Пеевски купи санаториума за белодробни болести във Владая

Депутатът е платил 2.9 млн. лв. за построената през 30-те години сграда и 90 декара земи към нея

Санаториумът е построен през 1932-1935 като инвестиция на доктор Любомир Хаджииванов. След 9-ти септември е национализирана
Санаториумът е построен през 1932-1935 като инвестиция на доктор Любомир Хаджииванов. След 9-ти септември е национализирана    ©  архив Д. Кенаров
Санаториумът е построен през 1932-1935 като инвестиция на доктор Любомир Хаджииванов. След 9-ти септември е национализирана
Санаториумът е построен през 1932-1935 като инвестиция на доктор Любомир Хаджииванов. След 9-ти септември е национализирана    ©  архив Д. Кенаров

Фирмата "Интръст", която еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, е купила бившия санаториум за гръдни болести във Владая, както и близо 90 декара земи около него. Сделката е вписана на 19 март като стойността ѝ според имотния регистър е 2.933 млн. лв.

Историята на имота

Триетажната сграда в стил модернизъм е построена в началото на 30-те години на миналия век, като частен санаториум за гръдноболни на д-р Любомир Хаджииванов. Към него е имало земеделско стопанство, а д-р Хаджииванов засажда над 400 овощни дървета.

От 1948 до 1962 г. тук се лекува от туберкулоза писателят Георги Марков. Престоят там го вдъхновява да напише повестта "Санаториумът на доктор Господов" (и постановката "Да се провреш под дъгата"), а срещата си с Георги Димитров в същия санаториум в края на 1948 или началото на 1949 г. описва в главата "Ехо от студентските години" от сборника "Задочни репортажи".

"Сградата е триетажна, продълговата, с лека дъговидна извивка, подобно на вдлъбнато огледало, което трябва да концентрира в една точка възможно най-много светлина", описва постройката писателят Димитър Кенаров в предговора си към "Задочни репортажи".

След 9-и септември санаториумът е национализиран и е ползван като студентски санаториум (там се е лекувал и режисьорът Георги Мишев).

След промените имотът е реституиран на наследниците на д-р Хаджииванов (който в първите години на социалистическия режим е живял в помещение към имота).

От средата на 90-те до 2010 г. санаториумът функционира като хотел "Клуб Владая", но от няколко години е пуснат за продажба.

Имотите на Пеевски

След като в продължение на над 10 години депутатът от ДПС официално беше собственик на стар опел и няколко апартамента в София, през 2015 г. той официално започна да придобива бизнеси. Това става след серия от дарения от майка му - Ирена Кръстева. Постепенно Пеевски започна да декларира дялове в дружества в България и офшорни зони, като през 2018 г. декларира приходи от 37 млн. лв.

Дружеството "Интръст" е основано през пролетта на 2017 г. и малко след създаването си започва да придобива десетки недвижими имоти - както от свързани фирми, така и от трети лица, като само в София стойността им е за близо 50 млн. лв.