Вечерни новини: Банковата ваканция ще е ясна до седмица, мерките ще се разхлабят при спад на заразените три дни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Банковата ваканция ще е ясна до седмица, мерките ще се разхлабят при спад на заразените три дни

Актуализацията на бюджета мина първо четене в комисия

Вечерни новини: Банковата ваканция ще е ясна до седмица, мерките ще се разхлабят при спад на заразените три дни

И още: Съществени редакции в закона за извънредното положение предлагат депутати от ГЕРБ, една четвърт от всички над 1 млн. заразени в света са в САЩ

4770 прочитания

Актуализацията на бюджета мина първо четене в комисия

© Пресслужба на Народното събрание


На края на третата седмица от въвеждането на извънредното положение и ограничителните мерки в България премиерът Бойко Борисов излезе с една добра и една лоша новина. Добрата е, че при три последователни дни на спад на заразените може да очакваме разхлабване на мерките. Лошата е, че пикът на епидемията предстои - в следващите 2-3 седмици. "Не само че не можем да разхлабваме, но все по-тежко ще става в следващите три седмици", заяви Борисов.

След известно мълчание през последните дни президентът Румен Радев направи извънредно изявление, в което критикува действията на правителството и намеренията за удължаване на извънредното положение, като поиска "възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки". Не закъсня и реакцията на Борисов в обичайния му стил: "Президентът да наложи вето на извънредното положение, щом не го харесва, аз ще извадя депутатите от ГЕРБ и да ги умори тези хора, това предлага той."

На фона на тази междуинституционална война стана ясно, че засега са определени само 1700 души медицински и немедицински персонал от 34 лечебни заведения, които ще получат по 1000 лв. бонус към заплатите.

А Google за първи път показа нагледно как блокират светът и България, като измери посещения на ресторанти, паркове и т.н.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

БНБ даде пет дни на сектора за условия на мораториум по заеми

След като вчера Европейският банков орган прие насоки за мораториумите върху плащания по кредити във връзка с COVID-19, днес БНБ излезе с решение, че ще ги спазва, и изиска от банките в петдневен срок да й представят за одобрение конкретен пакет мерки. По информация на "Капитал" Асоциацията на банките в България вече има готовност и проектът ще бъде представен много преди крайния срок, още в началото на следващата седмица. От него ще станат ясни и всички детайли - за какви видове кредити важи и за какъв срок ще могат да се отложат плащанията по главници и лихви.

Нови редакции на Закона за извънредното положение решават частично проблеми пред бизнеса

Депутати от ГЕРБ предлагат съществено ограничаване на наложените мораториуми върху сроковете, чието изтичане бе спряно, разблокират работата от дистанция на съд, КЗК и други публични институции, развързват обществените поръчки и коригират опцията фирмите да не се разплащат помежду си. Не се редактира схемата 60/40 за подпомагане на бизнеса, не се предвижда мярка за свободните професии, не се намаляват наказателните лихви за данъци и осигуровки. Днес редакциите минават първо четене, а окончателното гласуване на текстовете в зала ще е в понеделник.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ

Броят на заразените в България достигна 485, като се увеличи за денонощие от 457 вчера към 17 ч., или ръст от 6% на дневна база. В болница са настанени 173 от хората с потвърден COVID-19, състоянието на 21 от тях е тежко. Жертвите вече са 14, а излекуваните - 30.

Медицинският експертен съвет към Министерския съвет представи доклад от 400 страници с препоръки към извънболничната и болничната помощ. Документът съдържа и общи принципи за поведение и вземане на мерки. Според медиците предложените до момента мерки са наложителни, като те могат да се преосмислят и разхлабят при благоприятни условия, обяви председателят на съвета проф. Коста Костов.

Събраните от началото на извънредното положение до 1 април дарения от фирми, фондации и отделни граждани за борбата с COVID-19 са близо 14 млн. лв., съобщиха от Българския дарителски форум. Над 90% от даренията са насочени към болници. Здравният министър Кирил Ананиев пък съобщи, че по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването има събрани 3.35 млн. лв., а от SMS-и са дошли още 186 360 лв.

ГЕРБ ще предложи партийните субсидии да бъдат замразени за периода на извънредното положение. Предложението ще бъде записано в Закона за извънредното положение, съобщиха депутати от управляващата партия.

От 13 март досега в общините в страната са се записали 3604 доброволци, които са заявили желание да се включат с доброволен труд, средства, лични автомобили и най-вече при доставката на храни и лекарства, съобщиха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). До момента експертите на НСОРБ са събрали и обработили данните от 202 общини.

И ПО СВЕТА

Броят на регистрираните заразени по света мина психологическата граница от 1 млн. души късно снощи. Близо една четвърт от тях са в СAЩ. Страната постави и нов черен рекорд за починалите за денонощие - 1169. Общо починалите вече са над 6 хиляди. Италия остава лидер с почти 14 хиляди починали досега от епидемията, Испания я следва с 11 хил. жертви дотук. Въпреки по-малкото си население Испания снощи изпревари Италия по брой потвърдени случаи на коронавируса - над 117 хил. при 115 хил. в Италия.

Германия ще допусне 40 хил. сезонни земеделски работници в страната през април и още 40 хил. през май. В края на март бе въведена забрана за влизането им, вкл. от България, но експерти и работодатели предупредиха, че последиците ще са тежки за земеделието и други сектори.

Сърбия забранява излизането от домовете от 13 ч. на обед тази събота до 5 ч. сутринта в понеделник. Това не се отнася за пенсионерите, които имат право да пазаруват в най-ранните часове - между 4 до 7 ч. сутринта. От тази вечер влиза в сила забрана и за събиране на повече от двама души на едно място, каквато има и в България. Разходката на домашни любимци ще е разрешена между 23 и 1 ч. в рамките на 200 м от дома. Президентът Вучич нарече мерките компромисни и заяви, че ще забрани напълно излизането, ако те не се спазват.

Местните избори в Румъния почти със сигурност ще бъдат отложени, заяви премиерът на страната Лудовик Орбан. Вотът трябваше да е през юни. Предстои да се реши датата след обсъждане с всички партии, предаде Reuters. В страната има вече над 2700 регистрирани заразени и 115 смъртни случая.

В Полша президентските избори също може да се отложат, след като фактически управляващият страната Ярослав Качински заяви, че коалиционият партньор на неговата "Право и справедливост" - партията "Порозумене", е против провеждането им през май. Качински може да остане без мнозинство, ако не се съобрази с искането.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Батман с медицинска маска в Русия

Сигналът на Батман със защитна маска беше проектиран върху сграда в Санкт Петербург, Русия. В Русия целият април ще е неработен. Това обяви вчера президентът Владимир Путин в телевизионно обръщение.

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Безработицата в САЩ скочи с 0.9 процентни пункта до 4.4% през март, сочат последните данни на правителството, публикувани в петък. Покачването е очаквано, макар и доста над средните прогнози на икономистите за 3.8% - през последните две седмици общо близо 10 млн. души са се обявили за безработни. Броят на заетите в частния сектор пък спада със 701 хил. души.

Великобритания ще разшири програмата за гарантиране на заеми за компании, засегнати от коронавируса, след като предприятията вече са се възползвали от такава помощ в обем от 3.5 млрд. паунда. Заради критиките, че по-ранните мерки не са били достатъчни за средния бизнес, сега се подготвя план за гарантиране на заеми и за компании с годишен оборот между 45 млн. и 500 млн. паунда.

Австрия въвежда задължителен мораториум върху плащанията по заемите за потребители и малки компании, засегнати от пандемията от коронавирус, заяви финансовият министър Гернот Блюмел, добавяйки, че мярката покрива приблизително три милиона кредита, предаде Reuters. Държавата също ще гарантира 90% от заемите на компании в размер до 120 млн. евро или на тримесечния им оборот. Тази помощ обаче идва със забрана за изплащане на дивиденти за една година и изискване за "строго ограничаване" на плащанията на бонуси за членовете на бордовете.

Шведската компания за модни стоки H&M, която има бизнес и в България, прогнозира загуба за текущото тримесечие, след като по-рано обяви, че обмисля съкращения на служители. Пандемията я принуди да затвори три четвърти от своите магазини. През март - първият месец от второто фискално тримесечие, приходите в местни валути са се сринали с 46%. За трите месеца до февруари брутната печалба е нараснала над два пъти - до 250 млн. долара.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Епидемията от коронавирус заплашва не само физическото ни здраве, но е и предизвикателство за менталното. Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация - научете от текста на "Капитал".

Южна Африка донякъде изненадващо е сред държавите, които се справят изключително добре с епидемията. Тази ефективност обаче включва и брутални мерки, разказва BBC.

На края на третата седмица от въвеждането на извънредното положение и ограничителните мерки в България премиерът Бойко Борисов излезе с една добра и една лоша новина. Добрата е, че при три последователни дни на спад на заразените може да очакваме разхлабване на мерките. Лошата е, че пикът на епидемията предстои - в следващите 2-3 седмици. "Не само че не можем да разхлабваме, но все по-тежко ще става в следващите три седмици", заяви Борисов.

След известно мълчание през последните дни президентът Румен Радев направи извънредно изявление, в което критикува действията на правителството и намеренията за удължаване на извънредното положение, като поиска "възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки". Не закъсня и реакцията на Борисов в обичайния му стил: "Президентът да наложи вето на извънредното положение, щом не го харесва, аз ще извадя депутатите от ГЕРБ и да ги умори тези хора, това предлага той."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.