Уикенд новини: България отново бърза към еврото, още няколко икономически мерки за засегнати групи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Уикенд новини: България отново бърза към еврото, още няколко икономически мерки за засегнати групи

На Цветница София и зоните около църквите останаха почти пусти

Уикенд новини: България отново бърза към еврото, още няколко икономически мерки за засегнати групи

И още: Откритите заразени с коронавирус в страната спадат, САЩ вече са държавата с най-много жертви, Борис Джонсън е изписан от болница

6500 прочитания

На Цветница София и зоните около църквите останаха почти пусти

© Юлия Лазарова


Сравнително спокоен като за корона ситуация беше слънчевият уикенд в България, а и по света. Нямаше масови събирания за Цветница и католическия Великден, а от събота и в страната носенето на маски стана задължително.

Най-позитивната новина за България дойде в петък, когато премиерът Бойко Борисов обяви, че страната отново е на пистата към еврото и се надява до края на април да е в чакалнята на еврозоната ЕRM II. В идните седмици остава ПИБ да донабере капитал. Борисов изрази увереност, че "не само ще бъдем приети, но ще ни разрешат и суапови плащания след това и ще се закачим за основния водопровод на ЕС".

Идната седмица се чака някаква яснота за общата политика на евросъюза за постепенно облекчаване на карантинните мерки.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Държавата ще поеме и 40% от минималната заплата на работещи за поне месец след кризата

Новата мярка беше обявена от социалния министър Деница Сачева в неделя. Тя ще е със средства от европейската програма "Човешки ресурси" и освен част от заплатата ще се поемат и съответните осигуровки. Дотук за схемата от бюджета 60/40 са кандидатствали над 2000 компании за около 30 хил. служители. От понеделник започват консултации по промяната в постановлението, за да се нанесат корекции, най-вече в частта за поемане на осигуровките и в сроковете.

Заемите за самонаети и за работещи в затворени бизнеси ще са налични до 2 седмици

Безлихвените кредити ще са до 4500 лв. (три месеца по 1500 лв.) и ще са с гратисен период между 6 и 24 месеца, съобщи социалният министър Деница Сачева. Очаква се мярката да е готова до две седмици. Потребителските заеми ще се отпускат от банките при предоставяне на трудов договор от служителите, ще са за максимум 5 г., а за целта държавата вече задели 200 млн. лв. през ББР.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Великден в социална изолация

ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната вече е 675 при 661 в събота към 17 ч. За последното денонощие той се е увеличил с 14, или едва с 2.12%. Общо 230 от болните са настанени в лечебни заведения, от тях 36 са в тежко състояние. Жертвите на вируса са 29.

Нетно с 60 хил. души са се увеличили безработните от началото на корона кризата. От средата на март в бюрата са се регистрирали 72 хил., но 12 хил. са намерили заетост през периода. В последните дни темпът на нови безработни се забавя до под 4 хил. на ден, обяви социалният министър. Вероятно безработицата ще се увеличи с 2 процентни пункта към края на годината.

Родители, които са в неплатен отпуск, ще получат еднократна помощ от 375 лв. За целта те трябва да използват минимум 20 работни дни неплатен отпуск, да не получават други социални помощи, да са изчерпали платената си отпуска, а месечният доход на един родител трябва да е 610 лв. По мярката са предвидени 20 млн. лева за около 55 хил. души.

В няколко града е започнала акция по тестване за коронавирус на 449 медицински работници, основно в София.

Здравният министър затвори със заповед пазарите, след като в слънчевите дни там имаше големи струпвания на хора. Все пак от понеделник до сряда пазарите ще работят, за да се продаде стоката. А премиерът разпореди останалата продукция да се изкупи от държавата и да се раздаде на социално слаби. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще предложи на търговците на общинските пазари да не плащат наем, докато не работят, а първите три месеца след като отворят, да дължат само половината от сумата.

Общо 11 държави са потвърдили, че ще признават изтекли от 13 март до 31 октомври 2020 г. български лични документи: Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия и Чехия. Други 7 държави признават със специални условия изтекли български лични документи: Словения, Португалия, Черна гора, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия.

И ПО СВЕТА

Броят на заразените с коронавирус по света достигна над 1.783 млн. души, а броят на починалите надмина 109 хил. души, показват данните на университета Johns Hopkins. Пандемията се е разпространила в поне 185 държави. Първи случаи на коронавирус бяха регистрирани в Йемен.

Междувременно жертвите в САЩ вече са над 20 хил. И надминаха тези в Италия - 19.4 хил. Американският президент Доналд Тръмп обяви бедствено положение във всичките 50 щата на страната, което се случва за първи път в историята й, след включването в списъка и на Уайоминг. Обявяването на такъв режим дава възможност да се отпуска федерално финансиране на щатските и местните власти. Опит за положителен прочит на ситуацията направи губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо. Той заяви, че има някакво стабилизиране на броя, но при ужасяващи нива. Според него добрата новина е, че кривата продължава да се изправя и броят на хоспитализираните е достигнал своя връх, като скоростта на хоспитализацията намалява.

Испания отчете нов рязък спад на починалите от вируса. В Германия пък броят на оздравелите стана по-голям от болните в момента. А британският премиер Борис Джонсън е изписан от лондонската болница и ще продължи да се възстановява от заразата с коронавируса в резиденцията Чекърс в провинцията. Италия остава с най-високия процент смъртност - 12.8%, следвана от Великобритания - 12.4% и Белгия - 11.9%.

В Русия броят на заразените достигна 15 770, като лечебните заведения на Москва работят на предела на възможностите си. В събота и от Кремъл обявиха, че "огромен наплив" от пациенти с коронавирус започва да поставя в стресова ситуация болниците в Москва. Хора с пневмония или със симптоми на коронавируса са отправяни към клиники в Подмосковието, където на места са се оформили опашки от линейки, чакащи часове наред да бъдат допуснати, за да оставят пациентите.

КАКВО СЛЕДИМ

Протест на фармацевти

Магистър-фармацевтите ще дезинфекцират аптеките и ще протестират с жълти жилетки два пъти през деня пред аптеките в подкрепа на председателя на съсловната им организация проф. Асена Стоименова. В петък тя беше обвинена от прокуратурата, че е всяла безпокойство за очакван недостиг на медикаменти. През уикенда фармацевтите облепиха аптеките си съм стикери "Аз съм фармацевт! Аз съм Асена! Аз не се страхувам" и организираха подписка в нейна подкрепа и в защита на свободата на словото, в която се включиха хиляди хора в социалните мрежи.

Колко се е свила китайската икономика през първото тримесечие

Китай ще обяви в четвъртък данните за брутния си вътрешен продукт през първото тримесечие. Предвижданията са заради кризата с коронавируса икономиката да се е свила с 10% на тримесечна база и с 6% на годишна. Ще бъдат публикувани данни за индустриалната продукция и продажбите на дребно през март.

Предстои разхлабване на някои карантинни мерки след католическия Великден

Малки магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, ще могат да заработят отново в Австрия и Чехия от следващата седмица. Училищата и детските градини в Дания ще отворят на 15 април. Германия пък вече е изготвила списък с мерки, които ще позволят постепенно връщане към нормалния живот след 19 април, включително задължително носене на маски на обществени места и ограничения за събиранията на хора.

#STAYATHOME

Уебинар "Киберсигурност при работа от вкъщи"

Дигиталното работно място е новата реалност за много организации, а необходимостта от прилагане на сигурни инструменти за сътрудничество и киберзащита се превръща в приоритет за бизнеса. Следващият уебинар на "Капитал" ще помогне на вас и вашата организация да прилагате практики за безопасност онлайн.

В него ще участват:

  • Илиян Стоянов, директор "Управление на риска", PwC
  • Николай Димчев, ръководител отдел "Продажби", S.S.A.R.M.
  • Любомир Русанов, управител, "СуперХостинг.БГ"

16 април, 11 ч. Уебинарът е безплатен. Необходима е предварителна регистрация тук.

Изкуство

Как да се насладим на изкуството, новите изложби и творби по време на извънредно положение, в което галериите са затворени? Има начини и някои пространства бързо го откриха. Научете повече тук.

Кинофестивал

Казаното по-горе важи и за киното. Фестивалът за документално кино Master of Art преминава в онлайн формат. Какво и как можете да гледате ще научите тук.

Сравнително спокоен като за корона ситуация беше слънчевият уикенд в България, а и по света. Нямаше масови събирания за Цветница и католическия Великден, а от събота и в страната носенето на маски стана задължително.

Най-позитивната новина за България дойде в петък, когато премиерът Бойко Борисов обяви, че страната отново е на пистата към еврото и се надява до края на април да е в чакалнята на еврозоната ЕRM II. В идните седмици остава ПИБ да донабере капитал. Борисов изрази увереност, че "не само ще бъдем приети, но ще ни разрешат и суапови плащания след това и ще се закачим за основния водопровод на ЕС".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.