Електронно управление за половин година - мисията е възможна

Електронно управление за половин година - мисията е възможна

"Демократична България" предложи план за ускорено въвеждане на електронното правителство

5030 прочитания

© Юлия Лазарова


Може ли за половин година България да постигне в пъти повече от направеното през последните 20 години за електронното управление? Според "Демократична България" - може. В понеделник от движението представиха план, чиято цел е да "постигне скок във въвеждането на електронно управление в рамките на 6 месеца, като при това се гарантира системност и устойчивост на този процес".

Стратегията на "Демократична България" е най-детайлният и конкретен политически документ по темата "електронно управление" до момента.

Пакетът включва осем предложения за технически изисквания и нормативни промени, насочени към електронната идентификация, кризисни инструменти, електронно здравеопазване и образование и административни услуги.

Стандартизиране на процесите по идентификация и подписване

"С оглед кризата и повишеното търсене на електронни административни услуги станаха по-видими проблемите, възникващи поради липсата на стандартизирани средства и подходи за електронна идентификация и електронно подписване на заявления" отбелязват от "Демократична България" и предлагат конкретни нормативни промени в Закона за електронно управление, които да позволяват на гражданите да се идентифицират дистанционно не само чрез квалифициран електронен подпис, но и по друг начин : "удостоверение (X.509), издадено от държавен орган, ПИК, еднократен sms код и други."

Сред другите идеи на "Демократична България" са Държавна агенция "Електронно управление" да организира разработването на стандартни софтуерни компоненти за различните опции за подписване, издаването на усъвършенствани електронни подписи, както и надграждането на информационните системи в администрацията.

Електронното управление в условията на криза

Друга група от предложения в стратегията на опозиционната партия включва инструменти, насочени към кризисната ситуация.

Първото от тях е публичен регистър, който да включва както информация за обществените разходи, които държавата прави във връзка с кризата, така и за търговците, които са получили различни мерки за подкрепа: "Всички разходи - както на централно, така и на общинско ниво, трябва да бъдат отчитани в отворен електронен регистър. До изграждането на регистъра, правилата за отчитане на разходите трябва да предпоставят възможността за прехвърляне на всички данни в регистъра, когато той е въведен в експлоатация."

Другите предложения включват въвеждането на възможност за електронно кандидатстване по всички антикризисни програми, централизирана платформа за данни, която да подпомага работата на националния оперативен щаб, технологична рамка за отдалечени заседания на колективните органи и осигуряване на кризисен контактен център.

Електронно здравеопазване

Според "Демократична България" въвеждането на ключовите елементи (електронна рецепта и телемедицина) от електронното здравеопазване трябва да се случи приоритетно. "Електронната рецепта може и трябва да бъде въведена в най-спешен порядък. За целта трябва да бъде създадена информационна система, до която да имат достъп лекари, фармацевти и пациенти и която да позволява лекар да въведе рецепта в системата, заедно с лични данни на пациента, а при отиване в аптека, фармацевтът да може да визуализира на екран на компютър или мобилно устройство актуалните рецепти на пациента (напр. на база ЕГН + номер лична карта)" е записано в документа.

Електронни услуги

Централно място в пакета промени, предложени от "Демократична България", е отделено на електронните услуги - административни и от сферата на правосъдието.

От "Демократична България" напомнят, че съгласно действащото законодателство "всяка административна услуга трябва да бъде предоставяна и по електронен път". Това не се случва, защото малцина администрации използват системата за електронно връчване: "За да бъде спазен законът, администрациите трябва да започнат да приемат заявления за всички услуги чрез системата за електронно връчване, а бланките за заявленията на услугите да бъдат налични както на интернет страницата им, така и в Интегрираната информационна система на държавната администрация. Интернет страницата на всяка администрация трябва ясно да посочва какъв е процесът на заявяване по електронен път чрез системата за електронно връчване или през специализираната ѝ система за предоставяне на електронни административни услуги."

Друго предложение е ДАЕУ да надгради системата, като "добави специални реквизити при връчване на заявления за административни услуги и съответните отговори и да следи за откази за изпълнение на услуги или неизпълнение на услуги в срок, като в резултат на това прави предписания към съответните администрации".

По отношение на електронното правосъдие от "Демократична България" отчитат, че както в "Закона за съдебната власт, така и в процесуалните закони е уредена възможността на съдилищата да извършват удостоверителни изявления, издават актове и извършват всички други предвидени в закона процесуални действия в електронна форма. Практическото приложение на тези възможности обаче е все още силно ограничено, а за някои органи на съдебната власт, de facto не съществува."

Последната точка в плана на "Демократична България" е насочена към дистанционното обучение в училищата, което трябва да включва - оценка на дистанционното обучение досега и одит на информационната сигурност и защитата на данните, осигуряване на постоянна поддръжка, техническа подкрепа и технически средства за преподавателите, изграждане на капацитет за работа с наличните инструменти и обучение на всички участници в процеса, осигуряване на технически средства и свързаност за учениците, за които има риск от отпадане от дистанционния обучителен процес.

Може ли за половин година България да постигне в пъти повече от направеното през последните 20 години за електронното управление? Според "Демократична България" - може. В понеделник от движението представиха план, чиято цел е да "постигне скок във въвеждането на електронно управление в рамките на 6 месеца, като при това се гарантира системност и устойчивост на този процес".

Стратегията на "Демократична България" е най-детайлният и конкретен политически документ по темата "електронно управление" до момента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход