Разходи под карантина

Чиновниците режат разходи, но усилията могат да бъдат значително по-съществени, а реализираното спестяване – по-сериозно

Голяма част от министерствата временно ще спрат поръчките си за ремонти, автомобили, техника и машини, а спестените пари ще бъдат пренасочени за други дейности
Голяма част от министерствата временно ще спрат поръчките си за ремонти, автомобили, техника и машини, а спестените пари ще бъдат пренасочени за други дейности    ©  Юлия Лазарова
Голяма част от министерствата временно ще спрат поръчките си за ремонти, автомобили, техника и машини, а спестените пари ще бъдат пренасочени за други дейности
Голяма част от министерствата временно ще спрат поръчките си за ремонти, автомобили, техника и машини, а спестените пари ще бъдат пренасочени за други дейности    ©  Юлия Лазарова
Темата накратко
  • Министерства и държавни фирми са започнали да работят в режим "икономии", но плановете им не са никак амбициозни.
  • Режат се най-вече част от планираните капиталови разходи и средствата за покупката на оборудване и автомобили.
  • Засега съкращения на служители в министерствата не се предвиждат, но някои общини вече предприеха такива стъпки.

С края на ограничителните мерки финансовата криза става все по-видима и осезаема. Много фирми вече обявиха съкращения на персонала и разходите за заплати въпреки промотираните от правителството мерки за запазване на заетостта. Засега обаче не са обявени конкретни стъпки за оптимизацията при най-големия работодател - държавата, където по данни от последния доклад за състоянието на администрацията на щат се водят около 140 000 души. Но сигналите са, че съкращенията там ще бъдат неизбежни.

Част от местната власт вече прибегна до подобни мерки - Кюстендил се раздели със 150 свои служители заради ниската събираемост на местните данъци и такси. Други 22-ма души бяха съкратени от администрацията на Велинград, който разчита основно на приходи от туризма. А масовата актуализация на общинските бюджети тепърва предстои. Освен това според вицепремиера Томислав Дончев чиновниците ще понесат солидарно с работещите в частния сектор спада на доходите.

Пред бТВ той коментира, че от началото на извънредното положение е спряно изплащането на всякакви суми за допълнително материално стимулиране. Но засега инструкции за повсеместно свиване на разходите няма. Финансовият министър Владислав Горанов поиска единствено структурите на бюджетна издръжка да обявят как се харчат парите по антикризисните мерки за бизнеса и за ограничаване на заразата от COVID-19.

Проверка на "Капитал" обаче показва, че министерствата действително опитват да ограничат харчовете си, като се режат основно капиталовите разходи и покупката на дълготрайните материални активи като автомобили, сгради, машини и други. Но общото впечатление е, че усилията могат да бъдат значително по-съществени, а реализираното спестяване - по-сериозно. Доколко обаче държавата ще се откаже от любимите си разходи, свързани с т.нар. външни услуги - наемането на консултанти, писането на стратегии и анализи, брошури, дипляни, доставянето на хартия, химикалки и антистрес топки, предстои да се разбере.

Без командировки и реклама

Министерският съвет прогнозира спестявания в размер на 1.8 млн. лв., което е 1.6% от разходите по бюджета на ведомството, съобщиха от правителството за "Капитал". По-конкретно икономията ще дойде от оптимизирането на издръжката на ведомството и капиталови разходи. В същото време ще бъдат орязани и харчове по Комуникационната стратегия на България за ЕС, по която се организират събития и се правят реклами за популяризиране на оперативните програми.

Интересно е, че наред с това ще се оптимизират и дневните разходи за граждани на трети страни в процедура по международна закрила - като част от материалните условия за прием в поделенията на Държавната агенция за бежанците. От пресслужбата на кабинета уточняват, че "предвид ранния етап от изпълнението на бюджета посочената икономия е с индикативен характер и не следва да се счита за окончателна".

Засега съкращения на персонала не се предвиждат, а служителите с придобит стаж и възраст се пенсионират поетапно. Спират се обаче командировките в страната и в чужбина освен в изключителни случаи. Не се разрешават и допълнителни обучения на служителите от администрацията с изключение на задължителните електронни обучения на новопостъпилите служители.

От 0 до 11%

Земеделското министерство не може да предложи намаление на разходите по бюджета си за 2020 г., става ясно от отговори на ведомството на Десислава Танева. Предвижда се единствено намаление на командировките в страната и чужбина, но без яснота точно колко ще се спести от това. Сумата, каквато и да е тя, щяла да се пренасочи към мерки, свързани с дезинфекция, осигуряване на защитни средства, въвеждане на дистанционна форма на работа и други.

Нямало как да се спести и от капиталови разходи - за по-голяма част от тях вече има сключени договори, а останалите ще послужат за обезпечаване дистанционната форма на работа, обясняват от министерството. Не се очаква и намаление на разходите за персонал, т.е. съкращения едва ли ще има.

В същото време се планира икономия от 20 млн. лв. заради свиването на разходите на държавните горски предприятия, които ще ограничат покупката на техника, машини, компютри, автомобили и други. Тези пари обаче не са бюджетни, а са от извършваната от предприятията дейност в изпълнение на функциите им по Закона за горите, уточняват от ведомството на Десислава Танева. "Плащанията на земеделците по схемите и мерките за директни плащания продължават, а графиците и сроковете остават в сила. Без промяна е и контролът на животните с оглед безопасността на продуктите", пишат от МЗХГ до "Капитал".

И докато в земеделието явно не могат да спестят от разходите си, колегите им от транспортното министерство се ангажират с реална икономия в размер на 3 799 901 лв., което е 10.6% от бюджета за текущата издръжка и капиталовите разходи. Оптимизацията на персонала ще се разгледа допълнително.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството не казват какви спестявания могат да постигнат заради кризата, но все пак коментираха, че са преструктурирали разходите си (без да уточнят техния размер) и са пренасочили средства за борба със заразата.

Купени били дезинфектанти и защитни облекла. Изградена е и система за следене и наблюдение на температурата на служителите и посетителите в сградата на регионалното министерство. Предпазни средства са били осигурени и за служителите от административните сгради, както и за почистване на ГКПП Капитан Андреево, Видин и Русе, Кулата и други.

От Министерството на околната среда и водите не коментираха пред "Капитал" как управляват финансите си в условията на криза. В отговор на депутатско питане обаче ресорният министър Емил Димитров-Ревизоро лаконично посочва, че ще бъдат спестени близо 430 хил. лв.

Ремонтите и компютрите ще почакат

Намаляване на капиталовите разходи с 300 хил. лв. (при утвърдени 800 хил. лв. за 2020 г.) предвижда Министерството на енергетиката, като изрично уточнява, че в сумата се включва и редукция с 15 хил. лв. на капиталовите разходи на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Ще се режат и разходите за дълготрайни активи (машини, автомобили, сгради), офис оборудване и основни ремонти.

Ограничение ще има и при обявяването на обществени поръчки и сключването на договори, свързани с капиталови разходи, с изключение на неотложните дейности. Интересно е, че спестените средства не се планира да бъдат пренасочени за други дейности, а ще останат като икономия по бюджета на министерството.

"Те ще се използват по предложение на финансовото министерство според нуждите на страната за справяне с пандемията", обясняват от енергийното министерство. Засега от ведомството на Теменужка Петкова не обявяват съкращения на служители и работници, но казват, че съставът работи на график - в сградата изпълняват задачите си около 20% от служителите.

Без отговор засега остава въпросът какво се предвижда за държавните енергийни фирми и дали има инструкции от страна на ресорния министър за оптимизация и намаляване на разходите за тях. От кабинета на министър Петкова заявяват единствено, че компаниите от структурата на Българския енергиен холдинг съобразяват разходите си с бизнес програмите си.

За сметка на това обаче фирмите под шапката на Министерството на икономиката работят в режим "икономии". Ведомството на Емил Караниколов ще спести бизо 750 хил. лв., като той е дал указания на подчинените му дружествата да преразгледат инвестиционните си програми за 2020 г., като се спрат разходи за автомобили и офис техника. В зависимост от развитието на ситуацията с пандемията сумата, която би могла да бъде спестена чрез намаляване на разходите, може да достигне 4-5 млн. лв., смятат от ведомството.

Министерството на отбраната също ще преструктурира бюджета си, но не предвижда отлагане или отмяна на проекти за превъоръжаване. "В ситуация, когато предизвикателствата пред сигурността ще нарастват и ще се усложняват заради пандемията, би било крайно безотговорно да се призовава за спиране на модернизацията на българската армия. Да се вземат сега пари от армията, за да бъдат пренасочени другаде, значи да подкопаваме един от основните стълбове на националната сигурност", пишат от министерството на Красимир Каракачанов.

А за да си осигури свеж финансов ресурс, военното ведомство е направило график за продажбата на почти 160 имота с отпаднала необходимост. Което обаче във време на криза и падащи цени на имотите може би не е най-подходящата мярка.