София изтри 24 млн. лв. от годишния си план. Засега

Сигурно е, че данъците от сделки с имоти и коли и таксите за детски градини няма да се съберат. Падат разходи по незапочнати ремонти и за цветя

Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи след средата на годината
Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи след средата на годината
Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи след средата на годината    ©  Велко Ангелов
Поне още една актуализация на бюджета ще се наложи след средата на годината    ©  Велко Ангелов

С 23.6 млн. лв. ще бъде съкратен бюджетът на столицата тази година. Това решение взе Столичният общински съвет в четвъртък след дълги спорове по време на редовното си заседание. Актуализацията предвижда намаление на приходите от данъци и такси, което ще свие ремонтите. Преценката кое е най-важно за София в момента и какво може да почака се оказа най-критикувано от различните партии. Към предложенията на кмета Йорданка Фандъкова бяха добавени и идеи от групата на "Патриоти за София". "Демократична България" пък предложи по-различно разпределение на средствата, но то не беше одобрено. Така актуализацията на бюджета беше приета с 32 гласа "за" от управляващата коалиция, 17 "против" и 11 "въздържал се".

Първата корона редакция не предвижда радикални промени - отменят се най-вече нестартирали проекти, съкращават се разходите от озеленяване и издръжка. Общината обаче се готви за по-голямо второ изменение след края на първото полугодие, обяви кметът Йорданка Фандъкова.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове