Уикенд новини: Управляващите разхлабват ограничителни мерки, близо 3 млн. души по света са с COVID-19

Уикенд новини: Управляващите разхлабват ограничителни мерки, близо 3 млн. души по света са с COVID-19

И още: Спекулации около състоянието на Ким Чен Ун, процедурата за АЕЦ "Белене" ще се забави

5660 прочитания

© Георги Кожухаров


Годишнината от ядрената авария в Чернобил на 26 април 1986 година остана някак на заден план в неделния ден. За разлика от преди 34 години сега хората масово са затворени по домовете си заради коронавируса и наблюдаваха друг взрив - този на недовършената сграда на ИПК "Родина" в София.

От понеделник обаче ще бъдат отворени за ползване парковете, а премиерът Бойко Борисов обяви, че се обмисля вариант за по-ранна отмяна на извънредното положение. Обмисля се и възобновяване на учебните занятия. Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че има два варианта за това. Единият е пускане на съвсем малките ученици и детските градини, за да бъдат освободени родителите от грижата за тях и съответно да се възобновяват производствените процеси. Другата е да се пуснат само по-големите ученици (особено 7-ми и 12-ти клас), на които им предстоят важни изпити за продължаване на образованието, кандидатстудентски кампании и т.н. Засега по-вероятен изглежда вторият вариант, тъй като се предполага, че по-големите деца ще могат по-стриктно да спазват противоепидемиологичните мерки, като окончателното решение ще бъде взето в началото на май.

Здравният министър пък издаде заповед за възобновяване на дейности по асистирана репродукция, които бяха временно преустановени. Всеки пациент обаче ще се приема като потенциално заразен с COVID-19 и ще му се прави превантивен PCR тест.

Тази година за пръв път няма да има военен парад на 6 май - Празника на Българската армия и Гергьовден, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Чествания ще има само във военните училища, за да не се предизвиква струпване на хора.

На този фон кредитната агенция Fitch запази рейтинга на България, но ревизира перспективата от положителна на стабилна. Иначе в следващите работни дни ще бъде спряно отоплението в жилищните сгради в София, след като през уикенда започна спирането на топлоподаването в обществените помещения. Парното ще бъде спряно последно в болничните заведения, като вероятно това ще стане на 30 април.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА В БЪЛГАРИЯ

Големите паркове в София се отварят утре за родители с деца

От утре големите паркове в София ще бъдат отворени за разходки на родители на "малки деца", съобщи премиерът Борисов. Това са Южен парк, Северен парк, Западен парк, НДК, Борисовата градина, парк "Заимов", парк "Дружба" и парк "Студентски". Те ще бъдат достъпни между 09:30 ч. и 18:30 ч., а собствениците на домашни любимци ще могат да ги разхождат преди 9:30 ч. и след 18:30 часа. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че в същия интервал ще се допускат и "единично спортуващи хора", но подобно разрешение липсва в заповедта на здравния министър и вероятно ще подлежи на допълнително уточнение.

Прикачен файл

Детските и спортните площадки ще са затворени, а по пейките няма да е позволено да се сяда. Забраната за посещения продължава да важи за градинките, а за реда на разходките ще следят както служители на Столичната община, така и полицаи.

Управляващите обмислят и разхлабване на ограниченията за пътуване

Извънредното положение може да бъде отменено по-рано от 13 май, обяви вчера премиерът Борисов. Той е възложил на юристи да предложат как точно това да се случи, но все пак да останат някои от противоепидемиологичните мерки - като задължителното носене на маски. Обмисля се и разхлабване на забраната за пътуване и възможността за посещения на вили, малки хотели или къщи за гости в интервала петък, събота и неделя. При всички случаи обаче ресторантите и моловете ще останат затворени. Засега не е ясно откога може да се случи това отхлабване на мерките, но е сигурно, че при най-малък сигнал за влошаване на ситуацията с разпространението на коронавируса отново ще бъдат засилени ограничителните мерки.

Матурите се отлагат със седмица

Вместо на 20 и 22 май държавните зрелостни изпити за 12-ти клас ще се проведат на 30 май и 1 юни, а външното оценяване на седмокласниците ще бъде на 13 и 15 юни, а не на 9 и 11 юни. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев, като увери, че в изпитите няма да бъде включван материал, който не е преподаден и усвоен. Ако обаче извънредното положение бъде удължено, е възможно датите да се изместят още повече.

АЕЦ "Белене" е сложен на пауза

Срокът за избор на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене" ще се забави и след 22 май, както беше предвидено, заради коронавируса. Пред руски журналисти представител на "Росатом" е обявил, че България е уведомила официално компанията за това, като няма нова насрочена дата за провеждането на търга. Формалната причина за отлагането е, че кандидатите нямат достъп до документацията по проекта, която се намира в т.нар. информационна стая, която пък се намира в НЕК.

Арест за певицата ЛиЛана

Певицата Лиляна Деянова, по-известна като ЛиЛана, брат ѝ Александър (бийтбоксърът SkilleR) и още трима души бяха арестувани през уикенда и обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност". Те са задържани за 72 часа при специализирана операция на СДВР и ДАНС под ръководството на Специализираната прокуратура. Проверява се и евентуалната връзка на Деянова с Васил Божков.

...И ПО СВЕТА

Растат спекулациите за смъртта на лидера на Северна Корея, но няма потвърждение

Нарастват спекулациите, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е мъртъв или във вегетативно състояние. В събота вечерта няколко медии съобщиха за това, но досега няма потвърждение нито от Пхенян, нито от Сеул или Вашингтон. По-рано през седмицата се появиха информации, че Ким се възстановява след претърпяна на 12 април сърдечно-съдова операция. Според Reuters Китай е изпратил експертен екип в Северна Корея, в който има и медицински лица. Японският седмичник Shukan Gendai съобщи, че китайски медик, изпратен в страната като част от екип за лечение на Ким, смята, че забавянето на извършването на проста процедура е разболяло тежко лидера. Представители на Съвета по националната сигурност към Белия дом са отказали коментар пред Bloomberg в събота вечерта.

Официалните жертви на COVID-19 вече са над 200 хил., а заразените надхвърлят 3 млн. души по света

Починалите от новия коронавирус, за които е официално известно, вече са повече от 200 хиляди, а броят на заразените по света всеки момент ще надхвърли 3 милиона. Днес Великобритания премина символичния праг от 20 хиляди починали, но иначе световната класация по този мрачен показател се оглавява от САЩ, следвани от Испания и Италия. Все пак в двете най-засегнат европейски държави новите заразени и смъртните случаи продължават да намаляват. Reuters обръща внимание на темпото, с което COVID-19 заля света - първото съобщение за смъртен случай дойде на 10 януари в китайския град Ухан, след 91 дни починалите надминаха 100 хиляди, а само още 16 дни бяха нужни до днешния праг от 200 хиляди.

Белгия също обяви, че ще разхлаби мерките от 4 май

Белгия, която е най-силно засегната от коронавируса като смъртни случаи на глава от населението - 6 жертви на 10 000 души, също обяви, че oт 4 май пристъпва към постепенна отмяна на ограниченията. Тогава ще отворят магазините за текстил и ще бъде разрешено събирането на приятели на открито, стига да се спазва безопасно разстояние. От 11 май ще отворят всички останали търговски обекти без ресторанти, кафенета и фризьорските салони, а след 18 май ще се възстановят услугите, при които се предвижда близък контакт. Възможно е да бъде разрешено пътуването на по-дълги разстояния в страната. Носенето на маски става задължително в обществения транспорт и препоръчително на обществени места. Предвижда се в училище да се върнат само младежи, които са пред завършване на средното образование. Едва от 8 юни е възможно да бъде разрешено да отворят ресторантите, а след това и за кафенета и барове. Дотогава се очаква решение и за летните почивки, но до 31 август е в сила отмяната на масови събития като концерти и фестивали.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Днес беше взривена недовършената 17-етажната сграда на ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе". Тя е строена през 80-те години за издателско-полиграфичен комплекс и беше разрушена поради нефункционалните й характеристики и конструктивни проблеми.

"Предстои разчистване на терена, за да го подготвим за бъдещи инвестиции. Възложили сме на международна компания да изследва градоустройствените възможности на имота, както и да направи анализ на пазара на недвижими имоти в България. Тя трябва да ни предложи варианти за инвестиция", коментираха ръководството на фирма "Изток плаза инвест", собственик на терена.

КАКВО СЛЕДИМ

Изтича срокът за данъчните декларации

На 30 април изтича срокът, в който физическите лица, които са получили доходи от наем, авторски права и други доходи извън трудовите, трябва да ги декларират в НАП. Това може да стане по електронен път с ПИК или електронен подпис. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, тази година подават годишните си декларации за доходите до 30 юни.

Новата цена на природния газ

На 1 май Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви новата цена на природния газ за клиентите на "Булгаргаз". Заявлението на държавния доставчик предвижда спад с 6.67%, но предвид задълбочаващата се криза и пониженията на световните пазара е възможно крайната цена да е още по-ниска.

САЩ се очаква да обявят свиване на икономиката през първото тримесечие

В сряда вниманието ще бъде насочено към данните за БВП на САЩ за първото тримесечие. Прогнозите са икономиката да се е свила с 4% през периода от януари до март в сравнение с предходното. През март голяма част от страната беше сложена под карантина заради коронавируса, което удари сериозно бизнеса. Китай вече обяви най-лошите данни за БВП на страната през първото тримесечие, през май ще станат известни данните за еврозоната и ЕС.

#STAYATHOME

Уебинар

Как да се погрижим за хората и културата в компанията по време на криза

С участието на:

  • Мария Атанасова, директор "Човешки капитал" за региона EMEA, Progress
  • Виктор Фачев, мениджър "Човешки ресурси", SiteGround

В новата реалност на дистанционна работа HR специалистите се сблъскват с непознати до този момент предизвикателства. Те трябва да съхранят културата в организацията, да поддържат хората ангажирани, да им помогнат да се справят със стреса от несигурността, която обхваща всеки елемент от живота ни. "Капитал" и "Кариери" поканиха HR мениджъри от различни компании, които ще споделят практични идеи и инструменти как да се погрижим за служителите си по най-добрия начин в настоящите условия.

5 май, 15:00 ч. Уебинарът е безплатен, но изисква задължителна регистрация.

Какво интересно за гледане?

Животът продължава активно у дома, така че ето кои са новите заглавия на стрийминг платформите за месец април.

И нещо за четене

Пробвайте историите, включени в електронния сборник с разкази "Декамерон 2020", проект на Сдружение за градски читални, чиято цел е да предложи нещо по-различно на фона на извънредното положение и времето вкъщи.

Годишнината от ядрената авария в Чернобил на 26 април 1986 година остана някак на заден план в неделния ден. За разлика от преди 34 години сега хората масово са затворени по домовете си заради коронавируса и наблюдаваха друг взрив - този на недовършената сграда на ИПК "Родина" в София.

От понеделник обаче ще бъдат отворени за ползване парковете, а премиерът Бойко Борисов обяви, че се обмисля вариант за по-ранна отмяна на извънредното положение. Обмисля се и възобновяване на учебните занятия. Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че има два варианта за това. Единият е пускане на съвсем малките ученици и детските градини, за да бъдат освободени родителите от грижата за тях и съответно да се възобновяват производствените процеси. Другата е да се пуснат само по-големите ученици (особено 7-ми и 12-ти клас), на които им предстоят важни изпити за продължаване на образованието, кандидатстудентски кампании и т.н. Засега по-вероятен изглежда вторият вариант, тъй като се предполага, че по-големите деца ще могат по-стриктно да спазват противоепидемиологичните мерки, като окончателното решение ще бъде взето в началото на май.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал