Вечерни новини: Управляващите ще раздават ваучери за море, Франция откри коронавирус в проба от 2019 г.

И още: Някои от мерките на извънредното положение в България ще важат до 13 юли

ГЕРБ подкрепи идеята на двете патриотични партии в коалицията - ВМРО и НФСБ, бюджетът да плати ваучери за почивки в България за около 3 млн. работещи
ГЕРБ подкрепи идеята на двете патриотични партии в коалицията - ВМРО и НФСБ, бюджетът да плати ваучери за почивки в България за около 3 млн. работещи    ©  Надежда Чипева
ГЕРБ подкрепи идеята на двете патриотични партии в коалицията - ВМРО и НФСБ, бюджетът да плати ваучери за почивки в България за около 3 млн. работещи
ГЕРБ подкрепи идеята на двете патриотични партии в коалицията - ВМРО и НФСБ, бюджетът да плати ваучери за почивки в България за около 3 млн. работещи    ©  Надежда Чипева

Животът бавно започва да се връща към нормалния си ритъм отпреди кризата. Държавни зрелостни изпити за XII клас ще има - на 1 и 3 юни, матурите по желание ще са на 2 и 4 юни, външното оценяване за VII клас ще е на 15 и на 17 юни, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той потвърди, че учениците ще завършат годината дистанционно, а детските градини няма да отворят идните две седмици.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че от четвъртък в центъра на града се връща платеното паркиране с неговите синя и зелена зона и се възстановява делничното разписание на трамваите и тролеите, които преминават през центъра. Метрото ще се движи с обичайното си разписание от понеделник, а градските автобуси - поетапно през следващата седмица. Първоначално крайградските линии и метрото ще приключват по-рано вечер - в 22 и 22:30.

По света - Германия също ще направи нови стъпки към облекчаване на извънредните мерки покрай коронавируса. Очаква се да бъде позволено на големите магазини да отворят врати (от 11 май) и да се подновят мачовете от Бундеслигата пред празни трибуни (от 15 май). САЩ обявиха, че ще търсят от финансовите пазари рекордните 3 трлн. долара през второто тримесечие, за да осигурят необходимите средства за спасителните пакети, свързани с коронавируса.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Туризмът ще получи подкрепа през ваучери и чадъри, платени от бюджета

ГЕРБ подкрепи идеята на двете патриотични партии в коалицията - ВМРО и НФСБ, бюджетът да плати ваучери за почивки в България за около 3 млн. работещи, при условие че са с внесени осигуровки, както и за ученически лагери. Шезлонгите и чадърите по плажовете ще са безплатни за сметка на концесионните и наемни такси, като държавата ще опрости на стопанисващите фирми годишното плащане. И ще бъде позволено масите в откритите части на заведенията да са само на 1.5 метра разстояние една от друга. Детайлите тепърва ще се уточняват, а планът е мерките да влязат в сила още със старта на туристическия сезон - евентуално в средата на юни или в началото на юли. БСП поиска временна комисия в парламента да контролира разходите за борбата срещу коронавируса.

Някои от мерките на извънредното положение ще може да останат до 13 юли

Извънредното положение в България приключва от 14 май, но заради коронавируса здравният министър ще може да въвежда "извънредна епидемична обстановка" на територията на страната или в даден регион. Това означава, че ще може да разпорежда различни противоепидемични мерки, включително и изолация. Това предвиждат промени в Закона за здравето, предложени от правителството, с които се променят още закони. Парламентът ще гледа законопроекта в петък. С него в името на закона за мерките по време на извънредното положение се добавя "и за преодоляване на последиците". Това ще позволи на част от мерките да останат да важат още два месеца, или до 13 юли. Такива са забраната да се налагат запори, възможността за онлайн заседания на държавни и местни органи, възможността за намаляване на наемите на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, възможността да не се провеждат обществени поръчки, свързани с пандемията.

Сигнал за коронавирус в пореден старчески дом - в Радомир, прокуратурата разпореди проверки

Информация за пореден старчески дом в страната, в който е допуснато да се появи огнище на зараза - в Радомир, се появи в медиите. Рaйoннaта прокуратура в Перник е рaзпoрeдила проверка по случая след получен сигнал. Дотук информация за заразени служители и обитатели има два други в дома за стари хора - в Орешец и Кула, а също и в център за деца и младежи с умствени увреждания във Видин, защитени жилища за хора с умствена изостаналост в Банско и др. По този повод Върховната административна прокуратура е изискала информация от здравния министър Ананиев и от социалния министър Сачева за предприетите мерки и тяхното спазване в специализираните институции.

Лаура Кьовеши осъди Румъния в Европейския съд за правата на човека

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши осъди Румъния в Европейския съд за правата на човека в Страсбург за нарушаване на две нейни основни права от Европейската конвенция за правата на човека - на справедлив съд и на свобода на изразяване. Те са били нарушени при уволнението й като главен антикорупционен прокурор на Румъния през 2018 г. заради критиката й към съдебната система и към корупцията в изпълнителната власт. Законът в Румъния не й е позволявал дори да оспори по съдебен път мотивите за освобождаването й от поста. Кьовеши не е претендирала за финансово обезщетение от страната си.

Франция откри коронавирус в проба на пациент от края на декември 2019 г.

Пациент, лекуван в болница близо до Париж на 27 декември заради съмнения за пневмония, всъщност е имал коронавирус, съобщи неговият лекар, предава BBC. Пробата с назален секрет на пациента е била тествана наскоро и се е оказала положителна за COVID-19. Това означава, че вирусът е пристигнал в Европа близо месец по-рано, отколкото се предполагаше досега. Хипотезата е, че пациентът се е заразил в периода между 14 и 22 декември, или приблизително по времето, когато бяха намерени първите (неоповестени публично) случаи на новата болест в Ухан. Пациентът не е пътувал в чужбина. Жена му обаче работи в супермаркет близо до летище Шарл дьо Гол и се предполага, че може да се е заразила от пристигащи от Китай.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в България достигна 1704 души към 17 ч. във вторник. Това е с 52 повече от същото време ден по-рано, когато случаите бяха 1652, или ръст с 3.15%. Жертвите вече са 80, а оздравелите - 342. По данни на Националния оперативен щаб към днес следобед броят медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, е 182.

В столичната болница за спешна медицинска помощ "Пирогов" има 48 медицински работници, заразени с коронавирус, съобщи днес директорът й проф. Асен Балтов. Той уточни, че 20 от случаите са в резултат на вътрешноболнична инфекция заради приети заразени спешни пациенти, за които не е бил ясен рискът. Други осем медици са заразени в работна среда.

От полунощ отпада пропускателният режим на входовете и изходите на областните градове. Това става със заповед на здравния министър, издадена днес. Със същия акт се отменят и по-строгите мерки за влизане и излизане от София.

Ромският квартал в Ямбол беше поставен под блокада късно снощи заради увеличаването на броя положителни проби за заразяване с COVID-19. Изградени са контролно-пропускателни пунктове, преминаването през тях се позволява единствено за полагане на труд, по здравословни причини на преминаващия или на негови близки и за завръщане по постоянен адрес. Влизането и излизането на автомобили в квартала става само с разрешение на полицията.

Българите гледат телевизия средно с един час повече на ден, отколкото в предишни години, след обявяването на извънредно положение и ограниченията за излизане и общуване. Това показва проучване на изследователската агенция "Нилсен", проведено сред представителна извадка от 1100 домакинства, притежаващи поне един телевизор (приблизително 2700 души). Увеличението е при всички възрастови групи, като се започне с 4-годишните, а средната гледаемост расте с по-високи темпове в София, при икономически активното население, както и при хората с университетско образование или на възраст между 18 и 49 години.

И ПО СВЕТА

Още редица епидемиологични мерки ще отпаднат близките дни в редица държави в Европа, стана ясно днес.

  • Германия се очаква да позволи на големите магазини да отворят врати - вероятно от 11 май. Ще бъдат подновени и мачовете от Бундеслигата - от 15 май, но пред празни трибуни, съобщава Reuters по свои източници.
  • Чехия отменя ограниченията за международните пътувания с автомобили и с влак от 11 май. От същата дата ще могат да отворят музеи, кина, търговски центрове, бирарии на открито и фризьорски салони. Ще могат и да се провеждат събития и спортни състезания с участието на до 100 души. От следващата седмица ще могат да се върнат част от учениците по класните стаи.
  • Финландия ще позволи на ресторантите, библиотеките и спортните центрове да отворят от 1 юни. Забраната за събирания ще бъде облекчена и от 1 юни ще могат да се организират прояви с участието на до 50 души. Правителството обаче ще си запази извънредните пълномощия.

Apple и Google ще забранят следенето на локацията на потребителите в своето приложение, което проверява дали хората са били близо до носител на вируса. Двете компании работят по системата съвместно. Тя ще използва bluetooth сигнали, за да улови дали е имало среща със заразен, а няма да използва или да съхранява GPS данни.

Водещият американски експерт по заразни болести д-р Антъни Фаучи опроверга твърденията на държавния секретар Майк Помпео и на президента Доналд Тръмп, че коронавирусът е създаден в китайска лаборатория. В интервю за National Geographic Фаучи казва: "Цялата еволюция с времето ни води към заключението, че този вирус е еволюирал в природата и се е прехвърлил от вид на вид", казва Фаучи.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Покупката на държавни облигации от страна на ЕЦБ частично нарушава германската конституция, защото правителството и Бундестагът не са разгледали решенията на ЕЦБ, обяви Конституционният съд на страната. Присъдата прави иска частично успешен. С решението на Бундесбанк се забранява да участва в изпълнението на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ след преходен период от не повече от три месеца, но при промяна на решението на банката на валутния съюз сделките могат да продължат.

Две от водещите нискоразходни авиокомпании в Европа отчетоха почти нулев април за бизнеса си - имали са пътници за 10 - 20 пълни самолета на ден от среден клас за целия месец. Ryanair обяви срив с 99.6% до едва 40 хил. души (при 13.5 млн. година по-рано). Wizz Air отчита спад с 97.6% и общо 78 389 души (при 3.3 млн. през април 2019 г.). Ирландският превозвач очаква и през май и юни да има минимална дейност. Унгарската авиокомпания е една от първите, опитващи да подновят полети, като започна от 1 май от Виена и Лутън край Лондон.

General Electric обяви, че закрива допълнително 10 хил. работни места в авиационното си подразделение заради пандемията. Първата вълна съкращения беше 2600 души през март. Общо компанията ще намали служителите си в авиационния бизнес с 25%.

Безработните в Испания през април са нараснали с почти 283 хил. души. Основната част от загубилите работа са от туризма. През март без работа останаха 300 хил. заради кризата в резултат на пандемията.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Илън Мъск стана татко на "X Æ A-12"

Съоснователят на Tesla Илън Мъск и канадската певица Граймс се сдобиха с първото си дете снощи. Предприемачът милиардер сподели новината в Twitter, като публикува снимка, на която държи малкото си момче и казва: "Мама и бебето са добре." На въпрос как се казва бебето Мъск отговаря: "X Æ A-12." Предполага се, че това все пак е шега. Наскоро Мъск отново публикува поредица странни туитове, които изтриха 13 милиарда долара от цената на акциите на Tesla.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Въпреки че България разхлабва мерките, опасността от коронавируса в страната не е отминала, а дали сме преминали най-опасната фаза на епидемията е рано да се каже. Това казва главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в интервю за "Дневник".