Защо 48 човека напускат ГЕРБ във Видин

При представянето на новоизбраните кметове на ГЕРБ в началото на ноември присъства и новия кмет на Видин д-р Цветан Ценков, който беше избран от местната коалиция СДС в качеството му на коалиционен партньор на партията на Бойко Борисов

Защо 48 човека напускат ГЕРБ във Видин

Бившият кмет и предишната областна управителка в града излизат от партията като продължение на конфликта с ръководството, който започва още преди местните избори

Велина Господинова
17046 прочитания

При представянето на новоизбраните кметове на ГЕРБ в началото на ноември присъства и новия кмет на Видин д-р Цветан Ценков, който беше избран от местната коалиция СДС в качеството му на коалиционен партньор на партията на Бойко Борисов

© Юлия Лазарова


48 активисти на ГЕРБ във Видин обявиха миналата седмица, че вкупом напускат партията. Подобен публичен конфликт е изключително рядко явление в партията, която управлява България през последните 10 години. Разногласията в нея обикновено се решават без никакъв шум, а засегнатите, или несъгласните просто се оттеглят. В много от случаите причината конфликтите да не се изнасят извън партията е лоялност, а в други - страх. Всички функционери на ГЕРБ са виждали какво се случва с противниците на партията или тези, които остават без защитата, която управляващите предлагат на различни нива - от държавните разследващи и контролиращи органи, до прокуратурата.

Сред напускащите ГЕРБ във Видин сега са бившият кмет на града Огнян Ценков, който е и общински съветник, и бившата областна управителка Албена Георгиева. До този момент от партийната централа на управляващата партия официално не са взели отношение по въпроса с проблемната местна структура, но обявеният от напусналите като един от поводите за крайното им решение - депутатът и областен координатор на ГЕРБ във Видин Владимир Тошев потвърди за подадените 48 заявления с искане за прекратяване на членството на активистите от партията. Бившият кмет на Видин и настоящ общински съветник Огнян Ценков обяви решението си за раздяла с ГЕРБ още преди месец. В профила си във фейсбук той съобщи, че заедно с Калин Каменов, също общински съветник, са подали заявления за напускане на ГЕРБ. "През целия си живот съм отстоявал принципите си и съм оставал верен на себе си. Това ми е носило и позитиви, и негативи. Но никога не съм се страхувал да защитавам позиции и да се боря за възгледите си. Напускам партия ГЕРБ, защото не приемам политиката и действията на местните представители и ръководители на партията както за развитието на община Видин, така и за развитието на партията на местно ниво", написа той в социалната мрежа. Подобни мотиви за раздялата си с ГЕРБ е посочила и бившата областна управителка Албена Георгиева. "Напускам ГЕРБ, след като от медиите разбрах, че бившите ми колеги от местното ръководство смятат да ме предложат за изключване от партията. Считам, че в създалата се ситуация моето място вече не е в редовете на ГЕРБ - Видин", написа тя в социалната мрежа преди четири дни.

Депутатът и областен координатор на ГЕРБ във Видин Владимир Тошев потвърди решението на 48-те да напуснат ГЕРБ. Пред "Капитал" той уточни, че молбите не са подадени в офиса на партията във Видин, а директно в централата на ГЕРБ в София. "От проверка в нашия регистър установихме, че петима от тях не са членове на партията. Една значителна част от заявилите, че искат да напуснат, членуват в ГЕРБ от есента, а няколко човека са от 7-8 г. в партията", каза той. По думите му заявленията на всички са еднотипни и в тях не са посочени мотиви. Една от причините за напускането според Тошев е "неудовлетвореност от резултатите от последните местни избори". "Огнян Ценков загуби изборите, а Албена Георгиева беше сменена като областен управител на Видин", смята Тошев. Той уточни, че напрежението в местната структура на ГЕРБ в града е още от есента на миналата година и е свързана с кметската номинация в града. "Когато вървяха номинациите за кметове за местните избори в началото на септември, ние предложихме още две номинации за кандидати на ГЕРБ за кмет, освен Огнян Ценков. Тогава на събранието, което протече доста бурно, те заплашиха, че ако не бъде издигнат Ценков, те са готови да протестират пред централата в София", каза Тошев. За бившата областна управителка пък Тошев твърди, че е сменена, защото "срещу нея текат проверки по проекти, за които има констатирани нарушения". Според него другата причина за напускането на бившия кмет на Видин е, че той се готви да участва в нов политически проект.

Към мотивите си за напускане бившата областна управителка Албена Георгиева прибави и това, че по време на местните избори общинското и областното ръководство е работило срещу кандидатурата за кмет на Ценков. "Станах свидетел как областният координатор Владимир Тошев работеше срещу собствения си кандидат за кмет. Оказа се и, че част от общинското ръководство на ГЕРБ във Видин също са работили срещу Огнян Ценков.", каза Георгиева пред "Капитал". А по повод подозренията на Тошев, че тя напуска партията, защото е сменена от поста областен управител, Георгиева заяви, че "това решение е политическо и тя го е приела. "Това не беше драма и аз го приех, защото за мен да съм на някакъв пост не е най-важното.", заяви Георгиева.

Огнян Ценков загуби местните избори миналата есен от д-р Цветан Ценков, издигнат от местната коалиция СДС, в която влизат още пет партии, между които НДСВ, "Нова алтернатива" и Земеделски народен съюз. Бившият областен управител Албена Георгиева пък беше освободена от поста в края на февруари тази година и на нейно място беше назначен Момчил Станков, който беше областен управител на Видин в предишния мандат на Бойко Борисов от квотата на Реформаторския блок.

По-долу може да видите неговото обяснение на случващото се.

Огнян Ценков: Случи се необяснимо предателство

Защо напускате ГЕРБ?

- Аз си подадох заявлението за напускане на ГЕРБ още преди два месеца. Не мога да кажа колко точно още членове напускат структурата на партията, но за мен по-важни са причините за това, защото мисля, че този процес тепърва започва. Една от основните причини е несъгласие с политиките на областното ръководство както в партиен аспект, така и във връзка с развитието на община Видин. Случи се едно недопустимо предателство, което аз изобщо не очаквах, че може да се случи спрямо мен като кандидат за кмет на Видин, след като имахме един успешен мандат. Защитихме авторитета на политическа партия ГЕРБ и хората във Видин повярваха, че именно с ГЕРБ ще се развият нещата. Гласуваха активно и на европейските избори, и на предсрочните национални избори. За местните избори за ГЕРБ работиха хора, които не са партийни членове, защото повярваха, че това е правилната кауза. И в крайна сметка на кметския вот се получи предателството, което доведе до загубването на спечелени избори.

Искате да кажете, че хора от местното ръководство на ГЕРБ са работили срещу вашата кандидатура за втори мандат за кмет?

- При нас идваха граждани и ни подаваха сигнали, че областният координатор Владимир Тошев работи срещу моята кандидатура, привиква хора и ги убеждава да не гласуват за мен, а за д-р Цветан Ценков. Впоследствие имаше сигнали и за други членове на общинското ръководство на ГЕРБ във Видин. Аз разговарях с тях, но те отричаха. В крайна сметка обаче, когато след изборите се проведе изборът за председател на общинския съвет, където аз бях кандидат от групата на ГЕРБ, получих само седем гласа от общо 12 общински съветници.

Не сме съгласни с политиката на партията за развитието на общината и защото в медиите се тиражира намерение в общинския съвет да бъдат обединени общинските съветници от ГЕРБ и от коалиция СДС. На последните местни избори ние бяхме противници. Хората, които гласуваха за различните листи в изборите и за различните мажоритарни кандидати за кметове, ни подкрепиха заради нашата платформа. Така че няма как в общинския съвет да се обединят съветниците от двете формации. Това най-малкото е подмяна на вота на избирателя.

Как ще продължите да работите в общинския съвет?

- От общо 12-те общински съветници от ГЕРБ, които са най-голямата група във видинския общински съвет, трима не сме съгласни с това обединение между групите на ГЕРБ и коалиция СДС и напускаме. Освен мен това са още колегите Калин Каменов и Венци Пасков. Двамата с Калин Каменов сме членове на ГЕРБ и напускаме партията, а Венци Пасков не е член на ГЕРБ, а от гражданската квота. Ще сформираме група в общинския съвет, защото съгласно правилника имаме право на това, както и да излъчим зам.-председател на общинския съвет.

Казвате, че сте недоволни от политиката на местното ръководство на ГЕРБ. А какво е отношението ви към политиката на централното ръководство на партията?

- Политиката на местното ръководство се определя от централното и в този смисъл имаме и към тях възражения. Първо по време на предизборната кампания ние информирахме ръководството на партията и очаквахме да бъдат спрени действията срещу нас. Това ни беше обещано от ръководството, но то не се случи. Очаквахме да има някаква справедливост, защото имахме и други срещи на централно ниво. Но това не се случи. Най-лошото е, че много хора пострадаха. Сегашният кмет на Видин, въпреки че беше опонент на ГЕРБ на изборите, впоследствие беше припознат като кмет на ГЕРБ при представянето на кметовете на партията, което ръководството направи след местните избори в София. Той влезе в реваншизъм спрямо общински служители и кметски наместници, които бяха работили за каузата ГЕРБ. Тези хора бяха тормозени и си загубиха работата. Като по думите на общинските служители при тяхното освобождаване им е било казвано, че това е по настояване на Владимир Тошев, който бил изготвил списък. Беше сменена областната управителка Албена Георгиева с човек, който няма нищо общо с ГЕРБ. Ние считаме, че това е нарушение на устава, защото там са разписани процедурите за издигане на кандидати за изборни длъжности.

Срещали ли сте се с централното ръководство на ГЕРБ, преди да решите да напуснете партията?

- На 6 декември имахме среща с изпълнителната комисия на ГЕРБ. С мен бяха още 11 души, които потвърдиха това, което казах дотук. На нея присъства и областният координатор Владимир Тошев. Тогава ни беше съобщено, че той ще бъде отстранен, но впоследствие това не се случи.

Според г-н Тошев вие напускате партията, за да участвате в нов политически проект. Това така ли е?

- Предполагам, че сега се правят подобни изявления не само от него, а и от други хора, за да се опитат по всякакъв начин да ни изкарат виновни за нещо преднамерено с цел да спасят себе си и за пореден път да оцелеят. Четох в медиите какви ли не твърдения по мой адрес - че съм щял да правя партия с Цветан Цветанов и дори с Михаил Миков. Аз уважавам и двамата. С г-н Миков имам добри отношения, въпреки че е от БСП, като видинчанин и като загрижени за Видин, защото съвсем отговорно мога да кажа, че г-н Миков като бивш народен представител от този край е направил нещо за града. Например като председател на парламента той включи Видин в градовете ниво 2 и благодарение на това ние реализираме проекти за 38 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж". С г-н Цветанов сме имали добри отношения в качеството му на организатор на ГЕРБ. Той винаги е проявявал внимание и уважение към нашия регион. Цялостната подкрепа морална и финансова през моя мандат като кмет на Видин беше с неговото съдействие. Имал съм няколко разговора с г-н Цветанов и бях поканен на събитие на неговия Евроатлантически център за сигурност в началото на март в София. Очаквам г-н Цветанов да дойде във Видин във връзка с планирано събитие в тази насока. Познавайки г-н Цветанов и наблюдавайки ситуацията в момента в страната, ако той евентуално реши да създаде някакъв нов политически проект и аз бъда поканен, за мен ще бъде чест да участвам в такъв проект.

След като си подадохте молбата за напускане и след като и други членове на ГЕРБ-Видин направиха същото, някой от ръководството на ГЕРБ свърза ли се в вас и поиска ли да разговаря с вас?

- Не. От медиите искаха интервюта, но от ръководството - не.

48 активисти на ГЕРБ във Видин обявиха миналата седмица, че вкупом напускат партията. Подобен публичен конфликт е изключително рядко явление в партията, която управлява България през последните 10 години. Разногласията в нея обикновено се решават без никакъв шум, а засегнатите, или несъгласните просто се оттеглят. В много от случаите причината конфликтите да не се изнасят извън партията е лоялност, а в други - страх. Всички функционери на ГЕРБ са виждали какво се случва с противниците на партията или тези, които остават без защитата, която управляващите предлагат на различни нива - от държавните разследващи и контролиращи органи, до прокуратурата.

Сред напускащите ГЕРБ във Видин сега са бившият кмет на града Огнян Ценков, който е и общински съветник, и бившата областна управителка Албена Георгиева. До този момент от партийната централа на управляващата партия официално не са взели отношение по въпроса с проблемната местна структура, но обявеният от напусналите като един от поводите за крайното им решение - депутатът и областен координатор на ГЕРБ във Видин Владимир Тошев потвърди за подадените 48 заявления с искане за прекратяване на членството на активистите от партията. Бившият кмет на Видин и настоящ общински съветник Огнян Ценков обяви решението си за раздяла с ГЕРБ още преди месец. В профила си във фейсбук той съобщи, че заедно с Калин Каменов, също общински съветник, са подали заявления за напускане на ГЕРБ. "През целия си живот съм отстоявал принципите си и съм оставал верен на себе си. Това ми е носило и позитиви, и негативи. Но никога не съм се страхувал да защитавам позиции и да се боря за възгледите си. Напускам партия ГЕРБ, защото не приемам политиката и действията на местните представители и ръководители на партията както за развитието на община Видин, така и за развитието на партията на местно ниво", написа той в социалната мрежа. Подобни мотиви за раздялата си с ГЕРБ е посочила и бившата областна управителка Албена Георгиева. "Напускам ГЕРБ, след като от медиите разбрах, че бившите ми колеги от местното ръководство смятат да ме предложат за изключване от партията. Считам, че в създалата се ситуация моето място вече не е в редовете на ГЕРБ - Видин", написа тя в социалната мрежа преди четири дни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  skylark avatar :-|
  SEAL

  Свършила е лапачката. ГЕРБ не е идеология - ГЕРБ е ОПГ.

 • 2
  aussie avatar :-P
  aussie

  Личното ми мнение е че е унизително за всеки умен човек да работа за такава феодална структура с куп неграмотни началници.

 • 3
  telqk avatar :-|
  telqk

  Когато корабът почне да потъва, плъховете го напускат първи! А иначе по-добре късно отколкото никога.

 • 4
  ss avatar :-P
  SS

  Пък колко точат лиги за местата им ...

 • 5
  pvy58543029 avatar :-|
  pvy58543029
 • 6
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov

  Да си член на герп си е дамгосване за цял живот.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход