Предпоследно: без ваучери в туризма, но с повече контрол върху "Лукойл"

Правната комисия не подкрепи дотацията на чартъри на стойност 6000 евро, но се съгласи новите цени на тока да се обявят чак през септември

Правната комисия прие на второ четене промените в Закона за здравето, които се очаква да бъдат гласувани окончателно от депутатите във вторник
Правната комисия прие на второ четене промените в Закона за здравето, които се очаква да бъдат гласувани окончателно от депутатите във вторник    ©  Народно събрание
Правната комисия прие на второ четене промените в Закона за здравето, които се очаква да бъдат гласувани окончателно от депутатите във вторник
Правната комисия прие на второ четене промените в Закона за здравето, които се очаква да бъдат гласувани окончателно от депутатите във вторник    ©  Народно събрание

След края на извънредното положение на 13 май ще може да се обявява извънредна епидемична обстановка, но не от министъра на здравеопазването, а с решение на Министерския съвет. Това решиха депутатите от правната комисия при обсъждането на второто четене на поправките в Закона за здравето, с който се регламентират и промени в редица други закони във връзка с мерките за преодоляването на кризата от епидемията.

Те включват още увеличаване на сроковете с още два месеца за невъзможността за налагане на запори на банкови сметки на физически лица и болници, както и възможността да не се налагат наказателни лихви за длъжници, които имат задължения към колекторски фирми или заеми от фирмите за бързи кредити. Беше прието и че при излизане в неплатен отпуск за 60 дни той ще се считат за трудов стаж.

Част от предложенията на коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти", в областта на туризма като увеличаването на срока за строителството по морето до 15 юни и увеличаването на срока за възстановяване на сумите за провалени почивки до 12 месеца бяха приети, но спорните текстове за предоставянето на ваучери на работещите за почивка по българските курорти и дотиране на чартърите за туризъм с 6000 евро бяха отхвърлени. Депутатите одобриха предложението на ГЕРБ за възможността КЕВР да отложи новите цени на тока с два месеца - до 1 септември. Приети са и промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които ще се увеличи контролът над нефтената рафинерия "Лукойл България".

Промените в закона за здравето ще бъдат гласувани окончателно в пленарната зала във вторник.

COVID-19 влиза в списъка с опасно заразни болести

Причиняваната от коронавирус COVID-19 влиза в списъка с остри заразни болести, при които заразените подлежат на лечение и карантина. В списъка са още заболявания като холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне.

В закона за здравето бяха внесени няколко поправки, които допълват какво е извънредна епидемична обстановка, изолация и карантина и как се въвеждат.

Първоначалният текст предвиждаше решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да бъде взето от здравния министър по предложение на главния държавен здравен инспектор. Депутатите обаче одобриха предложение на д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), според което извънредна епидемична обстановка се обявява с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването, като това става за определен период от време и въз основа на оценка на съществуващия епидемичен риск. За да бъде въведена такава обстановка, трябва да има "патоген с висок епидемичен потенциал (инфекциозност на причинителя, висока смъртност, множествен път на предаване или здраво носителство) и/или източникът, механизмът и пътят на предаване са необичайни или непознати", гласуваха депутатите.

Освен това заболяването трябва да представлява сериозна опасност за общественото здраве, дори когато броят на установените случаи е малък. Проф. Георги Михайлов от БСП обаче коментира, че тези текстове се отнасят до всички 200 инфекциозни болести и критериите за въвеждане на извънредна епидемична обстановка са субективни и дават възможност на министъра по всяко време да я предлага на правителството и да се създават епидемична обстановка по най-различни поводи. "При всяко инфекциозно заболяване картината е различна, начинът на предаване, ефектът и взривовете са различни. Критериите са смешни - какво значи неясност на симптомите, механизмът да е необичаен и непознат. Това не са критерии и те трябва да отпаднат", каза той.

Глобите от 5000 лв. се връщат

Народните представители одобриха на второ четене връщането на глобите от по 5000 лв. за неспазване на изолацията, карантината и болничното лечение, които бяха заложени и в закона за извънредните мерки. Освен това за неспазване на противоепидемични мерки (например неносене на маски и отстояние от другите в обществени места) ще бъдат налагани глоби от 300 до 1000 лв.

Също с 5000 лв. ще бъдат глобявани контактните на заразно болните и пътниците от чужбина, които не спазват задължителната карантина.

60 дни неплатен отпуск ще се считат за трудов стаж

Депутатите приеха, че при ползването на два месеца неплатен отпуск заради епидемията това ще се счита за трудов стаж. По предложение на зам.-министъра на социалната политика Лазар Лазаров беше прието, че до 31 октомври могат да се сключват трудови договори за краткотрайна сезонна работа като те ще са за повече от един ден. Удължава се и срокът на действието на мярката 60/40 - до 30 юни. Депутатите от правната комисия приеха и предложението на Александър Иванов от ГЕРБ, според което до два месеца след отмяната на извънредното положение се спират всички обявени публични продани и въводи във владение от частните съдебни изпълнители

Без ваучери за туризъм засега

С голяма вероятност ще се даде възможност на туроператорите да възстановяват предплатени суми за почивки в срок от 12 месеца, а не както е опцията сега - месец след края на извънредното положение. Това предложение бе направено от Валери Симеонов и ако текстовете финално бъдат подкрепени в пленарната зала във вторник. Така след края на извънредното предложение туристически агенции и туроператори ще могат да предложат на клиентите си ваучер на стойност заплатените суми за провалена почивка, който да се ползва за друго пътуване. В случай че туристът не желае да се възползва от него, то в срок до 12 месеца ще трябва да му възстановят и парите.

От пакета с туристически промени депутатите подкрепиха и текст, също на Валери Симеонов, разрешаващ строителството в курортите до 15 юни, а не до 15 май, както е в момента. Причината за това предложение е, че летният сезон се очаква да стартира най-рано на 1 юли. Депутатите най-вероятно ще приемат и възможността концесионерите на плажове да предоставят по-евтини или безплатни чадъри и шезлонги срещу намаление или отмяна на концесионната такса.

Във вторник пленарната зала все пак ще гледа и други текстове за туризма, които нямат подкрепа на комисията, но теоретично биха могли да бъдат приети. Сред тях е предложение на Валери Симеонов за раздаване на туристически ваучери на стойност 210 лв. на хората, взимащи по-ниска от средната заплата за страната. Въпросният ваучер може да се ползва за почивка от минимум седем дни в България, сочи предложението, което не получи подкрепа на депутатите в комисията.

Макар идеята за ваучерите да се обсъжда от известно време, тя вероятно няма да бъде в този вид. За отлагане на решението за ваучерите се обяви и министърът на туризма Николина Ангелкова, която по време на заседанието на правната комисия каза, че въпросът предстои да се обсъди допълнително с финансовия министър.

На гласуване отива и текст на ВМРО за осигуряване на държавна субсидия от 6 хил. евро за туристически чартъри до България на туроператорите, които ползват авиокомпании с български оперативен лиценз или други, ако докажат, че няма интерес от български авиопревозвачи. По време на обсъждането в правната комисия текстът беше подкрепен от депутата от ДПС Йордан Цонев, но въпреки това при гласуването предложението беше отхвърлено.

БСП поиска отлагане на текстовете за "Лукойл"

Спор в правната комисия предизвикаха и предложенията за увеличаване на контрола върху "Лукойл", които се правят в Закона за акцизите и данъчните складове чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето. Промените предвиждат нефтената компания да отдели и регистрира като отделни данъчни складове шестте бази, които са свързани с нефтопровода й, както и да монтира още измервателни уреди на съоръжението. А така също и да въведе система за видеонаблюдение.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев поиска тези текстове да бъдат оттеглени и да бъдат обсъдени допълнително в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той поиска поне половин година срок за изпълнението на тези мерки и предупреди, че в тези складове се съхраняват горива на различни оператори за различни цели, което може да създаде проблеми. Зам.-директорът на Агенция "Митници" Георги Александров му отговори, че предложеният срок е до края на ноември, което е половин година. Конкретни предложения за отпадане на текстовете бяха внесени от депутата от БСП Георги Гьоков, но те бяха отхвърлени от управляващото мнозинство в комисията.

Срещу краткия срок за въвеждане на видеонаблюдението се обявиха и от Лозаро-винарската камара. Експертът на камарата Мирослав Каракашев обясни, че едва миналата седмица е бил готов правилникът за системата за видеонаблюдение и изискванията не могат да бъдат изпълнени в толкова кратък срок. Освен това по думите му все още няма нотификация от ЕС за въвеждането на системата за видеонаблюдение, което по думите му е нарушение на европейското законодателство.

ГЕРБ се отказа от следенето по време на карантината

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова оттегли предложението си, с което се позволяваше на МВР да продължи да следи и след отмяната на извънредното положение по електронен път хората, които подлежат на задължителна карантина или лечение. Тази мярка беше една от най-критикуваните, защото позволяваше на полицията да изисква данни от мобилните оператори за местонахождението на болните без съдебно разрешение.