Консултанти искат по 300 лв. и 10% комисиона от грантовете за малкия бизнес

Безвъзмездната помощ се отпуска по облекчена процедура и според администрацията няма нужда от експертно съдействие

Безвъзмездната помощ за справяне с ефектите от коронавируса може да е максимум 10 хил. лева
Безвъзмездната помощ за справяне с ефектите от коронавируса може да е максимум 10 хил. лева    ©  Надежда Чипева
Безвъзмездната помощ за справяне с ефектите от коронавируса може да е максимум 10 хил. лева
Безвъзмездната помощ за справяне с ефектите от коронавируса може да е максимум 10 хил. лева    ©  Надежда Чипева

Счетоводителка на фризьорски салон в София и още няколко микрофирми получава обаждане от непознат номер - представя й се консултант по европрограми, като й предлага услугите си, за да може фирмите, които тя обслужва, да получат безвъзмездна помощ от държавата. Обяснено й е, че документите, които трябва да се попълнят, са много, има сложни онлайн процедури за верификация, изискващи електронен подпис, но най-вече проблемен бил процесът по отчетност - все неща, за които консултантите имали опит и щели да съдействат.

Тази история, случила се миналия петък, разказа пред "Капитал" собственичка на фризьорски салон, пожелала анонимност. Изненадата й в случая идва както от това, че макар и обявена от управляващите, самата процедура за отпускане на грантовете все още не е отворена, но и от поисканото възнаграждение за помощта - 300 лева за попълване на документи и още 10% от одобрената безвъзмездна сума, която може да бъде между 3 и 10 хил. лв. в зависимост от оборота за 2019 г. "Предварителните сметки показват, че бихме могли да получим 4800 лв. грант при 48 хил. лв. оборот за миналата година, а трябва да платим на консултантите общо 780 лева, което според мен е прекалено много на фона на помощта и в сегашната ситуация, в която нямаме почти никакви приходи", казва тя.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


6 коментара
 • 1
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Това си е самата истина. Досега без фирма близка до управляващите няма как да получиш каквото и да е финансиране от фондовете на ЕС. Документите са прекалено много, процедурите са неясни, безсмислено усложнени и неясни. От 3 дни съдружничката ми се реди на огромни опашки пред НАП и общината, че да си извадим бележки за липса на задължения.Дори и да спечелиш проект, въпреки, че най-вероятно ще ти откраднат идеята, ти трябва да извадиш пари за целия проект, да го изпълниш и да се наредиш пред органа да ти плати. Но слугите на мафията са сложили изискване - твоят проект трябва да иска от държавата минимум 100 000 лева. Защо,? Кое го налага? Нали уж щяхте да помагате на български фирми? А за тях това са прекалено много пари. Като добавим и парите, които ние трябва да дадем се получават например 200 000 лева. Чух, че някои давали 20% съфинансиране, но за нас от Северна България товареално не важи. Първо ти проверяват всички процедури, основания, срокове и пари, които си похарчил. Ако не си от "нашите" голяма част от вече направените разходи няма да ти признаят. Като резултат много случайни "не наши" спечелили проекти фирми фалираха.

 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Питам: Защо тези консултанти не се назначат от държавата и държавата да им дава бонуси на базата на реализираните проекти. Фирмите могат да кажат какво им трябва, но да изучават тайните и явни огромни процедури, правила и хватки на държавната администрация и управляващите органи - трябва да си зарежат бизнеса и пак няма да се справят. Тези консултанти обикновено са бивши служители или опашка на сега действащи служители на съответния държавен орган. Затова до случайните фирми пари не достигат никакви. Защо не въведат максимални пари, които трябва да достигнат до всяка фирма в България? Как така едни и същи близки до властта прогизнаха от евро пари, а масата изобщо не са получавали и стотинка от преди влизането ни в ЕС? Моята фирма е от 1995г., занимава се с производство и услуги, разчита само на крайния пазар и изобщо не е работила с държавата. Досега никога не съм получил и стотинка субсидия, грант, обществена поръчка, заменка ... - нищо от държавата. А фирмите близки до властта с пари от ЕС и бюджетите заграбиха цялото ни черноморие. Те правят огромни инвестиции, но все работят на загуба. Защо този прокурор дето ми се бие в гърдите не направи една проста сметка на приходите и инвестираните пари в хотели по морето... Дали тази инвестиция, ако беше от банка щеше да си върне кредита? Всичко голямо масово си прави с евро парите, които ние трябваше да усвоим за да настигнем технологично западните си конкуренти. Част от нашите пари бяха откраднати, други дадени на близките до съответната власт фирми за да станат частни монополисти и да смачкат малките с оправданието, че били сиви - щото не фалирали, трета част отидоха в българските банки - а те пак са на мафията и последната част от парите отидоха в чужди фирми, че да стъпят на нашия пазар и да направят с тях магазини заводи за сглобяване в България. Нас ни има само при плащане на данъци... Щото сме били сиви,.. А техните фирми все работят на загуба и трябва да бъдат обливани със златен дъжд, че да ни изкупуват ако стъпим накриво и им повярваме.

 • 3
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Имам идея приятели! Зелени, честни, обичащи природата хора ...
  Да отидем масово на море в България! Но да не отсядаме в големите хотели, ако ще и да ни ги предлагат за без пари! Да не ходим в слънчака или в затворените им комплекси. Да не ползваме плажните им услуги, магазини и кръчми. Да не купуваме китайските и турските им боклуци. Да не спираме на техните паркинги. А да отсядаме в квартири и малки хотелчета за да помогнем на нормалните българи и да накажем крадците и бандитите, които се опитват да ни отнемат както природата, така и най- важното - СВОБОДАТА!

 • 4
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Единствения начин да се отървем от тия бандити е като им помогнем да фалират!
  Защото санаха нагли. Заграбиха всичко близо до морето. Не ни пускат да стигнем до морето без да им платим.
  Аз съм българин, а някой зелен рекетьор. Затова хора - който не е доволен от бандитите заграбили родното ни черноморие, сега е момента да покаже своето отношение. Не бягайте в Гърция, останете в България, но не ходете при бандитите, а при малките!!! Може пък и да победим!!!

 • 5
  adon avatar :-|
  RUSE

  До коментар [#1] от "proizvoditel

  Аз вече съм превел 500 лева на консултант, който да следи срокове да чете изисквания, да пише проект...
  Държавната администрация миналата година си смени офис пакета и аз вече не мога да им чета текстовите файлове. Сега или и аз трябва да си купя техния офис пакет или да го духам. Уж било електронно, но трябвало да си извадя на хартиен носител удостоверения от НАП и Общината, че фирмата ми няма задължения към бюджета на държавата и общината. Те не може ли да си проверят тази информация по електронен път. Нали от министър Калчев през 2001 г. все едни големи пари се харчат за електронно правителство. За 20 години изхарчиха няколко десетки милиарда лева и нищо елетронно не родиха. Иначе Дончев все се хвали, че аха да се роди нещо електронно, измислено и виртуално , ама явно пак нищо няма. После трябвало да си изкарам електронен подпис, че и да плащам за неговата подръжка... То скоро и ЕГН-то ми може да се окаже предоставено срещу наем. Какво ли още опростено електронно ще измислят, когато пуснат мярката... щото тя още е нестартирала, само в устата на Борисов... И накрая ще получа евентуално едни 4 000 лева, че да платя и комисионната на ония дето знаят мерките и препятствията. И как ли като има пари само за 20 000 фирми ще ме огрее и мене ... Именно за да стигне и за теб се наема консултант... Защото парите са само за нашите хора...

 • 6
  adon avatar :-|
  RUSE

  До коментар [#3] от "proizvoditel":
  До коментар [#4] от "proizvoditel":

  Идеята ти е страхотна човече. Тия крадци трябва да загубят пари, че пак да започнат здраво да крадат и дано румънката Лаура Кодруца Кьовеши ги вкара на топло


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход