Вечерни новини: Още месец извънредно положение; Първи случай на COVID-19 в парламента

Вечерни новини: Още месец извънредно положение; Първи случай на COVID-19 в парламента

И още: Бюджетът излезе на дефицит през март; Производствената активност в еврозоната е намаляла рязко през март

10148 прочитания

© Юлия Лазарова


Зимата не иска да си отиде, коронавирусът също. В България правителството поиска удължаване на извънредното положение с още месец до 13 май, което трябва да бъде гласувано от парламента.

В сградата му вече влезе и COVID-19 - депутатът от ДПС Хасан Адемов е дал положителни проби и е в болница. В сряда започна тестване на всички депутати и служители на народното събрание, което ще продължи и в четвъртък. Ситуацията се усложнява, тъй като депутатите трябва да гласуват удължаването на извънредното положение и актуализацията на бюджета - гледането му в бюджетна комисия днес беше отложено. Народните представители не се събират на заседания от 26 март, а това да се случва само, ако се налагат гласувания, свързани с извънредната ситуация. Едно от предложенията е това да става от кабинетите им с бюлетини.

Корона кризата вече се отразява и на държавния бюджет - заради по-малко приходи през март излишъкът се свива, а само за месеца вече има дефицит. По света след като борсите изпратиха най-лошото си тримесечие от 2008 г., започнаха април с нов спад, след като сигналите от САЩ не са много добри - заразените нарастват, а президентът Доналд Тръмп предупреди, че предстоят болезнени две седмици в борбата с COVID-19.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Извънредното положение ще бъде удължено до 13 май

Извънредното положение в страната заради епидемията от коронавирус ще бъде удължено до 13 май, предложи правителството на парламента. Това означава, че ограничителните мерки, които бяха въведени, няма да приключат на 13 април, а ще продължат поне месец повече, което означава и по-продължителна блокада на живота и икономиката. Причината - измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани и натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация.

Първи корона симптоми в бюджета - дефицит от 200 млн. лв. за март

Бюджетният излишък през първото тримесечие леко се свива до 1.27 млрд. лв. спрямо 1.48 млрд. месец по-рано. Причината са по-слаби приходи през третия месец заради COVID-19, става ясно от предварителните оценки на Министерството на финансите. Само за март салдото е отрицателно (- 205 млн. лв.) заради спада на приходите, като разходите са същите. Това обаче е само началото - от ведомството предупреждават, че въвеждането на извънредно положение в страната и последвалите фискални мерки тепърва ще се отразяват на бюджетните параметри, засега се планира дефицитът в държавните финанси да е 3.5 млрд. лв. в края на годината.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България достигна 422 в сряда. За последното денонощие увеличението им е с 23, или 5.76%. Първи случай е регистриран в Русе. Жертвите на COVID-19 станаха девет, след като тази сутрин в Кюстендил е починал мъж на 57 години. Общият брой на оздравелите и изписани след болнично лечение пациенти е 20, съобщават от Националния оперативен щаб.

Панагюрище се присъединява към градовете, които въвеждат вечерен час в опит да се ограничи разпространението на коронавируса. Със заповед на кмета от петък, 3 април, на лицата до 18 г. ще бъде забранено да се движат улиците на населените места в общината от 20 ч. до 6 ч. сутринта. За лицата над 18 г. мярката ще се прилага от 21 ч. до 6 ч. сутринта.

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спира плановите проверки в общините за периода на извънредното положение, съобщиха от агенцията. Извършването на проверки по жалби и сигнали продължава както и досега.

Правителството определи седем гранични пункта, през които ще се осигурява безпрепятственото преминаване на стоки в отговор на насоките на ЕС за осигуряване на т.нар. "зелени коридори". Това са "Кулата" и "Капитан Петко войвода" на границата с Гърция, при Видин и Русе на границата с Румъния, както и "Капитан Андреево", "Калотина" и "Гюешево" - съответно на границите с Турция, Сърбия и Северна Македония. Преминаването на тировете през тях не трябва да надвишава 15 минути, включително с всички проверки и здравни прегледи на шофьорите.

И ПО СВЕТА

 • Италия отчете втори пореден ден със значително по-малко новорегистрирани заболели - около 4000 при около и над 6000 в предходните дни, което е сигнал, че страната преминава пика в кривата на новите случаи. Жертвите остават много, но това е очаквано, тъй като динамиката при тях е по-бавна.
 • Много подобни са процесите вече трети ден и в Германия.
 • Макар да стана третата страна в света - след Италия и САЩ, с над 100 хил заразени, данните от Испания говорят, че засега страната е на платото на кривата на новите заболели и в идните дни ръстът им трябва да започне да се забавя.
 • Франция обаче отчете влошени данни в последното денонощие. Регистрираните заразени се увеличиха до 7500 при средно между 4-4500 предходните дни. Жертвите също нараснаха до рекордните за страната 499 за 24 часа.
 • В САЩ епидемията все още се развива бурно, като последното денонощие донесе нови най-високи стойности на регистрираните болни - над 25 хиляди до общо 190 хил, а броят на жертвите почти се удвои за последното денонощие и вече е над 900. По-рано водещият правителствен експерт д-р Антъни Фаучи предупреди, че смъртните случаи в САЩ от епидемията може да достигнат 200 хиляди, а заразените - милиони.
 • Във Великобритания, която е в по-ранна фаза на епидемията си, засега броят на новите заразени остава почти константен, но в последното денонощие жертвите са 380, което е повече от двоен ръст спрямо предходния ден.
 • В Гърция все по-малко хора спазват мерките за социално дистанциране. Това тревожи властите, които до момента бяха умерени оптимисти за развитието на епидемията в страната. В страната има около 1300 случая, но това може рязко да се промени.

СНИМКА НА ДЕНЯ

В много градове улиците опустяха, хората замъкнаха, а диви животни използват това, за да опитат да си "върнат териториите". Миналата седмица от Южна Италия съобщиха, че градчета често са посещавани от диви прасета и сърни, а сега стадо диви кашмирски кози е на път да превземе морския град Ландидно в Уелс. Те обикновено обитават скалисти склонове, но се възползват от момента и влязоха в града, за да търсят храна и да си почиват в тревните площи.

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Производствената активност в еврозоната е намаляла рязко през март в резултат на прекъсванията в световните вериги на доставки, причинени от мерките за ограничаване на пандемията, показва проучване на IHS Markit. Индексът на мениджърите по поръчките PMI за промишлеността се е понижил до 44.5 пункта през миналия месец. Това ниво е най-ниското за показателя от средата на 2012 г. и е далеч под 50 пункта, което разделя разширяването от свиването.

Goldman Sachs ревизира още по-драстично прогнозата си за влиянието на коронавируса върху американската икономика. Банката очаква безработицата в края на годината да достигне 15% при предишни предвиждания за 9%. През първото тримесечие БВП се очаква да падне с 9% спрямо предходното, а през второто с 34% - най-големият срив от Втората световна война.

Европейските борси започнаха на червено април, след като коронавирусът продължава да създава сериозни проблеми на континента. Индексите в Лондон, Франкфурт и Париж се понижиха с 3.5-4%.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Маските - помагат или не съвсем и трябва ли всички задължително да ги носят или не, е актуална дискусионна тема не само в България, но и в целия свят. Ето какво пише Wired по въпроса.

Строгите мерки за ограничаване на епидемията будят сериозни притеснения, че "меките" авторитарни лидери - като унгарският Орбан, използват ситуацията, за да станат "по-твърди". За това могат ли тези промени да бъдат по-трайни и да са началото на политическа епоха, в която наблюдаващата държава се превръща в начин на живот, пише Шон Уокър за Guardian.

Коронавирусът е не само здравна криза с огромни размери - той е и предстоящо преструктуриране на глобалния икономически ред, пишат в свой доклад анализаторите от консултантската агенция McKinsey.

За всички, които изпитват тежък дискомфорт в условията на физическа изолация и стоене вкъщи, американският астронавт Джесика Меър публикува кратко видео, в което разказа какво правят живеещите на Международната космическа станция, за да не се чувстват зле в затворено пространство.

Зимата не иска да си отиде, коронавирусът също. В България правителството поиска удължаване на извънредното положение с още месец до 13 май, което трябва да бъде гласувано от парламента.

В сградата му вече влезе и COVID-19 - депутатът от ДПС Хасан Адемов е дал положителни проби и е в болница. В сряда започна тестване на всички депутати и служители на народното събрание, което ще продължи и в четвъртък. Ситуацията се усложнява, тъй като депутатите трябва да гласуват удължаването на извънредното положение и актуализацията на бюджета - гледането му в бюджетна комисия днес беше отложено. Народните представители не се събират на заседания от 26 март, а това да се случва само, ако се налагат гласувания, свързани с извънредната ситуация. Едно от предложенията е това да става от кабинетите им с бюлетини.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


1 коментар
 • borodino

  Защо скрихте новината, че властта напук на всичко си вдига пак заплатите?!
  Гербав пир по време на чума!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход