Вечерни новини: Само 1% от пловдивчани са с антитела; Започват преговорите за новите бойни кораби за 1 млрд. лв.

И още: Обществените поръчки са на нова онлайн платформа; Броят на заразените за последните 24 часа спадна тройно; Гърция отвори границата

Днешният ден като че ли мина под знака на позититивните коронавирус новини. Първоначално от кризисния щаб обявиха трикратно спадане на броя заразени за последните 24 часа. Това може би подкрепя тяхната теза, че става дума за отделни огнища на болестта, които бързо се изолират, а не за втора вълна. Днес бе обявено и първото национално представително проучване на тема коронавирус, според което само около 1% от хората в Пловдив са се срещали с болестта. То в някаква степен опровергава теорията, че епидемията върви безшумно в много по-големи мащаби от обявените.

И за да стане настроението по лятному лежерно, точно в 12 ч. днес Гърция отвори границата си за български граждани, с което беломорският туристически сезон официално бе открит. Въпросната новина може би не е чак толкова добра за българския туристически и транспортен бранш, чиито представители блокираха в знак на протест днес централния столичен булевард "Цар Освободител" и пл. "Александър Батенберг", тъй като правителството не ги подкрепяло достатъчно.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Само 1% от жителите на Пловдив имат антитела за коронавируса

Едва 1.08% от пловдивчани са имали среща с коронавируса. Това показват крайните резултати от първото в България представително проучване за наличие на антитела срещу новия вирус. Само шест от общо 553 души - подбрани през представителна случайна извадка, са дали положителни резултати на серологичните тестове. Отделно са изследвани и 200 медицински лица в града, като сред тях също има 6 положителни проби - или 3%. Резултатите показват, че много малък процент от хората са се срещали с вируса и следователно огромна част от обществото е уязвима. Ако чакаме да стигнем 70% и да достигнем общ и колективен имунитет, трябва да минат 2-3 години с този темп и ще платим висока цена в човешки животи, коментира доц. Ангел Кунчев от кризисния щаб, който представи резултатите в Пловдив.

Започват преговорите за новите бойни кораби за 1 млрд. лв.

Министерството на отбраната (МО) стартира преговорите с германската фирма "Люрсен" за строеж на два модулни патрулни кораба за нуждите на бойния флот, като цената на проекта е близо 1 млрд. лв. Това според военния министър Красимир Каракачанов най-вероятно ще се случи на 16 юни, като причина за забавянето е била епидемията от новия коронавирус. На практика процедурата за придобиване на двете корвети беше временно замразена заради жалба на другия участник в надпреварата - италианската отбранителна фирма "Финкантиери", пред Върховния административен съд (ВАС).

Не е ясно каква точно е съдбата на делото в момента, тъй като на 29 май магистратите са засекретили производството. По всичко личи обаче, че спорът явно не се развива в полза на "Финкантиери", щом МО вече е решило да премине към следващата стъпка и да започне да преговаря с германците по параметрите на евентуалната сделка, която по думите на Каракачанов би трябвало да бъде сключена най-късно до края на годината.

Обществените поръчки са на нова онлайн платформа. Наплив като за последно на старата

От 14 юни заработи новата електронна платформа за обществени поръчки и вече всички възложители трябва да обявяват търговете си през нея. Затова и не е изненадващо, че в последния работен ден преди това - петък, 12 юни, са обявени в пъти повече процедури отколкото през последните месеци - цели 366 на фона на обичайния брой от около 100. Причината вероятно е, че работата с новата платформа може да затруднява някои възложители - основно държавни и общински структури, тъй като е голяма дигитална промяна, и те са искали поръчките да се проведат по стария начин.

Страховете от коронавируса се завърнаха на пазарите

След няколко месеца на почти постоянен ръст нагоре пазарите по света отново се движат от страх заради коронавируса. Индексите в Европа и Азия навлязоха в червена територия, в САЩ също продължават да са на червено, след като миналата седмица беше най-лошата от март насам. И макар да са далеч от спадовете с по 5-6% от края на миналата седмица, днес средно акциите в индексите губят между 1 и 3%. Новата вълна от страх на пазарите достигна и криптовалутите. Цената на Bitcoin вече е около 9 хил. долара за монета, като активът загуби 10% от стойността си в рамките на седмица.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Представители на туристическия и транспортния бранш се събраха на протест пред Министерския съвет днес, за да изразят недоволство си от недостатъчната подкрепа, която получават от държавата покрай пандемията от коронавирус. Над сто автобуса блокираха бул. "Цар Освободител" при площад "Александър Батенберг" под надслов "SOS туризъм". Няколко часа по-късно транспортният министър Росен Желязков обеща на сектора грантова схема на стойност 30 млн. лв.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Не да ни питат "с какво ще подкрепите туристическия бранш", а да си привлекат тези близо милион българи, които ще отидат да си изхарчат парите в Гърция. Диалогът на туристическия бранш с хората: Да им кажат - елате, рибата ни е по-хубава, по-прясна, по-евтина. Хотелите ни са по-хубави, по-евтини, по-чисти, по-сигурни."

Министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Броят на заразените с коронавирус в България за последните 24 часа спадна тройно в сравнение с ден по-рано, след като бяха отчетени само 24 нови случая на територията на цялата страна. Резултатите са на база 1409 теста срещу 1975 предния ден. В неделя потвърдените случаи на дневна база бяха 75, а дните преди това - по над 100. За последното денонощие са починали двама болни, 244 са общо хоспитализираните, а 15 от тях са в интензивни отделения.

Носенето на маски вече е задължително от днес само в три случая: в обществения транспорт, в лечебните заведения и в аптеките. Мярката е валидна до края на извънредната епидемична обстановка на 30 юни. Силно препоръчително е използването на маски на всички останали обществени места на закрито, където има струпване на повече хора, както и от лица, които имат симптоми на заболяване.

Пътуването от България към Гърция вече е свободно, считано от 12 часа на обед днес, което предизвика километрични опашки по граничните пунктове. Туристическият сезон в южната ни съседка е официално открит от събота, като властите в страната обявиха, че ще извършват тестове за коронавирус на случаен принцип, а хората с положителни резултати ще бъдат поставени под карантина за 14 дни. Летищата в Атина и Солун също вече приемат международни полети.

Европейската комисия пусна днес сайта Re-open EU в полза на всички европейски граждани, които искат да пътуват. Онлайн платформата ще предоставя в реално време практическа информация за всички достъпни дестинации, режима за преминаване на границите, възможностите за превоз, ограниченията, карантинните мерки на съответното място и всякакви други практически съвети, които биха улеснили живота на пътуващите. Информацията е достъпна на всичките 24 езика на страните в ЕС.

Япония планира да ограничи възможностите чуждестранни инвеститори да поемат контрола върху местни компании, свързани с производство на медикаменти и апаратура за лечение на болни, заразени с новия коронавирус. Кандидатите ще трябва да получат от правителството разрешение, ако ще купуват над 1% от акциите на такива фирми. Промените влизат в сила от 15 юли.

Британската петролна компания BP ще отпише през второто тримесечие активи на стойност между 13 и 17.5 млрд. долара. Тя също така ще преразгледа плановете си за сондажи за петрол, след като е направила нова оценка на бъдещото развитие на сектора и очаква по-слабо търсене на суровината, тъй като глобалната икономика ще усеща последиците от пандемията по-дълго време. Миналата седмица BP обяви, че ще освободи 10 хил. служители, основно в администрацията.

КАКВО СЛЕДИМ

Парламентът ще одобри свободен пазар за ток за всички бизнеси

Във вторник промените в Закона за енергетиката ще бъдат разгледани на второ четене в ресорната комисия в Народното събрание. Те предвиждат от 1 октомври всички небитови потребители задължително да излязат на свободния пазар и да си купуват ток на пазарно договорени цени. Става въпрос за общо 506 хил. търговски обекта, собственост на над 300 хил. фирми.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Как чернокож спаси крайнодесен демонстрант в Лондон

Протести обхванаха САЩ и много градове в Европа и по света, след случая на убития от полицията в Минеаполис чернокож мъж Джордж Флойд на 25 май. В Лондон случаят провокира както протести срещу расизма, така и контрадемонстрации от крайнодесни групи, които през уикенда влязоха в сблъсъци. Снимка на фотографа Дилън Мартинес от агенция "Ройтерс" на чернокож мъж, спасяващ крайнодесен протестиращ, предизвика силен интерес през последните дни. Британските медии определиха мъжа като Патрик Хатчинсън, личен треньор. Мъжът от групата на крайнодесните е бил заобиколен от протестиращи и животът му е бил застрашен. Хатчинсън го е вдигнал и го е поставил на раменете си и го е занесъл при полицията, докато момчетата са го пазили.