Президентът наложи вето на промените в Закона за МВР и новото звено за охрана

Законът е неясен, несъгласуван с други закони и създава възможност да бъде запълнен с различно съдържание

Както обеща в края на миналата седмица, президентът Румен Радев наложи вето върху част от промените в Закона за МВР, с които изненадващо и без мотиви, без обществено обсъждане и оценка на въздействието парламентът гласува за създаването на служба да охрана в МВР, която изцяло дублира правомощията на Националната служба за охрана (НСО). Според президента националната сигурност е базова ценност в конституционния ред и всяко решение в тази сфера трябва да се ръководи от критериите ефективност, ефикасност и безопасност. В случая обаче това съвсем не е така - промените са неясни, несъгласувани с други закони и създават възможност да бъдат запълнени с различно съдържание при тяхното прилагане.

Към момента охранителната дейност на МВР се свежда до няколко типа дейности, изрично изброени в закона: патрулно-постова, наблюдение на границата и летищата, охрана на стратегически обекти, дипломатически представителства, охрана на мероприятия, конвоиране и др. Сега към тях се прибавя нова дейност, която е формулирана твърде неясно и без да се очертават параметрите й по обхват и предназначение. Новата мегадирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" (ДЖСОБТ) се създава с обединяването на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма и ще охранява "служители на органи на власт" (повече по темата вижте тук).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


2 коментара
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  Този път ще се съглася с мосю президон - аман от пазванти ...

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Темата е много по-дълбока от огласената промяна на текст в ЗМВР.

  На пръв поглед действията са по типичния за Баце от Банкя тертип: решил е да покаже на президента кой е шефът и да поореже и така кльощавите му правомощия. Реално по отношение на НСО правомощията на президента се изразяват ЕДИНСТВЕНО в назначаване на директора на службата. Нищо повече!
  Затова явно прицелът е другаде – в унищожаването на единната система за охрана и феодализирането й.

  Това е стара ДСП-идея, огласена неотдавна от Данчо Ментата и Пееф в отговор на повдигането отново на въпроса за абсолютно незаконната охрана от НСО на дебелото и почетния. С тия законодателни промени Герб демонстрира тотална зависимост от ДПС на всички възможни нива! ПГ на Герб е роботът, чието дистанционно е в Бояна...

  Много видимо е какво следва от това!
  Феодализира се елемент от националната сигурност: ние си пазим наш,те, вие се пазете ваш,те...

  С превръщането на Бюрото за защита на свидетели в преторианска гвардия на Гешев и Со бойковците правят овладения отдавна правосъден вилайет на Доган просто държава в държавата със своя въоръжена сила, която - при нужда - може да се противопостави на друга държавна силова структура.
  Същото ще се случи с охраната на МС, оная най-"простата кърджалийска...", оня с БИЛА торбата, сараите...

  Някой помни ли във времето на мутрите как антимафиоти се избиха с БОП-аджии в Белите брези? Е, същото ще се случва по коридорите на Съдебната палата или МС, ако някой реши да ограничава неприкосновеността на триумвирата: едните държавни служители ще стрелят по другите, барикадирани зад дебелите врати на държавните институции...

  Държавата се разсипва.
  Трябва ни денацификация от Герб. Но както я правеха американците, а не руснаците през 1945 г!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход