Правилата за след извънредното положение ще се гласуват окончателно във вторник

Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за здравето. БСП и юристи обявиха понятието "извънредна епидемична обстановка" за противоконституционно

Правната комисия одобри законопроекта за здравето, който ще бъде гласуван на първо четене в пленарната зала в петък
Правната комисия одобри законопроекта за здравето, който ще бъде гласуван на първо четене в пленарната зала в петък    ©  Велко Ангелов
Правната комисия одобри законопроекта за здравето, който ще бъде гласуван на първо четене в пленарната зала в петък
Правната комисия одобри законопроекта за здравето, който ще бъде гласуван на първо четене в пленарната зала в петък    ©  Велко Ангелов

Два дни след като Министерският съвет (МС) внесе промените в Закона за здравето с мерките, които ще продължат да действат и след като бъде отменено извънредното положение, парламентарната правна комисия ги одобри с голямо мнозинство на първо четене, като възражения по част от текстовете имаха само депутатите от БСП. В подкрепа на законопроекта гласуваха 14 народни представители от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС, нямаше "против", а 7 депутати от БСП се въздържаха.

Предстои промените да бъдат гледани в пленарната зала в петък. Те трябва да бъдат приети окончателно преди 13 май, т.е. да минат второ четене в комисия и зала (където вероятно ще има нови добавки), после указ на президент и обнародване. По информация на "Капитал" предложения за второ четене ще се приемат до неделя вечерта, правна комисия ще заседава в понеделник, а финалното гласуване ще е във вторник, 12 май.

Най-общо текстовете до тук дават правомощия на министъра на здравеопазването да обявява "извънредна епидемична обстановка", както и други мерки, свързани с пандемията, които бяха включени в закона за извънредното положение, към чието наименование сега се прибавя "и за преодоляване на последиците. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за здравето пък се правят промени в редица други закони, с които се удължава срока на действие на социално-икономическите мерки. Но и нови моменти, свързани с плажове и горива.

А конституцията?

От БСП възразиха на възможността министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да въвежда със заповед "извънредна епидемична обстановка" като заявиха, че това предложение нарушава конституцията. "Не е ясно дали конституционно имате право на това. В конституцията е казано, че ограничение в правата може да стане само със закон", каза депутатът от БСП Крум Зарков. В подкрепа на тази позиция се обяви и адвокат Валя Гигова, която е член на Висшия адвокатски съвет.

Тя посочи, че в конституцията има две разпоредби, които уреждат възможността за отнемане на права на гражданите - едната е при въвеждане на извънредно положение, а другата при бедствено положение, което включва и епидемиите. По думите на Гигова отпадането на извънредното положение ще направи актовете на министъра на здравеопазването противоконституционни.

"Има два варианта - или да се дефинира понятието "извънредна епидемична обстановка", или то да се приравни към бедствено положение", каза Гигова. Въпреки че подкрепиха законопроекта, от "Обединените патриоти" също поискаха при второто четене на законопроекта да се определят точни критерии кога министърът на здравеопазването може да налага "извънредна епидемична обстановка".

"Смущение буди у нас, че законът не дефинира какво е извънредна епидемична обстановка и при какви обстоятелства се въвежда, за да знаем дали мерките се налагат основателно", каза и Светлин Димитров от Американската търговска камара. Той обяви като несправедлива предложената разпоредба за признаване на трудов стаж на хората, които са били в неплатен отпуск в продължение на 60 дни. "Има служители, които са работили с намалено работно време при извънредното положение и те ще бъдат ощетени, спрямо тези, които не са работили", каза той.

Безплатни чадъри, но не за всички

От изказването на министъра на туризма Николина Ангелкова, която представи пред комисията предложенията за сектор "Туризъм" се разбра, че част от текстовете ще се прецизират между първото и второто четене на законопроекта. Като цената на чадърите и шезлонгите по черноморските плажове се обвърже с концесионната такса, която плащат наемателите. Примерно, ако плажните принадлежности са изцяло безплатни, то концесионерът да не плаща такса за този сезон.

А, ако концесионерът намали цената на шезлонгите и чадърите наполовина, то съответно и размерът на таксата да е 50%. Ангелкова каза и, че в закона трябва да се включи и текст за удължаване на срока за издаване на удостоверенията за категоризация на местата за настаняване с една година. "В момента те не работят, не могат да спазят изискванията и трябва да им отнемем категоризацията", каза тя.

БСП защити "Лукойл"

Спор по време на заседанието на правната комисия предизвика предложението на правителството за въвеждане на нови изисквания за нефтопровода и данъчните складове. Без това да има пряко отношение към мерките, свързани с епидемичната обстановка, поправките, с които се променя Закона за акцизните и данъчните складове, са вкарани в преходните и заключителните разпоредби на здравния закон. Измененията предвиждат компанията "Лукойл България" да отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението. Срещу това предложение първо възрази Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация като посочи, че при тежката икономическа ситуация заради пандемията нефтеното дружество трябва да отдели десетки милиони лева за инсталирането на нови измервателни уреди, както и за видеонаблюдение в помещенията. Бенчев призова тези поправки да не се приемат. С подобно изявление излезе и нефтената компания. От "Лукойл България" посочиха, че е невъзможно само в рамките на един месец компанията да обособи отделни данъчни складове от инфраструктурни обекти и всеки един от тях да се оборудва със съответните измервателни уреди.

"Лукойл" получиха подкрепа срещу приемането на текстовете от БСП. По време на обсъждането Крум Зарков посочи, че промените в Закона за акцизните и данъчните складове, нямат място в Закона за здравето. Колегата му от БСП Филип Попов пък припомни, че Народното събрание е приело решение, според което депутатите приемат само законопроекти, свързани само с извънредното положение, а предлаганата поправка не е от тях.