ДДС подаръкът за ресторантите мина на първо четене

Дебатът мина без финансовия министър и шефа на бюджетната комисия, чуха се призиви за цялостна промяна на данъчната система

Решението за по-нисък ДДС за заведения мина първо четене в зала въпреки демонстрираното несъгласие на финансовия министър Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова
Решението за по-нисък ДДС за заведения мина първо четене в зала въпреки демонстрираното несъгласие на финансовия министър Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова    ©  Надежда Чипева
Решението за по-нисък ДДС за заведения мина първо четене в зала въпреки демонстрираното несъгласие на финансовия министър Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова
Решението за по-нисък ДДС за заведения мина първо четене в зала въпреки демонстрираното несъгласие на финансовия министър Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова    ©  Надежда Чипева

Докато опозицията от БСП настоятелно призоваваше финансовия министър да дойде в парламента при гледането на първо четене на спорните промени в Закона за данък добавена стойност (ДДС), Горанов заедно с премиера Бойко Борисов за пореден път инспектираха водопровода на Перник. Демонстрацията на двамата дойде на фона на появилите се спекулации за евентуална оставка на министъра заради несъгласието му с наложеното от Борисов решение за намаляване на ДДС за заведенията, както и на откровения бойкот на поправките от другия ключов фактор в ГЕРБ в парламента - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя първо демонстративно отсъства от обсъждането на промените в поверената й бюджетна комисия в сряда, а в петък присъства в пленарната зала, но изобщо не взе отношение по време на продължилия повече от три часа и половина дебат, в който се чуха и призиви за цялостна промяна на данъчната система в страната.

Усетили този очевиден разнобой в редиците на управляващите от ГЕРБ, от БСП се опитаха да го превърнат в свой политически актив като още в началото на дебата призоваха финансовия министър да дойде в парламента и след това още на няколко пъти отправиха същия призив и от парламентарната трибуна. Безрезултатно се оказа и настояването отношение по намаляването на ДДС за ресторантьорите да вземе и зам.-министърът на финансите Росица Велкова, която за разлика от Горанов, беше в пленарната зала, но председателят на парламента Цвета Караянчева така и не й даде думата.

Всички искат по-нисък ДДС освен експертите

Иначе съвсем очаквано предложението на ГЕРБ и "Обединените патриоти" за намаляване на ставката за заведенията и за разпространението на книгите от 20% на 9% още от юли мина на първо четене с гласовете на двете управляващи формации и беше подкрепено от 107 депутати. От ДПС се въздържаха, но заявиха от парламентарната трибуна, че при второто четене на законопроекта ще го подкрепят. А депутатите от БСП се разделиха - част от тях гласуваха против, други с "въздържал се". Останалите пет законопроекта - на ВМРО и на НФСБ, на "Воля" за намаляването на ДДС за фитнес залите, на ДПС - за детските храни и лекарства, и на БСП - за храните и лекарствата, бяха отхвърлени.

Идеята за диференцирани ставки по ДДС се придвижва напред въпреки острите негативни реакции на анализатори, бивши ръководни кадри на финансовото ведомство и бизнес организации. Основното притеснение е, че ако веднъж се въведе изключение за даден бранш, ще завалят искания и от други, а крайният ефект ще е промяна на данъчната система във вида, в който работи в момента, без ясен анализ дали е нужно това.

Като за потвърждение на тезите им в деня на гласуване на проекта 22 асоциации от сектор храни разпространиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и депутатите с искане за намалена ставка на ДДС и за храните.

Няколко дни по-рано в свое становище по предложенията за изменения в данъчния закон от Министерството на финансите предупредиха, че ако се приемат и шестте проекта за намаляване на ДДС, внесени в парламента сега, приходите в бюджета ще намалеят с близо 1.8 млрд. лв. А за да се компенсират, ще се наложи или общата ставка на косвения данък да се вдигне на 24%, или данък печалба да стане 17-18%.

ГЕРБ: Промените са кризисни, а не фундаментални

По време на дебата в пленарната зала от мнозинството за пореден път заявиха, че предложената намаляване на данъчната ставка за ресторантьорите не е социална мярка и е временна, а целта е да се подпомогне този бизнес, който по думите им е пострадал най-много от въвеждането на извънредното положение. Впечатление направи, че само един депутат от ГЕРБ от бюджетната комисия защити промените - Александър Иванов. Другите, които се изказаха, бяха двама народни представители от комисията по културата и медиите - Тома Биков и актьорът Евгени Будинов. Биков заяви, че мерките, които предлагат управляващите за намаляването на ДДС, са кризисни, а не фундаментални и целта е да се подпомогне ресторантьорският бизнес, който беше затворен, а не да се намалят цените в заведенията. В изказването си Будинов пък се ограничи само до предложението за намаляването на ДДС за книгите, като заяви, че "това била целта на живота му". А един от вносителите на поправките, Красимир Ципов, призна, че има негативно становище на Министерството на финансите по предложените промени, което е експертно, а предложението на депутатите от ГЕРБ е "политическо".

БСП: Намаляването на ДДС няма да има ефект

От БСП им опонираха, че ако управляващите са искали да подпомогнат действително този бизнес, е можело да предложат други мерки, които са щели да имат бърз ефект, като например преразглеждането на мярката 60/40, която е можела да се трансформира в 80/20 или 80/0. "Как намаляването на ДДС ще подпомогне ресторантьорите. Откъде ще им дойде оборотът, след като и самите те казаха, че няма да се намалят цените в заведенията", запита риторично депутатът от БСП Димитър Данчев. Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че целта на данъчните промени би трябвало да покаже стабилност на институциите, сигурност за икономиката, прогнозируемост и грижа за хората, но това на практика не се е случило. "От вносителите на предложенията за намаляване на ДДС има актьори, но няма нито един от бюджетната комисия. Министърът на финансите е против. Вие бламирате премиера, който предложи тази идея, което показва хаоса в управляващата партия", каза Нинова. И добави, че не може данъчни закони да се променят като временна мярка, както казват от ГЕРБ.

ДПС: Ще подкрепим мярката, защото е единствената

Йордан Цонев от ДПС посочи, че от движението не са убедени, че понижаването на ДДС е най-добрата мярка за спасяването на ресторантьорския бизнес, който е най-пострадал, но въпреки това "ние ще я подкрепим, доколкото това е единствената мярка, която предлагат управляващите". Той заяви, че според ДПС единната ставка по ДДС е анахронизъм, но и че косвеният данък не трябва да се променя така, че да заплаши фиска и да се налага след това да се пипат и преките данъци.

Причината ДПС да се въздържи от подкрепа при първото четене най-вероятно е свързана с опит от тяхна страна за оказване на натиск над управляващите да бъде прието тяхното предложение за намаляването на ДДС за детските храни и лекарства. Въпреки че законопроектът на ДПС беше отхвърлен, от ГЕРБ намекнаха, че биха подкрепили предложението, ако от движението конкретизират за кои точно детски храни да важи намалението на данъчната ставка. От парламентарната трибуна Цонев каза, че това ще бъде направено, а поправката ще влезе като предложение между първото и второто четене.