Вечерни новини: Световната банка очаква 3.7% спад на българския БВП, тестовете на полицаите - отрицателни

И още: Синодът апелира на службите за Великден да ходят само вярващи от сърце, за седем дни регистрираните заразени с коронавируса по света се увеличиха от милион на милион и половина

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Слънчев ден с дъжд от мрачни прогнози за глобалната и българската икономика.

Очакваната рецесия ще бъде най-тежката от Голямата депресия през 30-те години на миналия век, като през 2021 г. ще настъпи само частично възстановяване, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Фондът ще представи прогнозите си за световната икономика следващата седмица.

Компанията за кредитно застраховане Coface прогнозира 25% ръст на компаниите в несъстоятелност в глобален мащаб. А за България Световната банка очаква 3.7% спад на БВП през 2020 г., и то ако ограничителните мерки бъдат премахнати до юни.

Тестовете за коронавирус на полицаите в България се оказаха 99% отрицателни, което е знак, че не са изградили имунитет. Това даде основание на оперативния щаб да заключи, че е рано за разхлабване на мерките за населението.

Служби за Великден ще има, но при редица ограничения. За след Великден се оставят разхлабването на забраната за разходки в парковете и планините и възстановяването на женските и детските консултации в поликлиниките.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Световната банка очаква българската икономика да се свие с 3.7% през 2020 г. заради вируса

Разпространението на COVID-19 и мерките, предприети за ограничаването на вируса, могат да доведат до спад на българския БВП с 3.7% през 2020 г., прогнозира Световната банка. Основните канали, по които се пренася икономическият шок, са чрез потреблението и външната търговия. Това е част от базовия сценарий на банката, според който ограничителните мерки ще бъдат премахнати до края на второто тримесечие. Това ще позволи възобновяване на икономическата активност, която ще доведе до 3.9% ръст на БВП още през 2021 г.

Без върба за Цветница и минаване под масата за Великден

За Възкресение Христово тази година няма да се пренася благодатният огън от Йерусалим, а ще се използва миналогодишният. На Цветница в църквите няма да се раздават върба и цветя, за да няма струпвания на хора. На Разпети петък вместо под масата ще се минава под плащеница, държана високо от четирима души. За тези мерки срещу разпространението на коронавируса се разбраха премиерът Бойко Борисов и Светият синод на среща вчера. Службите за Великден остават. Светият синод апелира на тях да ходят само вярващи от сърце. Богомолците трябва да са с маски или шалове, да спазват необходимата дистанция. В храмовете да има дезинфектанти.

ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната вече е 618. За последното денонощие той се е увеличил с 25, или 4.22%. Заразените медици са 33. Общо 230 от болните са настанени в лечебни заведения, от тях 32 са в тежко състояние. Жертвите на вируса са 24, а оздравелите вече са 48.

99% от бързите тестове на 1016 полицаи в София са отрицателни, съобщиха от Националния оперативен щаб. При двама души са установени IgM-антитела, което показва прясна инфекция, а седем са дали положителни проби за IgG-антитела, което показва, че са имали среща с вируса и вече имат антитела. Под 1% пък са положителните тестове на изследваните над 1100 военни - заминаващи за мисии и служещи в поделения, в които има заразени.

Общо 200 души от столичното общинско предприятие "Социален патронаж" ще бъдат тествани за коронавирус. В момента работещите в него доставят всекидневно храна до домовете на 1500 души. Проби ще бъдат взети и на 110 служители на Общинска полиция, съобщиха от Столичната община.

Пролетната ваканция на учениците се свежда до датите на великденските празници от 17 до 20 април, стана ясно от заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев в сряда вечерта. От началото на извънредното положение учениците се обучават дистанционно. Целта е да се компенсира част от изоставането в учебното съдържание при този процес.

Социалният министър Деница Сачева отчете първи спад от дни при новите безработни заради извънредното положение - в сряда те били 4412 (от общо 5776 регистрирани в бюрата по труда за деня), докато в предишните дни средно по около 5 хил. души са посочвали коронавируса като причина за загуба на работното си място.

Половината от работодателите в туризма са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск от началото на извънредното положение, показва анкета сред туристическите организации. Останалите посочват, че ако кризата продължи по-дълго, ще освобождават работници. Само около 10% са запазили голяма част от персонала си. Данните бяха съобщени от министъра на туризма Николина Ангелкова пред "Нова телевизия" с уговорката, че са неофициални.

Българската асоциация на заведенията прогнозира фалит на около 50% от компаниите в туристическия, ресторантьорския и съпътстващите ги браншове, в които по оценките им са заети около 480 хил. души. От асоциацията очакват последствията от кризата за сектора да бъдат овладени най-рано след година и посочват, че мерките на правителството са неприложими за тях или условията още не са изяснени.

Ръководствата на общинските пазари в София трябва да въведат контролиран достъп, който да предотврати скупчването на много хора, както и да организират задължително еднопосочно движение в рамките на пазарите - с отделен вход и изход, така че да не се смесват потоците от хора, разпореди кметът Йорданка Фандъкова. Задължително е спазването на дистанция от 2 м между търговци и клиентите, както и използването на лични предпазни средства.

Агенция "Пътна инфраструктура" публикува интерактивна карта на маршрутите на т.нар. "зелени коридори" за доставка на стоки, по които минава транзитният трафик през България, с включена информация за зоните за отдих по трасетата. Преминаването през граничните пунктове, част от "зелените коридори", не бива да надвишава 15 минути, припомнят от агенцията.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Почти половината българи вече се страхуват повече или по-малко от зараза с коронавирус, докато преди въвеждането на извънредното положение делът им бе доста по-нисък - около 27%. По-голямата част обаче - малко над 50%, все още смятат, че повече или по-малко заплахата от COVID-19 е преувеличена. Така изглежда, че отношението на хората по въпроса е доста поляризирано, показват данните от нов експресен сондаж на "Галъп Интернешънъл", проведен сред 901 пълнолетни граждани в периода 6-7 април.

И ПО СВЕТА

Точно седем дни отне общата бройка на регистрираните заразени с коронавируса по света да се увеличи от милион на милион и половина. Жертвите вече са почти 90 хил.

Франция ще удължи строгата си национална карантина, която засега е до 15 април, съобщи канцеларията на френския президент. Още не е ясно докога ще бъде продължен режимът на самоизолация, наложен в средата на март. Във вторник страната отчете черен рекорд за Европа по смъртни случаи - над 1400 и над 11 хил. нови заразени. Числата за сряда са значително по-ниски, но страната очевидно още не е овладяла епидемията.

Испанският премиер за сметка на това е оптимист, че Испания се приближава към спад в разпространението на вируса. "Пожарът скоро ще е под контрол", заяви Педро Санчес пред парламента, преди депутатите да гласуват удължаване на извънредното положение с две седмици до 26 април. След два дни на ново нарастване на починалите от коронавирус в последното денонощие Испания регистрира нов спад.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, честраната може да започне да облекчава блокирането си до края на април. "Ако учените го потвърдят, може да започнем да облекчаваме някои мерки вече до края на този месец", каза Конте в интервю за BBC. В последната седмица новите заразени намаляват чувствително, спадат и смъртните случаи.

Във Великобритания обаче отпускане скоро не се очаква и "няма още светлина в тунела", пишат местните медии. Напротив, очаква се мерките да бъдат официално удължени след Великден. Броят на жертвите продължава да нараства всеки ден, като в сряда са обявени 938 починали във Великобритания - близо до най-високите дневни данни, отчетени в Италия и Испания. Медицинските експерти не очакват пикът да настъпи в следващата седмица.

Състоянието на британския премиер Борис Джонсън е стабилно и се подобрява, макар той още да е в интензивно отделение, коментира културният министър Оливър Даудън пред BBC. По думите му Джонсън е успял да седне и да поговори с медиците.

Финландия удължи наложените ограничителни мерки с месец до 13 май, съобщи правителството. Забранени са срещите на публични места на повече от 10 души, затворени са училищата, както и ресторантите - до края на май.

Полша ще отмени след Великден някои от ограниченията, въведени за борба срещу коронавируса, каза днес заместник-министърът на здравеопазването Валдемар Краска.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Трима астронавти излетяха от "Байконур" към Международната космическа станция

Ракетата-носител "Союз-2.1а" с космически кораб "Союз МС-16" и екипаж от двама руснаци и американец на борда беше изстреляна от космодрума "Байконур" в 11.05 часа българско време. Сайтът на "Роскосмос" излъчи изстрелването. По-късно корабът с руснаците Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американеца Кристофър Касиди се отдели от третия модул на "Союз-2.1а", беше изведен в околоземна орбита и се скачи с Международната космическа станция (МКС). Тримата астронавти ще останат там 196 дни. По време на експедицията са планирани над 50 научни изследвания и експерименти. Изстрелването е номер 400 за"Байконур" от 1961 г. насам.

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

През последната седмица нови 6.6 млн. души са поискали помощ за безработни в САЩ, като общата сметка за три седмици вече надхвърля 16.8 млн. души. Безработицата в страната по всяка вероятност ще става все по-масово явление заради икономическите ефекти от коронавируса и предстоящата дълбока рецесия вследствие от COVID-19.

Цените на петрола се повишиха в четвъртък заради очакванията, че най-големите производители ще се съгласят да намалят добива си на среща вечерта. По този начин секторът се надява да се пребори със свиването на глобалното търсене на нефт в резултат на пандемията и свръхпредлагането. Брентът поскъпва с 4% до 34.25 долара за барел. Американският лек петрол се покачва с 6% до 26.66 долара.

Увеличение от 25% на компаниите в несъстоятелност и такива с ликвидни проблеми, прогнозират от Coface заради коронавируса. От компанията за кредитно застраховане допълват, че подобен скок на фалитите ще е най-големият след кризата през 2009 г., когато те са се покачили с 29%. Тенденцията на ръст в несъстоятелностите ще засегне САЩ (с 33% очаквано повишение), както и повечето икономики от Западна Европа - Германия (11%), Франция (15%), Великобритания (33%), Италия (18%) и Испания (22%). "За страната ни рисковете също остават високи", коментира Пламен Димитров, управител на "Кофас България". От кредитния застраховател очакват, че световната икономика ще преживее първата си рецесия след 2009 г.

Швейцарските банки UBS и Credit Suisse разделят дивидентите си на по два транша съгласно финансовите разпоредби, наложени в отговор на кризата с коронавируса от ЕЦБ и финансовите регулатори. Двете банки заявиха, че са в добро финансово състояние и изплащането на дивидентите на един транш не би било проблем. Много европейски банки напълно се отказаха от намеренията си да изплатят дивиденти на акционерите в опит да се подготвят за евентуален икономически спад заради коронавируса.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

С покачването на температурите расте и желанието ни да бъдем навън на слънце, но и надеждите, че топлото време ще прогони или поне ще потисне коронавируса. Дали това ще се случи обаче и какво знаем по въпроса - отговори от BBC.

Коронавирусът COVID-19 е пренесен в Ню Йорк основно от пристигнали от Европа, показват две независими изследвания, цитирани от NYTimes. Едното от тях - на Icahn School of Medicine, показва, че заразата е започнала да се разпространява в района някъде към средата на февруари, т.е. седмици преди да се появи първият потвърден случай.