Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България

С консолидирани приходи за 2018 г. над 418 млн. лв. за 2018 г. групата "Приста ойл холдинг" на Пламен (вляво) и Атанас Бобокови е една от най-големите в страната.

Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България

SpaceX успешно изпрати хора в Космоса, улични сблъсъци на протестиращи с полицаи в различни градове в САЩ

6358 прочитания

С консолидирани приходи за 2018 г. над 418 млн. лв. за 2018 г. групата "Приста ойл холдинг" на Пламен (вляво) и Атанас Бобокови е една от най-големите в страната.

© Надежда Чипева


По света в почивните дни водещите новини бяха разкъсвани между полярни настроения - от полета на човешкия дух до гнева срещу расизма. Докато милиони души гледаха с възхищение изстрелването на ракетата на SpaceX и завръщането на САЩ към изпращането на хора в Космоса, други следяха с притеснение размириците по улиците на множество американски градове, предизвикани от смъртта на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис вследствие на полицейско насилие. Макар възмущението да е породено от конкретен случай,. опасенията са, че те може да прераснат и в масови бунтове - ограниченията заради COVID-19 доведоха за броени седмици до над 40 млн. безработни, като по-засегнати са малцинствените групи.

В България излязлата от коронавирус летаргията си прокуратура успя да узурпира голяма част от медийното внимание. Започналата през седмицата акция за нелегален внос и фиктивно отработване на опасни отпадъци взе формата на (засега) десет официално обвиняеми лица за участие в организирана престъпна група. Сред тях са зам.-министърът на екологията Красимир Живков и братята Атанас и Пламен Бобокови, които са собственици на една от големите индустриални групи в страната. Много нови данни за естеството на евентуалните престъпления не бяха предоставени, но на медиите щедро бе подхвърлен ръкописен списък със знакови бизнесмени и суми срещу тях, който е открит в дома на Атанас Бобоков. Не е ясно какво отношение към делото има своеобразният Именник на българските олигарси, но пък той даде широко поле за анализи, ретроспекции в стил "Кой кой е" и конспиративни теории.

Премиерът Бойко Борисов коментира темата при поредния си тур - този път целящ да инспектира строежа на "Арена Бургас". Той заяви, че в понеделник Живков ще бъде сменен, а за списъкът - че всеки може да си напише такъв и да си го сложи в касата. "И аз мога да напиша и да кажа: за кмета на Поморие - 1000 лв., за Горанов - 2000, за Нанков - 3000, за еди-кой си - 4000", обясни премиерът нагледно.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Прокуратурата повдигна обвинения на братята Атанас и Пламен Бобокови

Според държавното обвинение собствениците на "Приста ойл" и "Монбат" са част от организирана престъпна група. Според представените в неделя искания пред съда на мерки за неотклонение тя е била водена от зам.-министъра на екологията Красимир Живков и е включвала още седем други лица. Незаконната дейност с опасни отпадъци, които са внасяни от Италия и фиктивно оползотворявани в контролирани от Бобокови фирми, беше скицирана само в най-общи щрихи от прокурорите на пресконференция в събота. Прокуратурата иска четирима от тях да останат за постоянно в ареста, като по информация от БНТ това са зам.-министърът, Атанас Бобоков, Гaбриeл Caвoв - бивш директор на РИОСВ - Плeвeн, и Никoлaй Михoвcки. За останалите мерките са парични гаранции (достигащи до 1 млн. лв. за Пламен Бобоков) и домашен арест за Васил Богданов и Айгюн Еминов.

Това е поредната акция на прокуратурата срещу едри бизнесмени, макар тя да не се вписва в класическия профил на досегашните. При единият тип обвиняеми в последните години прозираше елемент на сплашване на корпоративна или политическа основа, а друга група обхващаше такива, които така или иначе не се ползват с особена репутация в обществото и забогатяването им е обгърнато в съмнения за незаконни действия. Бобокови обаче не са издатели на медии или по някакъв начин демонстриращи активна позиция - по-скоро около тях и бизнесът им през годините рядко се е шумяло. Според прокуратурата Красимир Живков е бил изключително близък с тях и ги е покровителстват, макар миналото му по-скоро да е маркирано от пресечни точки с бившия управител на "Лукойл България" Валентин Златев.

ОЩЕ НОВИНИ

S&P запази рейтинга на България BBB, но понижи перспективата на стабилна

Рейтинговата агенция очаква мерките срещу COVID-19 да тласнат икономиката към рецесия през 2020 г., но стабилната фискална и външна позиция на страната ще й позволи да абсорбира шока и да се върне към растеж през 2021 г. Предвижда се тази година БВП да се свие с 6.5%, а бюджетният дефицит да скочи до 4%, но до 2022 г. фискът отново да е на излишък. Като плюсове на страната те изтъкват влизането й в кризата със стабилен платежен баланс и нисък държавен дълг след излишъци в последните години. А също така и уверените крачки към ERM II и банковия съюз.

Печалбата на банките за април се свива с 60% на годишна база

Отчетеният резултат през месеца с най-плътни и тежки ограничения заради коронавируса е 59.5 млн. лв., или с над 85 млн. лв. под този от година по рано. Сумарно за четирите месеца от началото на 2020 г. резултатът е 355.6 млн. лв., което е с 98 млн. лв., или 21.7%, под този за аналогичния период на предходната година, показват публикуваните в петък вечер данни от БНБ. Данните показват както покачване на разходите за обезценки на лоши заеми, така и чувствително свиване на приходите от такси. Лихвената статистика на регулатора пък показва рязък ръст на лихвите по потребителски заеми, съпътстван със спад на обемите.

Здравният министър позволи конгреси и конференции

С решение от 30 май допълнително се отхлабват ограниченията заради коронавируса, като се разрешава провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения. Условието е събитията да се случват при до 30% заетост на местата от общия капацитет. Изложбите също са вече позволени. През двата почивни дни са констатирани по 14 нови случая на COVID-19, а смъртните случаи са общо 4 - всички са възрастни хора със съпътстващи заболявания.

Протести в САЩ след поредно убийство на чернокож

Сблъсъци с полицията избухнаха в редица градове в САЩ - от Ню Йорк по Източното крайбрежие през Чикаго, Денвър, Хюстън, Финикс и Мемфис до Лос Анджелис в Калифорния. Напрежението през последните няколко дни е заради убийството на афроамериканец при полицейски инцидент в Минеаполис, щата Минесота. Дерек Човин, полицаят, показан във видеоклип, поставил коляното си на врата на 46-годишния Джордж Флойд (починал впоследствие) е уволнен (заедно с още трима служители) и арестуван. Малко след това беше обвинен в убийство по непредпазливост и в понеделник ще трябва да се изправи пред съда. Това обаче не успокои нито семейството на Флойд (според което мярката е закъсняла и недостатъчна), нито демонстрантите.`В няколко града са въведени вечерни часове.

ПАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Citi предупреждава, че финансовите пазари не са отчели напълно тъжните последствия от коронавируса. Маноло Фалко, единият от директорите, ръководещи инвестиционното банкиране на институцията, обяснява пред FT, че когато данните за второто тримесечие започнат да излизат, ще се види пълният обхват на кризата. От банката съветват корпоративните си клиенти да набират необходимия им кеш сега, преди ефектите на пандемията да станат напълно видими.

Джеф Безос е инвестирал в британския стартъп Beacon. Вложението на основателя на Amazon е за около 15 млн. долара, като информацията разпространена от SkyNews досега не е официално потвърдена. Създадената през 2018 г. Beacon се занимава с дигитална логистика и финанси, като платформата й по замисъл трябва да е своеобразен фрахтов брокер между вносители и износители.

Френският автомобилен производител Renault съобщи, че планира да съкрати 15 хил. работни места в цял свят, от които 4500 във Франция. Това е част от плана за намаляване на разходите с 2 млрд. евро за период от три години, който включва преструктуриране на инженеринговата дейност и средствата за производство. Новината изведе хиляди служители на протест във френския град Мобеж, където една от фабриките е затворена от петък, а от компанията обещаха преговори със синдикатите преди задействане на плана.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Първата пилотирана частна ракета излетя в Космоса

КАКВО СЛЕДИМ ТАЗИ СЕДМИЦА

От 1 юни отпада 14-дневната карантина за пристигащи българи и граждани от повечето държави от ЕС

Заповед на здравния министър, издадена в петък следобед, освободи влизащите от страните от Европейския съюз, Сърбия и Северна Македония от двуседмичната карантина. Карантината обаче остава задължителна за пристигащите от осем европейски страни, в които заболеваемостта от COVID-19 все още е значителна - Италия, Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта. Влизането от всички останали държави остава забранено.

Край на търговията с правата от увеличението на капитала на ПИБ

В понеделник е последният ден за покупка, на права, даващи възможност да се участва в опита на банката да набере 200 млн. лв. капитал. След това на 10 юни всички неизползвани права служебно ще бъдат предложени на аукцион. Досега интересът беше минимален, като очакванията са при недостатъчно желаещи частни инвеститори държавата (вероятно през ББР) да се включи и да придобие миноритарен дял. Причината темата да се следи с особено внимание е, че това е последният неизпълнен от България ангажимент по пътя и към ERM II и банковия съюз.

ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Уебинар

Как да се подготвим за новата икономика - ексклузивна онлайн дискусия с Браян Солис.

В следващия уебинар на "Капитал" и DigitalK ще се включи световнопризнатият дигитален анализатор и футурист, лектор на множество конференции Браян Солис. През 2018 Браян беше лектор на DigitalK и сега отново с радост, макар и само с онлайн дискусия, ще представи своята визия за икономиката след COVID-19 и ще разкрие стратегиите, които лидерите трябва да следват, за да успеят в новата реалност.

Уебинарът ще се проведе на английски, без превод на български. Той е безплатен, но изисква регистрация.

4 юни | 16:00 ч.

Книга

Професорът по неврология и психология от Калифорнийския университет в Бъркли Матю Уокър предизвика истински фурор през 2017 г. с излизането на дългогодишния му труд "Защо спим? Да отключим силата на сънищата". Книгата е оценена много високо от Бил Гейтс, но и не само - рейтинг 4.5 в Goodreads от десетки хиляди читатели не се постига лесно. Тя вече е и на българския пазар, а повече за нея може да научите тук.

Концерт

Концертите на живо все още не са възможни, но Софийската филхармония продължава да излъчва безплатно във фейсбук концерти в дните, в които са били планирани. В неделя от 19 ч може да слушате "Жар птица" на Стравински и "Богатирска симфония" на Бородин.

По света в почивните дни водещите новини бяха разкъсвани между полярни настроения - от полета на човешкия дух до гнева срещу расизма. Докато милиони души гледаха с възхищение изстрелването на ракетата на SpaceX и завръщането на САЩ към изпращането на хора в Космоса, други следяха с притеснение размириците по улиците на множество американски градове, предизвикани от смъртта на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис вследствие на полицейско насилие. Макар възмущението да е породено от конкретен случай,. опасенията са, че те може да прераснат и в масови бунтове - ограниченията заради COVID-19 доведоха за броени седмици до над 40 млн. безработни, като по-засегнати са малцинствените групи.

В България излязлата от коронавирус летаргията си прокуратура успя да узурпира голяма част от медийното внимание. Започналата през седмицата акция за нелегален внос и фиктивно отработване на опасни отпадъци взе формата на (засега) десет официално обвиняеми лица за участие в организирана престъпна група. Сред тях са зам.-министърът на екологията Красимир Живков и братята Атанас и Пламен Бобокови, които са собственици на една от големите индустриални групи в страната. Много нови данни за естеството на евентуалните престъпления не бяха предоставени, но на медиите щедро бе подхвърлен ръкописен списък със знакови бизнесмени и суми срещу тях, който е открит в дома на Атанас Бобоков. Не е ясно какво отношение към делото има своеобразният Именник на българските олигарси, но пък той даде широко поле за анализи, ретроспекции в стил "Кой кой е" и конспиративни теории.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen

    Ще бъде много добре , ако видим братята Бобокови реално осъдени


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход