"Демократична България": Парите за инсталацията за RDF да отидат към болниците

Групата в общинския съвет на София ще внесе предложение за референдум относно изграждането на съоръжението за горене на отпадъци

Проектът предвижда инсинераторът да бъде изграден на площадката на ТЕЦ "София"
Проектът предвижда инсинераторът да бъде изграден на площадката на ТЕЦ "София"    ©  Николай Дойчинов
Проектът предвижда инсинераторът да бъде изграден на площадката на ТЕЦ "София"
Проектът предвижда инсинераторът да бъде изграден на площадката на ТЕЦ "София"    ©  Николай Дойчинов

Планираните общо 310 млн. лв. за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF в София да бъдат пренасочени към мерки за ограничаване на епидемията от коронавирус. Това предлага групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет в своя декларация.

Съоръжението, което е част от цялостния проект за управление на отпадъците в София, изглежда все по-реално, след като през декември Европейската комисия обяви, че ще отпусне 90.3 млн. евро за него, а другата част от парите ще дойде под формата на заем от 67 млн. евро, който градът ще вземе от Европейската инвестиционна банка.

От ДБ предлагат именно този договор за заем от 67 млн. евро. (или 130 млн. лв.) да бъде прекратен, за да запази София максимална кредитоспособност, от която да се възползва при необходимост за справяне с кризата. Европарите по оперативна програма "Околна среда" (180 млн. лв.) пък да бъдат спешно пренасочени към оборудването на болници и повишаване на енергийната ефективност на училища и общински сгради чрез саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели.

Втори удар

След като през декември от ДБ поискаха да се проведе референдум, на който гражданите да решат дали да бъде построена инсталацията за горене на отпадъци, сега казват, че до няколко дни най-вероятно ще внесат такова предложението за гласуване в общинския съвет. "Условието беше 1/5 от съветниците да ни подкрепят. Успели сме да постигнем бройката", коментира пред "Капитал" председателят на групата на "Демократична България" в съвета Методи Лалов.

Възможността да се пренасочат средства за проекти, защитени и финансирани по оперативни програми, за други сега приоритетни проекти, свързани с коронавируса, засега остава под въпрос. За такава тактика се мисли и по други линии и се търсят начини. "По-добре е обаче изцяло да се откажем от инсинератора и да си спестим 130 млн. лв., искани като съфинансиране. Целта не е да вземем едни пари и да ги изхарчим за нещо с рискове и неефективно. Трябва да се отърсим от мисленето да се харчи на всяка цена", коментира Лалов.

Спорният проект

Проектът предвижда инсталация за изгарянето на RDF, която да е свързана със системите на "Топлофикация София", така че централата да произвежда комбинирана енергия - 55 мегавата (MW) топлинна и 19 MW електрическа, като за целта ще използва около 180 хил. отпадъци годишно - количество, за чието оползотворяване сега общината плаща по над 10 млн. лв. всяка година.

Според изчисления на "Демократична България" сегашното столично предприятие за механично третиране на отпадъци обаче произвежда около 60 хил. тона RDF на година. "Ако не достави това количество гориво - 180 хил. тона смет, Столичната община ще трябва да плаща неустойка. Освен ако не го достави от другаде, от Италия например", атакува Лалов. И припомня, че София крие данните, които предоставя на Европейската комисия, с цел одобряването на проекта.

Различни времена

Въпреки разногласията доколко е екологичен и изгоден проектът общината го защитава с аргумента, че с построяването столичното парно ще спестява около 11% от потреблението на газ, или около 10 млн. евро на година.

"Основната презумпция на проекта за изгарянето на отпадъци е добитата топлина да замества скъпия природен газ с референтна цена от 200-270 евро/1000 м³. Сегашните пазарни нива са два пъти по-ниски и няма изгледи това да се промени. Не е изненада, че въпреки двете осъдителни присъди по ЗДОИ анализът "Ползи - разходи", който съдържа стрес тестове за различни ценови сценарии, остана единственият напълно засекретен документ", припомнят от ДБ.