По-ниският ДДС за ресторантьорите върви към приемане

ГЕРБ може да направи реверанс към ДПС и да приеме тяхно искане за детски стоки

При гласуването отсъстваше финансовият екип на ГЕРБ
При гласуването отсъстваше финансовият екип на ГЕРБ    ©  Анелия Николова
При гласуването отсъстваше финансовият екип на ГЕРБ
При гласуването отсъстваше финансовият екип на ГЕРБ    ©  Анелия Николова

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене внесените от ГЕРБ и "Обединени патриоти" промени в Закона за данък добавена стойност, които предвиждат намаляване на ставките за заведенията за хранене и за книгите от 20 на 9%. "За" проекта освен депутатите от мнозинството гласуваха и колегите им от ДПС срещу обещанието при второто четене на поправките от ГЕРБ да подкрепят предложението на движението за намаляване на ДДС за храни и фармацевтични продукти за деца също от 20 на 9%, ако то бъде конкретизирано. Останалите пет законопроекта - на ВМРО и на НФСБ, които също предвиждаха намаляването на ставката за заведенията, на БСП - за по-нисък ДДС за храни и лекарства, на "Воля" - за фитнес центровете и спортните зали, както и предложението на ДПС, бяха отхвърлени.

Обсъждането на по-ниската данъчна ставка за рестораньорите в бюджетната комисия стана в отсъствието на нейния председател Менда Стоянова (ГЕРБ), която е твърдо против намаляването на ДДС за този бранш, както и на фона на отрицателното и силно критично становище на Министерството на финансите, чийто министър Владислав Горанов също не одобрява наложената от премиера Бойко Борисов мярка. Въпреки настояването на опозицията от БСП за изслушване на представителя на финансовото министерство - зам.-министър Росица Велкова, която присъства на заседанието, думата не й беше дадена от председателстващата Евгения Ангелова от ГЕРБ.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  western_ avatar :-|
  western_

  с тези изказвания тестват обществените нагласи за вдигане на данъците. Ако не се даде отпор сега, при тази празна хазна, скоро ще се вдигне я ДДС, я корпоративен данък..

 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Стига с тия подаръци за тоя туризъм. Тези ресторанти, туроператори и хотели, вярно, че им наложиха да не работят. Но те си работиха през целия зимен сезон. После както виждаме през годината те затварят, пращат персонала си на борсата и не инкасират никакви загуби. Започват масирано да работят след 15 юни, юли, август, до началото на сепнември. Защо изведнъж Борисов ни будалка, че някой от големите в туризма бил реализирал загуба. Не те просто не са успели да спечелят това дето са го очаквали. От къде на къде ще им свалят ДДС. Истинските загуби в туризма ги понесоха малките местни кръчмари по морето. Защото те имат само това 3 месечно сезонче в годината. Нямат си никакви други приходи. Нямат си бази на Банско, Боровец или Пампорово... Но те не са регистрирани по ДДС и няма да ползват данъчен кредит върху суровините които ползват в кухните си. Единствено големите ще се възползват от тази идиотщина на Борисов. Явно, че затова и го лансира.

 • 3
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  До коментар [#1] от "western_":

  Че ни тестват - тестват ни. Смятам, обаче, че истинското повишение на данъците няма да е с Бюджет`21, доколкото през следващата година предстоят и парламентарни, и президентски избори. С Бюджет`22 ще изтупват "брашняния чувал" - данъкоплатците.
  Намирам за нелогична промяната в данъчната политика на държавата в средата на годината. Това ще е Пирова победа за Борисов.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "proizvoditel":

  Това не са подаръци към някой си.
  Просто Борисов хвърля дъжд от бонбони, защото започва да стяга избори.
  Част от този мизансцен е и ниското ДДС, и пръкването на държавна петролна компания, дето щяла била да сваля цените... Че то в цената на бензина 60% са акциз и ДДС! .

  В идейната си импотентност БББ продължава да копира едно към едно чужди проработили модели. Както изкопира от Живков и Сакса партийното строителство и единоначалието във властта, така сега копира и от варненския фарма клоун пиниза с по-ниските цени на бензиностанциите му преди избори, които го вкараха с дружина себеподобни в парламента.

  Раздавайки бонбонки, БББ потяга редиците на дебилите помежду ни. Абсолютно мнозинство са и осигуряват абсолютен разврат на абсолютната власт. От Черепа и Гела - също...

  Гарантирано от Герб!

 • 5
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#4] от "D-r D":

  ЦИТАТ: "Това не са подаръци към някой си. "

  Грешиш човече! Ако познаваш в най-общ вид механизмите на ДДС ще разбереш, че тази мярка е насочена срещу малките в ресторантския бизнес, защото те не са регистрирани по ДДС.
  Регистрирания по ДДС и нерегистрирания ползват едни и същи услуге и купуват едни и същи стоки с ДДС., например за 100 лв плюс 20 лв ДДС.. Да приемем, че продават че продажбите им са за 200 лв. плюс 40 лв. ДДС. От тези 40 лв.регистрирания по ДДС изважда стойността на ДДС по купените суровини, външни разходи, наеми... и разликата се внася в бюджета - например внася 20 лв. ,. Тук виждам и друг отрицателен ефект. По морето вече няма да има вкусни домати, защото те се произвеждат от малките селскостопански производители, които не издават фактури. По морето вече ще се продават само и единствено боклуци, но пък с ДДС. Дребните български производители ще оцеляват все по трудно, а мутрите, които ни задушават отдавна стават все по нагли, в налагането на частния си монопол.

 • 6
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  За мен играта ГЕРБ/ БСП-2/ да стане, а БСП 1 да седне е пагубна за народа. И двете партии са създали и обслужватединствено мафията, Народът все е смачкан и окраден. Аз искам да ни управляват умни хора, които не ограничават, а бранят конкуренцията.
  Всички оборотни борсови стоки, като петролни продукти, зърно, захар, ..., трябва да се търгуват на едро само и единствено, на създадени от държавата стокови борси. . Плодове, зеленчуци, и т.н. след внос или производството им да отиват за окачествяване, обработка и продажба на държавни тържища... Гарантирането на равнопоставеност, спазването на единни правила и ограничаването на комисионните е задължение на държавата. Който гарантира, че ще изгради подобна търговска инфраструктура ще е моят сериозен фаворит.

 • 7
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Относно изграждането на държавни бензиностанции - мярката ще акумулира безумно много пари. Да не говорим, че после далаверата ще е огромна, защото някой постоянно ще снабдява/купува-продава/ петролни продукти, ще пълни едни складове и в даден момент ще продава по бензиностанциите. Защо държавата не изгради и придобие свои складове за петролни продукти и за зърно, около основните ни гранични пунктове, където хем да съхранява хем да организира митнически складове, които да отдава под наем на вносители, които тя е задължила да претоварват донесените от тях горива. Ако пазарът е неконкурентен, то държавата може да пусне по борсите съответната стока на нормални цени. Някога това се правеше от Правителството на Костов , но като дойдоха на власт бандитите от ТИМ и приближените им, държавата спря конкуренцията и свободните пазарни стратегии. Вместо това малките ги обявиха в сива икономика и институциите запачнаха целенасочено да ги отстрелват. На тяхно място целенасочено се изграждат частни монополи във всички оборотни сфери.стартира политиката на частните монополи - смачка

 • 8
  groagy avatar :-|
  groagy

  На едни вдигат осигуровки, на други намалят ДДС. Тука има тука няма.

  Ако вдигнат ДДС за останалите обаче излизам на протест.

 • 9
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Не е редно не е оправдано спрямо масата народ, който не ходи по ресторанти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал