Как Борисов (почти) изтърва коронавируса

Катастрофата на етапа е напълно предотвратима, но прозорецът за действия става все по-малък - колкото повече бездейства Борисов, толкова по-сериозни ще са щетите

Как Борисов (почти) изтърва коронавируса

Забавянето на новите сравнително леки ограничителни мерки е рисково - те са необходими, за да се избегне здравна катастрофа, по-тежки мерки и икономическо дъно

Ани Коджаиванова
21513 прочитания

Катастрофата на етапа е напълно предотвратима, но прозорецът за действия става все по-малък - колкото повече бездейства Борисов, толкова по-сериозни ще са щетите

© Юлия Лазарова


*Текстът е писан оригинално в сряда (8 юли) следобед за седмичния брой на "Капитал", който ще е на пазара в петък (10 юли), и е редактиран в четвъртък (9 юли) в 13 ч., за да отрази новите данни за заразата и решението на правителството да върне някои мерки - затваряне на стадиони, барове и дискотеки на закрито, както и ограничения за до 30 души на групови празненства.

Месецът е юли, температурите са високи, вече е пределно ясно, че лятото не потиска коронавируса, утвърдено лекарство няма, ваксина (все още) също, а след свалянето на мерките регистрираните заразени с коронавирус пак растат. В последните две седмици държави и региони започнаха отново да затварят заведения, фитнеси и други рискови дейности - например Израел и някои американски щати. Други като Германия, Испания, Италия и Великобритания наложиха локални карантини над стотици хиляди жители, а трети дори върнаха забраната за излизане от вкъщи - например в Лисабон, както и в Мелбърн, Австралия, след като за ден бяха заразени рекордните за щата Виктория 191 души.

България, чието население е приблизително колкото това на щата Виктория, отчете много рекорди през миналата и тази седмица, а в четвъртък достигна и най-новия - 240 заразени на ден. В болници са почти 500 от всички над 2900 активни случая - или всеки 6-и болен. Въпреки това премиерът Борисов крайно упорито отказваше - до четвъртък, да затегне превантивните мерки с аргумента, че всеки трябва да се пази сам.

Mалко сега или много после

Нова тотална карантина и затваряне на държавата, разбира се, е прекомерна, твърде скъпа, а и ненужна мярка сега. От доста дни обаче здравни представители призоваваха за няколко сравнително леки ограничения, които ще имат значителен ефект, без да нанасят сериозни щети.

 • Затваряне на стадионите и ограничаване на публиката на други спортни събития.
 • Затваряне на нощните заведения на закрито.
 • Ограничения за броя присъстващи на големи семейни тържества и други масови мероприятия
 • Засилване на контрола по спазването на дистанция и носене на маски в ресторанти (от персонала), градския транспорт и др.

Именно това са и най-рисковите места и дейности, отговорни за огромна част от новите инфекции. И без ограниченията за тях, по-тежките и мащабни мерки в следващите седмици - като затваряне на повече бизнеси и карантиниране на квартали или цели населени места, са неизбежни. Пример е Израел, чието население е не много по-голямо от това на България (8.8 млн.). Страната имаше единични случаи в края на май, но след рязкото премахване на мерки заразените минаха 100 в началото на юни, 300 - към 20 юни, 1000 - на 1 юли, а на 9 юли са над 1200 случая. Тази седмица Израел затвори пак заведения, ограничи посетителите в синагогите и семейните тържества, но тъй като това няма да е достатъчно, обмисля да върне карантината в 9 града, вкл Йерусалим.

Въпреки че България видимо е тръгнала по този път, премиерът Бойко Борисов обаче до последно отказваше да прибегне към каквито и да е мерки. В сряда на заседанието на кабинета, при 188 дневни случая, той отново бе категоричен: без мерки, всеки да се пази сам.

Едва след новия пик от 240 случая в четвъртък здравният министър най-после издаде заповед (в прикачения файл), с която забрани публиката на стадионите и други спортни събития, затвори нощни заведения на закрито и ограничения до 30 души на групови празненства като сватби, балове, кръщенета.

Прикачен файл

Ситуацията в момента и потенциалните опасности

Благодарение на почти героичните усилия на регионалните здравни инспекции епидемията сега расте сравнително бавно (в момента скоростта на разпространение е около 1.3, т.е. 10 души заразяват 13 други), но инспекторите не могат да изпреварят вируса сами. Това се видя по бързите темпове, с които се разраства заразата в последните дни. Без допълнителни мерки - подобно на Израел, случаите ще растат, но за разлика от израелската здравна система, българската би се струтила много по-рано - според лекари прагът е 300 души на ден, а България вече се е отправила с огромни крачки към него.

Според здравни представители, ако броят на инфекциите не бъде свит в летните месеци, в началото на есента, когато ще настъпят и грипът, и другите сезонни респираторни болести, може бързо да се сблъскаме със здравна катастрофа - броят на болните ще е много по-голям от капацитета да им се помага. Смъртността ще се увеличи, тъй като няма да има кой да полага грижи за всички болни. Ще нараснат случаите на предотвратима смърт - лечими състояния, за които обаче няма да има кой да се погрижи. Това - за щастие - ще засегне малък процент от хората, но последствията от здравната криза ще са за всички - ново дъно на икономическа криза, този път без никакви буфери.

Подобна катастрофа и сега е напълно предотвратима, но продължителността на бездействието е правопропорционално и на щетите. Голяма част от тях вече са нанесени - мерките идват, след като мачовете и баловете приключиха. Високият брой на заразените вече е достигнат и намаляването му ще е по-предивикателно дори с новите ограничения, защото вече заразените ще продължат да предават инфекцията на близките си.

Освен това, за да се усети ефекта от новите ограничения ще е нужно време и в следващата седмица-две може да се очаква броят на случаите да остане сравнително висок.

Защо премиерът не харесва мерките

Лесно е да се предположи защо Бойко Борисов, който лично взима решенията за тази криза, се страхува да въведе по-твърди мерки. Първо, защото това на етапа може да доведе до по-твърда обществена реакция. Това се случва в момента в Сърбия, където властите оставиха епидемията да се развива необезпокоявано седмици наред и дори откровено лъгаха за броя на заразените преди изборите в края на юни. Сега здравната ситуация отново е извън контрол и управляващите искат да върнат вечерния час, но във вторник вечер срещнаха съпротива от хиляди протестиращи, които нахлуха в парламента.

Дори обществото тук да ги приеме обаче, по-твърдите мерки биха задълбочили още повече икономическата криза, чиято най-лоша част предстои, а редом с това България ще се окаже в международна изолация.

Но пък международна изолация - наложена отвън, а не отвътре, се случва и когато епидемията расте, а не бъдат въведени никакви мерки. Швеция например е абсолютен пример в това отношение - нейни граждани не са допускани свободно никъде. Този процес всъщност вече започна и за България, като седем европейски държави - най-новите са Австрия и Литва, въведоха карантина за пристигащи от страната ни след ръста на инфекциите и бездействоето.

Премиерът Борисов много добре знае всичко това. И точно за това упоритото му дърпане и от по-леките превантивни мерки, които ще предпазят от по-тежките последици, е озадачаващо. Едно от възможните обяснения е премиерът да има лош съветник, който го води към екзотичната стратегия да караме вируса лятото, докато е леко. "Колкото и да е тегаво, усилваме болниците, даваме пари за пътеки. Юли и август колкото можем да го преминем това като заболяване", каза Борисов преди няколко дни.

Подобна стратегия обаче е не само неефективна, но и опасна. Първо, опитът досега показва, че изграждането на колективен имунитет - ако това е идеята, е много бавен процес. Дори най-тежко ударените градове и държави в света след шест месеца са още далече от него. Второ, коронавирусът няма бутон "пауза", който да натиснем наесен. Колкото повече растат случаите сега, толкова по-трудно ще е да бъдат намалени след два-три месеца - особено в големите градове и София, където вече има дифузно заразяване. И трето, "стягането" на болниците е куха мярка - българското здравеопазване - кадрово и материално, е на базово ниво и не може да се надскочи. Не и без години на целенасочена политика и инвестиции.

Друго възможно обяснение за поведението на Борисов е свързано с поредицата скандали, които се завихрят в държавата в последните месеци и които все повече го застигат. Неспособен да противодейства, той залага на нещо, което умее много добре - дава на хората каквото смята, че искат, въпреки големия риск - мачове, балове, чалготеки...

Да оставиш обаче "народът" да решава развитието на епидемия от нов и опасен вирус, при положение че 56% от хората го смятат за световна измама (според изследване на "Тренд" от началото на юни), е повече от безотговорно. "Всеки днес може да се прибере вкъщи и да се заключи там. Защо искате със заповед да го забраним? Ами пазете се, не се скупчвайте, дезинфекцирайте. Ако питам щаба, те ще искат да затворим абсолютно всичко, а какво да правим с чартърите, които вече са дошли", каза премиерът през уикенда, показвайки тотално неразбиране за това що е то заразно заболяване и как оставена само на личната отговорност и без намеса на институциите епидемията винаги излиза от контрол. И тогава чартъри няма. В четвъртък те бяха спрени до края на юли например от литовските туроператори Novaturas и Tez Tour, които бяха сред не многото европейски компании с чартъри до българското Черноморие в момента.

Борисов има и икономически мотиви за решението си. "Актуализираните приходи в бюджета вървят добре, но истинската криза ще настъпи в края на тази и началото на следващата година. Социалната и финансовата система няма да издържат без приходи, тогава ще разрушим държавността", каза той на заседанието на кабинета в сряда. Стратегията на нищоправене в момента може и да спестява бюджетни пари за спасяване на затворени заведения. Спестява и протестите, от които премиерът толкова се страхува.

Но здравните, финансовите и политическите последствия от голяма епидемия ще са на много по-висока цена от тази на леките мерки. Дори само евентуално затваряне на границата с Гърция насред ваканционния сезон би довело до масово недоволство. Това не е невероятен сценарий, вече се случи на Сърбия при заболеваемост не много по-висока от тази в България. Вчера Гърция затегна мерките на Кулата още след информация за засечени български и сръбски туристи с коронавирус на Тасос, като прави задължителни ПСР тестове на всички влизащи в страната, а по информация от гръцките медии местните здравни власти сериозно обмислят затваряне на пункта, ако случаите в България не спаднат. Без някакви мерки те обаче няма как да паднат.

Обществените настроения се обръщат

С пасивното си отношение към епидемията Борисов пропилява с изненадващо лека ръка както постигнатия с жертви добър резултат дотук, така и целия политически и имиджов капитал, който натрупа с въвеждането на не най-строгите, но пък навременни мерки през март. Публичните нагласи вече започват да се обръщат. Според проучване на "Галъп", проведено между 25 и 27 юни, мнозинството все още е против ново затягане на мерките, но тревогата и страховете растат. В началото на юни 51% са се страхували, че те или член на семейството им могат да се заразят, а в края на месеца този дял е 60%. "Безстрашните" са 39%, а в началото на месеца са били 48%. Само 38% смятат и че заразата е под контрол при 72% в началото на юни. А 59% казват, че правителството се справя добре с управлението на епидемията при 77% в предишното изследване.

Епидемията в страната е във фаза, в която новинарските хроники за заразените с коронавирус включват известни имена от спорта, шоубизнеса, политиката - от Григор Димитров, Тити Папазов и куп футболисти през Ути Бъчваров и Галена до кмета на Русе. Това носи както оживление, така и известно отрезвяване.

Следващата фаза обаче би била тази, в която все повече хора ще познават лично някой болен от коронавирус. А личните трагедии в малка страна като България могат да бъдат изключително мощен фактор за формиране на настроения. Лично за премера рискът е да се превърне от "спасителя" във "виновника".

Спестените хипотетични протести на собственици на заведения, техните служители и публика пък биха бледнели пред другите протести, които без мерки могат се случат след няколко месеца. Тогава на улицата може да са хората, които са загубили възрастните си и болни роднини заради политическа колебливост заедно с освирепелите от внезапно стоварилата се бедност.

*Текстът е писан оригинално в сряда (8 юли) следобед за седмичния брой на "Капитал", който ще е на пазара в петък (10 юли), и е редактиран в четвъртък (9 юли) в 13 ч., за да отрази новите данни за заразата и решението на правителството да върне някои мерки - затваряне на стадиони, барове и дискотеки на закрито, както и ограничения за до 30 души на групови празненства.

Месецът е юли, температурите са високи, вече е пределно ясно, че лятото не потиска коронавируса, утвърдено лекарство няма, ваксина (все още) също, а след свалянето на мерките регистрираните заразени с коронавирус пак растат. В последните две седмици държави и региони започнаха отново да затварят заведения, фитнеси и други рискови дейности - например Израел и някои американски щати. Други като Германия, Испания, Италия и Великобритания наложиха локални карантини над стотици хиляди жители, а трети дори върнаха забраната за излизане от вкъщи - например в Лисабон, както и в Мелбърн, Австралия, след като за ден бяха заразени рекордните за щата Виктория 191 души.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


22 коментара
 • 1
  rasputin avatar :-|

  Борисов не е нито спасител нито виновник. Той прави онова, което вижда в Европа.

 • 2
  nqb29617416 avatar :-|
  nqb29617416

  До коментар [#1] от "Полковник за европейско развитие на България":
  Само че в Западна Европа има адекватно здравеопазване, а тук няма нито доктори, нито финансиране, изобщо здравеопазването ни го няма. Кога за последен път сте посещавали болница в България? Ако нямаш познати, никой не ти обръща внимание. В болниците в провинцията лекуват ковид с аспирин и аналгин и лежане без лекарска помощ, защото докторите ги е страх от пациентите, за да не се зарязят. Освен това в Източна Европа поради малката гъстота на населението и бързите мерки в началото вирусът едва сега прониква. Така че тиквата да не се ослушва и да взема мерки, че и без това малко му остава.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Икономедия да не е холдинг с враждуващи структури, които се мразят, ревнуват и демонстративно не се четат едни други?

  До такъв логичен извод стигам след като снощи прочетох в Дневник прецизния анализ на проф. Костов на ковид ситуацията

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/07/08/4088474_nosht_da_se_ottegli_za_da_spre_konveiernoto/

  а днес чета в Капитал типичните за изданието общи приказки и преразкази на цифри по темата. Тъжна работа...

  Хайде да опитаме да мислим!

  1. Позитивният тест изобщо не означава, че далият ги е 100% приносител на инфекцията, както априори се приема от щаба и Ана. Ако беше така, досега ВИРУСОНОСИТЕЛИТЕ по света да са поне 2-3 милиарда. А не са;
  2. Само позитивният тест без да е потвърден от симптоматика или рентген/ЯМР не може да се приема за категорично доказателство за заболяване. Каквото и да е то!

  Ако си намерите бланка от някакво лабораторно изследване - каквото и да било - отдолу ще видите, че пише: РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО НЕ СА ДИАГНОЗА. КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР!!!
  А щабът и Капитал ни натрапват един лабораторен тест като окончателна диагноза, което е абсурдна глупост!

  Професорът завършва анализа си с думите: "В противен случай това конвейерно производство на "новини" и парадокси ще продължи, объркването в обществото ще нараства, а недоумението ще се трансформира в насмешка."

  Да благодарим и на канските усилия и на Ана славният някога Капитал отдавна да се възприема като вкиснала боза...

 • 4
  dxd41539708 avatar :-|
  dxd41539708

  Откъде тази любов към мерките от страна на авторката, не е ясно. Само, че мерките няма да помогнат, а само ще удължат агонията. Накрая същият брой хора ще са го преминали/починали, но социално икономическата цена ще е в пъти по-висока. За косвените жертви никой не се сеща. Капитал, наемете един вирусолог да ви обясни как НЕ можеш да спреш въздушно-капкова инфекция с мерки. Вирусът сам ще си замине, като премине през повечето от нас и тогава съм сигурен, че всички пишман писатели по темата ще тръбят в захлас, че мерките са тези, които са го спрели :)

 • 7
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Хайде пак Борисов. Нито премиерът, нито голяма част от овластените имат капацитета да се справят с коронавируса, ама хората ако вземат поне мъничко да се ограничат, със сигурност ще помогне.

 • 8
  NamelessOne avatar :-|
  NamelessOne

  Вирусът сам ще си замине!??! Кой точно вирус сам си е заминал?!? Даже не говорим колко трае имунитета. И представяте ли си какво ще стане, ако мине през всички, явно не... то за това трябва абстрактно мислене, а при вас очевидно отсъства каквото и да е. Тъжна работа... или жалка... колебая се.

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Мантрата, че пълното премахване на мерките е добро за икономиката е за хора дето имат интелектуалния капацитет на второкласник.

  До тук вече попаднахме в няколко черни списъка и, респективно, спряха чартърните полети от Великобритания, Австрия, Словакия, Финландия и балтийските страни. Очакваме съвсем скоро до ни ударят теслата от последния наш голям пазар - Германия (руснаците така или иначе няма да дойдат това лято). С което Ангелкова спокойно може да излиза в отпуска до края на сезона - просто няма да и се налага да посреща с хляб и сол когото и да е,

  Но не е само туристическия сезон дето ще умре. Ще спрат и всякакви инвестиционни проекти. Щото кой чуждестранен бизнесмен ще дойде в БГ ако след това му се налага да стои 2 седмици под карантина? Така и чуждите инвестиции отиват в киреча.

  И за какво си причинихме тези загуби за милиарди? За да могат 10-тина хиляди австралопитеци да видят как 20-тина души гонят топка по тревата? И за да може златната младеж да мята салфетки и да брои до 12?

  Еми, успяхме. Честито!

  Както се казва - ум царува, ум робува, ум патки пасе.

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Тези, които са чели постингите ми знаят, че аз взимам к-вируса доста насериозно.

  Но от 2 седмици забелязвам нещо за което нямам обяснение - смъртността си стои същата при все, че броя на заразените се увеличава. Почнах да ровя и видях, че същият процес се забелязва и в други страни. Обясненията на НОЩ, че вирусът бил "отслабнал" са несъстоятелни - вирусът може да отслабне само чрез мутации, а нови мутации не са забелязани през последния месец.

  Докато се ровех попаднах на следните материали:

  https://www.nytimes.com/2020/07/03/health/coronavirus-mortality-testing.html
  https://www.cebm.net/covid-19/declining-death-rate-from-covid-19-in-hospitals-in-england/
  https://slate.com/technology/2020/06/covid-death-rate-declining-explained.html
  https://edition.cnn.com/2020/06/22/health/covid-younger-adults-lower-death-rate-trnd/index.html
  https://edition.cnn.com/2020/07/02/opinions/steady-death-rate-covid-19-infections-spike-sepkowitz/index.html
  https://covidtracking.com/blog/why-changing-covid-19-demographics-in-the-us-make-death-trends-harder-to
  https://www.lowellsun.com/2020/06/28/covid-19-deaths-decline-despite-surge-in-cases-hospitalization-surges/

  Всички тези статии се опитват да намерят отговора на този въпрос - защо смъртността от Ковид намалява през последните няколко седмици?

  В зависимост от източника смъртността се изчислява, че е паднала между 2 и 3 пъти. Това е много съществен спад. Ако приемем, че смъртността първоначално е била 1%, то сега вече е между 0.3% и 0.5%. Това пак е висока смъртност, но разликата е наистина голяма.

  До тук няма смислено обяснение на този феномен. Предположението е, че това е резултат от няколко фактора:

  (1) Болниците са по-добре подготвени
  (2) Маските се носят от болшинството хора
  (3) През лятото хората получават повече витамин Д, както и боледуват по-малко от други инфекции - в съвкупност това ги прави по-подготвени да се справят с Ковид
  (4) Също така през лятото хората прекарват повече време навън и при заразяването най-вероятно поемат по-малка доза от вируса
  (5) Повечето страни увеличиха тестването драстично и сега вече болшинството тествани са хора без симптоми (т.е. такива, които преди са се заразявали без да усетят нищо)
  (6) Поради усиленото тестване сега случаите се идентифицират по-рано, което помага при получаването на лекарска помощ
  (7) В резултат на (6) е възможно да се е увеличил интервалът между диагностицирането и смъртта. Всъщност, това вече е установено в САЩ - там преди май интервалът е бил средно 7-8 дена. Сега е близо двойно по-дълъг (т.е. смъртните случаи е възможно да идват по-късно).

  При всички случаи резкият спад на смъртността е добра вест.

  Но в никакъв случай не означава, че епидемията е вече зад гърба ни. Истинското изпитание ще дойде есента - когато благоприятното влияние на лятното време няма да е с нас.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход