"Раздуйте, че ще му размажа физиономията"

Какво се разбира и какво не от скандалния запис, за който анонимният подател твърди, че е на Борисов, а премиерът се закле, че не е

Това е поредният запис, за който се твърди, че е на премиера
Това е поредният запис, за който се твърди, че е на премиера    ©  Правителствена пресслужба
Това е поредният запис, за който се твърди, че е на премиера
Това е поредният запис, за който се твърди, че е на премиера    ©  Правителствена пресслужба

В петък сутринта няколко медии ("Капитал" не е сред тях) получиха от анонимен мейл близо седемминутен запис на телефонен разговор. Твърдението на подателя е, че във файла с име "Бойко Unplugged!" главният герой е премиерът Борисов. Събеседникът му не става ясен - чува се само предполагаемият глас на премиера на фона на музика от телевизор. Следобед записът бе качен в платформите за споделяне Youtube и Soundcloud и, общо взето, цяла България се запозна със забележително вулгарното му съдържание и със скандални практики в управлението на държавата - ако, разбира се, гласът наистина е на премиера. Автентичността на записа, вероятно правен на 24 или 25 април 2019 г. - ако се съди по обсъжданите теми, засега не може да бъде потвърдена. Със сигурност и пускането на записа в навечерието на рождения ден на премиера не е случайно, но засега и източникът на атаката също е неясен.

Ето какво все пак се разбира от записа:

Кои са обсъжданите сюжети в записа?

 • В самото начало на разговора става ясно, че говорещият е бил потърсен от неизвестния му събеседник по повод изказване на председателя на парламента Цвета Караянчева за арменския геноцид. Датировката 24 април 2019 г. съвпада със случката, когато Караянчева отхвърля предложение на Валери Симеонов да се почете с минута мълчание арменският геноцид, извършен в периода 1915 - 1922 г. в рамките на Османската империя, тъй като предложението му не било внесено в парламента навреме. "Всички прекланяме глава пред жертвите на арменския геноцид", допълни обаче тя. В същото време през 2015 г. парламентът прие декларация, в която думата "геноцид" бе заменена с "масово изтребление". Говорещият обяснява на събеседника си, че "това не е спешно да ме търсите. Спешно е... спешно". След това изрежда куп цинични определения по повод председателката на парламента, отбелязвайки, че Караянчева може да обясни, че "е проста", че не прави разлика между "геноцид" и "масово изтребление".

 • След това обяснява, че с това извинение сам често се е измъквал, когато е действал в разрез с интересите на негови европейски колеги. "Викам - ей, не с лошо. Прост съм! Английският и ми е лош. Аз си мисля, че това искате." Споменава, че сутринта имал дори такъв случай по телефона (на който разговор станали свидетели Влади Горанов, Сотир - вероятно Цацаров, и Гешев) с "колегата баварец", на когото обяснил, че "вследствие на моята простотия всичко се е случило. И после на колегата унгарец. И на колегата поляк". Не става ясно по какъв повод е разговарял с европейските политици и кои точно са те. Завършва темата с мотото "прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен".

Какво е смущаващото?

Ако гласът наистина е на премиера, то записът е симптоматичен за езика на властта и стила на управление - нещо, което не е изненадващо, но представено на запис е, меко казано, стъписващо.

Грубите обиди по адрес на председателката на парламента Цвета Караянчева кореспондират и с пълната девалвация на институцията на парламента, която се случи за над десет години управление на Борисов.

По-притеснителни от това обаче са изводите за начина на управление на държавата, които записът разкрива:

 • натиск чрез КФН, която говорещият "вкарал" в частна компания, защото "на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене". Това е откровено доказателство как на теория независим регулатор се ползва за бухалка за разправа с някого, който не се съобразява с желанията на властта

 • дирижирана атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година

 • говорещият има предварителна информация от уж независимата прокуратура кога предстои да бъде обвинен зам.-министърът Манолев.

Отделно циничните коментари на гърба на европейски политици биха могли да придадат неприятен и отблъскващ международен привкус.

Кога е правен записът?

От контекста на разговора и събитията, обсъждани в него, може да се заключи, че записът е правен в периода 24-25 април 2019 г. - малко преди последните евроизбори.

В записа се говори за среща сутринта с "Влади Горанов беха Сотир, Гешев, по телефона и се смеят." Така по-вероятната дата е 24 април, сряда - това е денят, в който Борисов имаше ежеседмични тематични срещи с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и тогавашния председател на спецпрокуратурата Иван Гешев, на които обсъждаха официално "борбата с престъпността".

Сигурно ли е, че говори премиерът?

Без сериозна експертиза или друго солидно доказателство това не може да е 100% сигурно, но гласът силно прилича на този на Бойко Борисов - и като дикция, и като маниер. Той е разпознаваем въпреки фоновия шум (музика от "Сити тв"). Единственото по-особено е малко по-бавният темп на говорене от този, който сме свикнали да чуваме от премиера в медийните му изяви.

Той отрича ли?

Отричането на автентичността на записа от страна на Борисов се забави. Първата му реакция бе в петък вечер, когато той сподели в профила си популярен във Фейсбук сатиричен видеоклип, в който са монтирани той, Йорданка Фандъкова, Корнелия Нинова, Сергей Станишев и други на фона на песен на "Ъпсурт". Миксирани са различни реплики на премиера от тв интервюта. Коментарът към клипа бе "Забавляваме се". Реакцията му бе приета като намек, че смята изтеклия запис за монтаж.

В събота сутрин - навръх рождения си ден, Борисов бе на инспекция на строителството на "Хемус" и в поредното живо излъчване от джипа си каза по повод записа: "Това не може не да ме впечатли, да ме накарат да се замисля." След това добавя: "Това са 10-15 години, нищо ново не научиха. Като наближат избори, започват по един и същ начин - ментета, записват се. Е, Ненчо Балабанов (актьорът, който доста успешно имитираше премиера в "Господари на ефира") да го вземат - той най-готино ме имитира, и да кара от сутрин до вечер."

Единственото дотук пряко отрицание на автентичността на записа обаче дойде по-късно в събота пред силно предразположения към властта сайт "Епицентър" на Валерия Велева: "Заклевам се, 100% е лъжа. Това са 100% лъжи! И за записа, и за Божков! Личи си, че това не е моят глас. Събитията са в различни дни", казва Борисов.

Въпреки това толкова качествен монтаж от думи на премиера не може да се направи - някои от тях (като например квалификацията за шефката на парламента) няма как да се вземат от публичните му изяви. Другият вариант - да е нает професионален актьор, който да го имитира, също не е много убедителен. Хората, които могат да направят това, са само няколко и в общи линии са добре известни.

С кого говори човекът от записа?

Събеседникът на записания не се чува. Така че всички възможни изводи са напълно в полето на спекулациите. И все пак: Говорещият дава инструкции - какво да се прави занапред по споменатите теми, какво предстои, а за казуса с "Еврохолд" казва: "Раздуйте." По друг сюжет - този с къщите за гости, пита "как се движи" - неясно кое точно, но със сигурност не става дума за проверките и действията на институциите - за тях, както става ясно, той е много добре информиран предварително. Това навежда на мисълта, че е възможно да говори с представител на медия или с някого, който има взаимоотношения с медии.

Кога и как е правен записът?

В петък сайтът "Биволъ" - един от тези, до които е изпратен записът, анализира разпространения разговор. Дали е манипулиран самият запис не се разбира - това може да се установи с по-задълбочена техническа експертиза. Стават ясни обаче няколко други неща:

 • Изпратилият мейла е използвал услугата за анонимни съобщения guerrillamail.

 • Тази услуга анонимизира мейл адреса, но не скрива IP адреса на устройството, от което е изпратено съобщението - той отговаря на статичен адрес на мобилния оператор A1, но е възможно това да не е истинският адрес, ако е използван VPN или програма за скриване на IP адреси.

 • От метаданните на съобщението (ако не са били манипулирани) става ясно, че файлът е създаден на iPhone на 6.06.2020 г., т.е. е презапис на оригинала, тъй като събитията, които гласът коментира, са от 24-25 април 2019 г.

 • На устройството има и още записи, като този е първият пореден. Не е задължително обаче записите да са свързани.

Защо се случва сега и какъв може да е ефектът?

Това не е първият път, в който излиза запис, на който се твърди, че е на премиера. Не е дори и вторият. Не е даже и третият.

 • В друг разговор с шефа на митниците Бойко Борисов искаше при него да бъде назначен човек, с когото той играе футбол.

Всеки от тези разговори предизвика някакво внимание за известно време, но нито един от тях не успя да навреди дългосрочно на Бойко Борисов и ГЕРБ. Това, разбира се, не означава задължително, че и сега ще се случи същото. Ситуацията в момента е различна, но записът едва ли ще предизвика революция. Основната причина за това е, че от него всъщност не се научава нещо, което до момента е било неизвестно:

 • Едва ли някой е живял с илюзиите, че Бойко Борисов е рицар на изящното слово или има многопластова душевност - неговите качества са други. Разбира се, да го знаеш по принцип е едно, да чуеш директно комбинацията от чалга и псувни сигурно е неприятно за по-чувствителните уши. Но пък по-фините хора в България нямат особена електорална тежест, така че е спорно дали това е щета или полза за Борисов.

 • Почти всички държавни органи, които трябва да са независими, отдавна са напълно смачкани и превзети. И това се вижда (много отпреди този разговор) през действията не само на КФН, но и на КЗК и доста по-важни институции като прокуратура и съд. Така властта на Борисов е напълно безконтролна и той прави каквото си реши.

 • Хората от отбора на Бойко Борисов - лицата, назначени от ГЕРБ на високи държавни позиции, отдавна знаят, че ще бъдат изхвърлени оттам, за да се спаси самият премиер. Това е и причината високите постове в държавата през последните години да се заемат предимно от посредствени хора, с по-ниски критерии за лично достойнство. Те никога през живота си не са и мечтали да стигнат до тях и затова са склонни да поемат риска от унизително отношение.

Иначе казано, вероятното развитие на този случай ще е да предизвика вълна от възмущение в средите, които така или иначе са настроени негативно към Бойко Борисов и ГЕРБ, и най-много съучастническо хихикане във всички останали. След което случаят ще бъде забравен.

Това обаче не означава, че от записа не могат да се направят интересни изводи. Може би най-важният от тях е, че Борисов има още един враг с достъп до информация от най-близкото му обкръжение. Публикуването на този запис сега, в разгара на напрежението с Васил Божков и в навечерието на рождения му ден, означава, че някой започва яростна война срещу премиера. Кой е той на етапа не може да се каже със сигурност. Самият Борисов вероятно знае - все пак записът е направен от човек, който е буквално до него, но ако той не го каже публично, единственият начин да се разбере е, като се проследят конфронтациите през следващите седмици.