Прокуратурата арестува Пламен Бобоков за неплатена гаранция, която той е платил

Действията на държавното обвинение са в пълно противоречие с Наказтелно-процесуалния кодекс

Пламен Бобоков
Пламен Бобоков    ©  Надежда Чипева
Пламен Бобоков
Пламен Бобоков    ©  Надежда Чипева

Прокурор Генка Брезашка от Специализираната прокуратура е задържала за 72 часа бизнесмена Пламен Бобоков, съобщиха от "Приста ойл".

Според обвинението той не е внесъл гаранцията от 1 млн. лв., която му е била наложена с повдигането на обвинение. Адвокатът на Бобоков Ина Лулчева е обжалвала пред Специализирания съд размера на гаранцията, но вчера е било получено съобщение, че жалбата е оставена без уважение, тъй като според съда срокът е бил изпуснат. Веднага след като са получили уведомлението от съда, Бобоков внесъл рекордната по размер гаранция.

Въпреки това той е задържан в четвъртък сутринта за 72 часа, тъй като прокуратурата приема, че не е внесъл в срок гаранцията си. Най-вероятно обвинението ще поиска съдът да наложи на Бобоков по-тежка мярка за неотклонение.

Поведението на държавното обвинение нарушава Наказателно-процесуалния кодекс, който е категоричен, че обжалването на размера на гаранцията, наложена от органите на досъдебното производство, спира изпълнението на мярката, т.е. обвиняемият няма задължение да я внесе до произнасянето на съда. Когато жалбата не бъде уважена (какъвто е случаят) и обвиняемият бъде уведомен, той има три дни да внесе гаранцията - нещо, което Бобоков е направил още в деня, в който е получил съобщението от съда.

Прокуратурата проведе акция срещу собствениците на "Монбат" и "Приста ойл" в края на май. С братя Бобокови бяха задържани също бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Желев, бившият директор на регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов, както и бившият служител на "Монбат" Васил Богданов, който е сред ключовите свидетели на обвинението. Пламен Бобоков, който не се занимава оперативно с "Монбат", беше освободен под гаранция.

Те бяха обвинени в участие в организирана престъпна група, като тезата на прокуратурата е, че са създали организация за складиране на отпадък от преработката на използвани акумулатори в противоречие на законовите изисквания.

В ареста за постоянно останаха Желев, Атанас Бобоков, Габриел Савов и Миховски. Айгюн Еминов и Васил Богданов, на чиито обяснения се базира обвинението, бяха освободени под домашен арест. Показанията на Богданов, който работи за конкурентна на "Монбат" фирма, съдържа твърдения за създадена от държавата корупционна схема при обработка на отпадъците, за която обаче няма обвинения.