Още международни организации подкрепиха издателя на "Капитал" и "Дневник"

Заради делото срещу Иво Прокопиев Европейският център за свобода на пресата настоява ЕС да се намеси за върховенството на закона в България

Според Световната асоциация на издателите на новини делото може да се превърне в пример за изнудване на независими медии.
Според Световната асоциация на издателите на новини делото може да се превърне в пример за изнудване на независими медии.
Според Световната асоциация на издателите на новини делото може да се превърне в пример за изнудване на независими медии.    ©  Надежда Чипева
Според Световната асоциация на издателите на новини делото може да се превърне в пример за изнудване на независими медии.    ©  Надежда Чипева

Под заглавие "Подозрение за политическа намеса срещу независими медии в България" изпълнителният директор Световната асоциация на издателите на новини (WAN-IFRA) Венсан Пейрен публикува в събота обширна позиция на организацията по казуса с делото срещу издателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, по което Специализираният наказателен съд ще се произнесе в неделя, 28 юни. В нея той изразява опасения, че делото може да се превърне в нов пример за политическо изнудване на независимата българска преса. "То отново хвърля светлина върху трайното отслабване на независимостта и плурализма на българските медии през последните 15 години и тревожното отсъствие на проверка от властите в ЕС на медийните проблеми в страната", заявява Пейрен.

Базираната в Париж WAN-IFRA е с представителен статут в ООН, ЮНЕСКО и Съвета на Европа и обединява близо 80 национални сдружения на издатели на почти 18 хиляди новинарски вестници и сайтове. Базираната в Париж организация е с представителен статут в ООН, ЮНЕСКО и Съвета на Европа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Настоятелно моля Капитал за две неща:

  1. Нещо като редактор да чете текстовете, за да не се получава това: "Базираната в Париж WAN-IFRA е с представителен статут в ООН, ЮНЕСКО и Съвета на Европа и обединява близо 80 национални сдружения на издатели на почти 18 хиляди новинарски вестници и сайтове. Базираната в Париж организация е с представителен статут в ООН, ЮНЕСКО и Съвета на Европа..."

  2. Процесът ЧЕЗ не е единствено срещу г-н Прокопиев. Целенасоченото му отделяне (като издател) от другите петима обвинени по делото не прави услуга никому, защото изкарва присъствието на останалите само като мизенсцен на разправата с един издател. Мисля, че Орбан в Унгария беше предприел подобен съдебен поход срещу издател и бленуваната Европа не си мръдна пръста...

  И трето - непредвидено:
  3. Концепцията на властта е, че този процес срещу бивши министри на все още действащия мин.-председател, индустриалец и издател, лобисти и пр. е легитимна битка с корупцията по върховете на държавата, което е отбелязано във всички отчети пред Брюксел. Там ги ивтересуват отчетите, не същината на порцесите. И никога не е било различно.

  На никого в Европа не му е зор за жизнените пируети през изтеклите години нито на Дянков, нито на Трайков, нито на Прокопиев и Со. Те са обвинени за нещо, което няма общо със свободата на словото, към което има косвено отношение само г-н Прокопиев.

  Успешна защитна стратегия би било на местна почва да се п сочат абсурдите в обвинението, в процедурата и в решенията на спецправосъдието.

  И да се приеме, че делото - по липса на друг - ще следва шаблона на делото "Иванчева-Петрова": протакане за изтормозване на обвинените, безумна присъда на първа специнстанция, второ протакане за доизтормозване на обвинените, потвърждаване на втора специнстанция, трето протакане за изтормозване на обвинените, отменяне на присъдата от ВКС.

  Но дотогава ще минат години.
  Ако междувременно не се случат назряващите в БГ качествени изменения, които да променят шаблона.
  И не само него...

  Нередност?
 • 2
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  Делото е срещу Иво Прокопиев, останалите - Симеон Дянков, Трайчо Трайков и тримата от Инвестор - са добавени само защото съвсем няма за какво прокуратурата да се закачи. А Иво Прокопиев е атакуван само заради медиите си, въпреки че - и точно защото! - Цацаров изрично подчерта, че запорирането на имуществото е на фирмите, а не на изданията му, като че ли не е ясно, че медиите му не могат да се финансират, ако се отнеме имущество то му.
  Не съм наясно с възможното правно развитие на делото, но ми се струва, че дори и да го осъдят на затвор, той все пак ще остане на свобода, докато присъдата се обжалва и в края на краищата справедливостта ще възтържествува, но с цената на неговото и на съпругата му здраве.
  Мислете за кого гласувате!

  Нередност?
Нов коментар