Вечерни новини: Свободно пътуване до Гърция и Сърбия от 1 юни; Бизнес очакванията в Германия се подобряват

И още: Детските градини също отварят; Срив на продажбите на нови автомобили в Европа през април

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Важните новини от България във вторник са свързани с продължаващите бързи действия за връщане към нормалния живот след извънредното положение заради коронавируса. След като почти всички мерки бяха премахнати, дойде ред и на отварянето на детските градини - правителството обаче предупреждава, че е опасно това да се случи, което пък поражда редица въпроси за решението.

От 1 юни автомобилните колони към гръцката граница са гарантирани, след като премиерите на България, Гърция и Сърбия се договориха от тази дата да се пътува свободно и без карантина между трите страни. Лошата новина е, че извънредното положение е оставило без работа почти 83 хил. българи, а общият брой новорегистрирани безработни за двата месеца е нараснал до 131.5 хил.

Светът следи с интерес опитите за създаване на ваксина - първите резултати от клиничните изпитвания върху хора на ваксина срещу коронавирус са обнадеждаващи, след като американската биотехнологична компания Moderna представи информация за група от осем доброволци.

Извън коронавируса си заслужава да се отбележи, че британската нискобюджетна авиокомпания EasyJet, която лети и до България, съобщи, че хакери са получили достъп до имейлите и пътническите данни на близо 9 млн. нейни клиенти, както и до кредитните карти на повече от 2000 от тях.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

От 1 юни ще се пътува свободно в Сърбия и Гърция, ще отворят и закритите ресторанти

1 юни: това е денят, в който, общо взето, всички мерки срещу епидемията в България ще отпаднат. Оттогава ще може да се пътува свободно и без карантина до Сърбия и Гърция, а от същата дата се обмисля и пълно отваряне на ресторантите. Очаква се решение за пътуването и до Румъния, а разговори за отпадане на карантината се водят и с Германия и Австрия. Това съобщи Борисов след разговор по темата с колегите си от съседните страни. При преминаване на границата ще се попълва само декларация с лични данни и адрес, че гражданинът не е под карантина в страната си и няма симптоми. От 25 май пък пада карантината за влизащите в България шофьори на товарни превози и автобуси.

Така в България за коронавируса, общо взето, ще напомнят само задължителните маски в градския транспорт и закритите публични места и отменените (засега) по-големи събития. Затворени остават и училищата, но пък така или иначе учебната година е на финала си.

Детските градини отварят в петък, но властите призовават родителите да не ги ползват

Всички детски градини ще трябва да отворят поетапно между 22 май и 1 юни, стана ясно днес. Крайното решение за това как и кога точно в този срок ще отворят градините ще имат кметовете на общините, от които заедно с директорите на градините се очаква да създадат организация за работата. Ограничения за размера на групите обаче няма да има. Така и една от последните останали антиепидемиологогични мерки отпада, но в същото време властите призоваха родителите да не пускат децата си в градините, ако имат друга алтернатива. Притесненията са не толкова за здравето на децата, тъй като световният опит сочи, че те масово карат болестта леко или без симптоми, а за персонала и за възможността децата да пренесат вируса в домовете си.

Икономическите настроения в Германия и еврозоната през май се подобряват значително в сравнение с април. Това показват данните на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW. В Германия показателят се увеличава за втори пореден месец, но сега скача драстично до 51 пункта, с 22.8 по-високо от април. Това е най-високото ниво от пет години и над очакванията на анкетирани от Bloomberg анализатори.

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България достигна 2259 души към 8 ч. тази сутрин. В сравнение с вчера сутринта, когато случаите бяха 2235, ръстът е с 1.07%. За първи път от началото на епидемията в България са регистрирани повече оздравели отколкото заразени за ден - съответно 34 и 24. Общият брой на оздравелите достига 646 души. Жертвите на вируса са 112.

Пациентите с коронавирус в София вече ще бъдат лекувани само в 7-8 болници, съобщи държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му по този начин ще може да бъде възобновено и осигуряването на медицинска помощ на хора с хронични болести, които в последните 2-3 месеца са отлагали лечението си или приема в болници. Пациенти с коронавирус в столицата ще продължат да се лекуват във ВМА, "Пирогов", Александровска болница, инфекциозната и белодробната болници, "Св. Анна" и Втора градска болница, изброи Кунчев, като уточни, че COVID отделенията в другите лечебни заведения ще останат като резерв.

Загубите за бюджета вследствие на корона кризата са близо 3.5 млрд. лева, съобщи премиерът Бойко Борисов днес. По думите му към средата на юни ще стане ясно "дали ще можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем с кредит".

И ПО СВЕТА

Бразилия излезе на трето място в света по случаи на коронавирус, като изпревари Великобритания. Броят на заразените надхвърли четвърт милион. Починалите са близо 17 хил. Епицентърът на заразата в Бразилия е Сао Пауло, където живеят над 21 млн души. Втори по брой на заразените е Рио де Жанейро.

Доналд Тръмп отново заплаши Световната здравна организация (СЗО) - този път да спре за постоянно финансирането на САЩ, ако в 30-дневен срок организацията не се ангажира със "съществени подобрения" в работата си. САЩ са най-големият донор на СЗО. Тръмп обвинява Китай в опит да прикрие епидемията, а СЗО - че не държи отговорност от Пекин и че е "марионетка на Китай". Според анализатори президентът, който е в предизборна кампания, опитва да отклони вниманието от критиките към него самия за несправянето с пандемията в САЩ.

Броят на новите заразени с коронавируса в Чехия отново расте и отбеляза най-голямото си увеличение за един ден от четири седмици насам, като надхвърли 100 души за пръв път този месец. В страната, която започна поетапно да сваля ограничения, има общо малко над 8500 случая на болестта.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Продажбите на нови автомобили в Европа се сринаха със 76.3% през април заради пандемията от коронавирус, сочат данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). Това е и първият пълен месец, през който действаха ограничителните мерки почти на целия континент. Спадът е рекорден за времето, в което се води такава статистика. Купените нови коли в страните от ЕС са 270 682 при 1 143 046 през април 2019 г. В България спадът е 72.6%, като доставените нови автомобили са едва 824 при 3008 година по-рано.

Uber Technologies ще се концентрира върху основния си бизнес със споделени пътувания и върху доставките на храна, но ще съкрати 23% от служителите си в опит да генерира печалба въпреки пандемията на коронавируса. Това казва главният изпълнителен директор Дара Косровшахи в имейл до служителите. Компанията ще се раздели с общо 6700 работници, като в тях попадат 3700-те, които обяви по-рано този месец.

Великобритания излезе с план за намаляване на митата след окончателното напускане на ЕС, съобщава Bloomberg. Лондон ще защити някои ключови индустрии като автомобилната и селското стопанство. Около 60% от търговията ще е на практика безмитна според този план в сравнение с 47% в момента. Запазват се митата върху продукти като говеждо месо, агнешко месо и домашни птици. Въвежда се мито от 10% за автомобилите. Новият режим ще замени общите мита на ЕС, които се налагат, когато търговията не е обхваната по друг начин от преференциално търговско споразумение.

КАКВО СЛЕДИМ

Започват дебатите в парламента за сваляне на ДДС

В сряда ще започнат дебатите по законопроектите за въвеждане на диференцирана ставка за ДДС, които бяха внесени в парламента в петък. Законодателният щурм на депутатите се отприщи, след като премиерът Борисов обеща на ресторантьорите данъкът да падне на 9% и за тях. Вариантът на ГЕРБ включва намаляване на ДДС за хотелите, ваканционното настаняване, къмпингите, заведенията за обществено хранене (без питейните), както и за книгите и учебниците. "Обединени патриоти" са се подписали под три варианта, някои от които включват и развлекателните заведения. ДПС иска сваляне на данъка за храните, фармацевтичните продукти и памперсите, а "Воля" - за фитнеса и спортните услуги. БСП също внесе свои предложения - за по-нисък ДДС за храните и някои лекарства.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Германска компания може да е "ужилила" Уорън Бъфет с 643 млн. евро

Германска компания е разследвана за измама, след като има съмнения, че е била купена за четири пъти по-голяма от реалната сума от легендарния инвеститор Уорън Бъфет, след като е фалшифицирала данните за дейността си. Инвестиционната компания на Бъфет - Berkshire Hathaway, плати 800 млн. евро през февруари 2017 г., за да купи Wilhelm Schulz, фамилен производител на неръждаема стомана с централа в Крефелд. След анонимен доклад на информатор през май същата година американската компания започна да се съмнява дали ключовите документи са били подправени, за да създадат впечатление, че бизнесът е процъфтявал. На практика току-що придобитата компания от Бъфет се е борила да не фалира. На 9 април Арбитражният съд в Ню Йорк постанови, че германската компания системно е заблуждавала за резултатите си в очакване да бъде купена.

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Хлорохинът - старото лекарство срещу малария, се сдоби със слава, че помага и срещу коронавируса, още в ранните дни на епидемията в Европа и САЩ. Американският президент Тръмп е сред най-горещите му фенове и дори обяви, че го взима превантивно. Лекарството се ползва за лечение на коронавируса и у нас, а в интервю за bTV вчера проф. Кантарджиев от щаба го описа като "най-доброто и доказано средство против коронавируса". Все повече проучвания и изследвания обаче сочат, че хлорохинът не само не е ефективен срещу новия коронавирус, но може да доведе и до опасни странични ефекти. За всичко около това лекарство разказва The Guardian.