Агроминистерството твърди, че съмнителните оценки за заменките на гори са одобрени от ЕК

Само 4 от над 130 фирми са "доплатили" досега за получените терени край морето и курортите срещу гори от вътрешността на страната

Природозащитни организации са изпратили в Брюксел свой анализ на извършените от "Агролеспроект" оценки, на чиято база се изчислява евентуалната държавна помощ за фирмите
Природозащитни организации са изпратили в Брюксел свой анализ на извършените от "Агролеспроект" оценки, на чиято база се изчислява евентуалната държавна помощ за фирмите    ©  Георги Кожухаров
Природозащитни организации са изпратили в Брюксел свой анализ на извършените от "Агролеспроект" оценки, на чиято база се изчислява евентуалната държавна помощ за фирмите
Природозащитни организации са изпратили в Брюксел свой анализ на извършените от "Агролеспроект" оценки, на чиято база се изчислява евентуалната държавна помощ за фирмите    ©  Георги Кожухаров

Шест месеца след като държавата обяви, че ще си търси 80 млн. лв. доплащане за заменките на гори, извършвани в кабинета "Станишев", едва четири от над 130 фирми са внесли наложената "санкция". Същевременно витаещите съмнения за обективността на оценките на сделките, изчислили, че компании, получили стотици декари на морето срещу разпокъсани парчета във вътрешността на страната, всъщност са ощетени, изглежда, не притесняват ведомството. От агроминистерството съобщиха, че оценките са потвърдени от експерти от Лесотехническия университет и са "приети без забележки" от Европейската комисия.

Така дългогодишната сага със заменките на огромни парцели около курорти и големи градове срещу парчета в изостанали райони, които според природозащитните организации са ощетили държавата със суми до 1.5 млрд. лв., едва ли ще завърши със справедливо решение. На този етап е ясно, че сдруженията, които настояват за намирането на такова, ще внесат в Брюксел свои анализи по сделките и последващите им оценки за загубите, които държавата е претърпяла от тях.

Възстановяване с бавен темп

Казусът със заменките на гори в периода между 2007 и 2009 г. "виси" от 2014 г., когато ЕК окончателно реши, че сделките, при които фирми са взимали от държавата уедрени парцели гори по морето, други курорти и големи градове срещу разпокъсали парчета в по-изостанали региони, е неправомерна държавна помощ за фирмите. Затова България трябваше да изиска въпросните получатели да доплатят за тези сделки. През миналия ноември стана ясно, че най-накрая е изчислено кой с колко ще бъде "глобен", като държавата ще си търси общо 80 млн. лв от над 130 сключени сделки. Тогава от WWF и "Зелени закони" обявиха, че сумата е нищожна и в никакъв случай не отговаря на реално нанесената щета на държавата.

Шест месеца по-късно се вижда, че възстановяването на пари върви изключително бавно. Според информация от земеделското министерство, предоставена на "Капитал" в отговор на въпроси, досега са издадени едва 62 акта за установяване на публично държавно вземане. Тоест държавата е успяла досега да си поиска парите от малко под половината фирми и физически лица. Успеваемостта в събирането е още по-скромна: едва четири компании, участвали в заменки, са платили "санкцията" си. От ведомството не съобщават кои са те, нито колко пари са внесли в бюджета. Други 12, участвали в заменки, пък са решили да обжалват сумата, която трябва да доплащат, без да е ясно колко време ще продължи процедурата за това. Освен възражение срещу акта за публично вземане фирмите имат възможност да го обжалват и по съдебен ред. Още при съобщаването на изготвените оценки юристи коментираха, че събирането на парите може да отнеме години.

Министерството не се тревожи от занижени суми

В същото време изглежда, че агроминистерството не се притеснява от съмненията, че новите оценки на заменените гори, които дъщерното на ведомството дружество "Агролеспроект" изчисли спрямо пазарните им стойности, пораждат съмнения дали са реални. Оценките са ключови, защото на тяхна база се изчислява каква държавна помощ трябва да възстанови всяка фирма или физическо лице.

Преди две седмици природозащитни организации, които успяха да получат данни за оценките на отделните сделки с решение на съда - след като месеци наред ведомството отказваше да ги предостави на медиите и неправителствения сектор, показаха смущаващи факти. Така например държавните оценители са изчислили, че фирми, получили огромни парцели по морето срещу разпокъсани земи във вътрешността на страната, дори са ощетени. Инициативата "Зелени закони" сочи за пример знаковите сделки от свързаните с Красимир Гергов фирми "Трейшън клифс голф енд спа резорт" и "Про консулт 2004", при които компаниите са получили 421 дка до морския бряг в района на Балчик от държавата при предоставени терени в района на Видин, Чупрене, Тетевен и др., както и сделки на компаниите "БГ ленд ко" и "Минтекс - Георги Крумов", които са отново за парцели по Северното Черноморие срещу гори вътре в страната.

"Зелени закони" казват, че при изчисляването на пазарните аналози при тези сделки за държавните имоти е правено сравнение в повечето случаи със сделки, сключвани между свързани лица, за идеални части от имоти или за парцели, които са на 3-4 километра от крайбрежието. Има и случаи на сравнения със сделки на видимо фиктивни цени, вероятно с цел неплащане на данък и нотариални такси при прехвърляне на имот. В резултат е изчислено например, че фирмите "Трейшън клифс енд спа резорт" и "Про консулт 2004", "вместо да върнат имотите на държавата или да възстановят незаконната държавна помощ от 50 до 100 млн. лв. - разликата между нормативните цени и реалните пазарни цени, сега според оценките на "Агролеспроект" дори би трябвало да получат обратно от държавата 1.5 млн. лв. като "надвзети" суми", казват от организацията.

Земеделското министерство обаче не вижда проблем. В отговор на въпрос дали ще се търси допълнителна експертиза за някои от сделките от ведомството съобщиха, че експертен съвет в агенцията по горите е приел всички доклади с оценките на заменките. Нещо повече: "За допълнителна експертиза по отношение коректността на изготвените оценителски доклади е привлечен Лесотехническият университет, в който хабилитирани преподаватели са сред най-добрите експерти по изготвяне на оценки на поземлени имоти в горски територии", казват от ведомството.

Оттам допълват още, че "коректното извършване на оценките от "Агролеспроект" е удостоверено с официално препис-извлечение от заседание на катедрения съвет на катедра "Лесоустройство" в университета". Както и че оценителните доклади за всички сделки са представени в ЕК, "като същите са приети без забележки".

"Изготвянето на актове за установяване на публично държавно вземане до бенефициерите по така изчислените разлики в оценките също е съгласувано с ЕК", посочват още от агроведомството в отговорите си на поставените въпроси.

Природозащитните организации са изпратили сигнал в Брюксел със своя анализ на оценките на сделките в Брюксел. Освен ако казусът не се проточи още във времето, решението по него ще бъде взето в мандата на новата Европейска комисия. При предишната личеше неохота в предоставянето на информация докъде е стигнала работата по проблема с непозволената държавна помощ чрез замените на гори в България.