Заместник-кметът на София по екологията Йоана Христова подаде оставка

За нейното място се обсъжда председателят на надзорния съвет на "Топлофикация" Десислава Билева

Йоана Христова заемаше поста зам.-кмет по екология през последните три години
Йоана Христова заемаше поста зам.-кмет по екология през последните три години    ©  Надежда Чипева
Йоана Христова заемаше поста зам.-кмет по екология през последните три години
Йоана Христова заемаше поста зам.-кмет по екология през последните три години    ©  Надежда Чипева

След три години на поста зам.-кметът по екология Йоана Христова се оттегля. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка за разширяването на Околовръстния при пътен възел "Лозен". Тя заяви, че Христова имала такива намерения от близо една година, като молбата ѝ за напускане е от месец февруари.

Формалният повод за напускането на Христова са "лични причини" и според Фандъкова е останала досега по нейна молба заради възникналата криза, а не както "някои съветници ще си помислят". Оставката на зам.-кмета обаче беше поискана на последното заседание на Столичния общински съвет от независимия съветник Борис Бонев, който посочи, че тя системно не изпълнява задълженията си, а към призива му се присъединиха и съветници от "Демократична България".

Повод за критиките тогава беше внесен от Христова доклад, в който се казваше, че една от причините за продължаващия от 2018 г. ремонт на Западния парк е коронавирусът, който забавил доставки. Тогава Христова отказа коментар пред "Капитал", а гласовете на съветници послужиха като гумен печат, като се съгласиха с удължението на срока за ремонта, за да не се загубят европейски средства.

Кметът Фандъкова заяви, че в 10-дневен срок ще обяви кой ще ѝ бъде заместник. Общинският съветник от "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев обаче обяви, че сред обсъжданите имена е Десислава Билева, която до 21 април беше председател на надзорния съвет на "Топлофикация София" и отговаряше за проекта за изграждане на инсталацията за горене на RDF. "Билева е в управителните органи на топлофикацията в периода, когато дружеството сключваше неизгодните договори със свързания с Ковачки търговец на ток "Гранд енерджи дистрибюшън". През това време не е показала с нищо, че не е съгласна с тези обвързаности. По тази причина намирам за скандално евентуалното й повишение в зам.-кмет", заяви той.

"Капитал" потвърди информацията за Билева и от свои източници в Столичната община.

Плавният танц на Христова

Йоана Христова стана зам.-кмет по екология от началото на 2017 г., като замени Мария Бояджийска, напуснала също по "лични причини". Тогава Христова беше представена от кмета Фандъкова като най-подходящ избор, защото е "много опитен експерт, 16 години е работила в Министерството на околната среда и водите, като е започнала от възможно най-ниско ниво и е стигнала до директор на дирекция за фондовете на ЕС".

Като свои приоритети Христова изтъкваше подобряване качеството на въздуха, реализация на проекта за инсталация за RDF в "Топлофикация София", както и възстановяване на Западния парк. След три години обаче ясно се вижда, че нищо от това не е изпълнено. В края на миналата година въздухът в София редовно беше над нормата, инсталацията за горене на боклук все още не съществува и е спорно доколко е екологично такава да има, а с последния си опит да обвини коронавируса за забавянето на ремонта на Западния парк се видя какъв е стремежът ѝ за неговото възстановяване.

През последните месеци Христова представи план-сметката за почистването на столицата през 2020 г., според която разходите ще се вдигнат с 5.4% до 217.2 млн. лв. и защитаваше проекта за ремонт на Борисовата градина, който беше представен изненадващо пред общинските съветници като свършен факт, за да се усвои еврофинаснирането.

Визитка

Йоана Христова е завършила магистърската си степен по управление на европейски фондове от Европейската академия за данъци, икономика и право в Берлин. Има и магистър по икономика от Стопанска академия "Д.А.Ценов" в Свищов. Основател е на консултантска фирма "Ай Ви Проджект Груп" ЕООД, а в периода 2013 - 2014 г. заема поста началник-отдел "Териториално звено - София" в главна дирекция "Оперативна програма Околна среда" в ресорното министерство. От 2009 г. до 2014 г. пък е била заместник-председател на борда на директорите във Фонда за органите на местно самоуправление в България (ФЛАГ).