Вечерни новини: Рязък спад на икономиката на САЩ, напредък в тестовете на лекарство за COVID-19

Вечерни новини: Рязък спад на икономиката на САЩ, напредък в тестовете на лекарство за COVID-19

И още: В бюрата по труда са регистрирани почти 300 хил. души без работа; Fitch понижи рейтинга на Италия до една степен над "боклук"

6252 прочитания

© Shutterstock


САЩ станаха първата голяма западна икономика, от която дойдоха официални сигнали за щетите от коронавируса. БВП на страната се е свил на годишна база с цели 4.8% за първото тримесечие. И то при положение че епидемията обхвана страната едва в последните две седмици на март. Глобално отчетите на компаниите за този период също не са добри, което подсказва, че второто тримесечие ще е наистина драматично.

Добрата новина е, че лекарството Remdesivir на фармацевтичната компания Gilead e ефективно срещу COVID-19, показват данните от първото сериозно клинично проучване на препарата. То е проведено от американския Институт по алергии и инфекциозни болести, който ще даде специален брифинг по темата по-късно. Това е оптимистична новина, но колко точно ще се знае, след като се видят пълните данни от проучването и последващата ефективност на лекарството.

Повече новини около COVID-19 показват и успокояване на здравната ситуация, подготовка за рестарт на икономиките и социалния живот. Оптимизмът и надеждите се увеличават и със затоплянето на времето. Новината от образователното министерство от днес е, че годината ще завърши дистанционно, а учениците ще присъстват в училищата само за провеждане на изпитите.

Извън коронавируса потокът от събития в България изглежда попресъхнал - основно идваха от строителни поръчки и екооценки на Пирин и Царево.

НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ДЕНЯ

Най-дългият период на растеж за американската икономика вече е в историята

БВП на САЩ се е понижил с 4.8% през първото тримесечие в резултат от влиянието на епидемията от COVID-19, показват предварителните данни на статистиката. Това е най-големият спад от последното тримесечие на 2008 г. насам и е по-лош от пазарните очаквания, които бяха за свиване от 4%. Разходите на домакинствата рязко са се свили, бизнес инвестициите също, вносът и износът също се стопяват. Повишение има единствено при инвестициите с държавни средства заради кризисното им увеличение. Данните за първото тримесечие са само прелюдия към второто, прогнозите са които са БВП да се свие с двуцифрен темп.

Регистрираните безработни в бюрата по труда са почти 300 хиляди

Регистрираните в бюрата по труда безработни са общо 291 хил., а 12 хил. от тях са без право на обезщетение, тъй като са работили без трудов договор, съобщи пред "Нова тв" социалният министър Деница Сачева. Тя обяви, че е възможно схемата 60/40 да продължи да действа и след края на извънредното положение. Според Сачева благодарение на мярката над 7 хил. души са запазили работните си места в сферата на ресторантьорството. Мисли се и как да се помогне на родителите, които взимат платен отпуск, за да гледат децата си, ако детските градини и училищата останат затворени за по-дълго.

Правителството обяви конкурси за концесия на три плажа

Правителството откри търгове за концесии на още три плажа - търсят се стопани за 20 години на ивиците "Дюни", "Робинзон" и "Градина-централен-част 1". Най-високата концесионна такса ще се търси за плаж "Дюни", който в момента се държи от едноименния комплекс - над 147 хил. лв. на година. За малката част от плаж "Градина-централен" годишното плащане ще е минимум, 42 хил. лв., а за "Робинзон", който се намира в района около Свети Влас сумата е 63 хил. лв. Конкурсите се организират от туристическото министерство.

Съдът: Планът за управление на парк "Пирин" трябва да има екооценка

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно прие, че трябва да се извърши екологична оценка на Национален парк "Пирин" в рамките на процедурата по актуализация на Плана за управление на парка за периода 2014 - 2023 г. Документът засяга области като туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси, земеползване, както и рамката за бъдещо развитие на инвестиционни намерения, а в такива случаи законът изрично задължава да се прави екооценка. В този смисъл отказът на екоминистъра през 2017 г. да се направи такава екологична оценка на парка не е законосъобразен, приема съдът.

Fitch понижи рейтинга на Италия до една степен над "боклук"

Fitch понижи рейтинга на Италия, която е най-тежко засегната от пандемията от коронавируса в Европа. Оценката спада от BBB на BBB-, като перспективата е стабилна. Това е една степен над рейтинг "боклук". Понижаването на оценката отразява значителното въздействие на пандемията върху икономиката на Италия. Агенцията предвижда свиване на италианския БВП с 8% през тази година.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на регистрираните заразени от COVID-19 в България достигна 1447 души към 17 ч. в сряда. Това е с 48 повече от същото време ден по-рано, когато случаите бяха 1399, или ръст от 3.43%. Жертвите вече са 64, а оздравелите - 243.

Ромската махала на пловдивското село Брестовица е под блокада, след като там беше открито огнище на коронавирус. В селото са потвърдени 13 случая на заразени от две близки фамилии, един от които почина. Смята се, че заразата е "внесена" от завърнали се от Германия хора.

Заразените с коронавирус възрастни хора от дома във видинското село Гара Орешец бяха изведени от социалното заведение, като седем от тях са настанени в болницата във Враца, а един - в София. В дома бяха открити общо 12 случая на COVID-19 сред домуващите и три сред персонала. Първите четирима заразени бяха хоспитализирани в болницата във Видин. Един от тях е починал днес, съобщи кметът на община Димово, на чиято територия е домът.

Разсрочените кредити вече са над 25-26 хиляди, обяви пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. По думите му още толкова заявки чакат одобрение, като се очаква в близките дни да бъдат обработени от банките. Според Андронов броят на хората, които ще се възползват от т.нар. кредитна ваканция, ще надхвърли няколко десетки хиляди.

Изпитите за шофьорски книжки ще бъдат възобновени през май, стана ясно снощи след среща на транспортния министър и представители на автошколи. От 4 май ще се възстанови провеждането на теоретичните изпити (т.нар. листовки), а от 11 май и изпитите по практика. Ако ситуацията го позволява, от 18 май автошколите ще могат да подновят и шофьорските курсове.

България ще инвестира 22 млн. лв. в три проекта на държавната компания "Бул био", която произвежда и БЦЖ ваксина и разработва медикамент в помощ на борбата срещу COVID-19. Това обеща премиерът Бойко Борисов при посещение в Националния център за заразни и паразитни болести. От думите му стана ясно още, че държавата ще финансира и изследване на влиянието на БЦЖ ваксините върху коронавируса.

И ПО СВЕТА

Испания обяви плана си за отваряне на икономиката, който обаче е по-различен от този на другите големи и силно засегнати европейски страни като Франция, Италия, Австрия и не включва сваляне на блокадата по дати. Вместо това има фази с гъвкава продължителност, като първата започва от 4 май. Четирите фази, принципно ще траят по около 2 седмици, но ще променят сроковете си в зависимост от разпространението. Всичко зависи от капацитета на здравната система, ежедневните данни за заразени, изпълняване на предпазните мерки от бизнеса и данните за придвижванията във и извън градовете.

Летните отпуски в чужбина на германците - и на всички компании, зависещи от тях - са под голям въпрос, защото външното министерство препоръчва въздържане от пътуване зад граница поне до 14 юни. Очаква се днес правителството да одобри удължаването на режима до средата на юни, тъй като въпросът вече е съгласуван между министерствата, съобщи Spiegel. Промени са възможни и преди тази дата, но със сигурност планираните пътувания в чужбина за следващите почти два месеца ще бъдат анулирани.

САЩ подминаха един милион регистрирани случаи на вируса - около една трета от всички по света. Жертвите са над 58 хиляди, което е повече от броя на загиналите американци по време на войната във Виетнам, пише BBC.

Потвърдените случаи в Русия са се доближили до 100 хил. души, съобщи оперативният щаб в страната. Починалите също са рекорден брой за Русия - 108 души. Междувременно забраната за влизане на чужденци в страната се удължава безсрочно. Москва твърди, че в момента е втората най-тестваща страна в света след САЩ, като според държавните данни до 25 април са извършени 2.787 млн. теста. По показателя тестове на глава от населението и двете държави обаче не са сред водещите в света.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Борис Джонсън обяви, че е станал татко

Британският премиер Борис Джонсън стана татко за пореден път, след като годеницата му Кари Симъндс роди момче. Новината съобщи самият той, според когото майката и детето се чувстват добре.

Той се върна в резиденцията в неделя, след като прекара тежко коронавируса и няколко дни бе в интензивно отделение и е на работа от понеделник. Джонсън е на 55 години, а годеницата му е 24 години по-млада от него. Преди това той беше женен за Марина Уилър, с която имат 4 деца. Премиерът никога не е казвал официално на колко деца е баща, припомня Reuters.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Франция ще засили контрола върху чуждите инвестиции, за да защити компаниите си, които са в затруднено положение заради кризата, обяви министърът на икономиката Брюно льо Мер. Прагът, от който ще се задейства системата за контрол на неевропейските инвестиции като дял в голяма френска компания, ще бъде понижен от 25 до 10% до края на годината. Като цяло контролът ще бъде разширен в сектора на биотехнологиите. Такива мерки обявиха и от Германия.

Близо една трета от компаниите в Германия твърдят, че ще оцелеят най-много три месеца, ако ограниченията заради коронавируса останат за по-дълъг период от време. Това сочи проучване на германския институт Ifo. Малко над половината от анкетираните дружества са на мнение, че при сегашното положение ще оцелеят максимум шест месеца.

Европейският самолетостроител Airbus отчете нетна загуба от 481 млн. евро за първото тримесечие и заяви, че бързо усеща ефектите от коронавируса върху бизнеса. Година по-рано отчете печалба от 40 млн. евро. Приходите за първите три месеца са спаднали с 15.2% до 10.6 млрд. евро. През периода компанията е доставила с 40 машини по-малко, отколкото преди година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ производителите на месо да продължат да работят на фона на опасенията от недостиг на продукцията им заради коронавируса. Той се позова на Закона за отбранителното производство, за да класифицира този сектор като ключов в сериозната икономическа криза, през която преминават САЩ. Най-големите в света компании за месо, сред които Smithfield Foods, Cargill, JBS USA и Tyson Foods, спряха дейност в около 20 кланици и преработвателни фабрики в Северна Америка заради разболели се работници, а това предизвика глобални страхове от недостиг на месо.

КАКВО СЛЕДИМ

Инвеститорите очакват срещата на ЕЦБ

Инвеститорите и политиците ще следят с интерес срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. Очакванията на анализаторите са в близко бъдеще финансовата институция да увеличи изкупуването на облигации, за да засили подкрепата за икономика на ЕС. Наскоро управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че предвижда европейската икономика да се свие с до 15% през тази година.

Кои извънредни мерки ще влязат в закони

До понеделник всяко едно министерство трябва да посочи кои от въведените с извънредното положение мерки ще продължат да действат и след 13 май, когато се очаква то да падне. Същото трябва да направят и от ВСС във връзка със спирането на давностните срокове и кои от производствата могат да продължат при открити заседания и кои онлайн. Идеята на управляващите е тези мерки да продължат да действат като бъдат вкарани в друг закон. "Най-вероятно това ще е Законът за здравето, защото повечето от мерките са свързани с епидемиологичната обстановка", смятат депутати от мнозинството. Предвижда се останалите икономически и социални мерки, които засягат други закони, да влязат в преходните и заключителни разпоредби на същия закон, като всички те ще бъдат обвързани с конкретни срокове.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

Между 23 март и 19 април 2020 в Европа са починали 100 000 души повече, отколкото средно за същия период в предишните години. Дали причината е новият коронавирус, разказва Deutsche Welle.

Може половината човечество да е под карантина, но по градовете някой тайно продължава да рисува графити и протестни надписи. Някои от най-колоритните от тях може да видите в галерията на "Дневник".

САЩ станаха първата голяма западна икономика, от която дойдоха официални сигнали за щетите от коронавируса. БВП на страната се е свил на годишна база с цели 4.8% за първото тримесечие. И то при положение че епидемията обхвана страната едва в последните две седмици на март. Глобално отчетите на компаниите за този период също не са добри, което подсказва, че второто тримесечие ще е наистина драматично.

Добрата новина е, че лекарството Remdesivir на фармацевтичната компания Gilead e ефективно срещу COVID-19, показват данните от първото сериозно клинично проучване на препарата. То е проведено от американския Институт по алергии и инфекциозни болести, който ще даде специален брифинг по темата по-късно. Това е оптимистична новина, но колко точно ще се знае, след като се видят пълните данни от проучването и последващата ефективност на лекарството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал