загрижило, да не остане нещо неоткраднато.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK