"Браншовият" зам.-министър на земеделието Чавдар Маринов е уволнен (обновена)

Напрежението между министъра Десислава Танева и заместника й вероятно е заради биопроизводството или заради съпротивата му срещу идеята за български квоти в супермаркетите

Чавдар Маринов зае поста миналия май
Чавдар Маринов зае поста миналия май    ©  Министерство на земеделието
Чавдар Маринов зае поста миналия май
Чавдар Маринов зае поста миналия май    ©  Министерство на земеделието

Назначеният през миналата пролет по предложение на браншовите организации заместник-министър на земеделието Чавдар Маринов е освободен от поста, като формално процедурата за това приключи в понеделник с издаване на заповед от премиера Бойко Борисов. Поводът за решението: забавяне в администрирането на регистъра на биопроизводителите, необходим за изплащането на субсидиите в сектора, насрочено за май, и евентуално стартиране на нов прием на проекти от бранша, финансирани по линия на ЕС.

Напрежение в ръководството на агроведомството обаче е възможно да има и по линия на идеите за задължително присъствие на български стоки в супермаркетите и "регионализацията" им с правило, че те трябва да идват от максимум 200 км. Според някои източници Маринов е отказал да защитава в публични изяви концепцията, лансирана от агроминистъра Десислава Танева.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Така става обикновено когато даден пост не се заема от човек, лансиран от политическа партия. Това е жалкото, както и нетърпимостта към мислещите с главите си.

 • 3
  nvi45647149 avatar :-|
  nvi45647149

  Внос на плодове и зеленчуци само при изчерпване на българската продукция, включително и от малки производители.

 • 4
  aussie avatar :-|
  aussie

  Българските домати са достатъчни да задоволят само 20% от продажбите. Ако някой успее да обясни задоволително как голяма хранителна верига ще продава на бабичките доматите от селата ще го призная.

 • 6
  drug avatar :-|
  реалист

  До коментар [#5] от "nvi45647149"
  Докато земеделците не се обединят в кооперативи, които да създадат, мултисезонно производство и Българска зеленчукова и плодова Борса, само за местното производство с опаковачни и маркировъчни линии, хладилни складове, обеззаразителни линии. Никоя голяма верига няма да вземе и един плод от разкъсаното ни дребно зеленчуко и плодо производство. Докарването на продукцията до сергиите , както става сега, а и беше в соца, в насипно състояние, е възможно само за местните сескостопанските пазари или дребни частни магазинчета "плод и зеленчук". Трябва цялостен модерен план за родното зеленчукопроизводство, защото сме изостанали трагично. Нидерландия снабдява цяла Европа целогодишно с домати, модерна, стерилна парникова, хидропонна технология. Вярно, вкусово са неопределени, но ги имаш зиме и лете, опаковани, еднакви по размер, да ги мериш с шублер и приемлива цена, а нашите домати, Земни, Слънчеви, Царски по вкус, но узряват август- септември и всеки домат различен по форма и размер. Същото става и с другите зеленчуци и плодове. Това, което иска Танова е някой друг да и вади кестените от огъня. Задачата на МЗ е да оргнизира и подпомага как бълг. зеленчукопроизводство да се развива асортиментно и технологично в този силно конкурентен Свят.

 • 7
  aek46312746 avatar :-|
  aek46312746

  БГ производители не могли да задоволят потреблението — БГ производители не могат, защото в момента веригите лансират вноса и за Бг производство няма никаква файда да се захващат. Когато има търсене и е насочено към тях - производството ще се увеличи. Пазарна логика. Всички по-големи страни имат квоти за тяхната си продукция, само ние внасяме от къде ли не всичко и от производител изхранващ половин Европа се превърнахме само в пазар за вносни боклуци. Подкрепям мярката и се надявам да влезе в сила възможно най-скоро.

  Пп, никой не коментира банании портокали... пак се опитвате да изкривите идеята с глупости. Що за българин трябва да си за да не подкрепиш БГ производството, без значение дали има някви връзки със София мел или която и да е фирма.

 • 8
  icx07647159 avatar :-|
  icx07647159

  До коментар [#6] от "реалист":

  Местното производство се нуждае от ударна кризисна подкрепа, а не от общи приказки и философстване за това какво трябвало "по принцип".
  Отделно, Холандия едва ли може да се сочи като модел за следване. Тоя модел облагодетелства единствено едрите производители и веригите, а ощетява дребните/средни, както и потребителите, да не говорим за екологията. Тоест, самият модел е сбъркан.

 • 9
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  До коментар [#7] от "aek46312746":

  Дали вий разбирате какво е пазарно търсене? Тоест е работа на производителя да произведе или толкова евтино, или толкова качествено или и двете, че продукта да се желае от пазара. Като ми опнете феноменалната българска продукция на щандовете ще мина през тях, само продуктите там имат стойност за мен. Ако предсоят фалити да предстоят, така ще отсеем неконкурентните производители.

 • 10
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  До коментар [#8] от "icx07647159":

  "Местното производство се нуждае" от това да се научи как да работи без неправомерна помощ от данъкоплатеца.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход