Уикенд новини: Повече свобода на открито, половината българи губят доход в COVID кризата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Уикенд новини: Повече свобода на открито, половината българи губят доход в COVID кризата

Уикенд новини: Повече свобода на открито, половината българи губят доход в COVID кризата

И още: Държавните финанси през април са на плюс, но данъчните приходи падат; управляващите подготвят още мерки по подобие на 60/40

5222 прочитания

© Юлия Лазарова


Уикенд на повече свобода - първо паднаха маските на открито, а разходките в паркове и планини бяха разрешени. В неделя последва нова доза отменени забрани: за открити заведения, тенис на открито и басейни и хоризонт за премахване на бариерите около областните градове в сряда.

В Европа освен в Русия пандемията леко се забавяше и повечето страни отчитаха спад в смъртните случаи, затова и държавите продължиха с облекчаването на мерките на карантината. Мрачни бяха икономическите новини за бъдещето: ЕЦБ заговори за 3-годишно възстановяване от шока и сценарии за потъване на еврозоната между 5% и 12% тази година.

Световната новина беше, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е жив, след седмици на спекулации за здравето му.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Бюджетът започва да чувства кризата: по-малко данъци и повече разходи

Април не изглежда апокалиптичен за държавните финанси - натрупан е нов излишък от 160 млн. лв. и така общият плюс расте до 1.6 млрд. лв. Но за месеца са събрани по-малко данъци и други приходи от 876 млн. лв. на годишна база, като те се компенсират частично от повечето получени еврофондове. И разходите растат с 5%, вероятно заради увеличени бюджетни заплати и пенсии, ако се съди по тенденциите от март.

Сачева: 60/40 ще работи до края на юни, ще има нова мярка с 40% от минималната заплата

Схемата, в която държавата поема 60% от заплата и осигуровките, ще бъде действаща до 30 юни, а за някои сектори може помощта да се вдигне до 80%, съобщи социалният министър Деница Сачева. Освен това държавата планира нова мярка: за два месеца да поема 40% от минималната заплата и осигуровки за някои сектори, които още не са уточнени, но се планира да се пренасочат 85 млн. лв. от еврофондовете по схемата. Друго предложение на Сачева е да се увеличи на 60 дни (при 30 сега) неплатеният отпуск, при който не се губят здравноосигурителни права.

Газът поевтинява, токът за домакинства вероятно ще поскъпне

Цените на природния газ продължават да падат, като от 1 май намалението е от 11%. Причината е новият договор с "Газпром", който отчита пазарните тенденции и спада при котировките на петрола. Затова пък цените на тока за домакинства вероятно ще се увеличат от 1 юли. Макар потреблението сега да е слабо и цените на борсата да са ниски, това няма да бъде усетено от гражданите, тъй като и производители, и мрежови дружества искат вдигане.

"ВИП секюрити" ще дистрибутира вестници

Съвсем очаквано, тъй като единствено подаде оферта, охранителното дружество е избрано да извършва задачата през следващите четири години. Държавните пощи предвиждат задачата да струва максимум 60 млн. лв. От документите се вижда, че твърдото заплащане към "ВИП секюрити" ще е около 45 млн. лв., а плаващото зависи от посетените крайни точки за продажба (сега обявени на 3100, но вероятно по-малък брой). Поръчката дойде, след като свързаните с Делян Пеевски дистрибутори се отказаха от дейността от 1 март.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Половината българи са загубили доход презCOVIDкризата

Доходите на 45% от пълнолетните жители на страната са останали непроменени от началото на кризата, при 26% те са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата, а 25% са претърпелите по-драстичен спад.

Сочи проучване на "Алфа рисърч", проведено между 13 и 23 април сред 1000 анкетирани. Най-засегнати са безработните и новосъкратените, свободните професии и самоосигуряващите се. Почти половината (48%) продължават да работят като преди пандемията, 10% редуват седмици от къщи и от работното място, 8% са изцяло от дома.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на регистрираните заразени от COVID-19 в България достигна 1618 души към 17 ч. в неделя. Това е с 24 повече от същото време ден по-рано, когато случаите бяха 1594, или ръст с 1.51%. Жертвите вече са 73, а оздравелите - 308.

Еднократната помощ от 375 лв. вече ще е и за родители на деца до 14 г. и няма да е нужно да е използван целият платен отпуск, съобщи социалният министър.

Новорегистрираните безработни в България нарастват с близо 92 хил. души от началото на извънредното положение, съобщава Министерството на труда и социалната политика. Според данни на НСИ и Агенцията по заетост темпът на увеличение се забавя, като пикова седмица беше 6 - 12 април - тогава броят на новорегистрираните безработни достигна 31.5 хил.

Продажбите на горива в България се свиват с над 50% през април, съобщи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БТВ.

... И ПО СВЕТА

Броят на жертвите на коронавируса в света доближава четвърт милион. Регистрираните заразени са почти 3.4 млн., като най-висок е броят им в САЩ - над 1.1 млн. души.

Русия бързо катери нови върхове - за ден откритите заразени надхвърлиха 10 хил. Скокът се обяснява от властите с многото тестване - само в Москва за ден са направени проби на над 40 хил. Смъртността засега е ниска - 1280, а общо заразените приближават 135 хил.

Испания отчете най-малко смъртни случаи за последните над 6 седмици - 164 жертви. Дотук вирусът е убил над 25 хил. души. Откритите заразени са над 217 хил.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се появи публично за пръв път от 11 април. Според BBC, която се позова на Корейската централна телеграфна агенция, Ким Чен-ун е присъствал на откриване на фабрика за торове в южната част на страната. Липсата на информация за севернокорейския лидер провокира спекулации за смъртта му.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Спасителен план за Lufthansa предвижда Германия да придобие 25% от авиокомпанията, става ясно от публикация на Spiegel. Според местни медии планът предвижда комбинация от акции със и без право на глас и заем от държавната банка KFW. Правителството и Lufthansa засега се въздържат от коментар. В началото на следващата седмица ще има среща на управителния съвет.

Продажбите на коли във Франция се сриват с 89% през април заради ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19, става ясно от AFP. Така регистрациите на коли във Франция падат до малко под 21 хил. през април. Двата най-големи френски производителя - Renault и PSA, отчитат понижение над 80%.

Exxon и Chevron намаляват добива на суров петрол от Пермския басейн с общо до 800 хил. барела на ден. Най-големите американски петролни компании свиват производството си заради срива на котировките на суровината и по-слабото търсене.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Клиенти на McDonald's чакат на маркировка за социално дистанциране пред заведение в Арнем, Нидерландия, където веригата тества как биха оперирали заведенията в условията на COVID-19. Ограничения от плексиглас между масите, сервиране на храната и дезинфектанти за ръце на входа са част от мерките, с които заведенията се подготвят за момента, в който Нидерландия ще даде зелена светлина за обслужването на клиенти на място. Очаква се решението за ресторанти и барове да стане ясно около 12 май.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

ЕК се очаква да представи план за възстановителен фонд

До 6 май Европейската комисия трябва да представи план за възстановителен фонд, който да бъде част от следващия седемгодишен бюджет на ЕС. По този начин ЕС ще противодейства на икономическия шок от пандемията от коронавируса. На последната среща лидерите на съюза прехвърлиха тази задача на Брюксел.

#STAYATHOME

05 май | 15:00 ч

Webinar

Как да се погрижим за хората и културата в компанията по време на криза

  • Мария Атанасова, директор "Човешки капитал" за региона EMEA, Progress
  • Виктор Фачев, директор "Човешки ресурси", SiteGround
  • Катерина Шопова, директор "Човешки ресурси", "Лидл България"
  • Анелия Димова, ръководител "Човешки ресурси Югоизточна Европа", "Аурубис"
  • Петя Димитрова, ръководител направление "Софтуер и услуги за УЧР", "Технологика"
  • Светослав Богатинов, организационен консултант, "ИнМениджмънт"

В новата реалност на дистанционна работа HR специалистите се сблъскват с непознати до този момент предизвикателства. Те трябва да съхранят културата в организацията, да поддържат хората ангажирани, да им помогнат да се справят със стреса от несигурността, която обхваща всеки елемент от живота ни.

"Капитал" и "Кариери" поканиха HR мениджъри от различни компании, които ще споделят практични идеи и инструменти как да се погрижим за служителите си по най-добрия начин в настоящите условия.

Уебинарът е безплатен, но изисква задължителна регистрация.

Музика

Отменените турнета и затворените зали би трябвало да парализират музиката, но до момента 2020 е година, в която някои легендарни имена се завръщат. Прочетете, вижте и чуйте кои са те.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Как ще изглежда лятната ваканция - от полета до плажа, се опитва да отговори тази статия на ВВС.

Офисите няма да са същите. Първо, компании оптимизират разходи за недвижими имоти и вероятно ще оставят трайно част от персонала си вкъщи. Критични точки са асансьорите и гъстотата на работните места, което може да значи плаващо работно време, включително през уикендите. Какво още се променя вижте в анализа на FT.

Уикенд на повече свобода - първо паднаха маските на открито, а разходките в паркове и планини бяха разрешени. В неделя последва нова доза отменени забрани: за открити заведения, тенис на открито и басейни и хоризонт за премахване на бариерите около областните градове в сряда.

В Европа освен в Русия пандемията леко се забавяше и повечето страни отчитаха спад в смъртните случаи, затова и държавите продължиха с облекчаването на мерките на карантината. Мрачни бяха икономическите новини за бъдещето: ЕЦБ заговори за 3-годишно възстановяване от шока и сценарии за потъване на еврозоната между 5% и 12% тази година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.