Уикенд новини: Схемата 60/40 става много по-изгодна; Държавата ще може да набере до 9 млрд. лв. дълг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Уикенд новини: Схемата 60/40 става много по-изгодна; Държавата ще може да набере до 9 млрд. лв. дълг

Папа Франциск отправи послание на Цветница преди Страстната седмица за католическия свят в празната катедрала "Св. Петър" в Рим

Уикенд новини: Схемата 60/40 става много по-изгодна; Държавата ще може да набере до 9 млрд. лв. дълг

И още: Заразените в България са вече 531; Австрия може да е една от първите страни в Европа, която да разхлаби ограниченията

6089 прочитания

Папа Франциск отправи послание на Цветница преди Страстната седмица за католическия свят в празната катедрала "Св. Петър" в Рим

© Reuters


Корановирусът и справянето с негативните ефекти от пандемията дълго ще бъдат тема №1 за България и света. Със затоплянето на времето в страната през новата седмица ще бъде предизвикателство карантината да се спазва, а с наближаващите великденски празници рисковете стават още по-големи, въпреки че извънредното положение беше удължено до 13 май.

Икономическите проблеми ще започват все по-ясно да се усещат, а националният щаб и правителството ще трябва да обмислят план кога и как постепенно мерките да се разхлабят. За последните две седмици на март в бюрата по труда са се регистрирали 38 хил. души, като броят им се очаква да увеличава. В същото време 344 фирми са се възползвали от мярката за държавна подкрепа по схемата 60/40 от 31 март, когато влезе в сила.

В неделя към 17 ч. броят на заразените с коронавирус в България е 531 и е нараснал с 28 спрямо същия час в събота.

От понеделник електронна система ще събира лични данни, които трябва да послужат на властите да се справят с разпространението на коронавируса.

Националните футболни федерации, които прекратят вътрешните първенства заради коронавируса, рискуват да не получат право да изпратят отбори в евротурнирите през следващия сезон, предупреди президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Другата важна световна тема е цената на петрола. ОПЕК и Русия отлагат планираната за понеделник среща за по-късно следващата седмица, а двете страни спорят за това кой е виновен за срива на цените на петрола. ОПЕК+ работи по споразумение за намаляване на петролния добив, равняващо се на около 10% от световните доставки, или 10 млн. барела дневно.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА В СТРАНАТА

Схемата 60/40 става много по-изгодна, защото държавата поема 60% от осигуровките на работодателите

Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите и 60% от техните осигуровки, а бизнесът - 40% от възнагражденията. Личната вноска остава за служителя. Промяната беше гласувана в правната комисия днес с промените в Закона за извънредното положение след призив от работодателите и сигнал, че от мярката ще се възползват малко фирми. Тази промяна ще важи и за работодатели, които вече са подали заявления за компенсации по реда на ПМС №55.

Друго предложение, появило се днес в правната комисия, е възможността за туроператорите, които трябва да възстановят предварително заплатена сума за отменено туристическо пътуване, да могат да направят това до 1 месец след отмяната на извънредното положение, ако пътуващият откаже предложен му ваучер.

Държавата ще може да набере до 9 млрд. лв. от дълговите пазари

Правителството ще може да използва договора с четири международни банки, сключен покрай фалита на КТБ през 2015 г., за да пласира еврооблигации на стойност до 9.5 млрд. лв. (или 4.856 млрд. евро). Това гласуваха депутатите в бюджетна комисия при второ четене на промените в държавния бюджет за 2020 г., които се правят заради кризата от пандемията.

Става въпрос за глобалната GMTN програма, която беше одобрена от парламента през 2015 г. и от която тогава бяха издадени няколко емисии еврооблигации на обща стойност 5.144 млрд. евро. Лимитът на програмата е 8 млрд. евро, затова сега той беше увеличен с още 2 млрд. евро. Така при благоприятни условия на международните пазари финансовият министър ще може да пласира по-голяма по обем емисия до достигане на лимита от общо пласиран дълг през 2020 г. от 10 млрд. лв. От началото на годината държавата е набрала 800 млн. лв. от вътрешния пазар, предстои още един аукцион на ДЦК на 6 април.

Столичната община актуализира бюджета си

Бюджетът на София за 2020 г. ще бъде актуализиран с пакет от антикризисни мерки и редица от планираните, но все още незапочнали ремонти ще бъдат отложени за следващи години. Преразглеждане ще има и на културната програма, а градския транспорт ще се реорганизира. Обмисля се и спирането на засаждане на цветя.

В подкрепа на малкия и средния бизнес и на самоосигуряващите се ще се създаде гаранционен фонд, който да разполага с 1 млн. лв. и да обезпечи до 80% от главницата на кредити с максимален размер от 10 хил. лв. на 120 фирми чрез издаване на гаранции пред банки. Също ще се освободят от такса "тротоарно право" и наем за засегнатите от заповедта за извънредно положение.

Пакетът от антикризисни мерки включва идеи на всички политически групи и ще се гласува от общинския съвет на 16 април, след като бъде обобщен във финален вид и приет от кмета Йорданка Фандъкова.

КОРОНАВИРУСЪТ ПО СВЕТА

Възможно е Австрия да стане една от първите европейски страни, която да разхлаби ограниченията за намаляване на епидемията. В петък австрийският канцлер Себастиан Курц заяви пред парламента във Виена, че правителството ще прегледа много внимателно данните заедно с епидемиолози и ще предложи план за постепенно рестартиране на икономиката. Това се очаква да стане в понеделник. През последните четири дни ръстът на новите случаи в Австрия е под 5%, като във всеки от тях броят на новорегистрираните случаи е по-малък и като абсолютна стойност.

Испанияреши да удължи с две седмици извънредното положение до 26 април и подготвя още удължавания. Указът за блокиране на икономиката, който в момента е до 9 април, няма да бъде подновен. Предложението на испанското правителство е някои сектори на икономиката като индустрията и строителството да работят при спазването на мерки за сигурност. Премиерът Педро Санчес е взел това решение, след като се е консултирал с комитет от учени, който анализирал всички данни и статистически модели, прогнозиращи как може да се развие пандемията.

Великобритания едва ли ще отмени строгите правила на блокадата до края на май, заяви водещ съветник на правителството. Той предупреди, че разпространението на коронавируса първо трябва да се забави и да бъдат въведени интензивни тестове. Мерките целят ограничаване на разпространението на вируса в страната, която има почти 40 хил. потвърдени случаи.

Европейската комисия одобри серия от икономически пакети на стойност милиарди евро за Гърция, Полша и Португалия, за да помогне за смекчаването на въздействието върху икономиката от коронавируса чрез грантове и гарантиране на заеми. Държавната помощ за португалската икономика е 13 млрд. евро, Полша има план за 22 млрд. евро държавни гаранции, а програмата на Гърция е за 2 млрд.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Коронавирусът заплашва оцеляването на най-известния цирк в света

Cirque du Soleil Entertainment Group води преговори с пенсионния фонд Caisse de Depot et Placement du Quebec за спасително финансиране, след като представленията на компанията бяха спрени заради пандемията от коронавирус. Базираната в Монреал компания обсъжда варианти като инжектиране на капитал или заем от спасителен фонд, който Caisse е заделил, за да помогне на компании в Квебек, засегнати от пандемията. Caisse, който е вторият по големина пенсионен фонд в Канада, е миноритарен акционер в Cirque du Soleil.

КАКВО ЩЕ СЛЕДИМ ИДНАТА СЕДМИЦА

Правителството ще тества пазара на дълг с емисия за 200 млн. лв.

Българска народна банка ще проведе аукцион за 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. в понеделник. Това ще е първият опит на правителството да емитира дълг по време на извънредното положение и кризата с COVID-19 и ще е своеобразен тест за пазара. Тя е и в контекста на ревизирания бюджет, в който се планира и нов дълг за тавана на емитираните облигации - до 10 млрд. лв. Ако и този път има инвеститорски интерес, общо емитираният дълг от България от началото на 2020 г. ще достигне 1 млрд. лв.

Еврогрупата ще обсъжда допълнителни икономически мерки срещу кризата

Финансовите министри на страните от еврозоната ще проведат онлайн среща във вторник, на която трябва да обсъдят допълнителни икономически мерки за справяне с кризата от пандемията. На дневен ред отново е желанието на южните страни да бъдат емитирани общи облигации, добили популярност като корона бондове. Срещу него обаче отново са Германия и Нидерландия, които, както и по време на дълговата криза в еврозоната, настояват за други мерки.

Китай ще позволи на жителите на Ухан да пътуват

Китайските власти ще вдигнат на 8 април ограниченията върху пътуването за жителите на Ухан - епицентър на пандемията от коронавирус. Хората ще могат да напускат града, който частично се отваря след повече от два месеца изолация. Гражданите постепенно се връщат по улиците, като на някои е позволено да напуснат дома си за пръв от 23 януари. Световните медии показват как доброволци в защитни костюми дезинфекцират обществените места в подготовка за увеличаване на социалната активност.

#ОСТАНЕТЕВКЪЩИ

...И чуйте нещо полезно

През следващата седмица "Капитал" организира първите два уебинара с полезна информация за фирмите по време на кризата с COVID-19. Можете да чуете на живо отговори на вашите въпроси.

  • 7 април: Въпроси и отговори за мерките на правителството към фирмите със социалния министър Деница Сачева. Повече за събитието тук.
  • 9 април: Форсмажор и стопанска непоносимост при COVID-19 с адв. Илко Стоянов и адв. Димитър Влаевски от адвокатска кантора "Шонхерр". Повече за събитието тук.

Уебинарите са безплатни. Необходима е обаче предварителна регистрация на съответната страница.

Корановирусът и справянето с негативните ефекти от пандемията дълго ще бъдат тема №1 за България и света. Със затоплянето на времето в страната през новата седмица ще бъде предизвикателство карантината да се спазва, а с наближаващите великденски празници рисковете стават още по-големи, въпреки че извънредното положение беше удължено до 13 май.

Икономическите проблеми ще започват все по-ясно да се усещат, а националният щаб и правителството ще трябва да обмислят план кога и как постепенно мерките да се разхлабят. За последните две седмици на март в бюрата по труда са се регистрирали 38 хил. души, като броят им се очаква да увеличава. В същото време 344 фирми са се възползвали от мярката за държавна подкрепа по схемата 60/40 от 31 март, когато влезе в сила.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK