Вечерни новини: Бойко Борисов иска край на всички забрани от 15 юни, НАП и бизнесът отново обсъждат Н-18
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Бойко Борисов иска край на всички забрани от 15 юни, НАП и бизнесът отново обсъждат Н-18

Вечерни новини: Бойко Борисов иска край на всички забрани от 15 юни, НАП и бизнесът отново обсъждат Н-18

Икономическата активност в еврозоната се възстановява, малко увеличение в регистрираните заразени с коронавируса в страната

7898 прочитания

© Юлия Лазарова


Срядата премина без фойерверки на новинарския фронт, като отново се говореше основно за облекчаване на мерките заради коронавируса - премиерът иска от 15 юни да отпаднат всички забрани.

В икономическата комисия на парламента продължи безпроблемният ход на новата "Държавна петролна компания". Пак там беше изслушано и новото ръководство на Българската банка за развитие, което обаче по неясни причини беше закрито за журналисти. Пред Народното събрание беше планиран и екопротест заради промени в Закона за биологичното разнообразие, както и четириетажната бетонна постройка на 30 м от морето в местността Алепу край Созопол.

А енергийният регулатор реши, че парното трябва да поскъпне, защото природният газ догодина можело да струва повече.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Борисов се обяви за край на всички забрани заради коронавируса от 15 юни

Всички мерки освен социалните - схемата 60/40 и другите варианти за подпомагане на бизнеса, да отпаднат от 15 юни, предложи днес на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. Думите му бяха по повод "недомислиците", които обърквали хората - например изискването да се носи маска при влизане и излизане от ресторантите, но не и по време на престоя в тях. В момента много малко ограничителни мерки действат в страната - например маски на закрито и в градския транспорт, отстояние между масите в заведенията, забрана за събиране на по-големи групи хора. Дали те или част от тях наистина ще отпаднат засега е неясно и ресорните институции като здравното министерство още нямат отговори. Само преди дни представители на щаба бяха категорични, че маски ще трябва да се носят още дълго и че е опасно всички мерки да се отпускат.

Н-18 пак на дневен ред след COVID-19

Наредба Н-18 за изискванията към софтуера и касовите апарати на търговците отново е на дневен ред, след като влизането й в сила беше отложено за пролетта догодина, а кризата с коронавируса прекъсна дискусиите по промените в нея между бизнеса и правителството. Сега Националната агенция за приходите е представила проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България. Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като 2/3 от тях са били приети, се разбрало на срещата. Те вече са подготвени като текстове за промяна на Наредба Н-18, които ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъждане.

Икономическата активност в еврозоната бавно се възстановява

Европейската икономика бавно се възстановява от рекордния спад заради коронавируса. Икономическата активност в еврозоната се е повишила през май до най-високата стойност за последните три месеца в резултат на отварянето на страните. Въпреки това показателят, измерван от IHS Markit, сочи силно свиване в промишлеността и услугите. Общият индекс на мениджърите по поръчките в еврозоната нараства до 31.9 пункта през май, а в сектора на услугите достига 30.5. Нивото от 50 пункта разделя понижението от ръста.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Строителният контрол продължава да твърди, че четириетажният хотел в Алепу е "брегоукрепително съоръжение"

За пореден път през последната година и половина проверка на строителния контрол (РНСК) в Бургас установи, че четириетажната бетонна постройка на 30 м от морския бряг в местността Алепу край Созопол не е хотел, а "брегоукрепително съоръжение". Това съобщи след края на поредната проверка днес началникът на дирекцията Милен Ненчев. Пред журналисти той повтори пак - строежът на сграда със стаи върху т.нар. Шофьорския плаж всъщност е "брегоукрепване", достигнало до четвърти етаж с напълно редовни строителни книжа. Днешната проверка бе по сигнал на сдружение "Бетономорие", което публикува във Фейсбук снимки на напредващото строителство.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ

В сряда броят на регистрираните заразени от COVID-19 в България достигна 2560 души, като се увеличи с 22, или 0.87% спрямо ден по-рано, когато случаите бяха 2538. Общият брой на оздравелите достига 1206 души, а починалите са 146.

Осем нови положителни проби на медицински лица са открити през последните 24 часа в Сливен. Затворено е отделението по гастроентерология на частната болница "Хаджи Димитър", откъдето са седем от случаите.

Италия отвори днес границите си и прекрати ограниченията за пътуване между районите. Това се прави и с надежда да се съживи туризмът, от който зависи прехраната на много италианци. Страната е една от най-тежко пострадалите в Европа и света с над 33 хиляди смъртни случая, предизвикани от коронавируса.

Германия ще отмени на 15 юни забраните за пътуване между страните от ЕС плюс тези от ЕИК и Великобритания. Условието е в страните да няма наложени забрани за влизане или карантина върху обширни райони. Поради тази причина в списъка не са Норвегия и Испания.

Австрия също обяви, че отменя от 4 юни специалния режим за влизане, включително карантината, за гражданите на съседните страни - Германия, Лихтенщайн, Швейцария, Словакия, Словения, Чехия и Унгария, с изключение на Италия. Чехия и Словакия пък ще отворят границите си напълно от полунощ. От днес и Латвия вече няма да поставя под 14-дневна карантина при влизане на нейна територия гражданите на повече от 20 държави, сред които и България.

Испания работи по постепенно отваряне за туристи от някои страни, определяни като по-сигурни в борбата срещу COVID-19, от 22 юни. Мадрид бе определил преди време 1 юли като дата за отваряне на границите си за туризъм, който осигурява близо 12% от БВП.

Отложените заради коронавируса президентски избори в Полша ще се състоят на 28 юни. Вчера в Полша бе приет нов закон, според който в условията на пандемия изборите ще може да се проведат по смесен принцип - както с гласуване в секции, така и чрез изпращане на бюлетини по пощата за хора под карантина и за всички желаещи.

Европейската комисия реши да класифицира новия коронавирус като средно ниво на заплаха за работниците. Това позволява на работодателите в ЕС да прилагат по-леки мерки за безопасност на работното място, отколкото ако вирусът се счита за високорисков. Решението може да има големи икономически и здравни последици, тъй като ще окаже влияние върху разходите на компаниите при пълно възобновяване на дейността им.

Компанията Zoom регистрира огромен скок на печалбата през първото тримесечие заради използването на приложението й за видеоконферентна връзка в условия на карантина. Приходите са скочили с близо 170% до 328 млн. долара, а печалбата е достигнала 27 млн. при 198 хил. година по-рано. В края на първото тримесечие американската компания е имала 265 400 клиенти, ползващи платените й услуги, което е ръст с 354% на годишна база.

КАКВО СЛЕДИМ

Бюджетна комисия ще разгледа предложените промени в ДДС закона

Предложението за понижаване на 9% на ДДС за ресторанти и заведения ще разгледат в четвъртък депутатите от бюджетна комисия. Въпреки уверенията на властта, че по-ниският косвен данък ще бъде приет само при условие за по-високи заплати и осигуровки в сектора, депутати от ГЕРБ са внесли предложения за промени, с които на практика се дава възможност работодателите да продължат да осигуряват служителите си на минимална работна заплата, т.е. на 610 лв. Вероятно ще бъде прието и предложението на ДПС за по-нисък данък за памперси и бебешки пюрета.

Инвеститорите следят заседанието на ЕЦБ

Вниманието на инвеститорите в четвъртък ще бъде насочено към заседанието на управителния съвет на Европейската централна банка. Ръководената от Кристин Лагард институция може да даде знак, че ще разшири програмата си за изкупуване на облигации за 750 млрд. евро, за да подкрепи страните и бизнеса в еврозоната в условия на тежка криза заради пандемията от коронавирус.

НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Как Исландия победи коронавируса

Когато COVIC-19 достигна сравнително изолираната Исландия в края на февруари, заразата бързо се разпространи из населението, което наброява едва 380 хил. души, и за кратко страната дори бе сред тези с най-много болни спрямо населението в Европа. Исландия така и не наложи голяма карантина, сред малкото ограничения бяха тези за нощни клубове и фризьорски салони. Никой в Рейкявик не носи и маска. Въпреки това към средата на май в Исландия епидемията на практика е елиминирана. В последната седмица има едва два нови случая в цялата страна. Как островната държава е постигнала това и какво се случва в момента разказва The New Yorker в този изключително интересен репортаж.

Срядата премина без фойерверки на новинарския фронт, като отново се говореше основно за облекчаване на мерките заради коронавируса - премиерът иска от 15 юни да отпаднат всички забрани.

В икономическата комисия на парламента продължи безпроблемният ход на новата "Държавна петролна компания". Пак там беше изслушано и новото ръководство на Българската банка за развитие, което обаче по неясни причини беше закрито за журналисти. Пред Народното събрание беше планиран и екопротест заради промени в Закона за биологичното разнообразие, както и четириетажната бетонна постройка на 30 м от морето в местността Алепу край Созопол.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • D-r D

  Доста притеснително е, че Капитал си е заврял главата в пясъка и ни чува, ни вижда скандала с Божковите разкрития за корупцията в територията.

  Това, че местната журналистика е като в Комарницката карикатура със затворени очи, уши и уста изобщо не означава, че разкритията от Дубай ще се разсеят до уикенда.
  Капитал проспива фундаментална тема от обществен интерес по начин, по който я проспива - допускам - Пеефската кохорта.
  И кво: П=П?
  Досега всичко изнесено се потвърждава хронологично с факти:
  - след подсещането от Влади на "девойката" ДКХ набързо одобрява още Божкови "игри на късмета";
  - след като Домусчиев от името на ДКХ (?!) обещава "пълен съпорт" на Божков там, е сключен фамозният договор за десет години напред Черепа да плаща на тв на Гела по 20 млн на година;
  - поправката "Менда" от 2014 г е приета в спешен порядък след уговорка с шефа й.

  Но да оставим тия "съвпадения".
  Банковите документи нагледно показват, че в "Европейска БГ", където има куп закони за мерки срещу изпирането на пари и финансиране на тероризъм, ограничаващи тегленето на големи суми в бройакто и сума държавни органи, които (уж!) , следят това да се случва, физическито лице ВБ изтегля кеш на два пъти по 3 и кусур М И Л И О Н А !!!

  Медия, която не чува, не вижда и е няма е всичко друго, но не и медия...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.