Вечерни новини: Патриотите с нови бонуси за туризма, САЩ подготвят санкции срещу Китай
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Патриотите с нови бонуси за туризма, САЩ подготвят санкции срещу Китай

Ресторантите и хотелите се очертават като любими сектори за ВМРО

Вечерни новини: Патриотите с нови бонуси за туризма, САЩ подготвят санкции срещу Китай

И още: 80% от компаниите в страната отчитат спад в приходите, ще има допълнителни помощи за останали без работа родители

3465 прочитания

Ресторантите и хотелите се очертават като любими сектори за ВМРО

© Капитал


По-късно днес или утре ще стане ясна законодателната рамка, която да определи как ще живеем след отмяната на извънредното положение. Очакват се предложения за изменения в нормативната база или изцяло нов закон, които да уредят сроковете за плащания по заеми, схемата 60/40 за бизнеса, работата на съда, отстъпките на общински наеми и т.н., както и да позволят налагането на противоепидемиологичните мерки. Вероятно след първоначалното им обявяване всички тези разпоредби ще претърпят куп промени преди окончателното им гласуване до седмица.

Иначе след противоречивите сигнали от уикенда днес стана ясно, че Националният оперативен щаб все пак ще дава пресконференции. Това ще става веднъж седмично - всеки четвъртък от 8 ч. Първият такъв брифинг ще бъде на 7 май.

А това, че обявеният план за премахване на ограниченията не включва възстановяване на дейността на детските градини, предизвика недоволство сред работещите в тях и сред някои родители. Причината е, че на персонала в детските заведения му се налага да излиза в неплатен отпуск, след като платеният вече е изтекъл. В същото време родители на ученици до 7 клас, навършили 14 години, както и семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица, също ще могат да получат еднократна помощ от 375 лв.

Успоредно с подготовката за отваряне на заведенията Валери Симеонов и група депутати от НФСБ внесоха предложение за промени в закона за извънредното положение, с които да се разреши строителството по морето да продължи до 15 юни вместо до 15 май.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ВМРО предлага куп преференции за ресторантите и за туризма

От партията на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов обявиха, че ще предложат законодателни промени за намалени данъци за ресторантите и допълнителни облекчения на туристическия сектор. Сред обявените мерки са държавна субсидия за чартърите, ресторантите да внасят 9% ДДС (а за периода до края на 2021 дори 5%) и улеснен режим за издаване на визи на чужденци. Това е втори пакет от такива предложения, след като миналата седмица бяха предложени ваучери от по 100 лв. на всички осигурени лица, пенсионери и учещи за почивка в България, което би струвало на бюджета над половин милиард лева.

Близо 80% от фирмите са ударени от ограниченията заради коронавируса

Осем от десет фирми в България търпят преки или косвени загуби от кризата, която причини епидемията от коронавирус, като една пета от компаниите са прибегнали и до съкращаване на служители. В същото време по-голямата част от бизнеса (87.7%) смята, че ще съумее да излезе от кризата и да възстанови дейността си. Това показва проучване на "Алфа рисърч". В същото време анкета на БТПП сочи, че едва 14% от компаниите вярват че ще могат да се възстановят, а повечето (61%) очакват да оцелеят, но да се влоши финансовото им състояние.

САЩ си поставят за цел да извадят Китай от глобалните вериги за доставки

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп рязко е форсирала инициативата си международните производствени вериги за доставки да не преминават през Китай. Това ще е част от по-обширен план на Вашингтон да санкционира Пекин заради начина, по който реагира на избухването на заразата от коронавируса. Пазарите реагираха негативно на новината, като борсовите индекси във Франкфурт и Париж паднаха с над 3%, а Уолстрийт отвори с понижение от близо 1.5%.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

1652 са потвърдените случаи на коронавирус в България към 17 ч. в понеделник при 1618 в неделя по същото време. За последното денонощие броят им се е увеличил с 34, или с 2.1%. Починалите са 78, а излекуваните - 321.

В седмицата след Великден е бил отбелязан ясен пик на заболеваемостта от COVID-19, сочат данните на Националния оперативен щаб на седмична база. Според оповестената от секретаря на щаба Димо Димов информация през последните три седмици броят на регистрираните заболели е, както следва:

  • 13 - 19 април: 239 нови случая
  • 20 - 26 април: 433 нови случая
  • 27 април - 3 май: 284 нови случая

Смъртността се запазва, общо взето, постоянна, с леко увеличение в последната седмица - 15 нови случая спрямо 11 от предходната, допълни Димов.

Все още не са оповестени обобщени данни за направените тестове за установяване на коронавирус инфекция в страната, въпреки че миналата седмица началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски увери, че те са събрани и предстои публикуването им в платформа, която ще се обновява всекидневно. На сайта https://coronavirus.bg/ се вижда само едно число - към 4 май общо са направени 49 145 теста.

Министерството на образованието обсъжда вариант за провеждането на матурите за 12-класниците в началото на юни и на изпитите след 7 клас - в средата на месеца. Окончателните дати ще бъдат обявени тази седмица, съобщи в интервю за БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Очаква се в този срок да стане ясно и каква част от учебния материал ще бъде застъпен в конспекта за изпитите. За момента няма информация дали и как ще се състоят абитуриентските балове, каза още Михайлова.

И ПО СВЕТА

От днес в редица европейски страни започват да се вдигат ограничителни мерки, наложени заради пандемията. В повечето от тях маските стават задължителни поне в градския транспорт.

  • В Италия отварят парковете, разрешават се малки семейни сбирки, подновяват се строителството и търговията на едро. В Испания започват работа някои малки търговски обекти и фризьорски салони. Заведенията и в двете страни ще продават храна за вкъщи.
  • В Гърция могат да отворят книжарници, магазини за електроника, спортни стоки, градинарски пособия, оптики, фризьорски салони и др.
  • В Португалия отварят малки квартални магазини, фризьорски салони, книжарници и др. Разрешават се индивидуалните спортове на открито.
  • В Германия се отварят постепенно училищата в някои провинции, в Австрия в училище се връщат зрелостниците.
  • В Белгия предприятията и компаниите, които не приемат посетители, ще отворят врати отново.
  • В Унгария - извън Будапеща, отварят терасите на заведенията, подновяват се и професионалните спортни тренировки, а в Полша отварят хотели, молове и част от културните институции.
  • На Балканите мерки отхлабват Хърватия, където отварят услугите, Словения - терасите на заведенията, музеи, фризьорски салони, книжарници, в Сърбия отварят кафенета и ресторанти при спазване на социалната дистанция, а Косово отхлабва строгите карантинни мерки.

Над 3.5 милиона случая на новия коронавирус са регистрирани по целия свят според данните на американския университет "Джонс Хопкинс". Една трета приблизително от тях са вече оздравелите, а жертвите наближават 250 хил.

Броени дни преди гласуването в Полша за президент управляващата партия "Право и справедливост" намекна, че може да отложи вота с 1-2 седмици. Това ще е отговор на засилените критики, че посред пандемията поставя политическите ползи пред здравето на хората. В страната има официално 14 000 заразени и 683 починали.

Второ голямо изследване за антитела сред подбрани на случаен принцип австрийци показа много по-нисък брой евентуално прекарали болестта. Докато първото изследване показа, че около 0.33% от общото население над 16 години са прекарали болестта, новото сочи едва 0.15%. "Това подлага на сериозно съмнение представата, че вирусът ще обхване незабелязано големи части от населението и това ще действа като спирачка при евентуална втора вълна", казва министърът на науката Хайнц Фасман.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Европейската промишленост ще има нужда от много време за преодоляване на щетите, причинени от коронавируса, след като активността в сектора претърпя невиждан спад през април. Проучването на IHS Markit показа, че индексът на мениджърските поръчки - PMI, за сектора на промишлеността в еврозоната е намалял до 33.4 пункта през миналия месец и е бил на най-ниското си ниво в историята на проучването. Темпът на съкращаване на работни места за отчетния период е бил най-рязък от 2009 г.

Европейската комисия разреши на Франция да окаже подкрепа от 7 млрд. евро на Air France за преодоляването на последиците от кризата с коронавируса. Гаранцията и заемът за 7 млрд. евро ще осигури на авиопревозвача ликвидността, от която спешно се нуждае, за да се справи с последиците от пандемията.

Акционерите на застрашения от фалит авиопревозвач Norwegian Air подкрепиха плана за спасяване на компанията. Над 95% от тях са се съгласили с идеята за конвертиране на дълг от близо 1 млрд. евро в акции. Компанията имаше финансови проблеми и преди кризата, след като натрупа голям дълг при бързото разрастване след основаването си през 1993 г.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Източник: Reuters

След като през април "облече" лекарска престилка, сега знаменитата статуя на Христос Спасителя в Рио де Жанейро сложи и медицинска маска в знак на признателност към всички, които са на първа линия в битката с новия коронавирус. В неделя вечерта върху статуята беше прожектирана маска, както и съобщението "Маските спасяват". Потвърдените случаи на COVID-19 в Бразилия са близо 102 000.

КАКВО СЛЕДИМ

Как ще работят заведенията

Утре Българската агенция по безопасност на храните трябва да определи детайлните изисквания и да посочи конкретната организация на работа за заведенията, които ще могат да възобновят дейността си на 6 май. Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, кафета и сладкарници, ако масите са на не по-малко от 2.5 метра една от друга, обслужващият персонал е с маски и има безплатни дезинфектанти.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Сивите облаци над световната икономика се сгъстяват заради кризата с коронавируса. Икономистът от Project Syndicate Джефри Франкел описва за Guardian как да се избегне W-образна глобална рецесия.

Дистанция за безопасност на плажовете, тестове на входовете на хотелите, нова организация в ресторантите, или какви мерки обмисля Испания, за да спаси летния сезон и туризма си, който е основен стълб на икономиката, разказва "Дневник".

По-късно днес или утре ще стане ясна законодателната рамка, която да определи как ще живеем след отмяната на извънредното положение. Очакват се предложения за изменения в нормативната база или изцяло нов закон, които да уредят сроковете за плащания по заеми, схемата 60/40 за бизнеса, работата на съда, отстъпките на общински наеми и т.н., както и да позволят налагането на противоепидемиологичните мерки. Вероятно след първоначалното им обявяване всички тези разпоредби ще претърпят куп промени преди окончателното им гласуване до седмица.

Иначе след противоречивите сигнали от уикенда днес стана ясно, че Националният оперативен щаб все пак ще дава пресконференции. Това ще става веднъж седмично - всеки четвъртък от 8 ч. Първият такъв брифинг ще бъде на 7 май.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK