Вечерни новини: Пробив в лечението на COVID-19, президентът иска експертиза дали Борисов е на записа

Вечерни новини: Пробив в лечението на COVID-19, президентът иска експертиза дали Борисов е на записа

И още: Продажбите на дребно в САЩ рязко скачат през април, адвокатите искат увеличение на минималните си възнаграждения

10597 прочитания

Новините за коронавируса през последните месеци рядко са добри, но днес от Великобритания дойде полъх на надежда. Британски учени публикуваха резултати от проучване, според което едно масово използвано и в момента лекарство намалява значително смъртността от COVID-19-19. Това може чувствително да намали натиска върху болниците и да направи здравната част от кризата по-лека.

В България ритъмът на новините днес беше спокоен, като водещи роли в него имаха президентът, който призова за експертиза на записа, в който се твърди, че говори Бойко Борисов, както и Конституционният съд, който остави забраната за дивото къмпингуване.

След два поредни дни наводнения хората във Варна следят прогнозата за времето с особено внимание. За тяхно съжаление през следващите дни комбинациите от малко повече дъжд и кошмарно ремонтирана инфраструктура ще продължават да превръщат морския град в балканска Венеция.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Масово лекарство намалява смъртността отCOVID-19 с до една трета

Сравнително евтиното и широко достъпно лекарство дексометазон може сериозно да намали смъртността от COVID-19, показват резултатите от мащабно проучване във Великобритания. Това е кортикостероид, който и сега се използва за лечение на тежки алергии, астма и белодробни заболявания. Данните на британските учени показват, че прилагането му намалява риска от смърт при хора на изкуствена вентилация от 40% на 28%, а при тези на кислородна терапия от 25% на 20%. "Това е единственото лекарство до момента, което доказано намалява смъртността. Това е сериозен пробив", казва пред BBC проф. Питър Хорби, който ръководи програмата за намиране на ефективни лекарства срещу новия коронавирус.

Изследването е част от мащабно проучване, платено от британското правителство, което тества шест съществуващи медикамента, за които се смяташе, че могат да са полезни при лечението на COVID-19. Освен дексометазон се проучваха още хлорохин, антибиотикът азитромицин, плазма от преборили вируса, лекарството срещу ХИВ лопинавир/ритонавир и противовъзпалителният препарат тоцилизумаб. От приключилите до момента изпитания това е първото лекарство, което има сериозен ефект.

Президентът поиска експертиза на записа, за който се твърди, че е на Бойко Борисов

Президентът Румен Радев заяви, че е нужно спешно да се направи експертиза на записа, на който се твърди, че говори Бойко Борисов. Той беше разпространен в края на миналата седмица и (ако това е премиерът) включва скандални признания за намеса в работата на независими органи и изключително грубо отношение към председателката на парламента Цецка Цачева и няколко премиери на държави от ЕС. "Тук не става въпрос просто за г-н Борисов, а за министър-председателя на България, става въпрос за държавата ни, която е дълбоко дискредитирана. Този запис е груба, брутална атака срещу българския парламент, срещу нашето европейско развитие. Той демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление. Ако Борисов и неговият кръг твърдят, че записът е фалшив, този фалшификат трябва непременно да бъде установен и най-строго наказан", каза президентът днес.

След оповестяването на записа премиерът първо се опита да го иронизира записа, после отрече категорично, че е верен и последно заяви, че няма да се занимава с него. Изказването на президента е единствената реакция от друг държавен орган на случилото се.

Адвокатите искат увеличение на минималните си възнаграждения

Висшият адвокатски съвет (ВадС) публикува за обществено обсъждане проект за промени в наредбата за минималните адвокатски хонорари, с която се връщат по-високите размери на адвокатските възнаграждения, приети през 2014 г. Причината е, че през май т.г. Върховният административен съд отмени промените от 2014 г. по процедурни съображения - проектът тогава не е бил публикуван за обществено обсъждане. С отмяната адвокатските възнаграждения се върнаха на нивото си от преди 2009 г. По закон ВАдС утвърждава с наредба минималните размери на адвокатските възнаграждения, а хонорарите се определят по споразумение между адвокат и клиент. Практиката с минимални фиксирани цени съществува само в няколко гилдии и пречи на конкуренцията, но досега никой управляващ не е предложил премахването им за адвокати и архитекти.

Правителство, работодатели и синдикати подписват двегодишен план за действие

Започналите преди половин година преговори за тристранно споразумение утре ще завърши с подписване на документ, чиято цел е да очертае нещо като икономическа и социална програма за идните две години с акцент върху първите шест месеца. Извън факта, че мандатът на правителството на ГЕРБ свършва следващата пролет, в проектоспоразумението се чертаят основно общи насоки като облекчаване на административните пречки и повече електронни услуги. В енергетиката са надделяли синдикалните организации, тъй като е предвидено да не се затварят въглищни централи, а да се търси начин за финансовото оздравяване на ТЕЦ "Марица-изток 2" и поддържането й след 2025 г. въпреки европейските правила, а Зелената сделка е обявена за опасна за конкурентоспособността на ЕС и се настоява за придържане към минималните цели за ограничаване на парниковите газове.

Има и няколко позитива - вече не се говори за късане на договорите с американските централи и се настоява за пълна свобода на пазара на ток. В социалната част повечето предложения явно са дошли от синдикатите, защото се говори за увеличаване на приходите и разходите на Държавното обществено осигуряване, което вероятно значи вдигане на осигуровки, поставяне на препоръчителен индекс за ръст на заплатите в частния сектор и задължително увеличение увеличение в бюджетния.

Продажбите на дребно в САЩ с рязък скок през май спрямо април

Продажбите на дребно в САЩ се повишиха със 17.7% на месечна база през май и са над два пъти повече от очаквания ръст от 8%. През април спадът беше 14.7% заради карантината за ограничаване на разпространението на коронавируса. Данните показват, че американската икономика се опитва да се справи с щетите от пандемията. Общите продажби от март до май са спаднали с 10.5% в сравнение със същия период на миналата година.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Северна Корея взриви буквално бюрото за връзка с Южна Корея

Северна Корея взриви днес междукорейския офис за връзка в граничния град Кесон, съобщи АР. Новината беше потвърдена от южнокорейското министерство на националното обединение. Според някои експерти така Пхенян изразява недоволството си, че съвместни икономически проекти с Южна Корея не се възобновяват заради американските санкции срещу страната. След взрива въоръжените сили на Южна Корея засилиха наблюдението на действията на Северна Корея. По-рано Пхенян заплаши да разруши сградата на фона на критиките, че Сеул не е успял да спре прехвърлянето на пропагандни листовки от активисти през границата. В събота влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, предупреди, че офисът може да бъде унищожен, а севернокорейската армия си запазва правото да предприеме ответни действия срещу Юга.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ

Броят на потвърдените нови случаи на коронавирус в последното денонощие е 51 от изследвани 1794 проби. Това е двойно повече от отчетените вчера, но по-малко от рекордните резултати по дни от предходната седмица. Общият брой на случаите вече е 3341, като 1381 от тях са активни. В болница са 253 пациенти, 14 от които в интензивни отделения. Излекуваните пък са 1784. Два нови смъртни случая има за изминалите 24 часа - мъж на 41 г. и жена на 82 г. Така жертвите на болестта достигат 176.

На 26 юни в България ще пристигнат първите чартърни полети до бургаското летище, а във Варна това ще стане на 29 юни, съобщи във вторник туристическият министър Николина Ангелкова, допълвайки, че те ще са от Чехия, Полша и Германия. Данните към момента са, че от края на юни до края на септември са планирани над 10 600 полета, а във Варна - 6400.

Общината в Благоевград е затворена, след като е главният архитект е дал положителна проба за коронавирус, а всички, които са били в контакт с него, сред които и около 30 служители на общината, са подложени на изследване, съобщи БТА. Главният архитект Васил Тинчев е настанен от вчера в инфекциозно отделение на местната болница.

Плевенското село Буковлък от днес е под карантина. Общо 76 души там са заразени или контактни със заразени и няма да бъдат допускани да излизат от селището, съобщи БНР. На две места - на входа за Плевен и изхода за село Въбел, вече има полицейски постове и засилено полицейското присъствие. В селото, което наброява над 4500 души, за последното денонощие има 20 новооткрити случая.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус по света надхвърли 8 млн., като повече от половината от тях са в Европа и в САЩ. Жертвите са над 435 хил. Последният един милион нови случая е достигнат едва за 8 дни. Предполага се, че това е само част от реалния брой, тъй като много страни не тестват достатъчно или тестват само тежките случаи. В Бразилия например има 900 хил. официални случая, но според анализатори реално те са 10 до 15 пъти повече.

Северна Македония ще проведе парламентарни избори на 15 юли въпреки новия голям пик на коронавирус в страната. Това се договориха в понеделник партиите, като един от мотивите е именно пандемията - да има в Скопие нормално функциониращо правителство преди есента, когато епидемията може да се засили. Изборите са важни и за преговорите на страната за членство в ЕС.

Албания и Косово отчетоха рекорден брой нови случаи на коронавируса. В Албания има 69 нови заразени, най-големият брой досега, в различни компании и държавни служби. В съседно Косово властите огласиха вчера 129 нови случая и призоваха да се затворят всички работни места, където е установена зараза.

Развиващите се страни ще бъдат най-засегнати от очаквания спад на чуждестранните инвестиции с 40% тази година заради кризата с коронавируса, показва прогноза на ООН. Предвижданията са преките чужди инвестиции да спаднат под 1 трлн. долара за първи път от 2005 г., като миналата година бяха 1.54 трлн. долара. Очакванията са инвестициите да намалеят с още 5 до 10% догодина, преди да започнат да се възстановяват през 2022 г.

Швейцарската икономиката ще отчете най-големия спад от десетилетия тази година, тъй като коронавирусът е засегнал производството и заетостта, обяви правителството. Очакваният спад от 6.2% ще бъде по-малък, отколкото се предвиждаше, но ще е най-големият от 1975 г., когато страната понесе последиците от сътресенията с петролните цени. Прогнозите са, че безработицата тази година ще достигне 3.8%.

КАКВО СЛЕДИМ

ГЕРБ среща Патриоти

Съдбата на предложението на ВМРО за създаването на доброволни отряди ще е една от основните теми на коалиционния съвет на управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти", който ще се проведе в сряда. До свикването му се стигна, след като миналата седмица предложената от формацията на Каракачанов поправка в Закона на МВР беше отхвърлена на второ четене в пленарната зала с помощта на ГЕРБ. Това предизвика напрежение в мнозинството, след като от ВМРО обявиха, че ГЕРБ не изпълняват поетите ангажименти в програмата за управление, и обвиниха партньорите от формацията на Борисов в колаборация с ДПС.

Новините за коронавируса през последните месеци рядко са добри, но днес от Великобритания дойде полъх на надежда. Британски учени публикуваха резултати от проучване, според което едно масово използвано и в момента лекарство намалява значително смъртността от COVID-19-19. Това може чувствително да намали натиска върху болниците и да направи здравната част от кризата по-лека.

В България ритъмът на новините днес беше спокоен, като водещи роли в него имаха президентът, който призова за експертиза на записа, в който се твърди, че говори Бойко Борисов, както и Конституционният съд, който остави забраната за дивото къмпингуване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


2 коментара
 • 1
  dr.watson avatar :-|
  dr.watson

  Хубаво, но фразата "британски учени" означава, че български журналист преписва нещо крайно съмнително от английски вестник. Така че толкова по новината.

 • 2
  dr.web avatar :-|
  dr.web

  По повод израза "кошмарно ремонтирана инфраструктура" в началото на тази онлайн статията: няма вече майстори в страната, те измряха всичките, защото са от времето на соца (знаейки "адета" на българските така наречени журналисти или журналя, това не бива да се схваща като някаква политическа агитация, за връщане назад в "онези години") даже и без коронавируса да им е "помогнал", а днешните така наречени "майстори" гледат само "да вземат едни пари" и после, естествено, да бегат, т.е. кой с каквото може. А по повод предходния коментар за навика да се преписва - той е характерен в днешно време не само за българските журналисти, журналя и други подобни на тях - той е масово явление, благодарение на новите технологии, които нови технологии, за съжабение, далеч са изпреварили моралния статут на човешките хуманоиди по света.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход