Вечерни новини: Петролът продължава да поевтинява, броят на заразените с COVID-19 в България надхвърли 1000 души

Вечерни новини: Петролът продължава да поевтинява, броят на заразените с COVID-19 в България надхвърли 1000 души

И още: Президентът вкара явен критик на еврото в управлението на БНБ, четирима души са обвиняеми за катастрофата, в която загина Милен Цветков

4845 прочитания

© Юлия Лазарова


Докато редица европейски държави започнаха да обявяват мерките си за връщане към обичайния ритъм на живот, България, изглежда, влиза в пика на епидемията и прехвърли прага от 1000 заразени с коронавирус. Иначе денят не предложи важни новини.

Правителството днес реши да освободи от вносни мита и ДДС стоки, необходими за борбата с последиците от пандемията от COVID-19. Също така разшири обхвата на забраната за износ без разрешение на дезинфектанти и техни производни и на предпазни средства. Междувременно опозицията в лицето на БСП реши да сезира Конституционния съд с искане за отмяна на текстовете в закона за извънредното положение, с които се дава достъп на МВР до трафичните данни на граждани под карантина заради коронавирус. Според левицата това създава сериозен риск от злоупотреба с права на граждани.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Регистрираните заразени с коронавирус у нас надхвърлиха 1000 души

В сряда броят на регистрираните заразени от COVID-19 в България надхвърли 1000 души и към 17 ч. следобед бе 1024. Това е с 49 повече от същото време ден по-рано, когато случаите бяха 975, или ръст от 5.03%. Жертвите вече са 49, а оздравелите - 174.

Въпреки че вече шест седмици в страната има сравнително строги мерки за физическа дистанция, в последната седмица станаха известни няколко огнища на заразата: в двата ромски квартала в София "Факултета" и "Филиповци", в старозагорското село Паничерево, в шивашка фабрика в Плевен, сред видинските медици. България вече е в пика на заразата от коронавирус, а до няколко дни ще се види дали кривата на заболеваемостта ще започне да слиза надолу, или заради пътуванията по Великден ще се върви към нов пик, казва пред "Дневник" математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от оперативния щаб за противодействие на коронавируса у нас. Правителството и щабът засега избягват темата за това кога е възможно разхлабване на мерките и как ще се случи то. Официално извънредното положение е в сила до 13 май.

Явен критик на еврото влиза в управата на БНБ

Николай Неновски ще е новият член на управителния съвет на Българската народна банка от квотата на президента. Румен Радев е подписал указ за назначаване, който е обнародван във вторник в Държавен вестник, а мандатът започва от 13 юни 2020 г. Неновски заменя Лена Русинова, назначена от предишния президент Росен Плевнелиев.

В по-ранните си години е по-скоро позитивно настроен към еврото - заедно с настоящия подуправител на БНБ Калин Христов и Борис Петров през 2001 г. пише книгата "От лев към евро: Кой е най-добрият път?" През по-късните години обаче Неновски неведнъж е изрязвал своите критики и скептицизъм към еврозоната, а в интервю за в. "Труд" преди месец вещае разпада на валутния съюз и ЕС в този им вид, определяйки действията им като панически рефлекс от предната криза. В същото интервю сравнява и еврозоната днес с България от 1996 г., когато никой не е искал ние да се присъединяваме. "Ние бяхме пирамида", казва той. Назначението му идва в момент, в който България поднови усилията си за влизане в еврозоната и в банковия съюз.

Неновски е професор по парична теория у международен бизнес като през годините преподава и води курсове в УНСС и няколко френски университета. Това реално е завръщането му в БНБ, където работи от 1996 г., а през 2002 е назначен за член на управителния съвет от тогавашния президент Георги Първанов. През 2009 г. в края на мандата на Тройната коалиция беше избран и за подуправител, ръководещ управление "Емисионно". След спечелените от ГЕРБ избори обаче беше форсирано прегласуване - при него изборът на гуверньора Иван Искров беше препотвърден, но за подуправител вместо Неновски бе избран Калин Христов, който и в момента е на поста като кара втори мандат. Бил е за кратко член на надзорния съвет на Българската банка за развитие по време на управлението на кабинета Орешарски, назначен от финансовия министър Петър Чобанов. Според публичната му визитка той е завършил икономика в Държавния университет в Москва, учил е и в Швейцария и Франция. И Христов, и Чобанов са му били студенти.

Петролът продължава да поевтинява въпреки опитите за обръщане на тренда

Цените на петрола продължиха да пропадат в сряда, защото опасенията за пониженото търсене и ограничения капацитет за съхранение продължават да оказват влияние на търговците. В азиатската търговия брентът се срина с близо 13% до под 17 долара за барел, което е най-ниското ниво от 21 години. Американският лек петрол се обезцени до малко над 11 долара, като във вторник вечерта беше с едноцифрена стойност. След отварянето на американските пазари цената на лекия американски сорт скочи с над 4 долара и надхвърли 15, но остава далеч от нивата си в началото на годината.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Четирима са обвиняеми за катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков. Освен 22-годишния Кристиан Николов, който е шофирал автомобила, и неговата майка Десислава Пешева прокуратурата привлече под наказателна отговорност и двамата спътници на Николов. Симона Цветкова, приятелка на Кристиан, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Любомир Иванов, са обвинени, защото са отказали да свидетелстват за обстоятелствата, довели до катастрофата в неделя. Софийският градски съд ще реши по-късно днес дали да остави Кристиан Николов за постоянно в ареста.

Софийският районен съд отмени гаранцията от 20 хил. лева, наложена на председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова. Решението е окончателно и не подлежи на протест. Гаранцията бе определена на Асена Стоименова, след като на 10 април прокуратурата я обвини заради нейни интервюта пред БНР и БНТ, в които говори за ситуацията на презапасяване с лекарства и възможен недостиг през последните седмици на извънредното положение заради коронавируса. Според прокуратурата изказванията ѝ са "будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение".

Националната пациентска организация и няколко организации на лекари и медицински сестри обявиха пускането на безплатна телефонна линия за консултации на пациенти с хронични заболявания във връзка с коронавируса. На телефон 0800 14 515 от 9 до 18 часа всеки работен ден ще дежурят лекари доброволци от различни специалности, които ще дават съвети, а при нужда ще правят и виртуални прегледи по документи.

Пилотен проект на Българския червен кръст (БЧК) и РЗИ - София, ще контролира хора под карантина чрез смарт гривни. За целта ще бъдат използвани 50 устройства, дарени на БЧК, чийто вграден GPS модул ще алармира в случай на нарушаване на карантината. Чрез функцията за гласово повикване пък ползвателите ще могат да осъществят бърз контакт при необходимост от медицинска помощ или връзка с отговорните служби.

И ПО СВЕТА

Германия одобри тестове с хора на потенциална ваксина срещу COVID-19, съобщиха Reuters и Frankfurter Allgemeine Zeitung. Разработената от биотехнологичната компания BioNTech ваксина ще се тества върху 200 здрави на възраст между 18 и 55 г. в началото. Вторият етап предвижда хора в риск от заболяването също да бъдат включени. Според компанията производител се предвиждат тестове и в САЩ, щом регулаторите дадат одобрение. Ваксината BNT162 е разработена от BioNTech в партньорство с фармацевтичния гигант Pfizer.

Остри критики към някои кръвни тестове за антитела, които са достъпни на пазара, отправи Северин Шван, изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Roche, цитиран от Reuters. Според него част от предлаганите тестове, които трябва да покажат дали човек е карал вече вируса и има имунитет, са толкова неточни, че са "пълна катастрофа". Компанията планира да пусне през май собствен тест за антитела и при подготовката му е анализирала част от съществуващите продукти.

Междувременно британският зам.-министър на здравеопазването Хелън Уотли потвърди пред Daily Telegraph, че тестовете за антитела, правени преди време на медици във Великобритания, са били неефективни. Миналия месец Великобритания поръча 3.5 млн. текста от китайски производител, но се отказа да ги пусне за широка употреба, след като при изпитанията стана ясно, че резултатите от тях са ненадеждни.

Испания се отказа от строгата карантина за децата. Правителството обяви, че децата на възраст под 14 г. ще могат да излизат на разходка, съобщи в. El Mundo. Решението идва след острите критики в обществото. Досега децата можеха да придружават възрастните за пазар, до лекаря, до аптеката, но не и да излизат на разходка. Това според мнозина е много вредно за развитието им. Испания в последното денонощие отбелязва стабилен, но все още ненамаляващ брой жертви и заразени с коронавируса за ден. Общо 435 души са починали за 24 часа, потвърдените случаи са се увеличили с малко над 4200 души до 208 хил.

Броят на жертвите в САЩ продължава да расте много динамично, като за едно денонощие се увеличи рязко - с над 2700, при 1400 ден по-рано. Броят на заразените надхвърля 800 хил., с близо 40 хил. нови случая за денонощие. Така САЩ са най-засегнатата от коронавируса страна и по двата показателя.

Междувременно още отсега учени се притесняват, че втората вълна от коронавируса следващата зима в САЩ може да удари много по-силно от първата, защото ще съвпадне с началото на грипния сезон. В същото време и германски учени - вирусологът от берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман, предупреждават, че ако ограниченията, въведени заради коронавируса, бъдат облекчени прекалено рано, има голяма вероятност от втора вълна на епидемията, която може да развие неочаквана мощ, подобно на историята с испанския грип.

Епидемията продължава да се развива динамично в Русия, която отчете нови над 5200 случая на коронавирус през последните 24 часа, с което броят на заразените достигна 58 хил. Според националния център за COVID-19 починалите през денонощието са 57. Така жертвите за страната с над 140 млн. жители официално са 513.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Във Франция 10.2 млн. души са в частична безработица и това засяга шест от 10 компании, обяви министърът на труда Мюриел Пенико. Цели сектори са спрели работа, като най-засегнати са хотелиерството и ресторантьорството с равнище на частична безработица от 90%, както и строителството с 93%.

Сенатът на САЩ одобри новия пакет от икономически мерки за близо 500 млрд. долара за преодоляване на последиците от коронавируса. Планът предвижда отпускането на 320 млрд. долара под форма на кредити за предприятията с по-малко от 500 служители. Той включва също 75 млрд. долара помощ за болниците, 25 млрд. долара за тестове за коронавируса, както и 60 млрд. долара заеми за други пострадали от кризата сектори, главно земеделието. Тези нови средства ще се добавят към вече разпределените 349 млрд. долара за кредити за малките и средните предприятия, които бяха одобрени в края на март в рамките на исторически пакет от 2.2 трлн. долара в подкрепа на икономиката.

Австралия ще се възползва от исторически ниската цена на петрола, за да натрупа стратегически резерв, който ще бъде разположен в САЩ. Правителството ще отпусне 94 млн. австралийски долара, за да купи петрол. Първоначално този петрол ще се съхранява в САЩ, където има свободно складово пространство, за разлика от Австралия.

Световната банка очаква спад с близо 20% на глобалните парични преводи през тази година заради икономическата криза, причинена от коронавируса. През миналата година са били трансферирани рекордните 554 млрд. долара. Прогнозираното понижение ще се дължи основно на намаляването на заплатите и заетостта на работниците мигранти. Предвижда се паричните преводи към страни с ниски и средни доходи да намалеят също с почти 20% до 445 млрд. долара.

КАКВО СЛЕДИМ

Лидерите на ЕС отново ще обсъждат как да се справят с щетите от коронавируса

В четвъртък лидерите на ЕС ще проведат четвърта видеоконференция за европейския отговор на негативните последици от пандемията. Те ще имат поредна възможност да договорят мерки за туширане на икономическия срив заради коронавируса и са под натиск да одобрят убедителен план за действие. Ако се провалят, рискуват тежки политически и финансови последствия, но въпреки това няма много признаци, че разделението между страните е намаляло. Германия обяви, че е готова да увеличи значително дела си в следващия многогодишен бюджет на ЕС, който ще е ключов за възстановяването на европейската икономика и трябва да влезе в сила от началото на 2021 г.

СНИМКА НА ДЕНЯ

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ, СЛУШАНЕ И ГЛЕДАНЕ

Европейските икономики развъртат кранчето на разходите, за да преодолеят последиците от пандемията от коронавирус и естествено притесненията се насочват към нарастващия държавен дълг. Но това може да не е толкова страшно, пише Карло Потарели за Politico.

В началото на кризата световната жажда за новини, анализи и всякаква информация за коронавируса бе огромна. Сега се наблюдава умора. И това е нормално, но пренебрегването на информацията за епидемията може и да е симптом за опасна промяна в поведението в посока игнориране на мерките за дистанцираност, пише Wired.

Докато редица европейски държави започнаха да обявяват мерките си за връщане към обичайния ритъм на живот, България, изглежда, влиза в пика на епидемията и прехвърли прага от 1000 заразени с коронавирус. Иначе денят не предложи важни новини.

Правителството днес реши да освободи от вносни мита и ДДС стоки, необходими за борбата с последиците от пандемията от COVID-19. Също така разшири обхвата на забраната за износ без разрешение на дезинфектанти и техни производни и на предпазни средства. Междувременно опозицията в лицето на БСП реши да сезира Конституционния съд с искане за отмяна на текстовете в закона за извънредното положение, с които се дава достъп на МВР до трафичните данни на граждани под карантина заради коронавирус. Според левицата това създава сериозен риск от злоупотреба с права на граждани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход