ВАС: Прекратяването мандата на кметове с незаличени фирми не бива да е формално

Състав на Върховния административен съд сезира Конституционния съд заради невъзможността за "същински съдебен контрол" по тези дела

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Състав на Върховния административен съд (ВАС) сезира Конституционния съд (КС) с искане, което може да породи сериозни последици в местната власт. Съдиите от ВАС поискаха от КС да обяви за противоконституционен текст от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), уреждащ прекратяването на кметските правомощия заради незаличено участие във фирма.

Конкретният повод е дело, образувано по жалба на кмета на Ветово Мехмед Мехмед срещу решение на Административния съд на Русе, с което бе прекратен мандатът му. Кметът своевременно и изрядно е заличил едната си фирма и прехвърлил другата, след като е бил избран, а после в срок уведомил за това общинския съвет, както и в декларацията си пред КПКОНПИ. Той обаче пропуснал да адресира уведомлението и до общинската избирателна комисия (ОИК). Този съвсем формален пропуск обаче се оказва достатъчно основание ОИК да вземе решение да прекрати предсрочно мандата му, а Русенският административен съд да потвърди това.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар