Ремонтът на закона за извънредното положение решава някои проблеми на бизнеса

Уточнява се кои срокове спират да текат, забавени плащания - само по кредити, отменя се съдебната ваканция за 2020 г. и др.

Очаква се поправките да бъдат гласувани до края на тази седмица
Очаква се поправките да бъдат гласувани до края на тази седмица    ©  Юлия Лазарова
Очаква се поправките да бъдат гласувани до края на тази седмица
Очаква се поправките да бъдат гласувани до края на тази седмица    ©  Юлия Лазарова

Новият Закон за извънредното положение вече има първо предложение за съществени корекции. Повечето от тях са за изглаждане на приетите в бързането неясни текстове. Сега депутати от ГЕРБ предлагат съществено ограничаване на наложените мораториуми върху сроковете, чието изтичане бе спряно, разблокират работата от дистанция на съд, КЗК и други публични институции, развързват обществените поръчки и коригират опцията фирмите да не се разплащат помежду си.

Не всички забележки към закона обаче са отчетени в проекта за предложените промени, подписан от трима депутати от управляващите - Красимир Ципов, Емил Христов, зам.-председател на парламента, и Анна Александрова, председател на парламентарната правна комисия. Например не се редактира схемата 60/40 за подпомагане на бизнеса, не се предвижда мярка за свободните професии, не се намаляват наказателните лихви за данъци и осигуровки.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се