Игра на криеница с вируса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Игра на криеница с вируса

Началникът на оперативния щаб ген. Мутафчийски и премиерът Борисов очакват пикът в броя на заразените да е около Великден

Игра на криеница с вируса

Слабият темп на тестването в България затруднява по-бързото изработване на стратегия срещу предизвикателствата на кризата през следващите месеци

Десислава Николова, Румяна Червенкова
18031 прочитания

Началникът на оперативния щаб ген. Мутафчийски и премиерът Борисов очакват пикът в броя на заразените да е около Великден

© Юлия Лазарова


След месец извънредно положение липсата на убедителен ориентир за мащаба на епидемията натоварва с рискове всички системи в държавата.

В България за някакъв по-ясен план за излизане от извънредното положение все още не се говори на официално равнище. По думите на началника на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски двамата с премиера Борисов са обсъдили дали има възможност за намаляване на ограниченията, но засега действия в тази посока все още не се предвижда - остава в сила продълженият срок до 13 май. "Броят на заболелите от COVID-19 не намалява, а се увеличава, но има тенденция на по-бавно увеличаване. При нас нещата се движат в едни граници", обясни Мутафчийски във вторник. Според главния здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев логично е да се очаква след великденските празници (19 април) част от ограниченията да бъдат намалени, като той уточни, че "това ще зависи от ситуацията". "Със сигурност до Великден мерките трябва да останат непроменени", каза и генерал Мутафчийски, което показва, че моделът, с който щабът работи, прогнозира вероятният пик да е по това време. "Може би след две-три седмици ще сме в ада", преведе в прав текст за широката публика премиерът Борисов.

Месецът Х

От щаба смятат, че през следващия "затворен" месец разпространението на инфекцията от коронавируса ще е достигнало пика си и кривата на нарастването ще се обърне надолу и ще започнала да се изглажда. Какво още би могло да се прави в този допълнителен месец в сравнение с изминалия отсега не се знае.

Продължаване на сравнително плавното темпо на ръста на регистрираните случаи (виж графиката), както и отчетеното дори забавяне в последните дни може да са знак за успешно прекъсване на част от веригите на заразата - като пряк резултат от по-масовата изолация през двуседмичния инкубационен период, в който вирусът може да се разпространява, без да предизвиква симптоми. Изминалите близо четири седмици от наложените мерки дават основание за надежди в тази посока. Ниският брой на заразените, хоспитализираните и жертвите в сравнение с други страни може да се дължи на комбинацията от по-късното идване на болестта в България и своевременно наложените ограничения срещу разпространението й. Но може да означава също, че сме останали по-дълго в подножието на развитие, което не сме предотвратили, а само сме потиснали.

Реален извод къде се намираме по отношение на епидемията обаче може да се направи при наличие на много по-ясна картина от тази, която сегашните официално съобщавани данни представят. А това изисква рязка промяна на подхода - от изчакване на "врага" да се покаже сам към активното му търсене още докато се крие.

В продължение на месец всекидневното съобщаване на броя на регистрираните нови случаи не беше съпроводено и с броя на хората, които са поставени под карантина, защото са били контактни на заболели. В края на март от щаба съобщиха, че става въпрос за над 30 хиляди души. В петък вече се появи и правителствен сайт - coronavirus.bg, от който става ясно, че сега са над 70 хил. Тези данни дават по-добра представа какво може да се очаква в непосредствено бъдеще и как е сработила организацията за установяването, проследяването и изолирането на тези лица.

Засега не е ясно как ще помогне и безплатното мобилно приложение, разработено от "Информационно обслужване" заедно с няколко IT компании, чрез което гражданите да предоставят доброволно данни за здравния си статус и да получават бързо консултация или помощ от личните си лекари. Фактът, че тази чувствителна информация ще се изпраща до множество органи като регионалните здравни инспекции, националния щаб, болниците, МВР, Гранична полиция и др., не звучи мотивиращо предвид високото доверие, което подобно взаимодействие изисква. Европейската платформа PEPP-PT предвижда анонимен подход за проследяване и по-висока защита на личните данни, но за евентуалното й използване не се казва нищо.

Ролята на фактора време ще става все по-важна. След изминал едномесечен период на рязко забавяне или спиране на цели сектори в икономиката не е все едно кога ще започне връщането към нормализация и постепенното възстановяване на пострадалите от удара бизнеси. Достатъчно красноречиви са и изнесените от социалния министър данни, че от началото на извънредното положение над 61 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда като безработни. Очакванията са да достигнат 250 хил., но колко всъщност ще са едва ли някой днес може да предвиди. Месец след края на извънредното положение - на 13 юни, ще приключи и държавното подпомагане за запазването на работните места в засегнатите от кризата фирми. Икономическата перспектива след този етап също не може все още да се види.

Къде е стратегията

Какви ще са предизвикателствата в следващите месеци могат да разкрият само достатъчно данни за случващото се сега. Очакването глобалната пандемия да затихва изисква още повече изработване на ясна стратегия с планирани във времето стъпки. Липсата на публичен разговор за това в България накара експерти от различни области да се самоорганизират в търсене на приемливи за здравето и на хората, и на икономиката варианти за изход. Това, което ги обединява, е незаобиколимата необходимост от масови тестове. И лансираната от основателите на т.нар. Харвардски курсове по икономика в СУ "Св. Климент Охридски" идея за скрининг на цялото население, и инициативата "България на две скорости" на бизнесмена Красен Кюркчиев, собственик и управител на "Фикосота", залагат на диференцирани ограничителни мерки на базата на данните от широко и едновременно прилагане на различните видове тестове. Целта е по този начин хората, които са преболедували инфекцията, да се върнат колкото е възможно по-скоро на работа, за да се предпази икономиката от по-голям срив. И защитните мерки да се фокусират върху идентифицирането и опазването на уязвимите.

"Масовото тестване дава уникална възможност за съчетаване на много ефективно ниво на контрол на инфекцията с почти пълно освобождаване на обществото и икономиката от рестрикции", потвърждава и д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Оксфордския университет, който в последните два дни публикува в профила си във фейсбук обширен анализ на възможните стратегии за изход от ограниченията, които кризата с коронавируса наложи във всички страни.

"Ако (в идеалния случай) знаем кой е зара̀зен, кой е резистентен и кой е податлив на заразяване, ние можем много точно да препоръчаме на хората от всяка от тези групи различни линии на поведение, така че минимално да ограничаваме минимален брой хора", посочва той

Какво управляват щабът и правителството

Щабът и правителството дълго време отричаха подхода с масовото тестване, предложен и от кратко съществувалия Медицински съвет. А след като темата предизвика по-голям обществен интерес, се разбра, че България е извършила едва около 16 хил. теста от началото на епидемията, от които 6000 са платени от гражданите в частни лаборатории. На практика се оказва, че откриването на всеки пети с коронавирус е било за негова сметка. Наскоро щабът обяви, че се увеличава и броят на лабораториите, в които могат да бъдат тествани гражданите - с откриване на нови в "Пирогов", МБАЛ "Света Анна" и РЗИ в София, както и една в Плевен. Досега всички положителни тестове от страната бяха препотвърждавани в Националната референтна лаборатория.

През последната седмица започна да се изяснява официално и че тестовете са дефицитни. По данни на щаба ВМА и Националната референтна лаборатория разполагат общо с 11 400 PCR теста. Отделно от дарения или със собствени средства с такива са се снабдили и големите многопрофилни болници, като в "Пирогов" има около 4000. Премиерът Борсов заяви в сряда, че държавата в момента не може да си позволи финансово масово тестване, а после продължи: "Не могат да ни доставят тестовете, дойдат ли, ще тестваме масово, но няма. PCR тестовете ги няма никъде. По 1000, 2000, 5000 снабдяваме. В Белгия бяхме платили 5000, но излезе закон първо да си покриват нуждите на страната."

Остава принципната съпротива и срещу т.нар. бързи тестове, с които да се търсят вече евентуално преболедувалите заразата без или с леки симптоми. Борисов отново съобщи, че е разговарял с израелския премиер Нетаняху и че все още не е изобретен надежден тест за наличие на антитела от прекарана коронавирусна инфекция. В същото време по думите му Германия е произвела бързи тестове, които обаче струват 150 евро за брой. Първият "пробив" в това отношение все пак беше решението по този начин да бъдат проверени 1000 полицаи, за да се направи някакъв извод за имунитета сред населението. Резултатите, огласени в четвъртък, звучат окуражително - под 1 процент са показалите отминала среща с вирусна инфекция. Новото намерение е със същия брой да се направи проверка и в Банско след пълната блокада на града заради положителни проби сред гостували в него чужди туристи (още - тук).

Според д-р Петър Марков масовото тестване безспорно ще изисква голям финансов, организационен и човешки ресурс, но цената на всички други алтернативи е толкова много пъти по-висока в човешки животи, лични и обществени икономически загуби, че "като ефективна политика за епидемичен контрол на този вирус няма алтернатива".

"Ако е невъзможно или поне е невъзможно на първо време, то тогава трябва като минимум да се стремим към прицелено, но интензивно тестване на всички високорискови групи - т.е. такива, при които вероятността за позитивен резултат е висока. На първо място тук влизат всички близки и други контактни на потвърдени позитивни случаи", посочва експертът.

Както в повечето страни, и в България ограничителните мерки принципно се приемат с разбиране и мнозинството от хората наистина се стараят да ги спазват. Решението, което премиерът Борисов обяви за великденските празници обаче, може да отложи очаквания по това време пик в броя на заболелите. Най-малкото ще е безпредметно търсенето на контактните лица на нови заразени, които са били сред събраните пред храмовете големи групи от хора. И вирусът ще получи служебна точка в играта на криеница.

След месец извънредно положение и липсата на убедителен ориентир за мащаба на епидемията рисковете вече са за всички системи, които кризата натоварва. Тактиката "ден за ден" няма да реши уравнението с много неизвестни, в каквото се превръща излизането от тежката ситуация.

След месец извънредно положение липсата на убедителен ориентир за мащаба на епидемията натоварва с рискове всички системи в държавата.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Не ми е ясно защо държавата се е самообявила за единствен "спасител" и търговец (второто пък е абсурдно) на тези медицински консумативи : тестове, маски и т.н. Държавната машина е тромава както у нас, така и в другите държави и въобще не и е работа да се занимава с търговия. Щом като болници сами си намират и доставят тестове - значи могат да се намерят на пазара.

 • 2
  mapmot avatar :-|
  Димитър Хаджиев

  Поредният дълбок тъпизъм от автор, който не следи не чете не смята и няма понятие от статистика. За сведение, в България се прилага прицелното тестване от първия заразен.

 • 3
  balla avatar :-|
  balla

  До коментар [#2] от "Димитър Хаджиев":

  То едно целене, дори пациент "нула" не знаем, краят на Вашата статистика е даден от самото начало значи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.