Гардове блъскаха Христо Иванов, за да не стъпи на "полуострова на Доган"

Гардове блъскаха Христо Иванов, за да не стъпи на "полуострова на Доган"

От НСО не отрекоха, че цивилните охранители на сарая във видеото, които отказват да се легитимират, са нейни служители и се объркаха в обяснения

Мила Чернева
21586 прочитания

"Не ми създавайте проблеми, г-н Иванов." С тези думи едър мъж с жълта тениска избутва съпредседателя на коалицията Демократична България от бреговата ивица до т.нар. морски сараи на Ахмед Доган.

Иванов пристигна с лодка на плажа до постройките на нос Чукалята заедно с други двама души от "Демократична България" - бургаския общински съветник Димитър Найденов и Иво Мирчев, който през цялото време предаваше на живо ситуацията във Facebook. Няколко цивилни мъже, предполаа се и от Националната служба за охрана (НСО), обаче им попречиха да стъпят на брега, избутвайки ги в морето, а полицията, която пристигна след 40-минутен спор, не направи на практика нищо.

От НСО не отрекоха, че мъжете, които спират достъпа до брега край имота на Доган, са техни служители. "НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции независимо от техните подбуди", заявиха от институцията днес в отговор на въпроси от Свободна Европа.

Какво се случи...накратко

"Може да видите една впечатляваща марина, чисто нова. Това според българските институции не е пристанище, а е поземлен имот в акваторията на българското Черно море. Поземлен имот във водата", обяснява Иванов преди лодката да достигне брега (цялото видео може да гледате долу).

Със слизането си беше посрещнат от група мъже, като единият - с жълтата тениска, повтори няколко пъти "Ако обичате напуснете" и след това прикани колегите си да се обадят в полицията. "Подайте жалба и отправете вашето искане", обърна се той към Иванов. Мъжът каза, че не е длъжен да се легитимира и обясни, че отговаря за сигурността на този бряг. През цялото време охранителите останаха безмълвнти и на въпроса дали са служители на НСО.

"Искаме да попитаме президента Радев какво прави НСО тук и то НСО, което отказва да се легитимира. Българска служба под лидерството на президента, чиито гардове не искат да се легитимират, защото знаят, че нямат обяснение какво правят тук", казва Христо Иванов.

На пореден негов призив единият от мъжете отговори: "Вие откъде знаете, че сме от НСО. Това е частна собственост". Неотдавна в интервю за "Капитал" кметът на Бургас Димитър Николов обясни, че по документи сараят на Доган е строителна площадка, плажът не е официално плаж, а незаконно изграденото пристанище е "частно хидротехническо съоръжение".

След 12-ата минута операторът на видеото Иво Мирчев беше изблъскан във водата с думите "Направихте си репортажа". Охранителите избутаха и Найденов, и Иванов в морето, като един от тях заяви: "Накрая ще спукаме лодката и ще си останете тука." Иво Мирчев обясни, че нарушават Закона за НСО, защото не са се легитимирали. След като им беше казано, че ги гледат над 4 хил. души на живо в социалните мрежи, охранителите се оттеглиха на брега. Непосредствено след това звукът от записа се влоши и за няколщо минути изчезна.

Полицията пристгна след 35-ата минута на записа. Полицаите поискаха личните карти на хората от "Демократична България", но от записа не се вижда да искат и от охранителите да се легитимират.

За шест години - от 2014 досега, почетният лидер на ДПС присвои като лична собственост целия нос Чукалята край Бургас, върху който в парка "Росенец" изникна т.нар. морски сарай на Доган.

Поведението на държавата в лицето на формално упражняваната от ГЕРБ централна и местна власт е показателно за истинската и неформална власт в България през изминалото десетилетие.

Откъсването на тази част от територията на страната ( заедно с премахването на достъпа на гражданите до публичната инфраструктура) и подаряването й на практика на Доган стана с енергичното съдействие на бургаския кмет трети мандат от ГЕРБ Димитър Николов.

В края на април общинският съвет в Бургас гласува внесеното от него "извънредно" предложение, с което собствеността на общинския път, който водеше до залива, беше прехвърлена на фирмата "Хермес солар", формален собственик на сараите. Решението беше и последната стъпка пред окончателното затваряне на полуострова за гражданите.

Междувременно "Хермес солар" придоби от държавата пълен контрол върху още един имот до комплекса на почетния лидер на ДПС и се опитва да вземе концесия за съседния плаж. А формален собственик на над 180 дка гори край сарая е неговият проектант Калин Тихоров, управител на "Отманли вилидж" - дъщерна компания на "ТЕЦ Варна", на който Доган е официален собственик от 2018 г.

Ролята на НСО

НСО от години охранява в разрез с правилата й Ахмед Доган, който не е действащ политик, както и депутата от ДПС Делян Пеевски. Държавни служители са командировани в сараите на почетния лидер на Движението.

Преди няколко месеца скандалът с охраната им отново припламна, когато по закона за достъп до информация от службата отговориха на вестник "Сега", че двамата се пазят по странна симбиоза с частни фирми, като ДПС предоставяло коли, а НСО плаща заплатите на охраняващите офицери и разходите за горивото.

В отговора на НСО, че "охраняемите обекти (са), изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние", обаче има няколко видими нарушения на служителите на НСО.

В параграф 1 от правилника за НСО са посочени няколко обекта, които се охраняват от службата и въпросният имот не е между тях. Но в чл. 25 и чл. 26 на Закона за НСО, в раздел "Охраняеми обекти" се казва, че " (1) Националната служба за охрана охранява обекти и прилежащите към тях площи, в които пребивава лице, на което е предоставена охрана по този закон. Какъвто очевидно е случаят с морските сараи на Доган.

Пак там, в чл. 26 (1) пише:" При повишена степен на застрашеност на охраняем обект комисията по чл. 23 може да реши в непосредствена близост до него да бъде обособена охраняема зона, ползваща се с режима на охраняемия обект, в която достъпът да бъде ограничен или забранен." В алинея (2) се уточнява: "Границите на охраняемата зона по ал. 1 се обозначават по подходящ и разбираем за гражданите начин."

Оттук става ясно, че ако гардовете с къси гащи и диагоналки са от НСО, Ахмед Доган, който от години ползва държавна охрана като застрашено лице, най-вероятно се е намирал в своите "сараи" или в имота, който ползва. На видеото с Христо Иванов обаче не бяха забелязани "обозначени по подходящ и разбираем за гражданите начин" границите на "обособена охраняема зона, в която достъпът да бъде ограничен" и така аргументите на "евентуалните служители на НСО: "Трябва да напуснете, защото така", увисват във въздуха.

Абсолютно правилно бившият правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов Христо Иванов настояваше охранителите да се легитимират, ако са служители на НСО. В чл. 28 на Закона за НСО се казва: "При изпълнение на служебните си задължения офицерите и сержантите от Националната служба за охрана се легитимират със служебна карта и знак, утвърдени с акт на нейния началник."

"Не ми създавайте проблеми, г-н Иванов." С тези думи едър мъж с жълта тениска избутва съпредседателя на коалицията Демократична България от бреговата ивица до т.нар. морски сараи на Ахмед Доган.

Иванов пристигна с лодка на плажа до постройките на нос Чукалята заедно с други двама души от "Демократична България" - бургаския общински съветник Димитър Найденов и Иво Мирчев, който през цялото време предаваше на живо ситуацията във Facebook. Няколко цивилни мъже, предполаа се и от Националната служба за охрана (НСО), обаче им попречиха да стъпят на брега, избутвайки ги в морето, а полицията, която пристигна след 40-минутен спор, не направи на практика нищо.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  yavor.naumov avatar :-|
  Явор Наумов

  С такива служители НСО сами се дискредитират.

 • 2
  nqb29617416 avatar :-(
  nqb29617416

  За това ли воювали нашите предци? За да бъде цялата държава в краката на един резан турчин. Срам за всички управляващи през годините, включително и за нас, обикновените хора, че сме допуснали това положение!

 • 3
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Не стига че Доган управлява цялата държава чрез своите пионки Борисов и Пеевски, но вече си има и "държава в държавата".

 • 4
  zo avatar :-|
  zo

  До коментар [#2] от "nqb29617416":

  Турчинът управлява благодарение на еничарите с български имена.

 • 5
  crusible avatar :-|
  crusible

  Поздрави за Христо Иванов, че нагледно показва за какво става въпрос. Ако тези охранители не бяха от НСО, службата за охрана просто щеше да отрече, но не го направиха, а просто се направиха на ощипани. Значи, какво излиза, с моите пари незаконно се охранява някой и то по начин, който потенциално ми ограничава правото да се придвижвам на обществено достъпно място.

 • 6
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  "От НСО не отрекоха, че мъжете, които спират достъпа до брега край имота на Доган, са техни служители. "НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции независимо от техните подбуди", заявиха от институцията днес в отговор на въпроси от Свободна Европа."
  ============
  Отрекоха пред Флагман. Това не значи, че им вярваме. Радев?

 • 7
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  НСО е на издръжка на данъкоплатеца. На снимката виждам евтини мутри в плажно облекло. За мутри ли плащаме?

 • 8
  nqb29617416 avatar :-|
  nqb29617416

  До коментар [#4] от "zo":

  И ние сме виновни, че търпим и се правим, че няма проблем, че този турчин върти на малкия си пръст цялата държава!

 • 9
  tanas2 avatar :-|
  Танас

  Уволнение на държавните мутри и съд за този дето махна Държавното знаме а другите за оронване престижа на НСО.
  Шефът на НСО ОСТАВКА и съд също. Щом искат да са с униформи да отговарят пред съда.

 • valkanov

  Моля Ви, обърнете внимание на кадрите, когато един от охранителите хвърля Българското Знаме в храстите. Това е непростима наглост!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход