Високо напрежение в БНР
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Високо напрежение в БНР

Управителният съвет на сваления директор на БНР Светослав Костов, започна да пречи на новоназначения - Андон Балтаков да реализира обещаните промени в медиата

Високо напрежение в БНР

Конфликт между генералния директор Андон Балтаков и управителния съвет на радиото показа сериозен проблем в обществената медиа

7026 прочитания

Управителният съвет на сваления директор на БНР Светослав Костов, започна да пречи на новоназначения - Андон Балтаков да реализира обещаните промени в медиата

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • Конфликт между генералния директор Андон Балтаков и управителния съвет на радиото показа сериозен проблем в обществената медиа.
 • Членовете на УС в момента са избрани от скандалния предишен шеф на БНР и работят срещу наследника му.
 • Ако тази ситуация на бъде решена със законови промени, всички идеи за модернизация на радиото ще бъдат блокирани.

Няколкомесечното спокойствие на "Драган Цанков" 4 - където е домът на Българското национално радио (БНР), се оказа измамно. Вероятно заради извънредното положение, предизвикано от епидемията от COVID-19, изглеждаше, че там всичко е нормално и нищо не се случва.

И така до преди няколко дни, когато трима от общо четиримата членовете на управителния съвет (УС) подадоха сигнал до Специализираната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) срещу генералния директор Андон Балтаков. Поводът за тези действия на членове на УС са договори за доставка на електроенергия за София и Благоевград, подписани от Балтаков, без съгласието на УС и неизпълнение на процедурите по обявяване на обществени поръчки. Копия на сигналите са пратени и до парламента и Съвета за електронни медии (СЕМ).

Това отново показа колко сериозни са щетите, които нанесе опитът за превземане на БНР от страна на кръгове около ДПС и Делян Пеевски преди няколко месеца. Тогава СЕМ избра за генерален директор Светослав Костов, който в разгара на избора на Иван Гешев за главен прокурор спря от ефир излъчването на програма "Хоризонт", за да заглуши евентуални критики към него. Това доведе до скандал, който приключи с уволнението на генералния директор и избирането на Андон Балтаков. Избраният от Светослав Костов управителен съвет на БНР обаче остана без промяна и сега конфликтите в радиото, изглежда, избухват с нова сила.

Как се стига до реакцията на УС?

За сигналите до спецпрокуратурата, АДФИ, парламента и СЕМ срещу Балтаков стана известно от публикация на един от членовете на УС, Стефан Ташев, в неговия профил във facebook. "Те са за груби нарушения на Закона за радио и телевизия, Правилника за организацията на работата и дейността на УС на БНР и Правилника за възлагане на обществени поръчки на БНР", пише Ташев, който е и бивш журналист. Това е красноречив знак, че член на УС се опитва да изнесе създалото се напрежение вътре в радиото извън него и да го направи достояние на медиите и така да провокира война срещу генералния директор, с когото по закон трябва да работят като екип.

Постът на Ташев е провокиран от писмо на Андон Балтаков, изпратено до работещите в радиото по вътрешната поща. В него буквално се казва, че "в искрен опит да водя открито и прозрачно управление на БНР съм длъжен да Ви информирам за сложен казус в управлението на БНР, предизвикан от некомпетентно управление от екипи на предишни генерални директори и занижен управленски контрол от страна на управителния съвет на БНР в периода преди 27.01.2020 г." се казва в писмото.

Три месеца след като Балтаков и екипът му започват да се опитват да изчистят "неразбориите, причинени от предишните ръководители, свързани с доставка на електроенергия за София и Благоевград, в пълното си право, трима членове на УС на БНР изискаха от мен обяснение за ситуацията с доставянето на ток", пише в писмото до журналистите вътре в радиото. Въпросът с доставката на ток е трябвало да се изчисти още през септември 2019 г., когато БНР подписва неизгодно по мнението на новия генерален директор Балтаков допълнение към договор, с което се увеличава цената на електроенергията с 20%. УС на БНР не проконтролира временното управление на БНР и през ноември 2019 г. БНР не стартира процедура за избор на доставчик на ток.

Подготовката за процедурата стартира едва на 13.02.2020 г., когато генерален директор вече е Балтаков. В обръщението до работещите в радиото той обяснява, че тъй като ситуацията по казуса с тока е сложна, за нейното решаване Балтаков е поискал директна помощ и съвет от Комисията за енергиийно и водно регулиране, а за създалата се ситуация е информирана и Агенцията за обществени поръчки. "Мисля, че загрижените въпроси на УС за ситуацията и как моят екип действа са от изключителна важност за стабилността на БНР, поради което реших да споделя с всички вас моето писмо до УС", пише геералният директор. Копие на писмото е изпратено и до СЕМ.

След тази вътрешна комуникация на директора следва писмо, изпратено и от УС по вътрешната поща до работещите в радиото. То е подписано от трима от общо четиримата членове на управленския орган - Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев. В него пише, че те също, водени от желанието за прозрачно управление на БНР, като членове на УС са длъжни да информират всички работещи в него за "сложния управленски казус" (според генералния директор Андон Балтаков), възникнал след тяхно писмо от 2 юни 2020 г.

"Държим да информираме работещите в БНР, че "казусът" не е никак сложен, както твърди генералният директор", отбелязва УС. Членовете на УС на БНР научили от генералния директор за "казуса с тока" от заседанието на директорския съвет на 1 юни 2020 г. "След елементарна проверка установихме, че БНР има подписан договор за доставка на електрическа енергия с фирмата "Мост енерджи" АД, с дата 09.04.2020 г., за срок от 12 месеца. А генералният директор на БНР Андон Балтаков е подписал пълномощно, заверено пред нотариус, на фирмата "Мост Енерджи" АД. Стойността на договора е за 244 800 лева с ДДС, като има подписана заявка от г-н Балтаков за поети задължения към фирмата. Договорът с "Мост енерджи" АД не е внасян за утвърждаване от управителния съвет на БНР и за нас това беше пълна изненада", пишат Тренчева, Маркова и Ташев до работещите в радиото.

"Капитал" потърси за коментар фирма "Мост енерджи", за да провери има ли сключен договор с БНР и за какъв период е той. От компанията казаха, че няма влязъл в сила договор и тя не е изпълнявала доставка. "По направено запитване от БНР на 7 април дадохме оферта. Възложителят е одобрил офертата и е инициирал процедура за смяна на доставчик, но тя е прекратена поради възражение от страна на предишния доставчик", коментираха от "Мост енерджи". Предишният доставчик е "Енерджи маркет", чийто двегодишен договор е официално изтекъл на 12 май, за което има и публикувани документи в регистъра на обществените поръчки. На практика, ако договорът с "Мост енерджи" не е влязъл в сила, а този с "Енерджи маркет" е изтекъл, то БНР би следвало да се снабдява с ток чрез т.нар. Доставчик от последна инстанция. Проблемът в този случай е, че цената на енергията е определена по закон и точно 2.5 пъти по-висока от пазарната. Което със сигурност води до сериозни допълнителни разходи за радиото.

Така версията, че генералният директор е сключил договор срещу правилата, издиша и очевидно е неправдоподобна. А с днешна дата тримата членове на УС на БНР - Тренчева, Маркова и Ташев, продължават да твърдят, че не възпрепятстват решенията на генералния директор и винаги са го подкрепяли.

Лошите знаци в БНР

Скандалът, предизвикан от договора за доставка на електричество, всъщност е много показателен пример за обтегнатите отношения между генерален директор и управителен съвет, които очевидно няма как да работят заедно от тук нататък. По този повод Съветът за електронни медии проведе срещи с директора на БНР и с управителния съвет. След тях пред няколко медии председателката на регулатора Бетина Жотева каза, че трябва двете страни да започнат да си говорят в интерес на радиото. В рамките на разговора си със СЕМ Балтаков е предупредил надзорниците, че е готов да напусне заради натиска, който се упражнява върху него.

Лош знак е и фактът, че вътрешни въпроси, които трябва да се разрешат от управленския екип в нормален диалог между директор и УС, излизат извън медията и биват подлагани на различни интерпретации в ущърб на БНР. Тонът на публичното говорене пред медиите беше зададен от управителния съвет, като дори един от членовете му изнесе документи публично. Това поражда съмнението на генералния директор, че няма как да работи с хора, които се изправят срещу него.

Още когато пое управлението на медиата в началото на годината, беше ясно, че новият генерален директор на БНР Андон Балтаков няма да има лесен и безоблачен мандат. За три години, колкото законът предвижда да ръководи радиото, от него се очаква не просто да успокои медиата след последната криза, която причини изборът на Светослав Костов, но да направи нещо по-важно - да назначи и развие успешен управленски екип, да стабилизира и развие програмите и в крайна сметка да запази авторитета на БНР като истинско обществено радио. Това беше и в основата на предложената от него амбициозна концепция.

Дали е възможно със сегашния управителен съвет? Едва ли. С действията си сега той продължава да се показва като политически назначен орган, за който са по-важни външни на радиото интереси. След уволнението на Светослав Костов членовете на управителния съвет - Стефан Ташев, Галя Тренчева, Мария Маркова и Димитър Димитров, предпочетоха да останат в БНР и сега се разбира защо. По действащия сега закон те не могат да бъдат принудени да напуснат, преди да е изтекъл мандатът им, ако сами доброволно не пожелаят да подадат оставка.

Всичко това означава, че ако не се намери разрешение на сегашния казус - например с промени в медийния закон, БНР ще продължи да бъде сериозно блокирано и вината за това този път ще бъде изцяло на управляващите.

Вътрешна подкрепа

Положителен знак за генералния директор на БНР е фактът, че 53-ма журналисти и служители на радиото са го подкрепили в подписка, изпратена до СЕМ. "С това писмо бихме искали да изразим нашето възмущение, тревога и несъгласие с последните епистоларни действия на членове на управителния съвет на БНР, с които отново се цели дестабилизация на работата на радиото", посочват журналистите. Те твърдят, че тримата членове на УС системно блокират работата на Андон Балтаков.

"За да бъде защитено доброто име на БНР и гарантирана нормалната работа на журналисти и служители, апелираме за вашата намеса. При положение, че членовете на колективния орган за управление на радиото не намерят конструктивна формула за работа и продължат да създават напрежение, да подадат оставките си", пишат журналистите до СЕМ
Темата накратко
 • Конфликт между генералния директор Андон Балтаков и управителния съвет на радиото показа сериозен проблем в обществената медиа.
 • Членовете на УС в момента са избрани от скандалния предишен шеф на БНР и работят срещу наследника му.
 • Ако тази ситуация на бъде решена със законови промени, всички идеи за модернизация на радиото ще бъдат блокирани.

Няколкомесечното спокойствие на "Драган Цанков" 4 - където е домът на Българското национално радио (БНР), се оказа измамно. Вероятно заради извънредното положение, предизвикано от епидемията от COVID-19, изглеждаше, че там всичко е нормално и нищо не се случва.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Пеефската отрова

 • kdo52372883

  #Тлъстакът напада чрез своите марионетки в УС на БНР. Следете внимателно какво ще направи НС - нов закон за радиото, "ревизия" на радиото и прочее...

 • 3
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  БНР не се е променяло от десетилетия насам. Светът, технологиите и битът на хората се проненят, но държавното радио си върви по инерция и звучи така, както звучеше преди 10, 20, 30 години, дори имената "Хоризонт" и "Христо Ботев" вече изглеждат абсурдно. Времето сякаш е застинало на Драган Цанков 4. Едно тромаво, нафталиново радио за пенсионери, русофили и носталгици, което обаче издържаме всички ние.

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#3] от "olga_kokoshkina":

  Очевидно Вие не слушате предаванията на Националното радио.

 • 5
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Единственото правилно решение би било и тримата от УС да бъдат посъветвани да напуснат. въпросът е кой да го направи. Бетина Жотева очевидно няма да го направи. Политическа сила? - едва ли. Самите журналисти в радиото - стачка срещу тройката на ДПС-то!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.